Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Mesoamericana]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1659-132120230001&lang=es vol. 34 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[<strong>Nuevo híbrido trilineal de maíz amarillo duro para el trópico peruano</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. El maíz amarillo duro (Zea mays L.) es fuente principal para elaborar alimentos, por lo que se requiere generar híbridos con rendimientos superiores a 2,8 t ha-1 y adaptabilidad climática. Objetivo. Evaluar y comparar el comportamiento agronómico de cinco híbridos trilineales experimentales de maíz amarillo duro y la variedad Marginal 28T, en ocho localidades del trópico peruano. Materiales y métodos. El experimento se realizó en dos fases: de marzo del 2018 a marzo del 2019 en cuatro parcelas de validación en San Martín y de marzo a diciembre del 2019 en cuatro parcelas de adaptabilidad en San Martín, Pucallpa, Loreto y Amazonas. Las variables evaluadas fueron: altura de planta y mazorca, dimensiones y peso de mazorca, acame de raíz, resistencia a roya y rendimiento (t ha-1). Se aplicó el diseño de bloques completos al azar con análisis combinado y la interacción genotipo x ambiente del rendimiento con el modelo efectos aditivos principales y modelos de interacción multiplicativa. Resultados. El híbrido HTE6 fue superior en diámetro de mazorca (4,66 cm), peso de mazorca (190,76 g), número de hileras por mazorca (14,26), granos por hilera (37,45), peso total de grano (156,21 g) y rendimiento de grano (7,21 t ha-1). HTE6 mostró adaptabilidad superior en Iquitos (9,20 t ha-1) y San Martín (8,10 t ha-1). En la interacción genotipo-ambiente alcanzó 7,18 t ha-1 y fue el más estable en las ocho localidades. Conclusión. De los cinco híbridos evaluados y la variedad Marginal 28T, el HTE6 tuvo el mejor desempeño agronómico y el mayor rendimiento en las ocho localidades evaluadas. Por lo que se consideró el híbrido trilineal para su liberación comercial en regiones del trópico peruano.<hr/>Abstract Introduction. Hard yellow corn (Zea mays L.) is the main source for food processing; therefore, it is necessary to generate hybrids with yields higher than 2.8 t ha-1 and climatic adaptability. Objective. To evaluate and compare the agronomic behavior of five experimental trilinear hybrids of hard yellow corn maize and the Marginal 28T variety in eight tropical Peruvian locations. Materials and methods. The experiment took place in two phases: from March 2018 to March 2019 in four validation plots in San Martin, and from March to December 2019 in four adaptabilities plots in San Martín, Pucallpa, Loreto, and Amazonas. The evaluated variables were: plant and ear height, size and weight of ear, roots lodging, rust resistance, and yield (t ha-1). A randomized complete block design was applied, with a combined analysis of yield genotype x environment interaction with the additive main effects and multiplicative interaction models. Results. The hybrid HTE6 had the highest ear diameter (4.66 cm), ear weight (190, 76 g), number of rows per ear (14.26), grains per row (37.45), total grain weight (156.21 g), and grain yield (7.21 t ha-1). HTE6 showed superior adaptability in Iquitos (9.2 t ha-1) and San Martín (8.1 t ha-1). In the genotype-environmental interaction, it reached 7.18 t ha-1, with the highest stability in the eight localities. Conclusion. Among the five trilinear hybrids and the Marginal 28T variety, the HTE6 had the best agronomic performance and the highest yield in the eight evaluated locations. Thus, it is considered the more suitable trilinear hybrid for the tropical conditions of Peru. <![CDATA[<strong>Producción de semilla de variedades de <em>Moringa oleifera</em> Lam según densidad de siembra y cosechas sucesivas</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. Moringa oleifera Lam. es un árbol caducifolio de crecimiento perenne ontogenérico al crecimiento de las arbustivas. Moringa es el único género de la familia Moringaceae, los principales estudios de la especie olerifera se centran en la producción de forraje y muy pocos en la producción de semillas. Objetivo. Evaluar densidades de siembra y cosechas sucesivas para la producción de semillas de variedades de M. oleifera Lam, en un ecosistema degradado por la sequía estacional en Valle del Cauto, provincia Granma, Cuba. Materiales y métodos. El estudio se desarrolló del 2016 al 2018 en bancos de semillas de la Estación Experimental de Pastos y Forrajes (20º 27' 52,1” N 76º 40’47” O) del Instituto de Investigaciones Agropecuarias “Jorge Dimitrov”, Cuba, mediante un diseño de bloques al azar en arreglo factorial con cuatro repeticiones, para un total de 64 tratamientos resultantes de la combinación entre densidad de siembra (4), variedades de M. oleifera (4) y número de cosechas (4). Las variables consideradas fueron: número de semillas por fruto, número de frutos por planta, longitud de frutos, peso de 100 semillas y rendimiento de semillas. Resultados. La variedad Criolla y Supergenius fueron las de mayor producción de semillas (p≤0,01) (0,67 y 0,71 t ha-1, respectivamente), en la segunda cosecha en julio de 2017, respecto al resto de las cosechas y variedades en estudio. La variedad Supergenius aportó los mayores valores en el número de semillas/fruto, número de frutos/planta y longitud de los frutos/planta con 18,23, 32,08 y 49,18 cm, respectivamente. Conclusión. Las variedades de M. oleifera en estudio no tuvieron diferencias en el potencial de producción de semillas, la densidad de siembra no tuvo efecto, solo la realización de cosechas sucesivas cada seis meses condicionó una diferenciación en la producción de semillas.<hr/>Abstract Introduction. Moringa oleifera Lam. . it is a deciduous tree with perennial growth ontogeneric to the growth of shrubs. Moringa is the only genus of the Moringaceae family. The main studies of the species olerifera focus on forage production, and very few on seed production. Objective. To evaluate sowing densities and successive harvests for seed production of M. oleifera Lam varieties, in an ecosystem degraded by the seasonal drought in Cauto Valley, Granma province, Cuba. Materials and methods. The study was carried out from 2016 to 2018 in seed banks of the Pastures and Forages Experimental Station (20º 27'52.1” N 76º 40’47” W) of the “Jorge Dimitrov” Agricultural Research Institute, Cuba, through a randomized block design in factorial arrangement with four replications, for a total of 64 treatments resulting from the combination of sowing density (4), varieties of M. oleifera (4), and number of harvests (4). The variables considered were: number of seeds per fruit, number of fruits per plant, fruit length, 100-seeds weight, and seed yield. Results. The Criolla and Supergenius varieties had the highest seed yield (p≤0.01) (0.67 and 0.71 t ha-1, respectively), in the second harvest in July 2017, compared to the rest of the harvests and varieties under study. The Supergenius variety provided the highest values in the number of seeds/fruit, number of fruits/plant, and fruits length/plant with 18,23, 32,08, and 49,18 cm, respectively. Conclusion. The varieties of M. oleifera under study had no differences in seed production potential, sowing density had not effect, only successive harvests every six months conditioned a differentiation in seed production. <![CDATA[Identificación molecular de nematodos lesionadores de raíz, <em>Pratylenchus</em> spp., en cultivos agrícolas de Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction. The root-lesion nematodes, Pratylenchus spp., have a wide host range and reduce the yield of different crops. Information on the diversity of Pratylenchus species is scarce in Costa Rica. Objective. To identify the Pratylenchus species associated with 12 crops based on the D3 region of the 28S rDNA gene. Materials and methods. During 2013 to 2015, root samples were collected in Alajuela, Cartago, Guanacaste, Heredia, and San José in crops of rice (Oryza sativa), black pepper (Piper nigrum), sugarcane (Saccharum officinarum), aster (Aster sp.), coffee (Coffea arabica), banana (Musa paradisiaca), lily (Lilium sp.), gypsophila (Gypsophila sp.), onion (Allium cepa), potato (Solanum tuberosum), strawberry (Fragaria x ananassa), and leather-leaf fern (Rumohra adiantiformis). The D3 region of the 28S rDNA gene from each population was amplified and sequenced. A GenBank Blast Search was performed for each sequence. The phylogenetic relationships were established by Bayesian Inference. Results. Blast Search indicated the presence of P. pseudocoffeae in aster, P. brachyurus in black pepper, P. crenatus in onion and potato, P. hippeastri and P. gutierrezi in sugarcane and coffee, respectively. Pratylenchus bolivianus in leather-leaf fern and potato, P. penetrans in onion, strawberry, gypsophila, and lily, P. zeae in rice and sugarcane, while P. speijeri in banana. The phylogenetic analysis corroborated the Pratylenchus species identity with exceptions of sequences from 1) banana, grouped to P. coffeae complex group, 2) sugar cane, grouped to P. hippeastri complex group 3) onion and potato were related with P. crenatus, in an independent group, and 4) leather-leaf fern and potato were grouped with P. bolivianus with low resolution. Conclusions. Nine genetic groups of Pratylenchus were found, some of those should be verified with other molecular markers to get a conclusive identification.<hr/>Resumen Introducción. Los nematodos lesionadores, Pratylenchus spp., poseen un amplio rango de hospederos y reducen los rendimientos de diferentes cultivos. La información sobre la diversidad de especies de Pratylenchus en Costa Rica es escasa. Objetivo. Identificar las especies de Pratylenchus asociadas a 12 cultivos con base en la región D3 del gen 28SrDNA. Materiales y métodos. Durante el 2013 al 2015, se recolectaron muestras de raíces en Alajuela, Cartago, Guanacaste, Heredia y San José en cultivos de arroz (Oryza sativa), pimienta negra (Piper nigrum), caña de azúcar (Saccharum officinarum), aster (Aster sp.), café (Coffea arabica), banano (Musa paradisiaca), lirio (Lilium sp.), gysophila (Gypsophila sp.), cebolla (Allium cepa), papa (Solanum tuberosum), fresa (Fragaria x ananassa) y helecho de hoja de cuero (Rumohra adiantiformis). Se amplificó y secuenció la región D3 del gen 28S del ADNr de cada población. Se realizó una búsqueda en el Gen Bank con un “Blast Search” para cada secuencia. Las relaciones filogenéticas se establecieron mediante inferencia bayesiana. Resultados. “Blast Search” indicó la presencia de P. pseudocoffeae en aster, P. brachyurus en pimienta negra, P. crenatus en cebolla y papa, P. hippeastri y P. gutierrezi en caña de azúcar y café, respectivamente. P. bolivianus en helecho hoja de cuero y papa, P. penetrans en cebolla, fresa, gypsophila y lirio, P. zeae en arroz y caña de azúcar, mientras que P. speijeri en banano. El análisis filogenético corroboró la identidad de especies de Pratylenchus con excepciones de secuencias de: 1) banano, agrupada al grupo complejo P. coffeae, 2) caña de azúcar al grupo complejo P. hippeastri 3) cebolla y papa relacionados a P. crenatus, en un grupo independiente y 4) helecho de hoja de cuero y papa se agruparon con P. bolivianus con baja resolución. Conclusiones. Se encontraron nueve grupos genéticos de Pratylenchus, algunos de los cuales deben verificarse con otros marcadores moleculares para lograr una identificación concluyente. <![CDATA[<strong>Variabilidad morfológica/patogénica de <em>Fusarium verticillioides</em> en la Ciénega/Chapala, México y evaluación de técnicas de inoculación</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. La pudrición de mazorca en maíz causada por Fusarium verticillioides es una enfermedad de las más importantes en el mundo. En México ocasiona pérdidas de hasta 30 %. El incremento en los niveles de esta enfermedad en los últimos años requiere inspecciones en las zonas productoras para identificar las principales cepas que afectan el grano de maíz. Objetivo. Determinar la variabilidad morfológica y patogénica de aislados de F. verticillioides de muestras de maíz de la zona productora de maíz La Ciénega/Chapala, México, e identificar la mejor técnica de inoculación del patógeno en mazorcas. Materiales y métodos. Se obtuvieron veinte aislamientos de F. verticillioides de muestras de granos de maíz con síntomas de la enfermedad. Los aislamientos se usaron para inocular, mediante diferentes técnicas, mazorcas en desarrollo (R2) del maíz P-3057 cultivado en Tepatitlán, Jalisco en el ciclo Primavera/Verano 2019 bajo condiciones de temporal. Se evaluó la incidencia y severidad de la infección (SDI) de los aislamientos y la morfología microscópica de las cepas. Resultados. Los aislamientos de F. verticillioides difirieron en color de la colonia, tipo de micelio, abundancia y coloración del micelio vegetativo. La incidencia y severidad fueron estadísticamente diferentes entre los aislamientos de F. verticillioides y las técnicas de inoculación probadas, con interacción entre aislamientos y técnicas de inoculación. La incidencia de la enfermedad mostró valores de 82 y 95 % con las técnicas de inoculación por aspersión y del palillo, respectivamente. La SDI varió entre 8 % y 15,5 % con las técnicas de inoculación por aspersión y palillo, en ese orden. Conclusiones. Las cepas de F. verticillioides mostraron variabilidad para patogenicidad y severidad de la infección. La patogenicidad se relacionó con la técnica de inoculación utilizada. La técnica de inoculación del palillo fue la que presentó mayor incidencia y severidad de la infección.<hr/>Abstract Introduction. Corn ear rot caused by Fusarium verticillioides (F. verticillioides) is one of the most important diseases in the world. In Mexico it causes losses of up to 30 %. The increase in the levels of this disease in the last years requires inspections in producing areas to identify the main strains that damage the grain. Objectives. To determine the morphological and pathogenic variability of F. verticillioides isolates from corn samples from the corn producing area of La Ciénega/Chapala, Mexico, and to identify the best technique for inoculating the pathogen in ears. Materials and Methods. Twenty isolates of F. verticillioides were obtained from samples of corn kernels with disease symptoms. The isolates were used to inoculate, with the use of different inoculation techniques, developing corn cobs (R2) of P-3057 cultivated in Tepatitlán, Jalisco during the Spring/Summer 2019 agricultural cycle under rainfed conditions. The incidence and severity of the disease (SDI) of the isolates and the microscopic morphology of the strains were evaluated. Results. F. verticillioides isolates differed in colony color, mycelial type, abundance, and vegetative mycelial coloration. The incidence and severity were statistically different between F. verticillioides isolates and inoculation techniques tested. Interaction between isolates and inoculation technique was observed. The disease incidence showed values of 82 and 95% with aspersion and toothpick inoculation techniques, respectably. The SDI varied between 8 and 15.5 % with the aspersion and toothpick techniques, in that order. Conclusions. F. verticillioides strains showed variability for pathogenicity and severity of infection. Pathogenicity was related to the inoculation technique used. The toothpick inoculation technique was the one that presented the highest incidence and severity of infection. <![CDATA[Preferencia de oviposición de <em>Orius insidiosus</em> (Hemiptera: Anthocoridae) en plantas herbáceas]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. Orius insidiosus es un insecto omnívoro con estrategia de oviposición endófita, con preferencia de oviposición en plantas que garanticen refugio y alimento. Objetivo. Evaluar tres especies vegetales como sitio de oviposición de O. insidiosus en Phaseolus vulgaris (Fabaceae), Ipomoea batata (Convolvulaceae) y Portulaca oleracea (Portulacaceae). Materiales y métodos. El trabajo se realizó en el 2020, en el Centro de Investigación y Reproducción de Controladores Biológicos de la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, León, Nicaragua. Se usaron esquejes de 15 cm de longitud de tres plantas para hembras de O. insidiosus como sustratos de oviposición: Portulaca oleracea L., Phaseolus vulgaris L., y Ipomoea batatas (L.) Lam. La unidad experimental (n= 90) consistió en esquejes tiernos de 15 cm de longitud, colocados de forma individual en tazas de polietileno, con treinta repeticiones por tratamiento, mediante la técnica de no elección. En cada esqueje se colocó una pareja de O. insidiosus. Cada 24 h se inspeccionaron los esquejes para contabilizar las posturas de huevos. Luego, los esquejes se removieron y revisaron durante cinco días para contabilizar la eclosión de las ninfas, se determinó el peso final del esqueje. Resultados. En los esquejes de P. oleracea se observaron los valores de postura más altos con 5,90 huevos/día por esqueje, seguido por L. batatas con 4,10 huevos/día y por último, P. vulgaris con 2,13 huevos/día. Se evidenció una variabilidad en la postura según el peso inicial y final. Los valores de eclosión fueron menores referentes a los de postura, P. oleracea obtuvo el mayor promedio de eclosión con cuatro individuos seguido por I. batatas con 1,5 y P. vulgaris con 0,8. Conclusiones. P. oleracea presentó mejor preferencia para O. insidiosus con respecto a postura de huevo y eclosión de ninfa. Podría validarse en campo como una estrategia de control biológico.<hr/>Abstract Introduction. Orius insidiosus is an omnivorous insect with an endophytic oviposition strategy, with a preference for oviposition on plants that guarantee shelter and food. Objective. To evaluate three plant species as oviposition sites for O. insidiosus on Phaseolus vulgaris (Fabaceae), Ipomoea batata (Convolvulaceae) and Portulaca oleracea (Portulacaceae). Materials and methods. The work was carried out in 2020, at the Center for Research and Reproduction of Biological Controllers of the Universidad Autónoma de Nicaragua, León, Nicaragua, León. Cutting 15-cm-long from three plants for O. insidiosus females were used as oviposition substrates: Portulaca oleracea L., Phaseolus vulgaris L., and Ipomoea batatas (L.) Lam. The experimental unit (n= 90) consisted of 15 cm long tender cuttings, individually placed in polyethylene cups using thirty replicates per treatment, using the no-choice technique. One pair of O. insidiosus was placed on each cutting. Every 24 h the cuttings were inspected to count the egg laying. Subsequently, the cuttings were removed and checked for five days to count nymphs hatching, and the final weight of the cutting was determined. Results. The highest laying values in P. oleracea cuttings with 5.90 eggs/day per cutting, followed by I. batatas with 4.10 eggs/day, and finally P. vulgaris with 2.13 eggs/day. There was evidence of variability in the posture according to the initial and final weight. The hatching values were lower than those of laying, P. oleracea had the highest hatching average with 4 individuals, followed by I. batatas with 1.5, and P. vulgaris with 0.8. Conclusions. P. oleracea showed a better preference for O. insidiosus regarding egg laying and nymph hatching. It could be validated in the field as a biological control strategy. <![CDATA[Diversidad de suelos en áreas con presencia de <em>Furcraea</em> sp. en ecosistemas tropicales]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction. The fique, “cabuya” or “mecate” are the common names given to the species of the genus Furcraea that are used for the manufacture of biodegradable fibers. Their industrial and social importance in Latin American countries is significant since it is usually related to family and peasant economies. However, for this taxonomic group, the diversity of edaphic conditions in natural habitats or cultivation sites is unknown. Objective. To physicochemically characterize the soils in the productive systems and natural populations of fique, to determine the aspects and factors that best represent their variability. Materials and methods. The work was developed between 2013 and 2014, in 66 municipalities and 108 villages in 11 departments of Colombia. Passport data was recorded at the 121 sites visited, describing site conditions, including georeferencing. In each locality, soil samples were taken in the first 20 cm of depth and subsequently the following variables were determined: texture, pH, organic matter (OM), P, S, K, Mg, Ca, Al+H, CE, cations of change Ca, Mg, K, Na, cationic exchange capacity (ECEC), Ca, Mg, K, and Na. According to georeferencing, 52 agroecological zones were identified. Results. Populations located between 170 to 2,993 m.a.s.l. were found. The most significant factors were agroecological zone and soil texture. Among them, texture was the factor with the greatest capacity for group formation and represented 60.99 % of the variability of the sampled soils. The variables that most contribute to the variability of the soils were (Ca + Mg) / K, exchangeable Mg, K / Mg, exchangeable Ca, and ECEC. Conclusion. The results obtained for wild and cultivated populations indicate that the different taxa survive in diverse tropical soil conditions. It was found that the exchangeable ions had high discriminating power that could indicate diversity to the different conditions and fertility levels of Colombian soils.<hr/>Resumen Introducción. El fique, del género Furcraea que son utilizadas para la fabricación de fibras biodegradables. Su importancia industrial y social en países latinoamericanos es significativa y suele estar relacionada con economías familiares y campesinas. No obstante, para este grupo taxonómico, se desconoce la diversidad de las condiciones edáficas en los hábitats naturales o sitios de cultivo. Objetivo. Caracterizar fisicoquímicamente los suelos en los sistemas productivos y poblaciones naturales de fique, para determinar los aspectos y factores que representan mejor su variabilidad. Materiales y métodos. El trabajo se desarrolló entre los años 2013 y 2014, en 66 municipios y 108 veredas de 11 departamentos de Colombia. En los 121 sitios se registraron datos de pasaporte, que describen sus condiciones, incluida la georreferenciación. En cada localidad se tomaron muestras de suelo en los primeros 20 cm de profundidad y posteriormente se determinaron las siguientes variables: textura, pH, materia orgánica (OM), P, S, K, Mg, Ca, Al+H, CE, cationes de cambio Ca, Mg, K, Na, capacidad de intercambio cationico (CICE), Ca, Mg, K y Na. De acuerdo con la georreferenciación, se identificaron 52 zonas agroecológicas. Resultados. Se encontraron poblaciones ubicadas entre los 170 a 2993 m s.n.m. Los factores con mayor significancia fueron zona agroecológica y textura del suelo. Entre ellas, la textura fue el factor con mayor capacidad de formación de grupos y representó en 60,99 % de la variabilidad de los suelos muestreados. Las variables que más aportaron a la variabilidad de los suelos fueron (Ca+Mg) / K, Mg intercambiable, K / Mg, Ca intercambiable y CICE. Conclusión. Los resultados obtenidos para poblaciones silvestres y cultivadas indican que los diferentes taxones sobreviven en condiciones edáficas diversas características del trópico. Los iones intercambiables tuvieron alto poder discriminante que podría indicar diversidad a las diferentes condiciones y niveles de fertilidad de los suelos colombianos. <![CDATA[Efecto de la biofertilización foliar en el Uso Eficiente del Agua en diferentes variedades de albahaca (<em>Ocimum basilicum</em> L.)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction. Basil (Ocimum basilicum L.) is a little-known crop in the Bolivian highlands as its response to water use efficiency (WUE) in a Walipini-type greenhouses. Objective. To evaluate the behavior of two varieties of basil and the water use efficiency (WUE) in the application of foliar biofertilizer in a Walipini-type greenhouse. Materials and methods. The experiment was installed at the Ventilla Ecological Farm, in the Central Highlands of Bolivia, with an experimental period of 135 days (July 13 to November 25), 2014. A factorial experiment with two factors (varieties: Nufar F1 and Italian Large Leaf) and two levels of foliar biofertilizer (Biol) was used under a completely randomized block design. Results. Through the WUE, specific leaf area, and net assimilation rate relationship, it was observed that basil had a better development in Walipini-type greenhouse (underground greenhouse) since biomass accumulation was not significantly affected. The results showed that the production of basil in this environment using foliar biofertilizer, Biol, differ mainly by the variety rather than by the doses of Biol, showing that Nufar F1 had better development. Conclusion. A significant relationship was observed between Nufar F1 and Italian large Leaf for biomass weight when applying Biol at two different levels. It shows that there does not necessarily have to be a positive and significant relationship between biomass accumulation and WUE, so it is presumed that basil can develops regularly in Walipini-type greenhouses under semi-arid region conditions.<hr/>Resumen Introducción. La albahaca (Ocimum basilicum L.) es un cultivo poco conocido en el altiplano boliviano, al igual que su respuesta a la eficiencia de uso del agua (EUA) en invernadero tipo Walipini. Objetivo. Evaluar el comportamiento de dos variedades de albahaca y la eficiencia de uso del agua en la aplicación de biofertilizante foliar en un invernadero tipo Walipini. Materiales y métodos. El experimento se instaló en la Granja Ecológica Ventilla, en el Altiplano Central de Bolivia, con un periodo experimental de 135 días (13 de julio al 25 de noviembre), 2014. Se utilizó un experimento factorial con dos factores (variedades: Nufar F1 e Italian large Leaf) y dos niveles de biofertilizante foliar (Biol), bajo un diseño de bloques completamente al azar. Resultados. Mediante la relación EUA, área foliar específica y tasa neta de asimilación, se observó que la albahaca tuvo un mejor desarrollo en invernadero tipo Walipini (invernadero subterráneo), ya que la acumulación de biomasa no se vio afectada significativamente. Los resultados mostraron que la producción de albahaca en estos ambientes con biofertilizantes foliares, Biol, difirieron principalmente por la variedad más que por las dosis de Biol, y mostraron que Nufar F1 tuvo mejor desarrollo. Conclusión. Se observó una relación significativa entre Nufar F1 e Italian large Leaf para el peso de biomasa al aplicar Biol en dos diferentes niveles. Se muestra que no necesariamente debe haber una relación positiva y significativa entre la acumulación de biomasa y la EUA, por lo que se presume que la albahaca se desarrolla regularmente en invernaderos tipo Walipini bajo condiciones de región semiárida. <![CDATA[<strong>Reserva de carbono en sistemas silvopastoriles: Un estudio en el Medio Sinú, Colombia</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. Los sistemas silvopastoriles tienen un papel importante en la producción ganadera, aportan beneficios a los componentes animal y edáfico, ofrecen servicios ambientales como la captura de carbono atmosférico en el suelo y la biomasa. Objetivo. Evaluar la capacidad de captura de carbono atmosférico en tres sistemas de diferentes complejidades enfocados a la producción ganadera, en el norte de Colombia. Materiales y métodos. El estudio se llevó a cabo en el Centro de Investigación Turipaná de la Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria entre 2019 y 2021. Se evaluaron parámetros dasométricos del componente arbóreo/arbustivo. Se estimó la biomasa aérea (CBA) y subterránea (CBR) de estas especies con modelos alométricos. Se cuantificó la biomasa de hojarasca caída (CLIT) y el carbono orgánico en el suelo hasta los 30 cm, con lecturas cada 10 cm, por el método de combustión y carbono total acumulado. El diseño correspondió a bloques completos al azar, con tres tratamientos y cuatro repeticiones. Los tratamientos correspondieron a dos sistemas silvopastoriles (SSP) de diferente complejidad y una gramínea sin árboles (Pr). Resultados. La biomasa aérea fue mayor dentro los SSP (2,18±1,13, 4,51±3,76 t ha-1 C) que en Pr (0,19±0,09 t ha-1 C). En SSP2 se presentó la mayor acumulación de CBR (1,16±3,76 t ha-1 C) y CLIT (3,09±2,45 t ha-1 C). Los valores de carbono orgánico acumulado en el suelo (COS), mostraron mayor acumulación en el primer estrato. El COS representó en los tres sistemas más del 70 % del aporte total en carbono acumulado. Conclusión. Bajo las condiciones ambientales de bosque seco tropical húmedo, los sistemas silvopastoriles aumentaron la reserva de carbono atmosférico en el suelo y en la biomasa; el uso de SSP es una estrategia en la mitigación de gases de efecto invernadero en el sistema productivo ganadero.<hr/>Abstract Introduction. Silvopastoral systems play an important role in livestock production, provide benefits to the animal and edaphic components, and offer environmental services such as atmospheric carbon sequestration in the soil and biomass. Objective. To evaluate the capacity of atmospheric carbon sequestration in three systems of different complexities focused on livestock production, in northern Colombia. Materials and methods. The study was carried out at the Turipana Research Center of the Corporacion Colombiana de Investigacion Agropecuaria between 2019 and 2021. The dasometric parameters of the tree/shrub component were evaluated. The aboveground (CBA) and belowground (CBR) biomass of these species were estimated with allometric models. The fallen litter biomass (CLIT) and soil organic carbon up to 30 cm, with readings every 10 cm, were quantified by the combustion method and total accumulated carbon. The design corresponded to complete randomized blocks, with three treatments and four repetitions. The treatments corresponded to two silvopastoral systems (SSP) of different complexity and a grass without trees (Pr). Results. Aerial biomass was higher in the SSP (2.18 ± 1.13, 4.51 ± 3.76 t ha-1 C) than in Pr (0.19 ± 0.09 t ha-1 C). The highest accumulation of CBR (1.16 ± 3.76 t ha-1 C) and CLIT (3.09 ± 2.45 t ha-1 C) occurred in SSP2. The soil organic carbon accumulated (COS) values showed higher accumulation in the first stratum. The COS represented in the three systems more than 70 % of the total contribution in accumulated carbon contribution. Conclusion. Under the environmental conditions of the humid tropical dry forest, silvopastoral systems increased the stock of atmospheric carbon in the soil and biomass. The use of SSP is a strategy in the mitigation of greenhouse gases in the livestock production system. <![CDATA[Producción y descomposición de hojarasca de especies forestales en sistemas silvopastoriles, Valle del Sinú, Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. Los sistemas de producción tradicionales de ganadería generan degradación de suelos, por lo cual es importante implementar sistemas silvopastoriles como una alternativa para la producción bovina de carne y leche. Objetivo. Cuantificar la producción de hojarasca foliar de especies leñosas perennes (Gmelina arborea - Melina, Tabebuia rosea - Roble, Acacia mangium – Acacia) y el aporte potencial de nutrientes al suelo (ciclaje de nutrientes) dentro de sistemas silvopastoriles. Materiales y métodos. Se evaluó la producción y descomposición de hojarasca de especies forestales en campos sembrados con una variedad de gramínea del género Brachiaria, en el Valle medio del Sinú, Colombia, durante mayo a septiembre de 2013. Se utilizó un diseño en bloques completos al azar con tres repeticiones. Los tratamientos utilizados fueron Pr= Brachiaria híbrido cv. Mulato II, SSP1 = Tabebuia rosea + Brachiaria cv. Mulato II, SSP2= Acacia mangium + Brachiaria cv. Mulato II y SSP3= Gmelina arborea + Brachiaria cv Mulato II. Resultados. Hubo mayor producción de hojarasca en especies forestales dentro de los sistemas silvopastoriles. La especie forestal G. arborea obtuvo los mayores aportes potenciales de nutrientes en la hojarasca con el siguiente patrón descendente en kg ha-1: C 4069,6 &gt; Ca 96,47 &gt;N 62,46 &gt; K 37,48 &gt; Mg 23,60 &gt; P 14,57. La hojarasca de la pastura Mulato II y la especie forestal G. arborea exhibieron mayor velocidad de descomposición (k= 1,87 y k=1,77, respectivamente) que el resto de las especies evaluadas. Conclusiones. Las especies forestales evaluadas mejoraron la calidad del suelo mediante un mayor aporte de hojarasca y un mayor aporte potencial de nutrientes.<hr/>Abstract Introduction. Traditional livestock production systems generate soil degradation, so it is important to implement silvopastoral systems as an alternative for meat and dairy cattle production. Objective. To quantify the production of leaf litter of perennial woody species (Gmelina arborea - Melina, Tabebuia rosea - Oak, Acacia mangium - Acacia) and the potential contribution of nutrients to the soil (nutrient cycling) within silvopastoral systems. Materials and methods. The production and decomposition of leaf litter of forest species was evaluated in fields planted with a variety of grasses of the genus Brachiaria, in the middle Sinu valley, Colombia, during May to September 2013. A randomized complete block design with three replications was used. The treatments used were Pr= Brachiaria hybrid cv. Mulato II, SSP1= Tabebuia rosea + Brachiaria cv. Mulato II, SSP2= Acacia mangium + Brachiaria cv. Mulato II, and SSP3= Gmelina arborea + Brachiaria cv. Mulato II. Results. The greater production of leaf litter in forest species within the silvopastoral systems was evidenced. The forest species G. arborea had the highest potential nutrient inputs in litterfall with the following descending pattern in kg ha-1: C 4069,6&gt; Ca 96,47&gt; N 62,46&gt; K 37,48&gt; Mg 23,60&gt; P 14,57. Mulato II pasture litter and the forest species G. arborea exhibited higher decomposition rates (k= 1.87 and k=1.77, respectively) than the rest of the species evaluated. Conclusions. The forest species evaluated improved soil quality through a higher leaf litter input and a higher potential nutrient input. <![CDATA[<strong>Morfometría de ovarios, folículos y su relación con la calidad oocitaria en bovinos</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. Estudios sobre características estructurales del ovario asociadas con calidad del complejo cúmulos-oocito (COCs) en bovinos, contribuyen con la definición de estrategias para mejorar la eficiencia reproductiva. Objetivo. Determinar el peso y tamaño de los ovarios, calidad de los folículos y COCs en hembras Cebú, para establecer diferencias entre el ovario derecho e izquierdo. Materiales y métodos. Entre marzo y julio del 2017, se obtuvieron 52 ovarios de veintiséis vacas Cebú. Los ovarios y folículos se pesaron y midieron. Los folículos se agruparon en tres categorías: a) &lt;3 mm (TFI), b) 3-6 mm (TFII) y c) &gt;6 mm (TFIII). La calidad de los folículos se determinó mediante la técnica de irrigación-traslucidez (TIT) y la de COCs por las características del citoplasma y células del cúmulo como buena (CI), regular (CII) y mala (CIII), y mediante la prueba azul brillante de cresilo se categorizaron como BCB+ y BCB-. Resultados. La longitud, ancho y peso de los ovarios fueron 2,7 ± 0,6 cm, 1,8 ± 0,5 cm y 7,0 ± 3 g, respectivamente, con diferencias para longitud y peso entre ovario derecho e izquierdo (p&lt;0,01). La mayor cantidad de folículos se obtuvieron en TFI (p&lt;0,05). El 88,56 % de los folículos evaluados fueron de buena calidad. El 52 % y 44,2 % de COCs fueron clasificados como CI y BCB+, respectivamente. Cuando se consideró el tamaño del folículo y la calidad del COCs, se evidenció que en el grupo TFI el 22 % fueron CI, el 34 % CII y el 44 % CIII, y el TFII el 31 % fue CI, el 21 % CII y el 48 % CIII. No se observan diferencias entre ovario izquierdo y derecho. Conclusión. El ovario derecho presentó un mayor tamaño y peso, mayor número de estructuras foliculares y mayor número de CCOs de buena calidad.<hr/>Abstract Introduction. Studies on the structural characteristics of the ovary associated with the quality of the cumulus-oocyte complex (COCs) in cattle contribute to the definition of strategies to improve reproductive efficiency. Objective. To determine the weight and size of the ovaries, follicle quality, and COCs in Zebu females, in order to establish differences between the right and left ovary. Materials and methods. Between March and July 2017, 52 ovaries were obtained from twenty-six Zebu cows. The ovaries and follicles were weighed and measured. The follicles were grouped into three categories: a) &lt;3 mm (TFI), b) 3-6 mm (TFII) and c) &gt;6 mm (TFIII). The follicles quality was determined by the irrigation-translucency technique (TIT) and the COCs by the characteristics of the cytoplasm and cumulus cells as good (CI), fair (CII), and poor (CIII), and by cresyl brilliant blue test were categorized as BCB+ and BCB-. Results. Ovarian length, width and weight were 2.7 ± 0.6 cm, 1.8 ± 0.5 cm, and 7.0 ± 3 g, respectively, with differences for length and weight between the right and left ovary (p&lt;0.01). The highest number of follicles were obtained in TFI (p&lt;0.05). The 88.56 % of the follicles evaluated were of good quality. A total of 52 % and 44.2 % of COCs were classified as CI and BCB+, respectively. When follicle size and COC quality were considered, it was shown that in the TFI group 22 % were IC, 34 % CII, and 44 % CIII, and in the TFII group 31 % were IC, 21 % CII and 48 % CIII. No differences were observed between left and right ovary. Conclusion. The right ovary presented a greater size and weight, a greater number of follicular structures and a greater number of good quality CCOs. <![CDATA[Percepciones de consumidores sobre el bienestar de los animales de producción en Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction. Research focused on listening and understanding public attitudes towards farm animal welfare is proliferating globally. Objective. To determine how consumers in Colombia perceive the welfare of farm animals and socio-demographic factors associated with such perceptions. Materials and methods. A descriptive and analytical epidemiological study was done through the implementation of a cross-sectional national online survey, conducted from September to October-2021, to obtain information on the knowledge and attitudes of consumers (≥18 years) in Colombia regarding farm animal welfare, as well as socio-demographic characteristics (sex, age, education, occupation, location, growing-up environment, level of contact with livestock farms, and diet). Logistic and multinomial logistic regression models were used to evaluate associations of demographic factors with the level of importance given to animal welfare (AW), perceptions about needs, behavior, and sentience in farm animals, and perceptions about the state and promotion of AW in Colombia. Results. Responses from 798 participants were included in the analysis, 85.57 % saw AW as a concept that refers to how to treat animals and improve their quality of life. The level of importance given to AW was 9.78±0.85 (scale from 0 to 10) and was associated with words such as health, food, caring, respect, and comfort. Sex, age, education, level of contact with a farm, and growing-up in rural areas significantly influenced the opinions regarding the concept of AW and the promotion of farm animal welfare in Colombia. Conclusion. The participants showed concern about farm animal welfare. The differences found associated with the different socio-demographic factors can be used as a basis for formulating education and empowerment strategies that help modulate changes in the way animals are seen, and what welfare means and what it implies.<hr/>Resumen Introducción. El bienestar animal tiene como objetivo mejorar la calidad de vida de los animales que están bajo cuidado humano, por eso es importante escuchar y entender las actitudes públicas hacia el bienestar en animales de producción. Objetivo. Determinar cómo los consumidores en Colombia perciben el bienestar en animales de producción y factores sociodemográficos asociados a dichas percepciones. Materiales y métodos. Se realizó un estudio epidemiológico descriptivo y analítico mediante la aplicación de una encuesta transversal nacional en línea, realizada de septiembre a octubre de 2021, para obtener información sobre conocimientos y actitudes de consumidores (≥18 años) en Colombia, respecto al bienestar en animales de producción, así como características sociodemográficas (sexo, edad, educación, ocupación, ubicación, entorno de crecimiento, nivel de contacto con fincas y dieta). Se utilizaron modelos de regresión logística y logística multinomial para evaluar asociaciones de factores demográficos con el nivel de importancia dado al bienestar animal (BA), percepciones sobre necesidades, comportamiento y sintiencia animal, y percepciones sobre el estado y promoción del BA en Colombia. Resultados. Respuestas de 798 participantes fueron analizadas; 85,57% vio al BA como un concepto que refiere a cómo tratar a los animales y mejorar su calidad de vida. El nivel de importancia dado al BA fue 9,78±0,85 (escala de 0 a 10) y se asoció con palabras como salud, alimentación, cuidado, respeto y comodidad. Sexo, edad, educación, nivel de contacto con una finca y crecer en zonas rurales, influenciaron significativamente las opiniones sobre el concepto de BA y la promoción del bienestar en animales de producción en Colombia. Conclusión. Los participantes mostraron preocupación por el bienestar de animales de producción. Las diferencias encontradas asociadas a factores sociodemográficos pueden servir de base para formular estrategias de educación y empoderamiento que ayuden a modular cambios en el cómo se ve a los animales y en lo significa e implica su bienestar. <![CDATA[<strong>Calidad de vida de los cafeticultores en las Altas Montañas de Veracruz, México</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. La Región de las Altas Montañas (RAMVER) es la de mayor importancia productiva y socioeconómica para el cultivo del café del estado de Veracruz, México y una de las más representativas del sector a nivel nacional. Objetivo. Determinar la calidad de vida (CV) desde el punto de vista objetivo y subjetivo de los pequeños productores (PP) de café en la RAMVER, México. Materiales y métodos. Se aplicaron 150 entrevistas semiestructuradas a productores en once municipios ubicados en: Comapa, Coscomatepec, Huatusco, Ixhuatlán del café, Sochiapa, Tenampa, Tomatlán, Totutla, Tlaltetela, Tlacotepec y Zentla, durante el año 2020. Se obtuvo estadística descriptiva y medidas de tendencias central. Resultados. En el nivel objetivo, la CV se encontró baja, pero en el nivel subjetivo de los agricultores, se determinó como aceptable. En la valoración objetiva se identificó que los PP tienen educación mínima (primaria), el ingreso no es el adecuado (requieren realizar alguna actividad extra a la agrícola con un ingreso promedio anual neto de US $ 416 a US $1115); el costo de la salud se incrementó (por pandemia COVID-19) y se carece de una alimentación apropiada (19 a 25 comidas por mes). En la valoración subjetiva existe inseguridad y desconfianza con las autoridades gubernamentales, sin embargo, los productores se han adaptado a vivir en contextos socioeconómicos adversos, ya que valoran la vida en comunidad, las relaciones intrafamiliares y su entorno (la cafeticultura), esto pudiese estar influenciado por su propia cosmovisión. Conclusiones. Con o sin conocimiento sobre el concepto de calidad, los productores han desarrollado una capacidad aprendida o adquirida en lo individual y en lo colectivo para adaptarse al entorno. A nivel objetivo, la calidad de vida se consideró como baja, no obstante, los entrevistados tuvieron una percepción de satisfacción tanto en lo individual como en lo colectivo.<hr/>Abstract Introduction. The High Mountain Region (RHM) is the most productive and socioeconomic region for the coffee cultivation in the state of Veracruz, Mexico, and one of the most representative of the sector at the national level. Objective. To determine the quality of life (QL) from the objective and subjective point of view of the small coffee producers (SP) in RHM, Mexico. Materials and methods. One hundred and fifty semi-structured interviews were applied to producers in eleven municipalities located in: Comapa, Coscomatepec, Huatusco, Ixhuatlán del café, Sochiapa, Tenampa, Tomatlán, Totutla, Tlaltetela, Tlacotepec, and Zentla, during 2020. Descriptive statistics and trend measurements were obtained. Results. At objective level the QL was found to be low, but at the farmers'subjective level, it was determined to be acceptable. In the objective assessment, it was identified that the SP have minimal education (primary), the income is not adequate (they require activities outside the farm with an average net annual income of US $ 416 to US $ 1115), the cost of health has increased (due to the COVID-19 pandemic), and proper nutrition is lacking (19 to 25 meals per month). In the subjective assessment there is insecurity and distrust with the government authorities, however, the producers have adapted to living in adverse socioeconomic contexts, since they value community life, intra-family relationships and their environment (coffee growing), which could be influenced by their own worldview. Conclusion. With or without knowledge of the concept of quality, producers have developed a learned or acquired capacity, both individually and collectively to adapt to the environment. Objectively, the quality of life is considered low, however, the interviewees had a perception of satisfaction both individually and collectively. <![CDATA[<strong>Encuesta: Nivel de conocimiento de la población urbana sobre los alimentos agroecológicos</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. El consumo de alimentos afecta el ambiente, por lo que es necesario investigar qué nivel de conocimiento tiene la población urbana sobre la procedencia de los alimentos que consumen. Objetivo. Diseñar, validar y determinar la confiabilidad de un instrumento para evaluar el nivel de conocimiento que tiene la población urbana respecto a los alimentos agroecológicos. Materiales y métodos. El trabajo se desarrolló en la Universidad Central del Ecuador en Quito, Ecuador, en el periodo 2020-2021. El tipo de investigación fue exploratorio-descriptivo, con un diseño no experimental y un muestreo no probabilístico estratificado. El contenido del instrumento se evaluó con el método delphi con la participación de diecisiete expertos. Se aplicaron dos pruebas piloto a 370 y 1323 participantes. La consistencia interna y el índice de homogeneidad se determinó mediante el alpha de Cronbach. La dimensionalidad del constructo se estableció con la curva de Cronbach-Mesbah. La validez del constructo se evaluó con un análisis factorial. Resultados. La validez del contenido arrojó un valor mayor al 75 % de convergencia entre expertos. En la validación de la consistencia interna el Alpha de Cronbach fue de 0,9 y el índice de homogeneidad fue mayor de 0,2. En el estudio de la dimensionalidad del constructo la curva de Cronbach-Mesbah, indicó que la unidimensionalidad se cumplió en todo el instrumento. En la validez del constructo en el análisis factorial, se observó que la medida Kaiser-Meyer-Olkin fue de 0,753. La esfericidad de Bartlett fue de 0,000 y la prueba de extracción de los factores fue mayor al 77 %. Conclusiones. El instrumento logró una validez y confiabilidad alta tanto en su contenido valorado por expertos, como en su consistencia interna, dimensionalidad y validez del constructo realizado por métodos estadísticos. El instrumento es confiable y puede ser aplicado en la población urbana.<hr/>Abstract Introduction. Food consumption affects the environment, so it is necessary to investigate what level of knowledge the urban population has about the origin of the food they consume. Objective. To design, validate, and determine the reliability of an instrument to assess the level of knowledge that the urban population has regarding agroecological foods. Materials and methods. The work was developed at the Universidad Central de Ecuador in Quito, Ecuador, during the period 2020-2021. The type of research was exploratory-descriptive, with a non-experimental design and stratified non-probabilistic sampling. The content of the instrument was evaluated using the Delphi method with the participation of seventeen experts. Two pilot tests were applied to 370 and 1323 participants. The internal consistency and the homogeneity index were determined using Cronbach’s Alpha. The dimensionality of the construct was established with the Cronbach-Mesbah curve. Construct validity was assessed with factor analysis. Results. The content validity showed a value greater than 75 % of convergence between experts. In the internal consistency validation, Cronbach’s Alpha was 0.9 and the homogeneity index was greater than 0.2. In the study of the dimensionality of the construct, the Cronbach-Mesbah curve indicated that the unidimensionality was fulfilled throughout the instrument. In the construct validity in the factor analysis, it was observed that the Kaiser-Meyer-Olkin measure was 0.753. Bartlett’s sphericity was 0.000 and the factor extraction test was greater than 77 %. Conclusions. The instrument achieved high validity and reliability both in its content assessed by experts, and in its internal consistency, dimensionality, and construct validity performed by statistical methods. The instrument is reliable and can be applied in the urban population. <![CDATA[<strong>Compra por comercio electrónico de alimentos en Costa Rica durante el COVID-19</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. La influencia del comercio electrónico (CE) sobre las decisiones de las personas en la compra de alimentos, ha sido relevante durante la pandemia por COVID-19. En Costa Rica no se dispone de información sobre la forma en que este medio ha modificado las conductas de compra y consumo de alimentos en las familias costarricenses durante esta emergencia sanitaria. Objetivo. Analizar cambios en los patrones de compra y consumo de alimentos de los costarricenses que fueron influenciados durante la pandemia por el CE. Materiales y métodos. En junio de 2021 se ejecutó una encuesta en línea con la metodología de bola de nieve en diferentes grupos de redes sociales de Costa Rica. Se utilizó modelación por ecuaciones estructurales para establecer las causas asociadas con variables endógenas (confianza, conveniencia, impulsos hedónicos) y exógenas (nivel socioeconómico, decisiones de compra por COVID-19) que delinearon los cambios en los hábitos de compra. Se revisaron los estímulos generados desde CE que influyeron sobre estas decisiones de compra según el grupo específico de alimentos. Resultados. Se encontró una fuerte causalidad desde la variable latente conveniencia (β=0,89; p&lt;0,01), para la compra de alimentos por CE, además de poco impacto (β=-0,35; p&lt;0,01) en los hábitos de consumo de alimentos, generado por las medidas definidas para atender la pandemia. Las medidas sanitarias decretadas por las autoridades evidenciaron causalidad en la respuesta general del consumidor de alimentos por CE (NORM_1&lt;0,8; p&lt;0,01), la cual fue baja si se compara su valor estimado con otros motivadores en las decisiones de compra como la conveniencia por las mejoras en la calidad de vida (CO1≅0,8; p&lt;0,01), o incluso la confianza por el compromiso de calidad ofrecido por el sitio web (CF3≅0,6; p&lt;0,01). Conclusiones. La pandemia promovió una mejor percepción del consumidor respecto a situaciones ventajosas de emplear CE para realizar la compra de alimentos.<hr/>Abstract Introduction. The influence of electronic commerce (EC) on people’s food purchasing decisions has been relevant during the COVID-19 pandemic. In Costa Rica, there is no information available on how this medium has modified the food purchasing and consumption behaviors in Costa Rican families during this health emergency. Objective. To analyze changes in the food purchase and consumption patterns of Costa Ricans that were influenced by the EC during the pandemic. Materials and methods. An online survey using the snowball methodology was carried out in June 2021 in different social networks groups in Costa Rica. Structural equation modeling was used to establish the causes associated with endogenous (trust, convenience, hedonic impulses) and exogenous variables (socioeconomic status, purchase decisions due to COVID-19) that outlined the changes in purchasing habits. The stimuli generated from EC that influenced these purchase decisions were reviewed according to the specific food group. Results. A strong causality was found from the latent variable convenience (β=0.89; p&lt;0.01) for the purchase of food by EC, in addition to little impact (β=-0.35; p&lt;0.01) on food consumption habits, generated by the measures defined to contain the pandemic. The sanitary measures established by the authorities show causality in the general response of the food consumer by EC (NORM_1&lt;0.8; p&lt;0.01), which was low if its estimated value is compared with other motivators in purchase decisions such as convenience due to improvements in quality of life (CO1≅0.8; p&lt;0.01) or even trust due to the commitment to quality offered by the website (CF3≅0.6; p&lt;0.01). Conclusions. The pandemic promoted an improvement in consumer perception regarding advantageous situations of employing EC to make food purchases. <![CDATA[Calidad microbiológica del chorizo crudo expendido en el Gran Área Metropolitana de Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. En Latinoamérica, los reportes sobre la calidad microbiológica del chorizo crudo son limitados, sin embargo, es un producto de amplio consumo y de tradición. Objetivo. Conocer la estabilidad microbiológica del chorizo crudo en el Gran Área Metropolitana (GAM) de Costa Rica. Materiales y métodos. Entre enero y agosto de 2019, se realizaron recuentos de indicadores de vida útil y de contaminación, así como la detección de tres patógenos (Salmonella spp., Listeria monocytogenes y Clostridium perfringens) en cincuenta muestras de chorizo crudo obtenidas de carnicerías del Gran Área Metropolitana de Costa Rica. Resultados. De las cincuenta muestras analizadas se encontró que solo una era consumible, según los parámetros generales de recuento bacteriano (recuento total aerobio mesófilo (TAM), hongos y levaduras (HYL) y bacterias ácido-lácticas (BAL)) y que la principal causa de deterioro del producto incluye una combinación de BAL y HYL. Además, los recuentos de coliformes totales variaron entre 105 y 106 UFC/g. Desde el punto de vista de inocuidad, se aisló Salmonella spp. en el 16 % de las muestras, Listeria monocytogenes en el 10 % y Clostridium perfringens se encontró en una única muestra con un recuento de 5,00x101 UFC/g. Conclusión. Productos sin procesamiento térmico como el chorizo crudo expendido en el GAM de Costa Rica, son productos muy susceptibles al deterioro, que presentan altos niveles de contaminación y que podrían comportarse como vehículo de patógenos; por ello, se recomienda mejorar las prácticas de manufactura para prolongar la vida útil y garantizar la seguridad del consumidor.<hr/>Abstract Introduction. In Latin America, reports on the microbiological quality of raw chorizo, or raw pork sausage, are limited, however, it is a widely consumed and traditional product. Objective. To determine the microbiological stability of the raw sausage in the Great Metropolitan Area (GAM) of Costa Rica. Materials and methods. Between January and August 2019, microbial shelf-life counts, and contamination indicators were carried out, as well as the detection of three pathogens (Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and Clostridium perfringens) in fifty samples of raw chorizo obtained from butcher shops in the Great Metropolitan Area of Costa Rica. Results. Of the fifty samples analyzed, only one was found to be consumable according to the general parameters of bacterial count (total aerobic count (TAM), fungi and yeasts (HYL), and lactic acid bacteria (BAL)). The main cause of spoilage included a combination of BAL and HYL. In addition, the total coliform counts ranged between 105 and 106 UFC/g. From a safety standpoint, Salmonella spp. was isolated in 16 % of the samples, Listeria monocytogenes in 10 % and Clostridium perfringens was found in a single sample with a count of 5.00x101 CFU/g. Conclusion. Non-heat treated products, such as raw chorizo sold in the GAM of Costa Rica, are products that are highly susceptible to spoilage, which present high levels of contamination and that could behave as a vehicle for pathogens; therefore, it is recommended to improve manufacturing practices to prolong shelf life and guarantee consumer safety. <![CDATA[Características fisicoquímicas y sensoriales de chocolates de leche caprina y bovina]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. En muchos países, los productos lácteos bovinos representan la mayoría de las alternativas; sin embargo, la leche caprina goza de propiedades nutracéuticas que la hacen una opción a explorar. Objetivo. Evaluar las características fisicoquímicas y sensoriales del chocolate en barra, elaborado con diferentes proporciones de leche caprina y bovina. Materiales y métodos. De enero a diciembre de 2016, en la Escuela de Tecnología de Alimentos de la Universidad de Costa Rica, se elaboraron tres chocolates expereimentales con diferentes proporciones de leche de cabra y vaca (100 % leche bovina, 100 % leche caprina y una mezcla al 50 % de ambas). Se evaluó, para tres lotes diferentes de cada formulación, la humedad, la grasa, la viscosidad, el color, la textura, el tamaño de partícula y el agrado general, este último por medio de un panel sensorial. Resultados. El menor porcentaje de humedad (1,81 %), el menor tamaño de partícula promedio (10 μm) (p≤0,05) y el mayor porcentaje de grasa (39,68 %) (p≤0,05) se obtuvieron en el chocolate de leche de cabra. Al aumentar el porcentaje de sustitución de leche de vaca por leche de cabra disminuyó la viscosidad y el tamaño de partícula (p≤0,05). En cuanto a los parámetros de color, resultó más claro (luminoso) el chocolate de leche de vaca. El chocolate de mayor agrado fue el de leche bovina, pero con resultados positivos para todas las formulaciones. Conclusiones. La sustitución de leche bovina por leche caprina generó productos de características fisicoquímicas y sensoriales apropiadas en todas las formulaciones.<hr/>Abstract Introduction. In many countries, cow dairy products represent the majority of the alternatives; however, goat milk has nutraceutical properties that make it an option to be explored. Objective. To evaluate the physicochemical and sensory characteristics of chocolate bars made with different proportions of goat and bovine milk. Materials and methods. From January to December 2016, at the Food Technology School of the Universidad de Costa Rica, three experimental chocolates were made with different proportions of goat and cow milk (100 % bovine milk, 100 % goat milk, and a 50 % mixture of both). For three different batches of each formulation, moisture, fat, viscosity, color, texture, particle size, and overall liking were evaluated, the last one by means of a sensory panel. Results. The lowest percentage of moisture (1.81 %), the lowest average particle size (10 μm) (p≤0,05), and the highest percentage of fat (39.68 %) (p≤0,05) were obtained in goat milk chocolate. As the percentage of substitution of cow’s milk for goat’s milk increased, the viscosity and particle size decreased (p≤0,05). Regarding the color parameters, the cow’s milk chocolate was lighter (luminous). The most liked chocolate was from the bovine milk, but with positive results for all formulations. Conclusions. The substitution of bovine milk for goat milk generated products with appropriate physicochemical and sensory characteristics in all formulations. <![CDATA[<strong>Efecto de <em>Bacillus amyloliquefaciens</em> y <em>Pseudomonas migulae</em> sobre el crecimiento de plántulas de uchuva (<em>Physalis peruviana</em> L.) en semillero</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. El uso de bacterias promotoras de crecimiento vegetal es una alternativa a integrar en estrategias de manejo del cultivo de uchuva, mediante su aplicación en etapas de semillero, con el fin de obtener plántulas de mayor vigor que puedan tolerar estreses bióticos y abióticos en condiciones de campo. Objetivo. Evaluar la actividad promotora de crecimiento vegetal y capacidad endófita de las rizobacterias Bacillus amyloliquefaciens Bs006 y Pseudomonas migulae Pf014 inoculadas durante la etapa de semillero de uchuva (Physalis peruviana L.). Materiales y métodos. Se realizó un experimento de abril a mayo de 2018, en un invernadero ubicado en el Centro de Investigación Tibaitatá, Mosquera, Colombia, con un diseño de bloques completos al azar y tres repeticiones. Se inocularon las rizobacterias de forma individual en el sustrato de siembra, a una concentración de 1 x 108 UFC/mL y se cuantificaron como variables de respuesta: biomasa seca (g) de raíz, tallo y hojas, altura (cm), área foliar (cm2) y número de hojas, y se comprobó su endofitismo mediante la evaluación de la colonización del tejido vegetal. Resultados. B. amyloliquefaciens Bs006 estimuló el crecimiento de plántulas de uchuva con respecto al testigo y demostró mayor capacidad de promoción que P. migulae Pf014, ya que aumentó la longitud de la planta en 34 %, el crecimiento en tallo y raíz en 59 % y 16 %, respectivamente; aumentó la biomasa seca de la raíz en 178 %, en tallo en 161 % y en hojas en 96 %. Bs006 se aisló del interior del tejido vegetal, lo que indica su capacidad como endófito en uchuva. Conclusiones. La respuesta positiva en todas las variables agronómicas evaluadas con la aplicación de B. amyloliquefaciens Bs006, indica que esta bacteria puede ser validada durante la etapa de semillero de uchuva.<hr/>Abstract Introduction. Using plant growth-promoting bacteria is an alternative to integrate into cape gooseberry crop management strategies, through its application in seedling stages, in order to obtain more vigorous seedlings that can tolerate biotic and abiotic stresses under field conditions. Objective. To evaluate the plant growth-promoting activity and endophytic capacity of the rhizobacteria Bacillus amyloliquefaciens Bs006 and Pseudomonas migulae Pf014 inoculated during the seedling stage of cape gooseberry (Physalis peruviana L.). Materials and methods. An experiment was carried out from April to May 2018, in a greenhouse located at the Tibaitatá Research Center, Mosquera, Colombia, with a randomized complete block design and three replications. The rhizobacteria were inoculated individually in the substrate at a concentration of 1 x 108 CFU/mL and were quantified as response variables: dry biomass (g) of root, stem, and leaves, height (cm), leaf area (cm2), and number of leaves, and their endophytism was verified by evaluating the colonization of plant tissue. Results. B. amyloliquefaciens Bs006 stimulated the growth of cape gooseberry seedlings with respect to the control. It showed greater promotion capacity than P. migulae Pf014, since it increased the length of the plant by 34 %, the stem and root growth by 59% and 16 %, respectively. It increased root dry biomass of the root by 178 %, stem by 161 %, and leaves by 96 %. Bs006 was isolated from the interior of the plant tissue, which indicates its capacity as an endophyte in cape gooseberry. Conclusions. The positive response in all the agronomic variables evaluated with the application of B. amyloliquefaciens Bs006 indicates that this bacterium can be validated during the seedling stage of cape gooseberry. <![CDATA[<strong>Productividad de maíz (Diamantes 8843) bajo diferentes densidades de siembra y dosis de nitrógeno</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. En Costa Rica, el maíz (Zea mays) forma parte de la dieta de la población. Sin embargo, se ha reducido el área de siembra, debido a políticas comerciales y al reducido conocimiento del manejo agronómico del cultivo. Objetivo. Analizar el efecto de dosis de N y densidades de siembra sobre la productividad de maíz variedad Los Diamantes 8843, en Santa Cruz, Guanacaste, Costa Rica. Materiales y métodos. El estudio se realizó entre agosto y diciembre 2018, en la Finca Experimental de Santa Cruz, Universidad de Costa Rica. En un diseño de bloques completos al azar, se evaluaron tres densidades de siembra: 50 000, 57 143 y 66 666 plantas/ha y cuatro dosis crecientes de N: 0, 100, 200 y 300 kg ha-1. Se cuantificó la altura, peso fresco de la planta, grosor del tallo, calidad de mazorca, absorción de nutrientes y rendimiento. Para cada variable se ajustó un análisis de varianza. Resultados. Hubo efecto significativo de la dosis de N sobre las variables altura, peso seco, número de granos por fila, número de mazorcas por parcela útil y absorción de nutrimentos, estas variables fueron mayores con dosis elevadas de N. Hubo efecto significativo de la densidad de siembra sobre la altura, número de mazorcas y absorción de nutrimentos, estas alcanzaron valores mayores en las densidades altas. Mayores índices de eficiencia se alcanzaron en las dosis de 100 kg ha-1 y la densidad de 50 000 plantas/ha. El rendimiento fue menor en todas las densidades evaluadas cuando no se aplicó N. Las dosis de 100 y 200 kg ha-1 presentaron los mayores rendimientos, independiente de la densidad de siembra. Conclusión. La dosis de 100 kg ha-1 de N y la densidad de 57 143 plantas/ha mostró los valores más altos para los índices de eficiencia y la mayor producción.<hr/>Abstract Introduction. In Costa Rica, maize (Zea mays) is an important component of the population’s diet. However, the planting area has been reduced due to marketing policies and reduced knowledge of agronomic management of the crop. Objective. To analyze the effect of N doses and planting densities on the productivity of maize variety Los Diamantes 8843 in Santa Cruz, Guanacaste, Costa Rica. Materials and methods. The study was carried out between August and December 2018 at the Santa Cruz Experimental Farm, Universidad de Costa Rica. In a randomized complete block design, three planting densities: 50,000, 57,143, and 66,666 plants/ha and four increasing doses of N: 0, 100, 200, and 300 kg ha-1 were evaluated. Plant height, plant fresh weight, stem thickness, cob quality, nutrient uptake and yield were quantified. An analysis of variance was adjusted for each variable. Results. There was a significant effect of N dose over the variables height, dry weight, number of grains per row, number of ears per useful plot, and nutrient uptake. In general, these variables were higher at high N doses. There was significant effect of planting density on height, number of ears, and nutrient uptake, these variables reached higher values at high densities. Higher efficiency rates were achieved at 100 kg ha-1 and at a density of 50,000 plants/ha. The yield was lower in any of the evaluated densities, when N was not applied. The doses of 100 and 200 kg ha-1 showed the highest yields, regardless of planting density. Conclusion. The dose of 100 kg ha-1 of N and the density of 57 143 plants/ha showed the highest values for the efficiency indices and the highest yield. <![CDATA[<strong>Mancha en red de la cebada (<em>Hordeum vulgare</em>), causada por Drechslera teres y su efecto sobre el rendimiento</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100019&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. La mancha en red (MR) de la cebada (Hordeum vulgare), provoca mermas de rendimiento estimadas entre 23 % y 44 %, además afecta su calidad maltera. Objetivo. Evaluar en el tiempo la evolución de la mancha en red en diferentes cultivares de cebada cervecera con y sin aplicación de fungicida foliar, asociándola con el rendimiento y la calidad maltera. Materiales y métodos. El ensayo se llevó a cabo durante el 2017 en el campo experimental Universidad Nacional del Noroeste de la provincia de Buenos Aires, de la ciudad de Junín (Bs. As., Argentina), con un diseño experimental en bloques con arreglo factorial 5x2 y tres repeticiones, con aleatorización al azar dentro de los bloques. El factor 1 fueron los cultivares y el factor 2 fue el tratamiento con fungicida foliar. Se utilizaron las variables patométricas incidencia y severidad, con las cuales se calculó la intensidad de la MR y a posteriori el área bajo la curva del progreso de la intensidad de la enfermedad (ABCPIE). Resultados. No hubo interacción entre cultivares y la aplicación de fungicida foliar. La aplicación del fungicida foliar permitió una disminución del ABCPIE en todos los cultivares evaluados. El calibre se encontró asociado significativamente (R2=0,67; p&lt;0,0001) e inversamente proporcional al ABCPIE. Conclusiones. La evolución temporal de la MR dependió del cultivar, sinfonía tuvo la menor el ABCPIE respecto a los demás cultivares evaluados. La aplicación de fungicida foliar redujo significativamente la evolución de la MR en el tiempo. La enfermedad influyó sobre los componentes de rendimiento y la calidad industrial de la cebada cervecera.<hr/>Abstract Introduction. Barley (Hordeum vulgare) net blotch (MR) causes yield losses estimated between 23 % to 44 %, as well as its malting quality. Objective. To evaluate over time the evolution of net blotch in different malting barley cultivars with and without application of foliar fungicide, associating it with yield and malting quality. Materials and methods. The trial was carried out during 2017 at the experimental field Universidad Nacional del Noroeste of the Buenos Aires province, in the city of Junín (Bs. As., Argentina) with an experimental block design with a 5x2 factorial arrangement and three repetitions, with randomization within blocks. Factor 1 was the cultivars and factor 2 was the foliar fungicide treatment. The pathometric variables incidence and severity were used to calculate the intensity of the MR and subsequently the area under the disease intensity progress curve (ABCPIE). Results. There was no interaction between cultivars and foliar fungicide application. The application of the foliar fungicide allowed a decrease in the ABCPIE in all the cultivars evaluated. Caliper was significantly associated (R2=0.67; p&lt;0.0001) and inversely proportional to ABCPIE. Conclusions. The temporal evolution of the MR depended on the cultivar. Sinfonia had the lowest ABCPIE compared to the other cultivars evaluated. The application of foliar fungicide significantly reduced the evolution of MR over time. The disease influenced yield components and industrial quality of malting barley. <![CDATA[<strong>Análisis multivariado de suelos irrigados con aguas residuales de la acuicultura</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. Las aguas residuales de la acuicultura constituyen un recurso que se puede utilizar para la irrigación de suelos agrícolas. Objetivo. Evaluar las propiedades físicas, químicas y biológicas de suelos con irrigación continua de aguas residuales de la acuicultura e identificar las variables que aporten mayor información con relación a su comportamiento por la irrigación. Materiales y métodos. Los tratamientos fueron tres suelos agrícolas, localizados al sur del estado de Tlaxcala, México, en el año 2018 se realizó el muestreo de suelo a una profundidad de 0-30 cm y nueve repeticiones para determinar: pH, materia orgánica, conductividad eléctrica, nitrato, amonio, N total, fósforo, potasio, calcio, magnesio, textura, densidad aparente y la actividad microbiana, con las cuales se aplicó un análisis de componentes principales (ACP). Resultados. La irrigación con aguas residuales de la acuicultura incrementó la concentración de fósforo, potasio, calcio, amonio y nitratos. A través del análisis de correlación lineal y el ACP, se obtuvo que el primer componente principal explicó el 76 % de la varianza total, asociado al pH, materia orgánica, arena, N total, potasio, magnesio y amonio; mientras que, el segundo componente explicó el 23 % de la varianza total, ligado al fósforo y a la adsorción por el complejo de cambio que aporta la arcilla. Conclusión. La irrigación con aguas residuales de la acuicultura mejoró la fertilidad del suelo y con el análisis de componentes principales (ACP) se identificaron como variables indicadoras al fósforo, la partícula arcilla y el magnesio, para la toma de decisiones sobre el manejo de los suelos irrigados con aguas residuales de la acuicultura.<hr/>Abstract Introduction. Aquaculture wastewater is an important resource that can be used for irrigation of agricultural land. Objective. To evaluate the physical, chemical, and biological properties of soils with continuous irrigation of aquaculture wastewater and to identify the variables that provide more information in regarding their behavior under irrigation. Materials and methods. The treatments were three agricultural soils, located in the south of the state of Tlaxcala, Mexico, in 2018 soil sampling was performed at a depth of 0-30 cm and nine replicates to determine: pH, organic matter, electrical conductivity, nitrate, ammonium, total N, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, texture, apparent density, and microbial activity, with which a principal component analysis (PCA) was applied. Results. Irrigation with aquaculture wastewater increased the concentration of phosphorus, potassium, calcium, ammonium, and nitrates. Through linear correlation analysis and PCA, it was obtained that the first principal component explained 76 % of the total variance, associated with pH, organic matter, sand, total N, potassium, magnesium, and ammonium, while the second component explained 23 % of the total variance, linked to phosphorus and adsorption by the exchange complex provided by the clay. Conclusion. Irrigation with aquaculture wastewater improved soil fertility and with the principal component analysis (PCA) phosphorus, clay particle, and magnesium were identified as indicator variables that will support the management of soils irrigated with aquaculture wastewater. <![CDATA[<strong>Arsénico, cadmio, mercurio y plomo en alimentos importados para mascotas en Costa Rica</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100021&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. El consumo de metales pesados puede provocar problemas de salud en los animales. Objetivo. Determinar la concentración de cadmio, mercurio, plomo y arsénico en 34 alimentos balanceados importados y comercializados en Costa Rica para perros, gatos, conejos, hámsteres, tortugas y peces ornamentales. Materiales y métodos. Se cuantificó el contenido de arsénico (As), cadmio (Cd), mercurio (Hg) y plomo (Pb) en alimentos balanceados importados para seis animales de compañía, durante los meses de mayo a octubre del año 2018. De forma aleatoria, se visitaron expendios autorizados de alimentos balanceados y se compraron diez empaques de alimento para perros y gatos, cinco para peces ornamentales, cuatro para tortugas, tres para hámsteres y dos para conejos. Las muestras fueron analizadas en el Centro de Investigación en Nutrición Animal de la Universidad de Costa Rica mediante espectrofotometría de absorción atómica con atomizador de tubo de grafito (As, Cd, Pb) y de celda de cuarzo (Hg). Resultados. Las concentraciones obtenidas en alimentos para perros y gatos, adultos y cachorros, conejos, hámsteres, peces ornamentales y tortugas, fueron para As de 0,009, 0,013, 0,003, no detectable (ND), ND, 0,036 y 0,113 ppm, respectivamente; para Cd de ND, 0,021, 0,022, 0,031, 0,010, 0,037, 0,139 y 0,043 ppm, respectivamente; para Hg de 0,101, 0,078, 0,045, 0,040, 0,031, 0,045, 0,032 y 0,032 ppm, respectivamente, y para Pb de 0,381, 0,885, 0,573, 0,740, 0,446, 0,732, 0,763 y 0,841 ppm, respectivamente. Conclusión. Los contenidos de metales pesados determinados en alimentos para mascotas, no superaron los valores máximos permitidos para su comercialización. Este trabajo incrementa la información disponible en temas de inocuidad de alimentos balanceados en peces ornamentales, hámsteres, tortugas y conejos; promueve estrategias de monitoreo continuo de estos y la comprensión del potencial real de acumulación en los animales y sus efectos en el bienestar de los mismos.<hr/>Abstract Introduction. The intake of heavy metals can cause health problems in animals. Objective. To determine the concentration of cadmium, mercury, lead, and arsenic in 34 imported balanced foods marketed in Costa Rica for dogs, cats, rabbits, hamsters, turtles, and ornamental fish. Materials and methods. The content of arsenic (As), cadmium (Cd), mercury (Hg) and lead (Pb) in imported balanced foods for six pets was quantified during the months of May to October 2018. On a random basis, authorized feed stores were visited to purchased ten packages of dog and cat food, five for ornamental fish, four for turtles, three for hamsters, and two for rabbits. The samples were analyzed at the Animal Nutrition Research Center of the Universidad de Costa Rica using atomic absorption spectrophotometry with graphite tube atomizer (As, Cd, Pb) and quartz cells (Hg). Results. The concentrations obtained in the food for dogs and cats, adults and puppies, rabbits, hamsters, ornamental fish, and turtles were for As 0.009, 0.013, 0.003, non-detectable (ND), ND, 0.036, and 0.113 ppm, respectively; for Cd ND, 0.021, 0.022, 0.031, 0.010, 0.037, 0.139, and 0.043 ppm, respectively; for Hg 0.101, 0.078, 0.045, 0.040, 0.031, 0.045, 0.032, and 0.032 ppm, respectively, and for Pb of 0.381, 0.885, 0.573, 0.740, 0.446, 0.732, 0.763, and 0.841 ppm, respectively. Conclusions. The contents of heavy metals in pet foods did not exceed the maximum values allowed for their commercialization. This work increases the information available on the safety of food for ornamental fish, hamsters, turtles, and rabbits, also promotes continuous monitoring strategies, and the understanding of the real potential for accumulation in animals, and its effects on their welfare. <![CDATA[Banana bunchy top virus: amenaza para las musáceas en América Latina y el Caribe]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100022&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción.Las musáceas comestibles son consideradas cultivos estratégicos en la seguridad alimentaria de muchos países e importantes en su economía y dieta. No obstante, se encuentran amenazadas por diversos organismos fitopatógenos. Objetivo. Reseñar los rasgos significativos de la enfermedad del racimo cogolloso o Banana bunchy top virus (BBTV) causada por un virus de la familia Nanoviridae, género Babuvirus, que representa una amenaza potencial para la producción de musáseas en América Latina y el Caribe (ALC). Desarrollo. Las musáceas se ubican entre los principales alimentos y frutas producidas en el mundo (entre los seis más importantes), su comercialización las define como las frutas más exportadas. Se estima que 47 % de los patógenos que originan enfermedades emergentes y re-emergentes de importancia mundial, son virus. Entre ellos, el BBTV constituye la enfermedad viral más dañina para las musáseas, con potencial impacto económico; además, limita el intercambio internacional del germoplasma. Es poco probable que este patógeno se transmita por implementos agrícolas, debido que no está presente en el suelo. Su diseminación solo ocurre a través de: a) insecto vector Pentalonia nigronervosa, que lo propaga a corta distancia, y b) por material de propagación infectado que puede distribuirlo entre continentes, con efecto devastador en todos los países donde ha sido reportada. Conclusiones. La introducción de nuevos materiales (clones) resistentes a Foc R4T (enfermedad presente en América) sin la debida supervisión y medidas cuarentenarias, pueden propiciar la manipulación de plantas in vitro portadoras del virus, que al quedar expuestas a la acción del insecto vector presente en ALC, condicionan la entrada y propagación del BBTV en esta región (principal de países exportadores), cuya presencia podría ser catastrófica y ocasionar pérdidas económicas, similares a las ocurridas en países productores que han sido afectados.<hr/>Abstract Introduction. Edible musaceae are considered strategic crops in the food security of many countries, and important in their economy and diet. However, they are threatened by various phytopathogenic organisms. Objective. To outline the significant features of Banana bunchy top virus (BBTV) caused by a virus of the family Nanoviridae, genus Babuvirus, which represents a potential threat to the musaseae production in Latin America and the Caribbean (LAC). Development. Musaceae are among the main foods and fruits produced in the world (among the six most important), and their commercialization defines them as the most exported fruits. It is estimated that 47 % of the pathogens that originate emerging and re-emerging diseases of global importance are viruses. Among them, BBTV is the most damaging viral disease for musaceae, with potential economic impact, in addition, it limits the international exchange of germplasm. This systemic pathogen is unlikely to be transmitted by agricultural implements, since it is not present in the soil. Its dissemination only occurs through: a) Insect vector Pentalonia nigronervosa, which spreads it over short distance, and b) by infected propagation material that can distribute it between continents, with devastating effects in all the countries where it has been reported. Conclusions. The introduction of new materials (clones) resistant to Foc TR4 (disease present in America) without proper supervision and quarantine measures, can promote the manipulation of in vitro plants carring the virus, which, when exposed to the action of the insect vector present in LAC, condition the entry and spread of the BBTV in this region (main of exporting countries), whose presence could be catastrophic and cause economic losses, similar to those that have occurred in producing countries that have been affected. <![CDATA[La biotoxina ptaquilósido en helechos del género <em>Pteridium</em>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100023&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. Los helechos del género Pteridium se caracterizan por su amplio hábitat y poder adaptativo, que permite su establecimiento en diversos tipos de suelos y altitudes; estos poseen la capacidad de producir una toxina denominada ptaquilósido. Objetivo. Conjuntar un cuerpo de conocimientos actualizados sobre la toxina ptaquilósido presente en helechos del género Pteridium. Desarrollo. Los helechos del género Pteridium, contienen la biotoxina ptaquilósido, en especial en estados fenológicos jóvenes y en las frondas. La hidrólisis de esta toxina a nivel biológico, genera compuestos con propiedades citotóxicas y genotóxicas. El ptaquilósido puede producir hematuria enzoótica bovina, depositarse en la leche del animal que lo ingiere y afectar la salud de los consumidores de lácteos. La biotoxina tiene un efecto inmunosupresor en bovinos, lo que puede favorecer al virus del papiloma, además, genera ceguera en ovejas; se relaciona con el cáncer de esófago y gástrico en seres humanos que habitan en áreas pobladas por helechos del género Pteridium. El efecto cancerígeno del ptaquilósido se genera porque causa una alquilación del ADN en el N3 de la adenina o en el N7 de la guanina, 24 h después de la ingestión. Para la erradicación de los helechos en las pasturas destacan: control mecánico, control biológico y control químico. Conclusión. La biotoxina ptaquilósido representa un riesgo para la salud humana y animal, que se puede propagar al suelo, a los cuerpos de agua y a los alimentos. Se requiere más investigación para tomar medidas que disminuyan sus efectos.<hr/>Abstract Introduction. The ferns of the genus Pteridium are characterized by their wide habitat and adaptive power that allows their establishment in various types of soils and altitudes. They have the ability to produce a toxin called ptaquiloside. Objective. To gather a current body of updated knowledge on the ptaquiloside toxin present in ferns of the genus Pteridium. Development. The ferns of the genus Pteridium produce ptaquiloside biotoxin, especially in young phenological stages and in the fronds. The hydrolysis of this toxin at the biological level generates compounds with cytotoxic and genotoxic properties. Ptaquiloside can produce enzootic bovine hematuria, be deposited in the milk of the animal that consumes it and affects the health of dairy consumers. The biotoxin has an immunosuppressive effect in cattle, which can favor the papilloma virus, and also causes blindness in sheep. It is associated with esophageal and gastric cancer in humans living in areas populated by ferns of the genus Pteridium. The carcinogenic effect of ptaquiloside is generated because it causes DNA alkylation at N3 adenine or N7 guanine, 24 h after ingestion. For the eradication of ferns in pastures, mechanical control, biological control, and chemical control, are the most important. Conclusion. The biotoxin ptaquiloside represents a risk to human and animal health, which can spread to soil, water bodies, and food. More research is needed to take measures to reduce its effects. <![CDATA[<strong>¿La palma aceitera (<em>Elaeis guineensis</em>) genera un impacto negativo sobre el suelo? Una revisión</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100024&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. La palma de aceite (Elaeis guineensis) es uno de los monocultivos perennes que se ha extendido a casi un poco más de diecinueve millones de hectáreas en el mundo, su expansión ha generado debate social, económico y político en diversos países tropicales. Una de las problemáticas que se ha discutido, es el impacto sobre las propiedades fisicoquímicas, biológicas y ecológicas del suelo. Objetivo. (i) Ofrecer un panorama actual de la expansión del cultivo de palma de aceite para una zona de la región Soconusco, Chiapas, México, (ii) documentar los efectos que provoca la palma de aceite sobre las propiedades fisicoquímicas y biológicas del suelo y (iii) presentar algunas propuestas de prácticas de manejo para incrementar la fertilidad y la abundancia de macroinvertebrados del suelo. Desarrollo. Se realizó la búsqueda de palabras clave en el apartado de “tópicos” dentro de la base de datos “Web of Science” del año 2009 hasta marzo del 2018. Se consultaron investigaciones que relacionan el cultivo de la palma de aceite con los parámetros físicos, químicos y biológicos del suelo. La literatura demuestra los efectos negativos que genera el monocultivo de palma de aceite sobre algunas propiedades fisicoquímicas del suelo y sobre la ecología y biología de la macrofauna edáfica. Conclusión. Se muestra evidencia de que el mal manejo del monocultivo de la palma de aceite tiene implicaciones ambientales. La integración de buenas prácticas de manejo sostenibles, podrían mitigar los daños al suelo.<hr/>Abstract Introduction. Oil palm (Elaeis guineensis) is one of the perennial monocultures that has spread to almost a little more than nineteen million hectares in the world. Its expansion has generated social, economic, and political debate in various tropical countries. One of the problems that has been discussed is the impact on the physicochemical, biological, and ecological properties of the soil. Objective. (i) To provide a current overview of the expansion of oil palm cultivation in an area of the Soconusco region, Chiapas, Mexico, (ii) to document the effects caused by oil palm on the physicochemical and biological properties of the soil, and (iii) to present some proposals for management practices to increase the fertility and abundance of soil macroinvertebrates. Development. The search for keywords was carried out in the “topics” section within the “Web of Science” database from the year 2009 to March 2018. Research that relates the cultivation of oil palm with physical parameters, soil chemicals, and biology was consulted. The literature demonstrates the negative effects generated by oil palm monoculture on some physicochemical properties of the soil and the ecology and biology of the edaphic macrofauna. Conclusion. Evidence is show that the poor management of oil palm monoculture has environmental implications. The integration of good sustainable management practices could mitigate damage to the soil. <![CDATA[<strong>Enfoque aplicado de la entomología durante los últimos cuarenta años en Panamá</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212023000100025&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen Introducción. Los insectos están asociados a las comunidades humanas con impactos positivos y negativos dentro de cada sociedad. Este aspecto fundamenta el estudio de los insectos como una ciencia llamada entomología, que conlleva el desarrollo de diversas ramas. Debido a la importancia social y económica de esta ciencia en diversos ámbitos de la sociedad panameña, se logró un significativo desarrollo durante los últimos cuarenta años. Objetivo. Determinar las ramas de la entomología aplicadas en Panamá durante las últimas cuatro décadas. Desarrollo. El desarrollo de la entomología en Panamá se enfocó en impulsar la entomología general, agrícola, veterinaria, médica y forense, a través del desarrollo de investigaciones, la enseñanza y el establecimiento de las bases necesarias para impulsar la ciencia. Conclusiones. Cinco ramas que incluyen la entomología general, agrícola, veterinaria, médica y forense constituyeron la piedra angular y el impulso del desarrollo de la entomología como ciencia durante cuarenta años al servicio de la sociedad panameña, justificados en necesidades sociales relacionadas a aspectos de la salud, alimentación y economía. Durante los últimos años también se han incluido temáticas como el medio ambiente, el cambio climático y la sostenibilidad.<hr/>Abstract Introduction. Insects are associated with human communities, with positive and negative impacts within each society. This aspect is the basis of the study of insects as a science called entomology, which involves the development of various branches. Due to the social and economic importance of this science in various areas of Panamanian society, a significant development has been achieved during the last forty years. Objective. To determine the branches of entomology applied in Panama during the last four decades. Development. The development of entomology in Panama focused on promoting general, agricultural, veterinary, medical, and forensic entomology through the development of research, teaching, and the establishment of the necessary foundations to promote science. Conclusions. Five branches, including general, agricultural, veterinary, medical, and forensic entomology, constituted the cornerstone and the impetus for the development of entomology as a science for forty years at the service of Panamanian society, justified by social needs related to health, food, and the economic aspects. In recent years topics such as the environment, climate change, and sustainability have also been included.