SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.56 número3The impact of local extinction on genetic structure of wild populations of lima beans (Phaseolus lunatus) in the Central Valley of Costa Rica: consequences for the conservation of plant genetic resourcesTolerancia experimental de las especies vegetales Nicotiana glauca, Jacaranda mimosifolia, Tecoma stans, Medicago sativa y Spinacea oleracea al boro, en Argentina índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

Compartir


Revista de Biología Tropical

versión On-line ISSN 0034-7744versión impresa ISSN 0034-7744

Resumen

CHAVARRIA, Max; CASTRO, Victor; POVEDA, Luis  y  MURILLO, Renato. Cuatro compuestos nuevos del extracto no polar de la planta Amyris brenesii (Rutaceae) de Costa Rica. Rev. biol. trop [online]. 2008, vol.56, n.3, pp.1043-1051. ISSN 0034-7744.

Four new compounds from the non-polar extract of the plant Amyris brenesii (Rutaceae) from Costa Rica. Fractionation of a non polar extract of the aerial parts of Amyris brenesii collected in Río Cuarto, Grecia, Costa Rica has resulted in the isolation of four new compounds, 6-hidroxy-6-O-(3-hidroxymethyl-3methylalyl)-angelicin 1, 6-(N-acetyl-2-etanamin)-2,2-dimethyl-2H-cromen 2, the lignan 2,5-dehidrohinokinin 3 and N-acetyl-O-(geranyl)-tiramine 4. In addition, we isolated six previously known compounds: the lignans hinokinin 5 and Justicidin E 6, the coumarins scopoletin 7 and marmesin 8, 24-moretenoic acid 9, and the nitrogen compound O-(3,3-dimethylalyl)-halfordinol 10. All the separations were done with chromatographic techniques and the structures were elucidated by using 1D and 2D NMR techniques. Rev. Biol. Trop. 56 (3): 1043-1052. Epub 2008 September 30.

Palabras clave : Rutaceae; Amyris; brenesii; lignans; furocoumarin; cromen.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons