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Revista de Biología Tropical

 ISSN 0034-7744 ISSN 0034-7744

RENDON RODRIGUEZ, Sergio et al. Comparison of some reproductive characteristics of farmed and wild white shrimp males Litopenaeus vannamei (Decapoda: Penaeidae). []. , 55, 1, pp.199-206. ISSN 0034-7744.

^len^aWe rated some reproductive characteristics of white shrimp Litopenaeus vannamei (Boone, 1931) males using 46 farmed individuals (weighing 21.42±0.56 g) and 40 wild individuals (weighing 36.10±0.72 g). In farmed shrimps, spermatophore mean weight was 8.94±0.51 mg; total mean sperm count was 3.90±0.27 x 106 in each spermatophore; and mean percentage of normal sperm was 86.9±0.37 %. In wild individuals, the respective values were 30.68±2.32 mg; 6.22±1.09 x 106; and 62.1±3.56 %. In both groups, the differences between right and left spermatophore were not significant (p<0.01). There were significant differences in spermatophore weight and percentage of normal sperm between farmed and wild shrimps; sperm counts differences, however, were not significant (p<0.01). The relationship between spermatophore weight (Ws) and individual weight (Wo) was Ws (mg)=1.23 (Wo)-17.34 (r2=0.89), in farmed shrimps; and Ws (mg)=2.57 (Wo)-60.04 (r2=0.64), in wild ones. In cultivated organisms, the relationship between sperm counts (Cs) and individual weight (Wo) was Cs (x 106)=1.13*10-4* (Wo) 3.361 (r2= 0.85); and versus spermatophores weight was Cs (x 106)=0.439* (Ws) 0.984 (r2= 0.90). In wild organisms, there was no correlation. The proportion of normal sperm ranged from 79.8 to 95.2 % (86.9±0.37 %) and from 14.0 to 91.5 % (62.1±2.52 %), in farmed and wild shrimps, respectively. The most frequent abnormalities in both farm and wild animals were sperm without spike (49.3 % and 76.6 %, respectively) and irregular shape (35.8 % and 17.7 %). The less frequent occurrences were those of bent (10.2 % and 4.29 %) and double spike (4.7 % and 1.41 %). Rev. Biol. Trop. 55 (1): 199-206. Epub 2007 March. 31.^les^aResumen Se evaluaron características reproductivas como peso del espermatóforo, número de espermatozoides y porcentaje de espermatozoides normales en 86 organismos de camarón blanco (Litopenaeus vannamei). de éstos, 46 individuos provinieron de estanques de cultivo con un peso de 21.42±0.56 g y el resto, 40, silvestres con un peso de 36.10±0.72 g. En los camarones cultivados, el peso de los espermatóforos fue de 8.94±0.51 mg; el número total de espermatozoides en cada espermatóforo fue de 3.90±0.27 x 106; y el porcentaje de espermatozoides normales fue de 86.9±0.37 %. En los silvestres, los valores respectivos fueron de 30.68±2.32 mg; 6.22±1.09 x 106; y 62.1±3.56 %. En ambos grupos, las diferencias entre los espermatóforos derecho e izquierdo no fueron estadísticamente diferentes (p<0.01). Las diferencias en el peso de los espermatóforos y el porcentaje de espermatozoides normales, entre los camarones cultivados y silvestres, fueron significativas (p<0.01); sin embargo, en el número de espermatozoides tales diferencias no fueron significativas (p<0.01). La relación entre el peso del espermatóforo (Ws) y el peso de los individuos (Wo) fue Ws (mg)=1.23(Wo)-17.34 (r2=0.89), en camarones cultivados; y Ws (mg)=2.57(Wo)-60.04 (r2=0.64), en los silvestres. En organismos cultivados, la relación entre el número de espermatozoides (Cs) y el peso de los individuos (Wo) fue Cs(*106)=1.13*10-4* (Wo) 3.361 (r2=0.85); y entre el peso de los espermatóforos fue Cs(*106)=0.439* (Ws) 0.984 (r2=0.90). En el caso de los organismos silvestres, no hubo correlación. La proporción de esperma normal varió de 79.8 a 95.2 % (86.9±0.37 %) y de 14.0 a 91.5 % (62.1±2.52 %), en camarones cultivados y silvestres, respectivamente. Las anormalidades más frecuentes tanto en los cultivados como en los silvestres fueron esperma sin spike (49.3 % y 76.6 %, respectivamente) y los de forma irregular (35.8 % y 17.7 %). Las presencias menos frecuentes fueron las de spike torcido (10.2 % y 4.29 %) y doble (4.7 % y 1.41 %).

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