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Revista de Biología Tropical

 ISSN 0034-7744 ISSN 0034-7744

RUIZ CAMPOS, Eleazar; CABRERA PENA, Jorge; CRUZ, Rafael A.    PALACIOS, José A.. Composición bioquímica de la carne de Polymesoda radiata (Bivalvia: Corbiculidae), en Costa Rica. []. , 46, 3, pp.649-653. ISSN 0034-7744.

^len^aMonthly changes in biochemical composition and condition index of the green clam, Polymesoda radiata were studied from August 1992 through July 1993 in Bebedero river, Guanacaste, Costa Rica. This species has a continuous spawning throughout the year with maximun periods in December and April (following values are % means and standard deviations). Fresh meat was 12.53 ± 3.78 . Dry flesh compositions: 78.29 ± 2.15 proteins; 9.52 ± 1.00 lipids; 5.78 ± 2.50 carbohydrates; and 6.43 ± 2.10 ashes. Water 90.10 ± 2.14 (correlated with the spawning period). The condition index was 9.89 ± 2.14. Dry flesh caloric value: 4.51 ± 0.11 Kcal/g. The condition index, caloric value and carbohydrates decreased during the spawning period. Lipids, proteins and ashes had not relationship with the spawning period. The mean condition index was inverse correlation with the spawning period.^les^aSe determinó la composición bioquímica y el indice de condición de la almeja verde (Polymesoda inflata) en el río Bebedero, Guanacaste, Costa Rica, entre agosto de 1992 y julio de 1993. El peso promedio de carne fresca fue de 12.53 ± 3.78 % , con un valor promedio de humedad de 90.10 ± 2.14 % . El promedio de los componentes en base seca fue proteínas 78.29 ± 2.15, lípidos 9.52 ±1 %, carbohidratos 5.78 ± 2.5 % y cenizas 6.43 ± 2.1 %. El promedio del índice de condición para la población fue de 9.89 ± 2.14. El promedio del valor calórico fue 4.51 ± 0.11 Kcal/g . Se determinó que el índice de condición, valor calórico y carbohidratos decrecen con la época reproductiva. Los lípidos, proteínas y cenizas no tiene relación con el ciclo reproductivo.

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