Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Mesoamericana]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1659-132120220002&lang=pt vol. 33 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[Bud rot evaluation in oil palm (<em>Elaeis guineensis</em> Jacq.) using multispectral imaging, Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. El uso de la teledetección para identificar los diferentes estados de la salud de los cultivos, así como su relación con el rendimiento, constituye una herramienta muy importante en la implementación de la Agricultura de Precisión. Objetivo. Relacionar el estado fitosanitario, obtenido por expertos mediante la evaluación visual, de plantas de palma de aceite (Elaeis guineensis Jacq.) afectadas por el síndrome de Flecha Seca (SFS), con los índices de vegetación calculados a partir de imágenes multiespectrales obtenidas con un vehículo aéreo no tripulado (VANT). Materiales y métodos. El estudio se desarrolló en una plantación de cuatro hectáreas con palma de aceite de tres años de trasplantada, propiedad de CoopeCalifornia R.L. ubicada en Parrita, Costa Rica. Se realizaron cuatro evaluaciones visuales del estado del SFS de diciembre de 2014 a febrero de 2017. Con estas evaluaciones se obtuvo la evolución espacio-temporal de la incidencia de la SFS durante veintiséis meses. En la última evaluación se realizó un vuelo con un VANT que portaba una cámara multiespectral Parrot Sequoia, con la cual se calcularon los índices de vegetación que luego fueron relacionados con el estado de SFS de las plantas. Resultados. Se encontró una alta variabilidad espacial y temporal del SFS durante todas las evaluaciones visuales. También se logró encontrar una fuerte relación entre los datos de las evaluaciones obtenidas en campo con los datos generados a partir de sensores remotos. El índice de vegetación Simple Ratio (SR) mostró diferencias significativas entre las plantas clasificadas como sanas y las plantas clasificadas con SFS, con grados 2 y 3 de severidad. Conclusiones. Es posible relacionar datos de campo, obtenidos mediante criterio experto, con información multiespectral de alta resolución espacial para identificar el SFS en plantaciones comerciales de palma aceitera.<hr/>Abstract Introduction. The use of remote sensing to identify the different plant health conditions, and its relationship with crop yield, constitutes a very important tool in the implementation of Precision Agriculture. Objective. To relate the phytosanitary status, obtained by experts through visual assessment, of oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) plants affected by bud rot (BR), with the vegetation indices calculated with multispectral images obtained with an unmanned aerial vehicle (UAV). Materials and methods. The study was conducted in a four-hectare plantation with oil palm three-year-old, owned by CoopeCalifornia R.L., located in Parrita, Costa Rica. Four visual assessments of the BR state were conducted from December 2014 to February 2017. With these assessments, the spatial-temporal evaluation of the incidence of BR during 26 months was obtained. In the last evaluation, a flight was performed with a UAV carrying a Parrot Sequoia multispectral camera, with which vegetation indexes were calculated and then related to the BR status of the oil palm plants. Results. A high spatial and temporal variability of BR was found during all visual evaluations performed. A strong relationship was also found between data from field assessments and data generated from remote sensing. The Simple Ratio (SR) vegetation index showed significant differences between plants classified as healthy and plants classified with BR, with degrees 2 and 3 of severity. Conclusions. Field data, obtained through expert judgment, can be linked to high spatial resolution multispectral information to identify BR in commercial oil palm plantations. <![CDATA[Egg parasitism of Lepidoptera pests (Insecta: Lepidoptera) by <em>Trichogramma pretiosum</em> (Hymenoptera: Trichogrammatidae) in tomato (<em>Solanum lycopersicum</em>)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. El perforador del fruto del tomate Neoleucinodes elegantalis (Guenée) (Lepidoptera: Pyralidae) y los minadores de la hoja Phthorimaea operculella (Zeller) y Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera: Gelechiidae), afectan la producción de tomate en diferentes áreas en Venezuela. El parasitismo de sus huevos por Trichogramma pretiosum Riley (Hymenoptera: Trichogrammatidae) es una valiosa alternativa de control de bajo costo y sustentable que combinado con otras formas de control sería un excelente componente del Manejo Integrado de Plagas. Objetivo. Evaluar el parasitismo ejercido por T. pretiosum sobre las poblaciones de plagas lepidópteras en tomate. Materiales y métodos. La evaluación se realizó en todas las siembras entre junio y agosto de 2017, desde la tercera semana después del trasplante hasta dos semanas después de la última floración, en las localidades El Pueblito, Los Ejidos del Hato y El Vigiadero, municipio Jiménez, estado Lara, Venezuela. Se liberaron los adultos del parasitoide y posteriormente, se recolectaron los foliolos para evaluar el parasitismo de los huevos de las especies minadoras. Al iniciarse la fructificación, se colectaron frutos pequeños y medianos incluyendo el cáliz y fueron cortados cuidadosamente del pedúnculo floral. En ambos casos se realizó el conteo de los huevos. Resultados. En todas las evaluaciones, se registró un parasitismo que varió en 43 y 53 % para N. elegantalis y entre 16 y 48 % para las especies minadoras de las hojas. En el laboratorio, el parasitismo para P. operculella y T. absoluta varió entre 88 y 84 % cuando los huevos estuvieron separados, al estar juntos se observó un mayor parasitismo de huevos de P. operculella (76 %) versus T. absoluta (44 %). Conclusiones. T. pretiosum ejerció un parasitismo significativo sobre los huevos de las tres especies lepidópteras estudiadas en siembras de tomate en Venezuela.<hr/>Abstract Introduction. The tomato fruit borer Neoleucinodes elegantalis (Guenée) (Lepidoptera: Pyralidae), and the leafminers Phthorimaea operculella (Zeller) and Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera: Gelechiidae), affect tomato production in different areas in Venezuela. The parasitism of their eggs by Trichogramma pretiosum Riley (Hymenoptera: Trichogrammatidae) is a valuable low-cost and sustainable control alternative that combined with other forms of control would be an excellent component of Integrated Pest Management. Objective. To evaluate the parasitism exerted by T. pretiosum on the lepidopteran pest populations in tomato. Materials and methods. The evaluation was carried out in all sowings between June and August 2017, from the third week after the transplant until two weeks after the last flowering, in the localities of El Pueblito, Los Ejidos del Hato, and El Vigiadero, Jiménez municipality, Lara state, Venezuela. Parasitoid adults were released and subsequently leaflets were collected to evaluate the parasitism of the eggs of the leafminer species. At the onset of fruiting, small and medium-sized fruits including the calyx were collected and carefully cut from the floral peduncle. In both cases, eggs were counted. Results. In all evaluations, a parasitism varied between 43 and 53 % for N. elegantalis, and between 16 and 48 % for leafminer species was recorded. In the laboratory, the parasitism for P. operculella and T. absoluta ranged between 88 and 84 %, when eggs were separated, when eggs were together, a higher parasitism of P. operculella eggs (76 %) versus T. absoluta (44 %) was observed. Conclusions. T. pretiosum exerted a significant parasitism on the eggs of the three-lepidopteran species in tomato crops in Venezuela. <![CDATA[Benefits of the inoculated canavalia intercropped with mycorrhizal fungi and Rhizobium in <em>Coffea canephora</em>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. La caficultura requiere de tecnologías que incrementen los rendimientos, la eficiencia del uso de los fertilizantes, promuevan el uso de fuentes locales de nutrientes y aprovechen los beneficios de los microorganismos. Objetivo. Establecer la factibilidad del intercalamiento de la canavalia inoculada con rizobios y hongos micorrízicos arbusculares en cafetos y su relación con la fertilización nitrogenada. Materiales y métodos. El estudio se realizó entre los años 2008 y 2012 en el Instituto de Investigaciones Agro-Forestales, en Santiago de Cuba, Cuba. Se utilizó un diseño de bloques al azar con arreglo factorial. Se estudiaron cinco sistemas de fertilización nitrogenada, con y sin intercalamiento de canavalia inoculada en una plantación de cafetos podados y cultivados en suelo Cambisol. Las plantas de canavalia se mantuvieron en las calles del cafeto durante la época lluviosa, en ciclos de crecimiento de 90 a 120 días, corte, arrope y posterior siembra. Las semillas de canavalia se recubrieron con inoculantes micorrízicos y Rhizobium y se sembraron a 25 cm x 25 cm en la entrecalle de los cafetos. Se evaluó la biomasa, el crecimiento de la leguminosa, el rendimiento del cafeto y la eficiencia agronómica de la fertilización nitrogenada. Resultados. Con la canavalia inoculada con Rhizobium y hongos micorrízicos se incorporaron 205,9 kg de N ha-1 en tres años y se incrementó el rendimiento de los cafetos en 17 % y 16 % en el primer y segundo año, respectivamente. Con el sistema de fertilización N4 + canavalia se obtuvo un rendimiento promedio anual de 1,69 t ha-1 de café oro. Conclusiones. El intercalamiento de la canavalia con el cafeto incrementó la eficiencia de la fertilización nitrogenada. Fue efectivo el intercalar la canavalia inoculada con Rhizobium y hongos micorrízicos en el manejo de C. canephora durante los primeros dos años a partir de la poda baja del cafeto. Palabas claves: biofertilización, nitrógeno, nutrición de las plantas, intercalamiento.<hr/>Abstract Introduction. Coffee growing requires technologies that increase yields, fertilizer use efficiency , promote the use of local sources of nutrients and take advantage of the benefits of microorganisms. Objetive. To establish the feasibility of the intercropping canavalia inoculated with rhizobia and arbuscular mycorrhizal fungi on coffee trees and their relationship with nitrogen fertilization. Materials and methods. The study was carried out between 2008 and 2012 at the Instituto de Investigaciones Agro-Forestales , in Santiago de Cuba, Cuba. A randomized block design with factorial arrangement was applied. Five nitrogen fertilization systems were studied, with and without inoculated canavalia in a pruned coffee plantation cultivated in Cambisol. The canavalia plants were maintained in the coffee tree lanes during the rainy season, in growth cycles of 90 at 120 days, cutting, mulching and subsequent sowing. The canavalia seeds were coated with mycorrhizae and Rhizobium inoculants and sown at 25 cm x 25 cm in the rows of the coffee trees. The biomass, legume growth, coffee yield and agronomic efficiency of nitrogen fertilization were evaluated. Results. With the canavalia inoculated with Rhizobium and mycorrhizal fungi, 205.9 kg of N ha-1 were incorporated in three years and coffee yield increased by 17 % and 16 % in the first and second year, respectively. With the N4 + canavalia fertilization system, an average annual yield of 1.69 t ha-1 of gold coffee was obtained. Conclusions. The intercropping of canavalia with the coffee tree increased the efficiency of nitrogen fertilization. The intercropping of canavalia inoculated with Rhizobium and mycorrhizae in the management of C. canephora during the first two years from the low pruning of the coffee tree. <![CDATA[Efficacy of pre-emergent herbicides on the control of <em>Oryza latifolia</em> Desv. (broadleaf rice)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. Oryza latifolia es una especie silvestre en plantaciones de arroz comercial, su control es difícil dada la poca disponibilidad de herbicidas eficaces y selectivos al arroz cultivado. Objetivo. Identificar herbicidas preemergentes para controlar O. latifolia y estimar el tiempo de espera para sembrar arroz comercial. Materiales y métodos. De abril a octubre del 2019 se realizaron dos experimentos en la Estación Experimental Agrícola Fabio Baudrit Moreno, Alajuela, Costa Rica. Se utilizaron macetas plásticas de 3 L de capacidad, llenas con suelo arcilloso. En cada maceta se sembraron treinta semillas de O. latifolia. En el primer experimento se evaluó el oxifluorfen (480, 720 y 960 g i.a. ha-1), oxadiargil (300, 400 y 500 g i.a. ha-1), pretilaclor (1000, 1500 y 2000 g i.a. ha-1), atrazina (1500, 2000 y 2500 g i.a. ha-1), acetoclor (1500, 2000 y 2500 g i.a. ha-1) y un testigo sin herbicida. En el segundo experimento se evaluaron el oxifluorfen (480 g i.a. ha-1) y la atrazina (2000 g i.a. ha-1) aplicados a las 0, 1, 2, 3 y 4 semanas antes de sembrar la variedad de arroz Palmar 18. En ambos experimentos se utilizó un diseño irrestricto al azar con cinco repeticiones. Se evaluó el control y biomasa aérea seca de O. latifolia y la variedad Palmar 18. Resultados. El oxifluorfen en las dosis evaluadas mostró la mayor eficacia con 100 % de control de O. latifolia, seguido de la atrazina a 2000 g i.a. ha-1 con 80 %; sin embargo, ambos herbicidas causaron daños de leves a moderados en la variedad de arroz cuando se aplicaron entre 0 y 4 semanas antes de la siembra. Conclusión. El oxifluorfen fue el herbicida preemergente más eficaz para el control de O. latifolia, pero no se determinó con exactitud el tiempo de espera para sembrar la variedad Palmar 18.<hr/>Abstract Introduction. Oryza latifolia is a wild species in commercial rice plantations, its control is difficult given the limited availability of effective and selective herbicides for commercial rice. Objective. To identify pre-emergent herbicides to control O. latifolia and to estimate the waiting time before planting commercial rice. Materials and methods. Two experiments were conducted from April to October 2019 at the Estación Experimental Agrícola Fabio Baudrit Moreno, Alajuela, Costa Rica. Plastic pots of 3 L capacity, filled with clay soil, were used. In each pot, 30 seeds of O. latifolia were sown. In the first experiment, oxyfluorfen (480, 720, and 960 g a.i. ha-1), oxadiargil (300, 400, and 500 g a.i. ha-1), pretilachlor (1000, 1500, and 2000 g a.i. ha-1), atrazine (1500, 2000, and 2500 g a.i. ha-1), acetochlor (1500, 2000, and 2500 g a.i. ha-1), and a control without herbicide were evaluated. In the second experiment, oxyfluorfen (480 g a.i. ha-1) and atrazine (2000 g a.i. ha-1) applied at 0, 1, 2, 3, and 4 weeks before sowing the Palmar 18 rice variety were evaluated. An unrestricted randomized design with five replications was used in both experiments. The control and dry aerial biomass of O. latifolia and Palmar 18 variety were evaluated. Results. Oxyfluorfen in the doses evaluated showed the highest efficacy with 100 % control of O. latifolia, followed by atrazine at 2000 g a.i. ha-1 with 80 %; however, both herbicides caused mild to moderate damage to the rice variety when applied between 0 and 4 weeks before planting. Conclusion. Oxyfluorfen was the most effective pre-emergent herbicide for the control of O. latifolia, but the waiting time to sow the Palmar 18 variety was not accurately determined. <![CDATA[Effect of induction moment on <em>Bradyrhizobium</em>-soybean (<em>Glycine max</em>) interaction]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction. Legume nodulation is regulated by the exchange of molecular signals between the plant and rhizobia. The bacterial nodulation genes are activated by flavonoids present in root exudates. As a result of this activation, the Nod factors are synthesized, which in turn participate in the morphogenesis and function of the nodules. It is then possible to regulate the induction of Nod factors and other signals related to the nodulation process, during the inoculants production. Objective. To determine if the moment to induce the nodulation genes in Bradyrhizobium inoculants affects the synthesis of compounds related to the nodulation process and its interaction with soybean plants. Materials and methods. The research was developed in Rizobacter S.A., Argentina and Fyteko S.A. laboratories, Belgium, and in a plant growth chamber of the first one, during May-June of 2017. Two Bradyrhizobium strains were induced with daidzein in three moments. The signals produced by the strains and the biological effect in soybean plants were studied. Results. Differences were detected in the molecules produced by the bacteria, but it did not affect the growing and plants nodulation related to the different moments of induction. Conclusion. The metabolites excreted by Bradyrhizobium changed with strain and induction moment, although the latter did not affect nodulation or soybean plants growth.<hr/>Resumen Introducción. La nodulación en leguminosas está regulada por el intercambio de señales moleculares entre la planta y los rizobios. Los genes de nodulación de la bacteria son activados por flavonoides presentes en los exudados de las raíces. Como resultado de esa activación se sintetizan los factores Nod, que a su vez participan en la morfogénesis y función de los nódulos. Es posible regular entonces, la inducción de factores Nod y de otras señales relacionadas con el proceso de nodulación, durante la producción de inoculantes. Objetivo. Determinar si el momento de inducir los genes de nodulación en inoculantes de Bradyrhizobium afecta la síntesis de compuestos relacionados con el proceso de nodulación y su interacción con plantas de soya. Materiales y métodos. La investigación se desarrolló en los laboratorios de dos empresas: Rizobacter S.A., Argentina y Fyteko S.A., Bélgica, así como en una cámara de crecimiento de plantas de la primera empresa, durante mayo y junio del año 2017. Dos cepas de Bradyrhizobium fueron inducidas con daidzeína en tres momentos. Se estudiaron las señales producidas por las cepas y el efecto biológico en las plantas de soya. Resultados. Se detectaron diferencias en las moléculas producidas por las bacterias, pero no en el crecimiento y la nodulación de las plantas, relacionado con los diferentes momentos de inducción. Conclusión. Los metabolitos excretados por Bradyrhizobium variaron con la cepa y el momento de la inducción, aunque este último no afectó la nodulación ni el crecimiento de las plantas de soya. <![CDATA[Estimation of soil moisture through multiple linear regressions in Llano Brenes, Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. La humedad del suelo es una variable muy importante en el suministro de agua para la agricultura y es su principal recurso. Sin embargo, su medición en campo suele presentar limitaciones, por lo que su predicción es necesaria para diversas actividades de planificación agrícola e investigación. Objetivo. Predecir la humedad diaria del suelo a escala de cultivo, a partir de información meteorológica mediante modelos de regresión lineal múltiple. Materiales y métodos. El estudio se desarrolló en Llano Brenes, Alajuela, Costa Rica. Se instalaron sensores de reflectometría de dominio temporal (TDR) y registraron información cada veinte minutos de humedad de suelo desde noviembre 2018 a diciembre 2019. El suelo se clasificó a nivel taxonómico como Lithic Ustorthents, en una finca con cultivo de café en producción. Se tomaron muestras de suelo no disturbadas para la calibración de los TDR y se realizó un análisis de estabilidad temporal. El primer modelo (RLM1) fue una regresión lineal múltiple con variables meteorológicas, en el segundo modelo (RLM2) además de las variables meteorológicas, se separó la precipitación en subperíodos, los cuales se introdujeron como variables “dummy”, mientras que el tercer modelo (PCA) consistió en un análisis de componentes principales y un modelo de regresión lineal. Resultados. Los modelos RLM2 (R2 = 0,838) y PCA (R2 = 0,823) presentaron un mejor desempeño en comparación con el modelo RLM1 (R2 = 0,540). Sin embargo, el modelo RLM2 se consideró más útil, debido a su simplicidad y a que presentó los mejores indicadores de bondad de ajuste. Conclusión. Los modelos de regresión lineal con variables meteorológicas permitieron estimar la humedad del suelo, debido a que esta tendió a seguir los patrones estacionales y las variaciones de la precipitación, tal como se observó en el RLM2 con la separación de subperíodos.<hr/>Abstract Introduction. Soil moisture is a very important variable in the water supply for agriculture and it is its main resource. However, its field measurement usually has limitations, so its prediction is necessary for various agricultural planning and research activities. Objective. To predict daily soil moisture at the crop scale from meteorological information through multiple linear regression models. Materials and methods. The study was carried out in Llano Brenes, Alajuela, Costa Rica. Time domain reflectometry (TDR) sensors were installed and soil moisture information was recorded every twenty minutes from November 2018 to December 2019. The soil was classified at the taxonomic level as Lithic Ustorthents, in a farm with coffee cultivation in production. Undisturbed soil samples were taken for TDR calibration and a temporal stability analysis was performed. The first model (RLM1) was a multiple linear regression with meteorological variables, in the second model (RLM2) in addition to the meteorological variables, the precipitation was separated into sub-periods which were introduced as dummy variables, while the third model (PCA) consisted of a main component analysis and a linear regression model. Results. The RLM2 (R2 = 0.838) and PCA (R2 = 0.823) models performed better than the RLM1 model (R2 = 0.540). However, the RLM2 model was considered more useful due to its simplicity and the fact that it presented the best goodness-of-fit indicators. Conclusion. The linear regression models with meteorological variables allowed estimating soil moisture, because it tends to follow seasonal patterns and variations in precipitation, as observed in the RLM2 with the separation of sub-periods. <![CDATA[Climatic and microclimatic conditions of vanilla (<em>Vanilla planifolia</em> Jacks. ex Andrews) production systems in Mexico]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. La vainilla se cultiva en agreoecosistemas bajo diversa intensidad de manejo, con características ambientales particulares que podrían ser desfavorables para la orquídea. Las condiciones atmosféricas son importantes, debido al cambio climático. Objetivo. Caracterizar las condiciones climáticas y microclimáticas de tres sistemas productivos de vainilla (Vanilla planifolia Jacks. ex Andrews). Materiales y métodos. El estudio se realizó en tres sistemas productivos de vainilla ubicados en Veracruz y Oaxaca, México. Se utilizaron tres intensidades de manejo: a) acahual, bajo sombra de diversas especies arbóreas; b) monocultivo, intercalado con una especie arbórea y c) malla sombra (con sombra artificial). Se abarcó un año de monitoreo (diciembre-2020 a noviembre-2021), que incluyó cuatro temporadas climáticas, dos frías y dos cálidas. Se midieron variables climáticas (de la región) y microclimáticas (de la parcela): temperatura (T), humedad relativa (HR) y radiación fotosintéticamente activa (RFA, solo en el microclima), con estaciones automatizadas; además se calculó el déficit de presión de vapor (DPV). Resultados. A escala diaria, las condiciones climáticas como microclimáticas en el acahual fueron más favorables para el cultivo de vainilla en las cuatro temporadas evaluadas; el monocultivo y la malla sombra experimentaron condiciones de humedad y temperatura fuera de los requerimientos agroclimáticos de la vainilla, principalmente en marzo-mayo (MAM), con Tmax &gt;32 °C y HR &lt;80 %. A escala horaria, las condiciones más cálidas y secas estuvieron en el monocultivo y la malla sombra en diciembre-febrero (DEF) y MAM; mientras que en junio-agosto (JJA) y septiembre-noviembre (SON) en acahual y malla sombra; el DPV (&gt;2 kPa) indicó periodos más prolongados de estrés hídrico en estos sistemas. Conclusiones. El monocultivo y la malla sombra presentaron condiciones de humedad y temperatura desfavorables para la vainilla, con más periodos de estrés hídrico. El acahual presentó las condiciones climáticas y microclimáticas más convenientes para el cultivo de vainilla.<hr/>Abstract Introduction. Vanilla is grown in agroecosystems under varying management intensities, with particular environmental characteristics that could be unfavorable for the orchid. Atmospheric conditions are important due to climate change. Objective. To characterize the climatic and microclimatic conditions of three vanilla (Vanilla planifolia Jacks. ex Andrews) production systems. Materials and methods. The study was carried out in three vanilla production systems located in Veracruz and Oaxaca, Mexico. Three management intensities were used: a) acahual, under the shade of various tree species; (b) monoculture, interspersed with an arboreal species; and (c) shade mesh (with artificial shade). One year of monitoring was carried out (December-2020 to November-2021), which included four climatic seasons, two cold and two warm. Climatic variables (region) and microclimatic (plot) variables were measured: temperature (T), relative humidity (HR), and photosynthetically active radiation (PAR, only in the microclimate), with automated stations; in addition, the vapor pressure deficit (VPD) was calculated. Results. On a daily scale, climatic conditions as microclimatic in the acahual were more favorable for vanilla cultivation in the four seasons evaluated; the monoculture and the shade mesh experienced humidity and temperature conditions outside the agroclimatic requirements of vanilla, mainly in March-May (MAM), with Tmax &gt;32 °C and RH &lt;80 %. On an hourly scale, the warmest and driest conditions were in monoculture and shade mesh in December-February (DEF) and MAM; while in June-August (JJA) and September-November (SON) in acahual and shade mesh; VPD (&gt;2 kPa) indicated longer periods of water stress in these systems. Conclusions. The monoculture and the shade mesh presented unfavorable humidity and temperature conditions for vanilla, with more periods of water stress. The acahual presented the most convenient climatic and microclimatic conditions for the cultivation of vanilla. <![CDATA[Morphoagronomic variability in specimens of wild papaya (<em>Carica cubensis</em> Solms) in Cuba]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. El papayo es la tercera fruta tropical de mayor importancia a nivel mundial. Sin embargo, en la variedad silvestre, endémica de Cuba, no existen evidencias de estudios para su conservación, cultivo o programas de mejoramiento. Objetivo. Evaluar especímenes de papayo silvestre de la cuenca Almendares-Vento, con el empleo de descriptores morfoagronómicos, para contribuir a la conservación y valorar su potencial productivo y de caracteres de interés para el mejoramiento genético de C. papaya. Materiales y métodos. La investigación se desarrolló entre 2008 y 2018, in situ, en la Cuenca Almendares-Vento, Mayambeque, y condiciones tradicionales de cultivo, en el Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas, San José de Las Lajas, Cuba. Las evaluaciones se realizaron mediante dieciséis descriptores morfoagronómicos recomendados para la especie. En el 2016 se colectaron semillas de once plantas para su evaluación individual ex situ. Los descriptores cualitativos se describieron mediante imágenes fotográficas y para los cuantitativos in situ se calcularon los estadígrafos descriptivos de cada una de las variables evaluadas. Para las evaluaciones ex situ se realizó un análisis de componentes principales y un biplot. A cada descriptor se le realizó intervalos de confianza al 95 %. Resultados. In situ la población de papayo silvestre estaba constituida por especímenes que habitaban aislados y distantes unos de otros. En condiciones de cultivo tradicional mostraron variabilidad morfoagronómica en el número de frutos y sus dimensiones, los °Brix y la acidez. Además de su valor ecológico, los caracteres antes mencionados revelaron cualidades potenciales en la identificación de genotipos promisorios, relacionados con el mercado y empleo en el mejoramiento del cultivo. Conclusión. Los frutos presentaron propiedades físicas y bromatológicas que convierten al papayo silvestre en un recurso fitogenético promisorio, para su empleo en el mejoramiento del cultivo y como una alternativa de producción en condiciones tradicionales.<hr/>Abstract Introduction. Papaya is the third most important tropical fruit worldwide. However, in the wild variety, endemic to Cuba, there is no evidence of studies for its conservation, cultivation or breeding programs. Objective. To evaluate wild papaya specimens from the Almendares-Vento basin, with the use of morphoagronomic descriptors, to contribute to the conservation and value its productive potential and characters of interest for the genetic improvement of C. papaya. Materials and methods. The research was developed between 2008 and 2018, in situ in the Almendares-Vento Basin, Mayambeque, and traditional growing conditions, at the Instituto Nacional de Ciencias Agricolas, San Jose of Las Lajas, Cuba. The evaluations were carried out using sixteen morphoagronomic descriptors recommended for the species. In 2016, seeds from eleven plants were collected for individual ex situ evaluation. The qualitative descriptors were described using photographic images and for the quantitative descriptors in situ, descriptive statistics were calculated for each of the variables evaluated. For the ex situ evaluations, a principal component analysis and a biplot were performed. For each descriptor, 95 % confidence intervals were calculated. Results. In situ, the wild papaya population was made up of specimens that lived isolated and distant from each other. Under traditional cultivation conditions, they showed morphoagronomic variability in the number of fruits and their dimensions, °Brix and acidity. In addition to their ecological value, the aforementioned characters revealed potential qualities in the identification of promising genotypes, related to the market and use in crop improvement. Conclusion. The fruits showed physical and bromatological properties that make wild papaya a promising phytogenetic resource for use in crop improvement and as a production alternative for production under traditional growing conditions. <![CDATA[New bacteria genera associated with rice (<em>Oryza sativa</em> L.) in Cuba promote the crop growth]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Introduction. The rice cultivar INCA LP-7 is one of the eleven principal cultivars in Cuba due to their high yield potential, salinity tolerance, and pathogens resistance. However, there are not reports about the isolation, identification, and characterization of bacteria associated to this cultivar that promote its growth. Objective. To select promising bacteria from the rhizosphere of the INCA LP-7 rice cultivar to promote the crop growth. Materials and methods. The investigation was carried out in 2015 and 2016 at the Instituto Nacional de Ciencias Agropecuarias, Cuba and Instituto de Investigaciones Biologicas Clemente Estable, Uruguay. The 16SrNA gene of bacteria associated with the INCA LP-7 rice cultivar was isolated and identified by sequencing. Characterization was performed as plant growth promoting bacteria and the effect of bacterial inoculation on rice growth was studied. Results. Eleven rizopheric bacteria were isolated from rice plants of the INCA LP-7cultivar. A phylogenetic analysis showed that for the first time in Cuba Pantoea, Acinetobacter, and Mitsuaria genera were reported associated with rice. Rhizobium and Enterobacter genera were also informed as rhizospheric bacteria of INCA LP-7 rice cultivar. Some isolates solubilize inorganic phosphates and potassium, produce siderophores and indolic compound, had exo-celulase and protease activity and formed biofilm. The inoculation of isolates belonging to Pantoea genus produced an increase in height, root length, and biomass of rice plants under greenhouse conditions. Conclusions. Pantoea sp. GG1 and Pantoea sp. GG2 were the most promising strains for the inoculation of the INCA LP-7 rice cultivar. This is the first report in Cuba that focuses on the characterization of the bacterial microbiota part associated to Cuban rice cultivar INCA LP-7 and reports bacteria of the Pantoea genus as crop growth promoters.<hr/>Resumen Introducción. El cultivar de arroz INCA LP-7 es uno de los once cultivares principales de Cuba por su alto potencial de rendimiento, tolerancia a la salinidad y resistencia a patógenos. Sin embargo, no existen reportes sobre el aislamiento, identificación y caracterización de bacterias asociadas a este cultivar que promuevan su crecimiento. Objetivo. Seleccionar bacterias promisorias provenientes de la rizosfera del cultivar de arroz INCA LP-7 para promover el crecimiento del cultivo. Materiales y métodos. La investigación se realizó en el 2015 y el 2016 en el Instituto Nacional de Ciencias Agropecuarias, Cuba y en el Instituto de Investigaciones Biológicas Clemente Estable, Uruguay. Se aisló e identificó por secuenciación el gen 16SrNA bacterias asociadas al cultivar de arroz INCA LP-7. Se realizó una caracterización como bacterias promotoras del crecimiento vegetal y se estudió el efecto de la inoculación bacteriana en el crecimiento del arroz. Resultados. Se aislaron once bacterias rizosféricas de plantas de arroz del cultivar INCA LP-7. Un análisis filogenético mostró que por primera vez en Cuba se reportaron los géneros Pantoea, Acinetobacter y Mitsuaria asociados con el arroz. Los géneros Rhizobium y Enterobacter también fueron informados como bacterias rizosféricas del cultivar de arroz INCA LP-7. Algunos aislados solubilizan fosfatos inorgánicos y potasio, producen sideróforos y compuestos indólicos, tuvieron actividad exocelulasa y proteasa y forman biopelículas. La inoculación de aislados pertenecientes al género Pantoea provocaron un incremento de la altura, longitud de las raíces y biomasa de plantas de arroz en condiciones de invernadero. Conclusiones. Pantoea sp. GG1 y Pantoea sp. GG2, fueron las cepas más promisorias para la inoculación del cultivar de arroz INCA LP-7. Este es el primer informe en Cuba que aborda la caracterización de parte de la microbiota bacteriana asociada al cultivar de arroz cubano INCA LP-7 e informa a bacterias del género Pantoea como promotoras del crecimiento del cultivo. <![CDATA[Molecular identification of microorganisms in agricultural, ornamental and forest crops in Costa Rica, 2009-2018. Part 1]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. El Laboratorio de Técnicas Moleculares aplicadas a la Fitoprotección (LTM), Centro de Investigación en Protección de Cultivos, Universidad de Costa Rica; recibe cultivos agrícolas, ornamentales y forestales para la identificación de microorganismos por medio de técnicas moleculares. Objetivo. Identificar con técnicas moleculares hongos, oomicetes y protozoa patogénicos y no patogénicos en cultivos agrícolas, ornamentales y forestales de Costa Rica. Materiales y métodos. Entre los años 2009 y 2018, se recibieron partes de plantas (raíz, tallo, hojas, frutos) y otros materiales como agua, sustrato y suelo, de los cuales se obtuvieron 805 aislamientos para identificación de microorganimos por mediante técnicas de extracción de ADN, PCR en tiempo final y en tiempo real y secuenciación mediante marcadores moleculares. Resultados. La secuenciación permitió la identificación de un total de 154 especies de hongos, 6 oomicetos y 1 protozoa. Dentro de los hongos identificados predominaron géneros como Fusarium con catorce especies diferentes, seguidos de Colletotrichum y Aspergillus con once especies identificadas para cada uno. En los oomicetes, prevalecieron especies del género Phytophthora y dentro de los protozoa el género Plasmodiophora. Además, las referencias científicas que respaldan la presencia de los microorganismos identificados en un cultivo en particular, han sido incluidas dentro de la información. Conclusión. Fue posible identificar mediante técnicas moleculares especies de hongos, oomicetos y protozoa patogénicos y no patogénicos aislados de diferentes cultivos agrícolas, ornamentales y forestales en Costa Rica.<hr/>Abstract Introduction. The Laboratory of Molecular Techniques applied to Phytoprotection (LTM), Crop Protection Research Center, Universidad de Costa Rica; receives agricultural, ornamental, and forest crops for the identification of microorganisms using molecular techniques. Objective. To identify pathogenic and non-pathogenic fungi, oomycetes, and protozoa in agricultural, ornamental, and forest crops in Costa Rica by molecular methods. Materials and methods. Between 2009 and 2018, plant parts (root, stem, leaves, fruits) and other materials such as water, substrate, and soil were received. A total of 805 isolates were obtained for identification of microorganisms by DNA extraction techniques, end-time and real-time PCR and sequencing using molecular markers. Results. The sequencing allowed the identification of a total of 154 species of fungi, 6 oomycetes, and 1 protozoa. Among the fungi identified, genera such as Fusarium predominated with fourteen different species, followed by Colletotrichum and Aspergillus with eleven species identified for each one. In the oomycetes, species of the genus Phytophthora prevailed, and within the protozoa the genus Plasmodiophora. In addition, the scientific references supporting the presence of the microorganisms identified in each particular crop have been included in the information. Conclusion. It was possible to identify by molecular techniques pathogenic and non-pathogenic fungi, oomycetes and protozoa species isolated from different agricultural, ornamental and forest crops in Costa Rica. <![CDATA[Technical efficiency of cowpea bean (<em>Vigna unguiculata</em> L. Walp) in the Caribbean Region of Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. Dentro de los sistemas de producción de la economía campesina en la Región Caribe, el frijol caupí (Vigna unguiculata L. Walp) es importante dada su calidad nutricional. Hay pocos estudios sobre la asignación de factores de producción por parte del productor. Objetivo. Analizar y determinar la eficiencia de la producción de frijol caupí en las regiones productoras del Caribe de Colombia. Materiales y métodos. Entre 2018 y 2020 se llevó a cabo el estudio en el que se utilizó la información aplicada a 31 unidades productivas de frijol caupí en los departamentos de Córdoba, la Guajira y el Cesar, en una muestra seleccionada al azar mediante el método de muestreo aleatorio simple. A la muestra se aplicó una encuesta estructurada sobre datos de insumos usados en la producción como mano de obra, semilla, fertilizante. Se calcularon las estadísticas descriptivas, medidas de dispersión, análisis de correlación, regresión y para efectos de evaluar la eficiencia y aporte de cada factor a la producción, se formuló un modelo econométrico tipo Cobb Douglas. Resultados. Se generó información sobre la contribución de cada factor a la producción, donde se destaca la semilla y el fertilizante como los de mayor aporte. Conclusión. El agricultor, fue eficiente por cuanto se evidenció una relación directa entre el aumento de los insumos y las cantidades producidas, además, la brecha tecnología es estrecha del orden del 8 %, con rendimientos a escala creciente por la relación directa entre el aumento de los insumos y el aumento del producto.<hr/>Abstract Introduction. Within the production systems of the peasant economy in the Caribbean Region, the cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) is important given its nutritional quality. There are few studies that inquire about the allocation of production factors by the producer. Objective. To analyze and determine the efficiency of cowpea production in the Caribbean producing regions of Colombia. Materials and methods. Between 2018 and 2020, the study was conducted using the information applied to 31 productive units in the producing regions of the departments of Cordoba, La Guajira, and Cesar in a randomly selected sample using the simple random sampling method. A structured survey was applied to the sample on data on inputs used in production such as labor, seed, fertilizer. Descriptive statistics, dispersion measures, correlation, and regression analysis were calculated, and for the purpose of evaluating the efficiency and contribution of each factor to production, a Cobb-Douglas econometric model was formulated. Results. Information was generated on the contribution of each factor makes to production, where seed and fertilizer stand out as those with the greatest contribution. Conclusions. The farmer was efficient because there was a direct relationship between the increase in inputs and the quantities produced, in addition, the technology gap is narrow of the order of 8 %, with yields on an increasing scale due to the direct relationship between the increase in inputs and the increase in product. <![CDATA[The Fertilizer for Wellness Program and the Bean Market in Mexico]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. El Programa de Fertilizantes para el Bienestar se implementó en México a partir de 2019 y busca aumentar la productividad de cultivos básicos, entre ellos el frijol. Objetivo. Medir los efectos del Programa de Fertilizantes para el Bienestar en el mercado de frijol en México, el beneficio económico que generará en la sociedad y su contribución a la autosuficiencia alimentaria del grano. Materiales y Métodos. Se formuló y validó un modelo de equilibrio espacial que consideró las regiones productoras y consumidoras de frijol en México, se usó información en el año promedio 2017-2019. Resultados. Los resultados indicaron que la producción y el consumo nacional de frijol aumentarían en 228 y 79 miles de t, si el Programa de Fertilizantes para el Bienestar beneficiara a todos los productores de frijol; lo anterior significaría un aumento de 22,1 % en la producción que permitiría bajar las importaciones a cero. El Programa de Fertilizantes para el Bienestar ha promovido una mayor producción de frijol y ha contibuido a la autosuficiencia alimentaria al eliminar las importaciones, además de que generaría beneficios económicos para la sociedad, ya que los excedentes al productor y al consumidor aumentarían en USD$ 429 millones y USD$ 226 millones. Conclusión. El Programa de Fertilizantes para el Bienestar favoreció el crecmimiento de la producción e incentivó el consumo de frijol en México y desincentivó las importaciones de grano; esta acción incrementó la productividad de frijol y contribuyó con la autosuficiencia alimentaria.<hr/>Abstract Introduction. The Fertilizer for Wellness Program was implemented in Mexico since 2019 and seeks to increase the productivity of staple crops, including beans. Objective. To measure the effects of the Fertilizer for Welfare Program on the bean market in Mexico, the economic benefit that it will generate in society and its contribution to the food self-sufficiency of the grain. Materials and methods. A spatial equilibrium model that considered the bean producing and consuming regions in Mexico was formulated and validated, information in the average year 2017-2019 was used. Results. The results indicated that the national bean production and consumption would increase by 228 and 79 thousand tons if the Fertilizer for Wellness Program benefited all bean producers; the above would mean a 22.1 % increase in production that would allow lowering imports to zero. The Fertilizer for Wellness Program has promoted greater bean production and has contributed to food self-sufficiency by eliminating imports, in addition to generate economic benefits for society, as producer and consumer surpluses would increase by USD$ 429 million and USD$ 226 million. Conclusion. The Fertilizer for Wellness Program favored production growth and encouraged bean consumption in Mexico and discouraged bean imports; this action increased bean productivity and contributed to food self-sufficiency. <![CDATA[Rural agro-industrial enterprises diversity: typologies of panela production in Huila, Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. Las tipologías se pueden utilizar como un mecanismo para abordar la heterogeneidad de los sistemas agrícolas. La panela o azúcar de caña no centrifugado, es un edulcorante tradicional de gran importancia económica y cultural en Colombia, genera 236 000 empleos directos al año y se produce en 47 % de los municipios del país. Objetivo. Identificar tipologías de unidades de producción agroindustrial (UPA) de panela con base en características técnicas y socioeconómicas en el departamento de Huila, Colombia. Materiales y métodos. Se utilizó la técnica estadística multivariada de análisis factorial de datos mezclados (AFDM) con datos de 94 UPA, tomados de una encuesta representativa de corte transversal del año 2019 realizada en el marco del presente estudio. La encuesta proporcionó información sobre variables del ciclo productivo, socioeconómicas y de manejo ambiental de sub-productos. Resultados. Se identificaron tres tipos diferenciados de UPA: tipo 1(6 UPA- 6,38 %), compuesto por unidades orientadas a la diversificación productiva y transición tecnológica; tipo 2 (63 UPA-67,02 %): compuesto por unidades con manejo tradicional del cultivo, el proceso y el uso de subproductos; y tipo 3 (25 UPA-26,6 %): integrado por unidades especializadas en la producción de panela, con mayor tecnificación en cultivo y procesamiento de la caña de azúcar. Conclusiones. Se identificaron grupos heterogéneos de unidades de producción agroindustrial de panela en el departamento de Huila, Colombia, donde se desarrolla un modelo operativo de pequeña escala de carácter tradicional. La exploración empírica de esta investigación permitió delinear el potencial de adopción de tecnologías en los grupos identificados. Los programas de transferencia de tecnología deben considerar las características técnicas y socioeconómicas de las UPA.<hr/>Abstract Introduction. Typologies can be used as a mechanism to address the heterogeneity of agricultural systems. Panela, or non-centrifuged cane sugar, is a traditional sweetener of great economic and cultural importance in Colombia, it generates 236,000 direct jobs per year and is produced in 47 % of the country’s municipalities. Objective. To identify typologies of agro-industrial production units (UPA) of panela based on technical and socioeconomic characteristics in the department of Huila, Colombia. Materials and methods. The multivariate statistical technique of mixed data factor analysis (AFDM) was used with data from 94 UPAs, taken from a representative cross-sectional survey of the year 2019 carried out within the framework of this study. The survey provided information on production cycle, socioeconomic, and environmental management management of by-products. Results. Three differentiated types of UPA were identified: type 1(6 UPA- 6.38 %): composed of units oriented to productive diversification and technological transition; type 2 (63 UPA-67.02 %): composed of units with traditional management of the cultivation, processing and use of by-products; and type 3 (25 UPA-26,6 %): composed of units specialized in the production of panela, with greater technification in cultivation and processing of sugarcane. Conclusions. Different heterogeneous groups of panela agro-industrial production units were identified in the department of Huila, Colombia, where a traditional small-scale operation model is developed. The empirical exploration of this research made it possible to delineate the potential for technology adoption in the identified groups. Technology transfer programs should consider the technical and socioeconomic characteristics of the UPAs. <![CDATA[Nutritional composition, content of bioactive compounds, and hydrophilic antioxidant capacity of selected Costa Rican fruits]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. El consumo de frutas y vegetales correlaciona inversamente con la incidencia de enfermedades degenerativas como diabetes, enfermedades cardiovasculares, ciertos tipos de cáncer y cataratas asociadas al envejecimiento, dada la acción de compuestos bioactivos como vitamina C, polifenoles y carotenoides. Objetivo. Evaluar el perfil nutricional de once frutas cultivadas en Costa Rica. Materiales y métodos. Este estudio se realizó en el Centro Nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos de la Universidad de Costa Rica, en el 2010. Se determinó el contenido de fibra dietética, polifenoles totales, reportados como equivalentes de ácido gálico (EAG), carotenoides totales expresados como µg β-caroteno y la capacidad hidrofílica de absorción de radicales de oxígeno (H-ORACFL) de once frutas tradicionales o subutilizadas: banano (Musa AAA subgrupo Cavendish cv. Grand Naine’), mora tropical de altura (Rubus adenotrichos cv. vino con espinas rojas’), melón (Cucumis melo cv. Veracruz’), higo (Ficus carica cv. Brown-Turkey’), mango (Mangifera indica cv. Tommy Atkins’), papaya (Carica papaya híbrido Pococí’), pejibaye (Bactris gasipaes H.B.K), piña (Ananas comosus cv. híbrido MD-2 Gold’), membrillo (Cydonia oblonga), jocote (Spondias purpurea cv. Tronador) y tomate de árbol rojo (Solanum betaceum). Las frutas fueron recolectadas en localidades de San José, Cartago, Alajuela, Guanacaste y Limón. Resultados. Seis de las frutas estudiadas presentaron contenidos de fibra dietética entre 4,2 y 6,6 g 100 g-1. La mora tropical de altura presentó el mayor contenido de compuestos fenólicos totales (538 ± 97 mg EAG 100 g-1) y la mayor actividad antioxidante (62,1 ± 4,0 μmol equivalentes de Trolox g-1), y el pejibaye cocido presentó el mayor contenido de carotenoides (72 ± 4 µg β-caroteno g-¹). Conclusión. Se evidencia los altos contenidos de compuestos bioactivos en frutas comúnmente cultivadas en Costa Rica, características nutricionales asociadas a beneficios para la salud, respaldados por estudios clínicos y epidemiológicos.<hr/>Abstract Introduction. The consumption of fruits and vegetables inversely correlates with the incidence of degenerative diseases such as diabetes, cardiovascular diseases, certain types of cancer, and cataracts associated with aging, due to the action of bioactive compounds including vitamin C, polyphenols, and carotenoids. Objective. To evaluate the nutritional profile of eleven fruits grown in Costa Rica. Materials and methods. This study was carried out at the National Center for Food Science and Technology of the Universidad de Costa Rica, in 2010. The content of total dietary fiber, total polyphenols, reported as gallic acid equivalents (GAE), total carotenoids expressed as µg β-carotene, and the hydrophilic capacity for oxygen radical absorbance (H-ORACFL) of eleven traditional or underutilized fruits were determined: banana (Musa AAA subgroup Cavendish cv. Grand Naine’), high altitude tropical blackberry (Rubus adenotrichos cv. wine with red thorns’), melon (Cucumis melo cv. Veracruz’), fig (Ficus carica cv. Brown-Turkey’), mango (Mangifera indica cv. Tommy Atkins’), papaya (Carica papaya hybrid Pococí’), pejibaye (Bactris gasipaes HBK), pineapple (Ananas comosus cv hybrid MD-2 Gold’), quince (Cydonia oblonga), jocote (Spondias purpurea cv. Tronador), and red tree tomato (Solanum betaceum). The fruits were collected in different locations in San Jose, Cartago, Alajuela, Guanacaste and Limon. Results. Six of the fruits studied presented dietary fiber contents between 4.2 and 6.6 g 100 g-1. The highland tropical blackberry presented the highest content of total phenolic compounds (538 ± 97 mg GAE 100 g-1) and the highest antioxidant activity (62.1 ± 4.0 μmol Trolox equivalents g-1) and the cooked pejibaye presented the highest content of carotenoids (72 ± 4 µg β-caroteno g-¹). Conclusion. The values of dietary fiber and bioactive compounds in the eleven fruits grown in Costa Rica represent valuable nutritional characteristics given the associated health benefits supported by clinical and epidemiological studies. <![CDATA[Pesticide residues in blackberries (<em>Rubus glaucus</em> Benth.) in the Valle del Cauca, Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. La mora (Rubus glaucus) es una fruta muy susceptible a la contaminación por residuos de plaguicidas en su etapa de producción. Por tal razón, los análisis de residuos de plaguicidas en esta fruta tienen importancia para promover procesos que contribuyan a asegurar su calidad y seguridad. Objetivo. Analizar la residualidad de plaguicidas en frutos de mora (Rubus glaucus) obtenidos de zonas de producción y mercados mayoristas del Valle del Cauca. Materiales y métodos. Durante el segundo semestre del 2020 y el primero del 2021 se analizaron quince muestras de dos mercados mayoristas y quince muestras de tres zonas de producción del Valle del Cauca, a través de un análisis de multiresiduos de plaguicidas por cromatografía de gases acoplado con detector selectivo de masas (GC- MSD) y cromatografía líquida con espectrometría de masa a masa (LC-MS/MS). Para esto, se empleó el método QuEChERS y, además, se hizo un análisis de ditiocarbamatos totales por generación de disulfuro de carbono (CS2). Resultados. Se encontraron ocho ingredientes activos en las zonas de producción, de los cuales cuatro sobrepasaron los límites máximos de residuos: chlorpyrifos, carbendazim, mandipropamid y difenoconazole. En los mercados mayoristas se determinaron catorce ingredientes activos, de las cuales cinco superaron los límites máximos de residuos: carbendazim, iprodiona, tebuconazole, dimethomorph y difenoconazole. Conclusión. Estos hallazgos reflejan la alta residualidad de plaguicidas en la mora lista para consumo y sugieren la necesidad de realizar procesos de seguimiento que contribuyan a asegurar la inocuidad de la fruta a lo largo de la cadena productiva.<hr/>Abstract Introduction. The blackberry (Rubus glaucus) is a fruit very susceptible to contamination by pesticide residues during its production stage. For this reason, the analysis of pesticide residues in this fruit is important to promote processes that contribute to ensure its quality and safety. Objective. To analyze the pesticide residues in blackberry (Rubus glaucus) fruits obtained from production areas and wholesale markets in Valle del Cauca. Materials and methods. During the second semester of 2020 and the first semester of 2021, fifteen samples from two wholesale markets and fifteen samples of three production areas of Valle del Cauca were analyzed through a multi-residue analysis of pesticides by gas chromatography coupled with a mass selective detector (GC - MSD) and liquid chromatography with mass-to-mass spectrometry (LC-MS / MS). For this, the QuEChERS method was used and, in addition, an analysis of total dithiocarbamates by carbon disulfide (CS2) generation was performed. Results. Eight active ingredients were found in the production areas, of which four of them exceeded the maximum residue limits: chlorpyrifos, carbendazim, mandipropamid, and difenoconazole. In the market places, fourteen active ingredients were determined, which five exceeded the maximum residue limits: carbendazim, iprodione, tebuconazole, dimethomorph, and difenoconazole. Conclusion. These findings reflect the high residual pesticide residues in ready-to-eat blackberries and suggest the need for follow-up processes to help ensure the safety of the fruit throughout the production chain. <![CDATA[Physicochemical and sensory characteristics of whole, skimmed and lactose-free goat and bovine milks]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. La caracterización y diversificación de los productos lácteos caprinos es muy importante para fortalecer a este incipiente sector productivo. Objetivo. Comparar las características fisicoquímicas y sensoriales de leches bovinas y caprinas enteras, descremadas y deslactosadas, así como de sus combinaciones. Materiales y métodos. En San José, Costa Rica, entre enero y diciembre del 2015 se evaluaron los contenidos de grasa (G), sólidos no grasos (SNG), acidez, proteína, densidad, pH, viscosidad y color de los tipos de leches citadas. Además, se efectuó un análisis sensorial descriptivo genérico y pruebas de agrado general. Resultados. La leche caprina entera presentó valores mayores de SNG, densidad y acidez, y menor pH, fue más blanca que la bovina y con una viscosidad similar. El proceso de deslactosado no afectó la viscosidad. Este factor interactuó con el tipo de leche, pero ninguno afectó los contenidos de grasa y proteína. Existió una interacción entre el tipo de leche y las modificaciones aplicadas para los parámetros de color. Los panelistas detectaron diferencias significativas para todos los atributos en los productos con excepción del aroma a ácido. Se estableció la presencia de tres conglomerados para la prueba de agrado compuestos por el 37,4 %, 28,8 % y 34,5 % de los jueces. El primero y segundo presentaron una preferencia por la leche entera y entera-deslactosada de vaca y, el tercero, por leche de cabra entera y entera-deslactosada de vaca y de cabra. El menor agrado general fue para las muestras tanto descremadas como deslactosadas bovinas y caprinas. Conclusiones. Los procesos de deslactosado y descremado modificaron la leche a nivel fisicoquímico, las leches de cabra con mayor agrado fueron las enteras y enteras-deslactosadas; el menor agrado general fue por las leches descremadas-deslactosadas en ambas especies.<hr/>Abstract Introduction. The characterization and diversification of goat dairy products is very important to strengthen this incipient productive sector. Objective. To compare the physicochemical and sensory characteristics of whole, skimmed and lactose-free cow and goat milks, as well as their combinations. Materials and methods. In San Jose, Costa Rica, between January and December of 2015, the contents of fat (F), non-fatty solids (NFS), acidity, protein, density, pH, viscosity, and color of the types of milk mentioned were evaluated. Also, a generic descriptive sensory analysis and a general liking test were carried out. Results. Whole goat milk presented higher values of NFS, density and acidity, and lower pH, being whiter than bovine milk, with a similar viscosity. The removal of lactose did not affect viscosity; this factor interacted with the type of milk, but did not affect the fat and protein contents. There was an interaction between the type of milk and the modifications made for the color parameters. The panelists detected significant differences for all the attributes in the products except for the acid aroma. The presence of three clusters was established for the liking test, composed by 37.4 %, 28.8 %, and 34.5 % of the judges. The first and second showed a preference for whole and whole lactose-free cow’s milk and the third for whole and whole-lactose-free cow’s and goat’s milk. The lowest overall liking was for both skimmed and lactose-free bovine and goat samples. Conclusions. The skimming and lactose removal process modified the milk at the physicochemical level, the goat milks with the highest liking were whole and whole lactose-free; the lowest overall liking was for those skimmed-lactose-free in both species. <![CDATA[Antioxidant capacity and proximal analysis of <em>Solanum sessiliflorum</em> Dunal and <em>Chenopodium quinoa</em> Willdenow nectar-based]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. Diversos estudios señalaron que la fruta de cocona y las semillas de quinua, presentaron buenos niveles de compuestos nutricionales y funcionales, así como gran versatilidad para la preparación de alimentos. Objetivo. Determinar la preferencia en el atributo del sabor, el perfil fisicoquímico y la capacidad antioxidante del néctar de una bebida nutracéutica a base de S. sessiliflorum Dunal (cocona) enriquecida con Chenopodium quinoa Willdenow (quinua). Materiales y métodos. Se preparó un néctar con pulpa de cocona y semillas de quinua variedad INIA 415 Pansakalla, bajo la Norma Técnica Peruana (NTP 203.110 2009), con frutos recolectados entre febrero y marzo de 2019, en el centro poblado de Santa Rosa, distrito Inambari, provincia de Tambopata, departamento de Madre de Dios, Perú. Un panel sensorial de cuarenta personas evaluó el atributo de sabor, la composición proximal se determinó mediante métodos estandarizados y la capacidad antioxidante mediante la metodología ABTS. Resultados. El néctar de mayor preferencia contenía 73 % de pulpa de cocona y 7 % de quinua cocida, el añadido de quinua aumentó en 42 % el contenido de macronutrientes, así como la capacidad antioxidante en un 20 %. Los granos de quinua cocida presentaron el doble de la capacidad antioxidante en comparación con la fruta de cocona. Se obtuvo una bebida de bajas calorías (49,3 kcal/100 g) y enriquecida con compuestos bioactivos de alta capacidad antioxidante. Conclusiones. La formulación con mayor aceptación de acuerdo co el atributo de sabor, perfil fisicoquímico y capacidad antioxidante de la bebida fue la que contenía una proporción de 73 % de pulpa de cocona y 7 % de granos de quinua cocida, bebida que cumplió con los requisitos normativos y que podría contribuir a mantener y mejorar la salud.<hr/>Abstract Introduction. Several studies have shown that the fruit of cocona and quinoa seeds have good levels of nutritional and functional compounds, as well as great versatility for food preparation. Objective. To determine the taste attribute preference, the physicochemical profile and the antioxidant capacity of the nutraceutical drink nectar based on S. sessiliflorum Dunal (cocona) enriched with Chenopodium quinoa Willdenow (quinoa). Materials and methods. A nectar was prepared with cocona pulp and quinoa seeds variety INIA 415 Pansakalla, under the Peruvian Technical Standard (NTP 203.110 2009) with fruits collected between February and March 2019, in the town center of Santa Rosa, Inambari district, Tambopata province, department of Madre de Dios, Peru. A sensory panel of forty people evaluated the flavor attribute, the proximal composition was determined by standardized methods and antioxidant capacity by ABTS methodology. Results. The most preferred nectar contained 73 % cocona pulp and 7 % cooked quinoa, the addition of quinoa increased the macronutrient content by 42 %, as well as the antioxidant capacity by 20 %. The cooked quinoa grains presented double the antioxidant capacity compared to cocona fruit. A low-calorie beverage was obtained (49.3 kcal/100 g) and enriched with bioactive compounds of high antioxidant capacity. Conclusions. The formulation with the highest acceptance according to the flavor attribute, physicochemical profile, and antioxidant capacity of the beverage was the one containing a proportion of 73 % cocona pulp and 7 % cooked quinoa grains, a beverage that met the regulatory requirements and could contribute to maintain and improve health. <![CDATA[Compositional quality of the silage of three cultivars of corn (<em>Zea mays</em>) from the Colombian high tropics]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. Elaborar ensilajes de maíz de buena calidad es una estrategia para incrementar la eficiencia de los sistemas de alimentación de rumiantes. Objetivo. Evaluar el efecto de la proporción de mazorcas y el tiempo de sellado sobre la calidad composicional del ensilaje de tres cultivares de maíz en el trópico alto colombiano, cosechados en la fase reproductiva de grano lechoso-pastoso. Materiales y métodos. El experimento se realizó en el año 2017, en Mosquera, Colombia, con los cultivares Simijaca, Medellín y Pionner. Experimento 1, se generaron cuatro proporciones diferentes de mazorca en el ensilado. Experimento 2, la biomasa se ensiló a las 0, 8 o 16 horas de oreo. Se determinó materia seca (MS), proteína cruda, almidón y fibras en detergente neutro (FDN) y ácida (FDA). Se evaluó la dinámica de descenso del pH. Se determinó el efecto de la proporción de mazorcas y el tiempo de oreo sobre la digestibilidad de la MS, MO y FDN solo en el cultivar Simijaca. La calidad composicional y la dinámica del pH se analizaron mediante un diseño completamente al azar con arreglo factorial, mientras la digestibilidad con un diseño completamente al azar. Resultados. El cultivar Medellín presentó menor proporción de mazorca y concentración de almidón (11,9 %) (p&lt;0,05) y mayor contenido de FDN (51,7 %) (p&lt;0,05). El mayor contenido de mazorca aumentó la concentración de almidón, energía y digestibilidad (p&lt;0,05) y disminuyó (p&lt;0,05) el valor del pH final (3,69). El oreo aumentó la MS, la FDN, (p&lt;0,05) y el valor final y la tasa de descenso del pH, pero no cambió la digestibilidad de la MS, MO y FDN. Conclusión. Utilizar ensilaje de maíz con una proporción de mazorca mayor a 66 % y sellar rápido la biomasa de los cultivares Simijaca y Pioneer, mejoró las condiciones de fermentación y calidad composicional.<hr/>Abstract Introduction. The elaboration of high-quality corn-silage is a strategy to improve the efficiency of ruminant feeding systems. Objective. To evaluate the effect of cob proportion and sealing time on the compositional quality of silage of three maize cultivars in the Colombian high tropic, harvested in the reproductive phase of milky-pasty grain. Materials and methods. The experiment was conducted in 2017 in Mosquera, Colombia, with the cultivars Simijaca, Medellín, and Pionner. Experiment 1, four different proportions of cob were generated in the silage. Experiment 2, the biomass was ensiled at 0, 8 or 16 hours of wilted. Dry matter (DM), crude protein (CP), starch, and neutral detergent (NDF) and acid detergent (ADF) fibers were determined. The dynamic of pH decrease was evaluated. The effect of cob proportion and wilting time on the DM, OM, and NDF digestibility was determined only in the Simijaca cultivar. Compositional quality and pH dynamics were analyzed using a completely randomized design with a factorial arrangement, while digestibility was analyzed using a completely randomized design. Results. The Medellín cultivar showed lower cob proportion and starch concentration (11.9 %) (p&lt;0.05) and a higher NDF content (51.7 %) (p&lt;0.05). Greater cob content increased starch concentration, energy, and digestibility (p&lt;0.05), and reduced (p&lt;0.05) the final pH value (3.69). Wilted time increased DM, NDF (p&lt;0.05) and final pH value and rate of pH decline, but did not change DM, OM, and NDF digestibility. Conclusion. Using corn silage with more than 66% of cob and rapidly sealing the biomass of the Simijaca and Pioneer cultivars improved the fermentation conditions and compositional quality. <![CDATA[Morphometric subpopulations study of white-tailed deer (<em>Odocoileus virginianus peruvianus</em>) epididymal spermatozoa]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. El estudio de la morfometría espermática del venado cola blanca (Odocoileus virginianus peruvianus) permite caracterizar las células espermáticas de esta especie con propósitos de conservación. Objetivo. Determinar las subpoblaciones espermáticas según la morfometría de los espermatozoides epididimarios del venado de cola blanca, con un sistema CASA-Morph. Materiales y métodos. El estudio se desarrolló en el segundo semestre 2016, en la Universidad Nacional de San Antonio Abad del Cusco, Perú. En muestras de semen obtenidas del extremo caudal del epidídimo de dos venados (dos y cuatro dientes), se determinó con base en el sistema CASA-Morph, Integrated Semen Analysis System (ISAS®v1): la longitud, anchura, área, perímetro, elipticidad, elongación, regularidad y rugosidad de la cabeza del espermatozoide, también, la anchura, área, distancia y ángulo de inserción de la pieza intermedia. Se realizó un análisis de componentes principales (PCA) y se aplicó el modelo no jerárquico k-medias para determinar el número óptimo de clústeres. Resultados. Las variables morfométricas se distribuyeron en cinco PCA: elipticidad, tamaño, circularidad, ángulo de inserción de la pieza intermedia y anchura de la pieza intermedia, que explicaron un 81,24 % de la varianza total. El análisis de clústeres determinó cuatro subpoblaciones (SP), la SP1 agrupó células grandes, alargadas con alta elongación y elipticidad (21,76 %), la SP2 compuesta por espermatozoides de tamaño pequeño y delgados tanto en la cabeza como en la pieza intermedia (37,7 %), la SP3 se relacionó con la presencia de células alargadas con valores altos de anchura de la pieza intermedia, elipticidad y elongación (17,7 %), y la SP4 agrupó espermatozoides de tamaño intermedio de la cabeza y de la pieza intermedia (22,84 %). Conclusiones. La determinación de cuatro subpoblaciones espermáticas en el semen de venado cola blanca puede ser la base de programas de reproducción asistida de esta especie.<hr/>Abstract Introduction. The study of the sperm morphometry of the white-tailed deer (Odocoileus virginianus peruvianus) allows to characterize the sperm cells of this species for conservation purposes. Objective. To determine the sperm subpopulations according to the morphometry of the epididymal spermatozoa of the white-tailed deer, using a CASA-Morph system. Materials and methods. The study was carried out in the second semester 2016, at the Universidad Nacional San Antonio Abad del Cusco, Peru. In semen samples obtained from the caudal end of the epididymis of two deer (two and four teeth), it was determined based on the CASA-Morph system, Integrated Semen Analysis System (ISAS®v1): the length, width, area, perimeter, ellipticity, elongation, regularity, and roughness of the sperm head were determined, also, the width, area, distance, and midpiece insertion angle of the sperm. Principal components analysis (PCA) was performed and the non-hierarchical k-means model was applied to determine the optimal number of clusters. Results. The morphometric variables were distributed in five PCAs: ellipticity, size, circularity, midpiece insertion angle, which explained 81.24 % of the total variance. The Cluster analysis determined four subpopulations (SP), SP1 grouped large, elongated cells with high elongation and ellipticity (21.76 %), SP2 composed of small and thin spermatozoa both in the head and in the midpiece (37.7 %). The SP3 was related to the presence of elongated cells with high values of midpiece width, ellipticity, and elongation (17.7 %), and SP4 grouped spermatozoa with intermediate size of the head and the midpiece (22.84 %). Conclusion. The determination of four sperm subpopulations in white-tailed deer semen can be the basis of assisted reproduction programs for this species. <![CDATA[Mineral profile of imported pet food in Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. El contenido mineral de los alimentos para mascotas no siempre está presente en la etiqueta. Es importante conocer esta información para valorar el aporte nutricional del alimento. Objetivo. Determinar el contenido de Ca, P, K, Na, Mg, S, Cu, I, Fe, Mn y Zn en 34 alimentos importados para perros, gatos, conejos, hámsters, peces ornamentales y tortugas, y comparar los resultados con las recomendaciones encontradas en la literatura. Materiales y métodos. Durante los meses de agosto y diciembre del año 2018, se obtuvieron diez muestras de alimentos para perros y gatos, cinco para peces ornamentales, cuatro para tortugas, tres para hámster y dos para conejos. Estas se adquirieron de manera directa en diferentes puntos de venta en la Gran Área Metropolitana, San José, Costa Rica. Las muestras se analizaron en el Centro de Investigación en Nutrición Animal de la Universidad de Costa Rica. Se cuantificaron los minerales Ca, P, K, Mg, S, Cu, I, Fe, Mn, y Zn con base en la metodología recomendada por la Association of Official Analytical Chemists. Se calculó el contenido promedio por grupo de alimento según la especie animal, la desviación estándar, valores máximo y mínimo; se comparó con las recomendaciones nutricionales para minerales encontradas en la literatura. Resultados. Los alimentos estudiados cumplieron, en promedio, con los requerimientos minerales de los animales de compañía. Se observaron desbalances en el contenido de Ca, P y Mg para el caso de alimentos para tortugas, altos contenidos de yodo en alimentos para perros y relaciones desbalanceadas entre minerales. Conclusiones. Se generó una base de datos con valores promedios y su dispersión en once minerales en 34 muestras de alimentos comerciales de siete animales de compañía en Costa Rica. Se observó la poca información sobre límites superiores recomendados y requerimientos en especies como hámster, peces ornamentales o tortugas.<hr/>Abstract Introduction. The mineral content in pet food is not always displayed on the label. It is important to know this information in order to assess the nutritional contribution of the food. Objective. To determine the content of Ca, P, K, Na, Mg, S, Cu, I, Fe, Mn, and Zn in 34 imported foods for dogs, cats, rabbits, hamsters, ornamental fish, and turtles, and to compare the results with the recommendations found in the literature. Materials and methods. During the months of August and December of 2018, ten samples were collected of dog and cat food, five for ornamental fishes, four for turtles, three for hamsters, and two for rabbits. These were acquired directly at different points of sale in the Greater Metropolitan Area, San Jose, Costa Rica. The samples were analyzed at the Animal Nutrition Research Center of the Universidad de Costa Rica. The minerals Ca, P, K, Mg, S, Cu, I, Fe, Mn, and Zn were quantified based on the methodology recommended by the Association of Official Analytical Chemists. The average content per feed group according to the animal species, standard deviation, maximum and minimum values were calculated compared with the nutritional recommendations for minerals found in the literature. Results. The foods studied met, on average, the mineral requirements for pets. Imbalances in Ca, P, and Mg content in the turtle foods, high iodine contents in dog foods, and unbalanced mineral relations were observed. Conclusions. A database was generated with average values and their dispersion in eleven minerals in 34 samples of commercial foods for seven companion animals in Costa Rica. Little information was available regarding the recommended upper limits and requirements in species such as hamsters, ornamental fish or turtles. <![CDATA[Control of <em>Sclerotium cepivorum</em> and growth promotion in garlic (<em>Allium sativum</em>) whit antagonist microorganisms]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. La pudrición blanca producida por Sclerotium cepivorum causa pérdidas superiores al 50 % en cultivos de ajo, la principal alternativa de control es la aplicación de fungicidas químicos con una eficacia limitada, es necesario integrar alternativas que contribuyan con el desarrollo de estrategias de manejo de la enfermedad. Objetivo. Evaluar la eficacia de microorganismos antagonistas aplicados individual y en mezcla frente a S. cepivorum en ajo. Materiales y métodos. La presente investigación se desarrolló en condiciones controladas en la Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA), durante el año 2019. El suelo se infestó artificialmente con esclerocios (10 esclerocios/g de suelo). Se evaluó la eficacia del uso individual y en mezclas bajo diferentes frecuencias de aplicación en drench de tres antagonistas, Trichoderma asperellum, Trichoderma koningiopsis y Bacillus amyloliquefaciens, cepas Th034, Th003 y Bs006, respectivamente, en el control de S. cepivorum en ajo y en la promoción del crecimiento vegetal expresada como peso seco de raíz, bulbo y parte foliar. Resultados. La mayor eficacia, con un 65 % en el control de la enfermedad, se obtuvo al aplicar Th003 en siembra y 15 dds y con un 56 % al aplicar las mezclas de Th003+Th034 en siembra; Th003+Th034 en siembra, 15, 30 y 45 dds; y Th003+Bs006 en la siembra, 15 y 30 dds, mientras que Tebuconazol presentó un 35 %. Conclusión. La aplicación de los antagonistas en forma individual o en mezclas en diferentes frecuencias redujo la mortalidad a causa de la pudrición blanca en ajo. Se observó un efecto positivo en el crecimiento de las plantas de ajo con la aplicación de las cepas Th003 + Bs006 en siembra, 15 y 30 dds; Th003 en siembra, Th003 en siembra y 15 dds, y Th034 + Bs006 en siembra, con valores superiores de peso seco con respecto al control.<hr/>Abstract Introduction. White rot produced by Sclerotium cepivorum causes losses greater than 50 % in garlic crops, the main control alternative is the application of chemical fungicides with limited efficacy, it is necessary to integrate alternatives that contribute to the development of disease management strategies. Objective. To evaluate the efficacy of antagonistic microorganisms applied individually and as a mixture against S. cepivorum in garlic. Materials and methods. This research was carried out under controlled conditions at the Corporacion Colombiana de Investigacion Agropecuaria (AGROSAVIA), during 2019. The soil was artificially infested with sclerotia (10 sclerotia/g soil). The efficacy of the individual use and in mixtures under different drench applications frequencies of three antagonists Trichoderma koningiopsis, Trichoderma asperellum, and Bacillus amyloliquefaciens, strains Th003, Th034, and Bs006, respectively, in the control of S. cepivorum in garlic and in the promotion of plant growth expressed as root, bulb, and foliar dry weight was evaluated. Results. The highest efficacy, with 65 % in disease control was obtained when applying Th003 at sowing and 15 das and with 56 % when applying the mixtures of Th003 + Th034 at sowing, Th003 + Th034 at sowing, 15, 30, and 45 das, and Th003 + Bs006 at sowing, 15 and 30 das, while Tebuconazole presented an efficacy of 35 %. Conclusion. The application of antagonists individually or in mixtures at different frequencies reduced mortality due to white rot in garlic. A positive effect on garlic plants growth was observed with the application of Th003 + Bs006 strains at sowing, 15 and 30 das, Th003 at sowing, Th003 at sowing and 15 dad, and Th034 + Bs006 at sowing, with higher values of dry weight with respect to the control. <![CDATA[Biomass and bromatology of African Stargrass (<em>Cynodon nlemfuensis</em> Vanderyst) with five regrowth stages]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. Establecer el punto óptimo de cosecha del pasto Estrella Africana (Cynodon nlemfuensis Vanderyst) es fundamental para obtener biomasa de alta calidad nutricional y máxima productividad. Objetivo. Evaluar la producción de nutrientes del pasto Estrella Africana con cinco períodos de rebrote integrando datos de biomasa y nutricionales para establecer ventanas de cosecha en sistemas de corte y acarreo. Materiales y métodos. El estudio se realizó de agosto a diciembre de 2018 en la Estación Experimental de Ganado Lechero Alfredo Volio Mata (EEAVM), Ochomogo, Cartago. Se evaluó el efecto de cinco edades de rebrote (tratamientos = 7, 14, 21, 28, y 35 días) sobre la producción de biomasa verde y seca, calidad nutricional y producción de nutrientes efectivos por hectárea de pasto Estrella Africana. Se obtuvó la producción de biomasa total de cada parcela y la calidad nutricional mediante los contenidos de materia seca (MS), proteína cruda (PC), fibra detergente neutra (FDN) y digestibilidad in vitro de la materia seca (DIVMS). El análisis de la producción total de nutrientes efectivos por hectárea se realizó al integrar los componentes nutricionales y la producción de biomasa. Resultados. La biomasa fresca y seca aumentaron conforme aumentó la edad de rebrote. La biomasa fresca mostró diferencias superiores a 4000,00 kg MF ha-1 por ciclo entre el tratamiento mayor y menor. El rendimiento de materia seca a 35 días de rebrote fue diez veces mayor respecto a los siete días. El contenido de proteína cruda fue mayor en los tratamientos menores. No se encontró diferencias significativas en los contenidos de materia seca, fibra y digestibilidad entre tratamientos. Conclusión. El mayor aporte de nutrientes efectivos del pasto Estrella Africana cosechado a 35 días de rebrote evidenció la importancia de integrar la biomasa y la calidad nutricional para el manejo de pastos bajo sistemas de corte y acarreo.<hr/>Abstract Introduction. Establishing the optimal harvest stage of African Stargrass (Cynodon nlemfuensis Vanderyst) is essential to obtain high nutritional quality biomass and maximum productivity. Objective. To evaluate the nutrient production of African Stargrass with five regrowth periods by integrating biomass and nutritional data to establish harvest periods in cut-and-carry systems. Materials and methods. The study was carried out from August through December 2018 at the Dairy Cattle Experimental Station Alfredo Volio Mata (EEAVM), Ochomogo, Cartago. The effect of five regrowth periods (treatments = 7, 14, 21, 28, and 35 days) on the green and dry biomass production, nutritional quality, and effective nutrients production per hectare of African Stargrass was evaluated. The total biomass was measured for each plot, and the nutritional quality was obtained through the contents of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and in vitro dry matter digestibility (IVDMD). The analysis of total effective nutrients production per hectare was performed by integrating nutritional components and biomass production. Results. Fresh and dry biomass increased with increasing regrowth stage. The fresh biomass showed differences greater than 4000.00 kg fresh matter.ha-1 per cycle between the highest and lowest treatments. Dry matter yield at 35 days’ regrowth turned out 10 times higher than 7 days’. The crude protein content was greater in treatments with less days of regrowth. No significant differences were found in dry matter, fiber, and digestibility among treatments. Conclusion. The greatest supply of effective nutrients from African Stargrass harvested at 35 days evidenced the importance of integrating biomass and nutritional quality for pasture management under cut-and-carry systems. <![CDATA[Importance of genetic resources of pineapple (<em>Ananas comosus</em> (L.) Merr. var. comosus) in Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. La piña (Ananas comosus (L.) Merr. var. comosus) representa uno de los sistemas productivos con mayor participación en el sector hortofrutícola en Colombia. Los recursos fitogenéticos son la base biológica de la seguridad alimentaria mundial y constituyen, además, la materia prima indispensable para el mejoramiento genético de los cultivos. En Colombia, la siembra de una variedad mejorada de piña supone un gran problema, debido a que desplaza el uso de cultivares nativos, los cuales poseen un arraigo cultural en cuanto a producción y consumo en cada sitio. Esta problemática podría resolverse mediante el conocimiento, caracterización, conservación y uso sostenible de los recursos genéticos, que son fuente de genes de interés y que podrían aprovecharse para iniciar un programa de mejoramiento para esta especie. Objetivo. Reconocer la importancia de los recursos genéticos como una estrategia para implementar un programa de mejoramiento genético de piña en Colombia. Desarrollo. Los recursos fitogenéticos constituyen la base de la seguridad alimentaria, de ahí que su conocimiento, conservación y uso sostenible son necesarios para garantizar la producción agrícola y satisfacer los crecientes desafíos ambientales y el cambio climático. Los recursos genéticos de la piña en Colombia podrían ser aprovechados, ya que se cuenta con diferentes variedades locales de piña, las cuales constituyen un acervo genético con genes y características de interés que podrían ser utilizados en programas de mejoramiento con miras a obtener nuevos cultivares para satisfacer las demandas actuales y abastecer mercados nacionales y de exportación. Conclusiones. Conocer la variabilidad genética en los recursos genéticos de la piña, permitiría una planeación de estrategias de conservación, su uso sostenibles en los sistemas agrícolas y en programas de fitomejoramiento del cultivo. Se requiere incorporar técnicas de biología molecular para acelerar los mejora genética de la piña.<hr/>Abstract Introduction. Pineapple (Ananas comosus (L.) Merr. Var. comosus) represents one of the productive systems with the highest participation in the fruit and horticultural sector in Colombia. Plant genetic resources are the biological basis of world food security and are also the essential raw material for the genetic improvement of crops. In Colombia, the planting of an improved pineapple variety is a great problem, because it displaces the use of native cultivars, which are culturally rooted in terms of production and consumption in each location. This problem could be solved through the knowledge, characterization, conservation, and sustainable use of genetic resources, which are a source of genes of interest and that could be used to start a breeding program for this species. Objective. To recognize the importance of genetic resources as a strategy to implement a breeding program for pineapple in Colombia. Development. Plant genetic resources constitute the basis of food security; hence their knowledge, conservation, and sustainable use are necessary to guarantee agricultural production and meet the growing environmental challenges and climate change. Pineapple genetic resources in Colombia could be exploited, since there are different local varieties of pineapple, which constitute a gene pool with genes and characteristics of interest that could be used in breeding programs to obtain new cultivars to meet current demands and supply national and export markets. Conclusions. Knowing the genetic variability in pineapple genetic resources would allow planning conservation strategies, their sustainable use in agricultural systems and in crop breeding programs. It is necessary to incorporate molecular biology techniques to accelerate genetic improvement of pineapple. <![CDATA[Cashew (<em>Anacardium occidentale</em> L.) a crop with productive potential: technological development and prospects in Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000200024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción. La demanda mundial de nuez de marañón (Anacardium occidentale L.) ha crecido a más del 7 % anual, mientras que la producción lo hace a un ritmo del 6 % anual. Esta condición de mercado global coloca al marañón y sus derivados como una alternativa agrícola promisoria en Colombia, donde se importan cerca de 270 t de almendra al año. Objetivo. Exponer los aspectos básicos del cultivo de marañón, así como evidenciar el desarrollo tecnológico actual y las perspectivas futuras en Colombia. Desarrollo. Aproximadamente el 60 % del área cultivada en marañón en Colombia presenta rendimientos promedios inferiores a 100 kg ha-1 de nuez, considerados bajos comparados con los 1000 kg ha-1 o incluso superiores que pueden ser obtenidos con un manejo tecnificado del cultivo, situación debida al desconocimiento y escasa aplicación de tecnologías para la producción intensiva por parte de los productores. No obstante, en la actualidad existe la oferta tecnológica de clones de marañón con características productivas y de calidad sobresalientes, al igual que recomendaciones técnicas de manejo agronómico del cultivo y poscosecha de la nuez, que pueden ser difundidas e implementadas para abordar las principales limitantes del cultivo, para mejorar la producción de marañón de manera rentable y sostenible a nivel ambiental. Conclusión. La sostenibilidad de las plantaciones comerciales actuales de marañón y el incremento de las áreas de siembra en Colombia, requieren de la validación y adopción de tecnologías innovadoras en el manejo integrado del cultivo y poscosecha que podrían impactar en el cultivo de marañón en el país, al presentar alternativas de mejora en su comportamiento productivo, así como rentabilidad para los productores.<hr/>Abstract Introduction. The world demand for cashew (Anacardium occidentale L.) nuts has increased at more than 7 % per year, while production keeps on a rate of 6 % per year. This global market status makes the cashew nuts and its derivatives, as a promising agricultural alternative in Colombia, where about 270 t of kernels are imported per year. Objective. To present the basic aspects of cashew crop, and to show the current technological development and future prospects in Colombia. Development. Approximately 60 % of the area cultivated with cashew in Colombia presents average yields lower than 100 kg ha-1 of walnut, considered low compared to 1000 kg ha-1 or even higher that can be obtained with a technician management of the crop, a situation due to the lack of knowledge and scarce application of technologies for intensive production by producers. However, there is currently a technological offer of cashew clones with outstanding productive and quality characteristics, as well as technical recommendations for agronomic management of the cultivation and post-harvest of the walnut, which can be disseminated and implemented to address the main limitations of the crop, to improve cashew production in a profitable and environmentally sustainable way. Conclusions. The sustainability of current commercial cashew plantations and the increase of planting areas in Colombia require the validation and adoption of innovative technologies in integrated crop and postharvest management that could have an impact on the cashew crop in the country, by presenting alternatives to improve its productive behavior, as well as profitability for producers.