Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Mesoamericana]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1659-132120220001&lang=en vol. 33 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[Performance and silage inclusion of oat forage (<em>Avena sativa</em> L.) AV25 in diets for dairy cattle (<em>Bos primigenius Taurus</em>)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. Utilizar ensilaje de avena forrajera (Avena sativa L.) en la ganadería de leche en épocas deficitarias de alimento, permite mitigar pérdidas de biomasa por sequía en el trópico alto colombiano. Objetivos. 1) Determinar el rendimiento en materia seca (RMS) de cinco genotipos de avena forrajera y la estabilidad fenotípica y la calidad bromatológica de su ensilaje, y 2) evaluar la inclusión de ensilaje del genotipo AV25-T en dietas para ganado lechero. Materiales y métodos. Se realizaron en el trópico alto colombiano dos experimentos: 1) prueba de evaluación agronómica (octubre de 2016 a febrero de 2017) en un diseño de bloques completos al azar con cinco genotipos, ocho localidades y cuatro repeticiones; se determinó el rendimiento en materia seca (RMS) y en ensilaje los contenidos de proteína, fibra en detergente neutro (FDN) y nutrientes totales digestibles (NTD) y 2) estudio de respuesta animal (enero 2018) con la inclusión del genotipo AV25-T en dietas, en un diseño Crossover simple con dos factores: animal (5) y dietas (3); las dietas fueron: D1: solo pradera; D2: 35 % de ensilaje AV25-T + pastoreo y D3: 65 % de ensilaje AV25-T + pastoreo. Se determinó en la leche la producción, la proteína, la grasa y los sólidos totales, y en el animal el cambio de peso. Resultados. AV25-T presentó adaptación con el mayor RMS. La inclusión de ensilaje de AV25-T en la dieta animal, mostró un cambio significativo en el peso del animal (0,1 y 0,25 kg con D2 y D3), el rendimiento de leche (27,2 - 29,7 L/vaca/día con D3 y D2) y el contenido de grasa (3,2 - 3,9 % con D3 y D2), sin detrimento en proteína y sólidos totales. Conclusión. El uso del ensilaje de avena forrajera AV25-T permitió en vacas lecheras Holstein incrementos en el peso animal, el rendimiento de leche y el contenido grasa sin afectar la proteína y los sólidos totales.<hr/>Abstract Introduction. The use of forage oat silage (Avena sativa L.) in dairy cattle in times of feed deficit, allows mitigating biomass losses due to drought in the Colombian high tropics. Objectives. 1) To determine the dry matter yield (DMY) of five forage oat genotypes and the phenotypic stability and the bromatological quality of their silage, and 2) to evaluate the inclusion of the AV25-T genotype silage in diets for dairy cattle. Materials and methods. In the Colombian high tropics two experiments were performed: 1) agronomic evaluation test (October 2017 and February 2018) in a randomized complete block design with five genotypes, eight locations, and four replicates; dry matter yield (DMY) and protein, neutral detergent fiber (NDF) and total digestible nutrients (TDN) contents in silage were determined, and 2) animal response study (January 2018) with the inclusion of the AV25-T genotype in diets, in a simple crossover design with two factors: animal (5) and diets (3); the diets were: D1: only meadow; D2: 35 % AV25-T silage + grazing, and D3: 65 % AV25-T silage + grazing. Milk yield, protein, fat, total solids, were determined in the milk, and weight change was determined in the animals. Results. AV25-T presented adaptation with the highest DMY. The inclusion of AV25-T silage in the animal diet showed a significant change in animal weight (0.1 and 0.25 kg with D2 and D3), milk yield (27.2 - 29.7 L/cow/day with D3 and D2), and the fat content (3.2 - 3.9 % with D3 and D2), without detriment in protein and total solids. Conclusion. The use of AV25-T forage oats in silage allowed increases in animal weight, milk yield, and fat content in Holstein dairy cows without affecting protein and total solids in milk. <![CDATA[Productive behavior and phenotypic stability of <em>Hordeum vulgare</em> L. in Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. La incorporación de 40 mil hectáreas de cebada (Hordeum vulgare L.) para la industria de cerveza en Colombia, con una producción proyectada de 80 mil t año-1 en el periodo 2016 a 2026, permitirá reducir la importación en un 60 %; no obstante, el cumplimiento de esta meta requiere de variedades de cebada de alto rendimiento y calidad. Objetivo. Identificar una variedad de cebada con rendimiento de grano estable y superior a 2,6 t ha-1 asociada con tolerancia al volcamiento, menor severidad a la roya amarilla en la hoja y espiga y calidad física del grano para la industria cervecera. Materiales y métodos. Entre 2016 y 2017, se realizó una prueba de evaluación agronómica en la región Andina colombiana, en un diseño de bloques completos al azar, con ocho variedades de cebada de dos hileras introducidas a Colombia. Se determinaron: maduración fisiológica, volcamiento, severidad a Puccinia striiformis f. sp hordei en la hoja y espiga, rendimiento de grano y peso hectolítrico. Resultados. Las variedades Madi y S5 con rendimientos de grano de 2,89 y 2,61 t ha-1, respectivamente, fueron superiores en 24 y 16 % en relación con Metcalfe y 19 y 11 % en comparación con Maltera 5. Ambas variedades presentaron estabilidad fenotípica amplia, tolerancia al volcamiento, menor severidad de la roya en la hoja y espiga y con un peso hectolítrico apropiado para la industria cervecera. Conclusión. Las características de producción, estabilidad fenotípica y calidad física del grano, de las variedades Madi y S5, las vuelve candidatas comerciales para la industria cervecera y con dominio de recomendación en el altiplano Cundiboyacense en Colombia, previa validación con una prueba semi comercial.<hr/>Abstract Introduction. The incorporation of 40 thousand hectares of barley (Hordeum vulgare L.) for the beer industry in Colombia, with a projected production of 80 thousand t yr-1 in the period 2016 to 2026, will allow to reduce imports by 60 %. However, meeting this goal requires high-yielding, high-quality barley varieties. Objective. To identify a barley variety with stable grain yield and higher than 2.6 t ha-1 associated with tolerance to tipping, lower severity to yellow rust on the leaf and ear, and physical quality of the grain for the brewing industry. Materials and methods. Between 2016 and 2017, an agronomic evaluation trial was carried out in the Colombian Andean region, in a randomized complete block design, with eight two-row barley varieties introduced to Colombia. The physiological maturity, tipping, severity to Puccinia striiformis f. sp hordei in the leaf and ear, grain yield, and hectoliter weight were determined. Results. The Madi and S5 varieties with grain yields of 2.89 and 2.61 t ha-1, respectively, were 24 and 16 % higher than Metcalfe and 19 and 11 % higher than Maltera 5. Both varieties showed broad phenotypic stability, tolerance to tipping, lower severity of leaf and ear rust, and a hectoliter weight suitable for the brewing industry. Conclusion. The production characteristics, phenotypic stability, and physical quality of the grain of Madi and S5 varieties make them commercial candidates for the brewing industry and for recommendation in the Cundiboyacense highlands of Colombia, after validation with a semi-commercial trial. <![CDATA[Carcass characterization of the slaughtered sheep in a meat processing plant in Córdoba, Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. En Colombia, los ovinos son una especie promisoria para producir carne, pero se desconocen reportes sobre características de la canal a nivel comercial en la región. Objetivo. Diagnosticar la calidad de la canal de ovinos sacrificados en una planta frigorífica del departamento de Córdoba, Colombia. Materiales y métodos. De mayo 2017 hasta julio 2018, se registraron variables a 883 ovinos (fenotipo, peso vivo y sexo) y sus canales (peso, conformación y engrasamiento, hemorragias intratorácicas, morfometría y pH a las 24 h). Se realizó un muestreo dirigido a cuatro grupos de canales de animales castrados (C) y enteros (E), con tres pesos de sacrificio (ligeros: CL=±23,8kg y EL= 23,9 kg; medio: CM=±27,7 kg; pesado: EP=±36,2 kg) en un diseño no balanceado, para evaluar la canal y composición tisular de la paleta. Resultados. El peso de las canales en caliente (PCC), rendimiento de canal (RCC) e índice de compacidad fueron 11,11 kg, 41,49 % y 0,19. Las canales presentaron una conformación muscular de normal a deficiente (87,7 %) y una cobertura grasa muy escasa (68,7 %). El 84,3 % de las canales fueron de machos, con PCC de 10,86±0,09 kg y RCC de 41,51±0,1 %. Las hembras, en su mayoría mayores de un año (66,90 %), tuvieron PCC significativamente mayor (12,47±0,22 kg), pero similar RCC que los machos. El 10,9 % de las canales presentó hemorragias intratorácicas; los pH24 en machos y hembras fueron 5,84±0,01 y 5,94±0,03, respectivamente. Las canales CL, CM, EL y EP presentaron, respectivamente, 63,66, 61,74, 62,17 y 64,80 % de músculo (p≤0,05), 7,20, 11,56, 6,48 y 6,80 % de grasa total (p≤0,001) y 21,35, 19,66, 23,45 y 21,07 % de hueso (p&lt;0,001). Conclusión. Los ovinos presentaron bajo peso al sacrificio, con canales heterogéneas, con una conformación muscular de normal a deficiente, índice de compacidad bajo y muy magras.<hr/>Abstract Introduction. In Colombia, sheep are a promising species for meat production; however, reports on the characteristics of the carcass at a commercial level in the region are unknown. Objective. To diagnose the carcass quality of the sheep slaughtered in a meat processing plant in the Department of Cordoba, Colombia. Materials and methods. From May 2017 to July 2018, variables were recorded in 883 sheep (phenotype, live weight, and sex) and their carcasses (weights, conformation and fatness, intrathoracic hemorrhages, morphometry, and pH at 24 h). A sampling was carried out on four groups of carcasses from castrated (C) and whole (E) animals, with three slaughter weights (lights: CL=±23.8 kg and EL= 23.9 kg; medium: CM=±27.7 kg; heavy: EP=36.2 kg) in an unbalanced design, to evaluate carcass and tissue composition of the shoulder. Results. The hot carcass weight (PCC), carcass yield (RCC), and compactness index were 11.11 kg; 41.49 %, and 0.19. The carcasses showed normal to poor muscular conformation (87.7 %) and very low-fat cover (68.7 %). Males accounted for 84.3 % of the carcasses, with a PCC of 10.86±0.09 kg and a RCC of 41.51±0.1 %. Females, mostly older than one year (66.90 %), had significantly higher PCC 12.47±0.22 kg, but similar RCC than males. Intrathoracic hemorrhages occurred in 10.9% of the carcasses; pH24 in males and females were 5.84±0.01 and 5.94±0.03, respectively. The CL, CM, EL, and EP of carcasses presented, respectively, 63.66, 61.74, 62.17, and 64.80 % of muscle (p&lt;0.05), 7.20, 11.56, 6.48, and 6.80 % of total fat (p&lt;0.001), and 21.35, 19.66, 23.45, and 21.07 % of bone (p&lt;0.001). Conclusion. The sheep presented low slaughter weight, with heterogeneous carcasses, with normal to poor muscular conformation, low compactness index, and very lean. <![CDATA[Physicochemical and sensory characteristics of flavored milks made with goat and bovine milk]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. La leche de cabra es un producto de alto valor nutracéutico y alimenticio, en torno al cual no hay una cultura de consumo establecida en varios países, por lo que su empleo en el desarrollo de nuevos productos es prometedor. Objetivo. Definir el efecto de diferentes proporciones de leche caprina y bovina sobre las propiedades fisicoquímicas y sensoriales de leches saborizadas. Materiales y métodos. En el Centro Nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos de la Universidad de Costa Rica, durante el 2021, se formularon leches saborizadas de tres sabores diferentes con cinco niveles de inclusión de leche caprina y bovina (0 %, 25 %, 50 %, 75 %, 100 %). Sobre estas se evaluaron el pH, acidez total, color instrumental (parámetros L*, b* y a*) y viscosidad, así como el agrado general, por medio de un panel con 110 jueces. Resultados. Al aumentar la proporción de leche caprina se registró en muchos de los casos, una disminución de pH y un aumento en la acidez en todas las muestras, así como un aumento en la viscosidad de las leches chocolatadas. El color en cada formulación no mostró diferencias en los parámetros a* y b* y L*, al variar las proporciones de leches. El análisis sensorial generó tres conglomerados de panelistas (15,5 %, 48,1 % y 36,4 %). Conclusión. La leche saborizada de fresa con una relación de leche bovina/leche caprina al 50 %, fue la que presentó la mejor combinación de parámetros fisicoquímicos y sensoriales.<hr/>Abstract Introduction. Goat’s milk is a product of high nutritional and nutraceutical value, around which there is no established culture of consumption in several countries, so its use in the development of new products is promising. Objective. To define the effect of different proportions of goat and bovine milk on the physicochemical and sensory properties of flavored milks. Materials and methods. At the National Center of Food Science and Technology of the Universidad de Costa Rica, during 2021, flavored milks of three different flavors were formulated with five inclusion levels of goat and bovine milk (0 %, 25 %, 50 %, 75 %, 100 %). These milks were evaluated for pH, total acidity, instrumental color (parameters L *, b *, and a *), and viscosity, as well as the overall taste by means of a panel with 110 judges. Results. As the proportion of goat milk increased, a decrease in pH and an increase in acidity were recorded in a lot of samples, as well as an increase in the viscosity of the chocolate milks. The color in each formulation showed no differences in the parameters a * and b * and L * when varying the proportions of milk. Sensory analysis generated three clusters of panelists (15.5 %, 48.1 %, and 36.4 %). Conclusions. Strawberry flavored milk with a 50 % cow’s milk / goat’s milk ratio presented the best combination of physicochemical and sensory parameters. <![CDATA[Microbiological and physicochemical quality and flavor of hen eggs produced under grazing or conventional systems]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. El huevo de gallina (Gallus gallus domesticus) es un alimento nutritivo de la dieta de millones de personas. Su producción mundial se obtiene con el empleo de jaulas convencionales, aunque existen sistemas alternativos como el pastoreo. Objetivo. Comparar la calidad microbiológica, fisicoquímica y el sabor de huevos provenientes de granjas con sistemas productivos convencionales o de pastoreo en Costa Rica. Materiales y métodos. El trabajo se realizó en Alajuela, Costa Rica de octubre del 2016 a mayo del 2017. Se muestrearon superficies y huevos de gallinas Isa Brown en granjas con sistemas productivos convencionales o de pastoreo y se determinó el recuento de coliformes totales, Escherichia coli, mohos y levaduras y ausencia/presencia de Salmonella sp. Además, se analizaron parámetros fisicoquímicos (unidades Haugh, índice de yema, pH, color de yema y dureza de cáscara) y se realizó una prueba sensorial de discriminación con consumidores. Resultados. Los sistemas de producción de pastoreo tienen superficies en contacto con los huevos con recuentos de coliformes totales y E. coli significativamente mayores que las superficies del sistema convencional. Los huevos de pastoreo presentaron recuentos de coliformes totales (3,2 log10 UFC huevo-1) significativamente mayores que los huevos convencionales (2,3 log10 UFC huevo-1). Salmonella sp. estuvo presente en 8 % de las muestras de pastoreo (incidencia no diferente de 0) y ausente en las convencionales. Se encontró diferencia en el color de la yema (más oscura en los huevos convencionales). Además, hubo diferencia significativa en el sabor de ambos tipos de huevo. Conclusión. En general, existió diferencia en la calidad microbiológica, fisicoquímica y el sabor de huevos producidos en granja de tipo convencional o pastoreo.<hr/>Abstract Introduction. The hen egg (Gallus gallus domesticus) is a nutritious food in the diet of millions of people. Its worldwide production is obtained from conventional caging systems although alternative grazing systems are also used. Objective. To compare the microbiological and physicochemical quality and flavor of eggs produced under conventional or alternative grazing systems in Costa Rica. Materials and methods. This research was performed in Alajuela, Costa Rica, from October 2016 to May 2017. Environmental surfaces and eggs of Isa Brown hens were sampled on farms from both systems and total coliform, Escherichia coli, yeast and molds counts and absence/presence of Salmonella sp. were determined. Also, physicochemical parameters (Haugh units, yolk index, pH, yolk color, and shell hardness) were measured and a discrimination sensory test with consumers was performed. Results. The grazing production system had surfaces in contact with the eggs with total coliform and E. coli counts significantly higher than those determined for the surfaces of the conventional system. Eggs from grazing hens had total coliform counts (3,2 log10 UFC egg-1) significantly higher than conventional eggs (2,3 log10 UFC egg-1). Salmonella sp. was present in 8 % of the grazing eggs samples (incidence not significantly different from 0) and absent in the conventional eggs. A difference was found for the color of the yolk, (darker in conventional eggs). Also, there was a significant difference in the taste of both types of eggs. Conclusion. In general, microbiological and physicochemical quality and flavor of eggs produced under grazing system was different from the ones produced conventionally. <![CDATA[Multilocus identification of <em>Colletotrichum</em> species associated with papaya anthracnose]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. La antracnosis causada por Colletotrichum spp., es la principal enfermedad poscosecha de la papaya en todo el mundo. Diferentes países han identificado por técnicas moleculares nuevas especies del género asociadas a frutas tropicales. Objetivo. Identificar, mediante técnicas morfológicas y moleculares, las especies de Colletotrichum asociadas a la antracnosis en papaya en Costa Rica. Materiales y métodos. Durante el 2014 y 2015, se establecieron 129 aislamientos monospóricos de Colletotrichum spp. aislados a partir de lesiones de antracnosis en frutos recolectados en Parrita, San Carlos y Guácimo, Costa Rica. Todos los aislamientos se caracterizaron por morfología de colonia y PCR con imprimadores taxón especie específicos para las especies C. gloeosporioides s.l. y C. acutatum s.l., respectivamente; así como con imprimadores especie específicos para C. magnum y C. truncatum. La identificación de las especies se confirmó mediante análisis multilocus, con base en la secuencia parcial de los genes actina (ACT), β-tubulina (TUB2), gliceraldehído-3-fosfato deshidrogenasa (GAPDH), quitina sintasa 1 (CHS) y la región ITS. El análisis filogenético se basó en los criterios de máxima verosimilitud y análisis Bayesiano. Resultados. Seis especies: C. fructicola, C. tropicale, C. theobromicola del complejo C. gloeosporioides, C. simmondsii del complejo C. acutatum, C. truncatum y C. magnum s.l., se asociaron a la antracnosis en frutos de papaya. C. magnum s.l. fue la especie más frecuente. Temperaturas superiores a los 18 °C permitieron el desarrollo de cinco especies, C. theobromicola, C. fructicola, C. tropicale y C. magnum s.l., las cuales presentaron un crecimiento acelerado, mientras que C. simmondsii tuvo un crecimiento lento. Conclusión. El análisis multilocus permitió identificar a especies pertenecientes de los complejos C. gloeosporioides y C. acutatum. Este es el primer informe de C. fructicola, C. tropicale, C. theobromicola y C. simmondsii asociadas a la antracnosis en frutos de papaya en Costa Rica.<hr/>Abstract Introduction. Anthracnose caused by Colletotrichum spp., is the main postharvest disease of papaya worldwide. Molecular approaches have allowed the identification of new species of the genus associated with tropical fruits anthracnose in different countries. Objective. To identify, by morphological and molecular techniques, the Colletotrichum species associated with papaya anthracnose in Costa Rica. Materials and methods. During 2014 and 2015, 129 Colletotrichum spp. monosporic isolates were established from papaya fruits exhibiting anthracnose symptoms, collected in Parrita, San Carlos, and Guácimo, Costa Rica. All isolates were characterized by colony morphology and PCR with taxon- specific primers for the species C. gloeosporioides s.l., C. acutatum s.l., respectively, and with species-specific primers for C. magnum and C. truncatum. Species identification was confirmed by multilocus analysis, base on the partial sequence of the actin(ACT), β-tubulin (TUB2), glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase (GAPDH) and chitin synthase 1 (CHS) genes and the ITS region. The phylogenetic analysis was based on the criteria of Maximum Likelihood and Bayesian analysis. Results. Six species were identified, C. fructicola, C. tropicale, C. theobromicola of the C. gloeosporioides species complex, C. simmondsii of the C. acutatum species complex, C. truncatum, and C. magnum s.l., being the latter the dominant species. Temperatures above 18 °C allowed the development of five species, C. theobromicola, C. fructicola, C. tropicale, and C. magnum s.l., which showed accelerated growth, while C. simmondsii had slow growth. Conclusion. The multilocus analysis was able to identify species belonging to the C. gloeosporioides and C. acutatum complexes. This is the first report of C. fructicola, C. tropicale, C. theobromicola, and C. simmondsii associated with anthracnose of papaya fruits in Costa Rica. <![CDATA[Control of cacao (<em>Theobroma cacao</em>) diseases in Santo Domingo de los Tsachilas, Ecuador]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction. Ecuador occupies the fourth place in cocoa exports with 293,487 tons per year, produced on 559,617 hectares. However, its yield per hectare is low mainly due to the presence of pathogens that affect the pods. Objective. To evaluates different methods of control of pathogens of the Theobroma cacao cv ‘CCN-51’ pod. Materials and methods. The work was carried out in Luz de America, Santo Domingo de los Tsachilas, Ecuador, between 2016 and 2017. The treatments were the result of the combination of cultural practices + two fungicides (Chlorothalonil and Pyraclostrobin) + one biofungicide Serenade® (Bacillus subtilis QST713), with and without fertilizers. In total, 16 treatments were evaluated with 3 replicates or blocks, installed in a commercial cocoa plantation cv ‘CCN-51’ and under a Randomized Complete Block Design (RCBD). Results. The use of fungicides (chemical and biological), decreased the incidence of moniliasis (Moniliophthora roreri), black pod rot (Phytophthora spp.), and cherelle wilt; but the application of fertilizers did not increase the effectiveness of these products. Treatment with only cultural practices did not decrease the final incidence of moniliasis, nor of brown rot, in contrast, the final incidence of cherelle wilt increased. The number of pods and the yield were not directly related and the highest yield of fermented and dry cocoa, corresponded to T9 [Cultural labors + Serenade® (0.2 kg ha-1) (every 15 days) + Fertilizer (0.3 kg ha-1) + Fertilizer (1 kg plant-1)], a treatment that also had the highest net income per hectare. Conclusion. Chemical and biological control can manage cocoa pods pathogens. The integration of both control methods allowed the cocoa producer to obtain greater income.<hr/>Resumen Introducción. Ecuador ocupa el cuarto lugar en exportaciones de cacao con 293 487 toneladas al año, producidas en 559,617 hectáreas. Sin embargo, su rendimiento por hectárea es bajo debido principalmente a la presencia de patógenos que afectan la mazorca. Objetivo. Evaluar métodos de control de patógenos de la mazorca de Theobroma cacao cv ‘CCN-51’. Materiales y métodos. El estudio se llevó a cabo en Luz de América, Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador, entre 2016 y 2017. Los tratamientos fueron el resultado de la combinación de labores culturales + dos fungicidas (Clorotalonil y Pyraclostrobin) + un biofungicida Serenade® (Bacillus subtilis QST713), con y sin fertilizantes. En total se evaluaron dieciséis tratamientos con tres réplicas o bloques, instalados en una plantación comercial de cacao cv ‘CCN-51’ y bajo un diseño de bloques completos al azar (DBCA). Resultados. El uso de fungicidas (químicos y biológicos), disminuyó la incidencia de la moniliasis (Moniliophthora roreri), pudrición negra de la mazorca (Phytophthora spp.) y cherelle wilt; pero la aplicación de fertilizantes no aumentó la efectividad de estos productos. El tratamiento solo con labores culturales, no disminuyó la incidencia final de la moniliasis, tampoco de la pudrición negra de la mazorca, en cambio, aumentó la incidencia final del cherelle wilt. El número de mazorcas y el rendimiento no estuvieron directamente relacionados y el mayor rendimiento de cacao fermentado y seco, correspondió al T9 [labores culturales + Serenade® (0,2 kg ha-1) (c/ 15 días) + fertilizante, (0,3 kg ha-1) + abono (1 kg planta-1)], tratamiento que también tuvo el mayor ingreso neto por hectárea. Conclusión. El control químico y biológico pueden combatir patógenos de la mazorca de cacao. La integración de los dos métodos de control permitió al productor obtener mayores ingresos. <![CDATA[Rhizobia increases the germination of <em>Coffea arabica</em> and <em>Coffea canephora</em> seeds. Second evidence in Cuba]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. La lenta y asincrónica germinación de las semillas de café afecta la obtención de plántulas e incrementa los gastos asociados a la producción. La aplicación de rizobacterias promotoras del crecimiento vegetal (PGPRs) ha mostrado ser una alternativa ante esta problemática. Objetivo. Evaluar el efecto de la inoculación de rizobios en la germinación de dos cultivares de cafeto en condiciones controladas y productivas. Materiales y métodos. Durante enero y febrero del 2020, se desarrollaron dos experimentos en la Universidad de Oriente, Cuba, en el que se emplearon diez cepas de rizobios, provenientes de leguminosas y gramíneas, y dos cultivares de cafeto de importancia económica en Cuba: Coffea arabica cultivar (cv.) Isla 5-15 y Coffea canephora Pierre ex Froehner cultivar (cv.) Robusta. Los experimentos se realizaron uno en condiciones controladas, donde la germinación de las semillas se evaluó en placas Petri y otro donde se emplearon canteros pregerminadores. En ambos experimentos se empleó un diseño completamente aleatorizado y se realizó un análisis de varianza. Resultados. En condiciones controladas, la inoculación de las cepas Rpr11, Rpr2, 1-2, ICA8001 y Can3, incrementaron el porcentaje de germinación, la energía germinativa, el índice de germinación, el índice de velocidad de germinación y el índice de vigor. En los canteros pregerminadores, los inoculantes a base de las cepas Rpr2 y Rpr11 produjeron los mayores porcentajes de emergencia y de energía de germinación. Conclusión. Las cepas Rpr2 y Rpr11 de Rhizobium, incrementaron la germinación de las semillas de dos variedades de cafeto.<hr/>Abstract Introduction. The slow and asynchronous germination of coffee seeds affects the obtaining of seedling and increases production costs. The application of plant growth promoting rhizobacteria (PGPRs) has shown to be an alternative to this problem. Objective. To evaluate the effect of rhizobia inoculation on the germination of two coffee cultivars under controlled and productive conditions. Materials and methods. During January and February 2020, two experiments were carried out at the Universidad de Oriente, Cuba, using ten rhizobia strains from legumes and grasses, and two coffee cultivars of economic importance in Cuba: Coffea arabica Isla 5-15 and Coffea canephora Pierre ex Froehner Robusta cultivars. The experiments were conducted, one under controlled conditions, where seed germination was evaluated in Petri dishes, and the other one using pre-germination beds. In both experiments, a completely randomized design was used and an analysis of variance was performed. Results. Under controlled conditions, the inoculation of strains Rpr11, Rpr2, 1-2, ICA8001, and Can3 increased germination percentage, germination energy, germination index, germination speed index, and vigor index. In the pre-germination beds, the inoculants based on the Rpr2 and Rpr11 strains produced the highest percentages of emergence and germination energy. Conclusion. The Rhizobium strains Rpr2 and Rpr11 increased seed germination of two varieties of coffee. <![CDATA[Grafts of orange (<em>Citrus sinensis</em>) and mandarin (<em>Citrus reticulata</em>) in production phase]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. En Venezuela, los cítricos son el quinto frutal más importante, con una superficie cosechada de 18 084 ha y rendimiento promedio de 14,2 t ha-1, por debajo de la producción mundial. A pesar de ello, hay poca información sobre la fisiología y agronomía de los injertos de cultivares de cítricos más utilizados en el país, como parte de una estrategia para seleccionar las mejores combinaciones (injerto/portainjerto) y las épocas más limitantes para la producción del cultivo. Objetivo. Evaluar a nivel agronómico y fisiológico cinco cultivares de cítricos durante el período 2013-2015. Materiales y métodos. Se realizó un ensayo en plantas de cítricos sembradas entre el período de enero del 2013 y agosto del 2015 en el Centro Nacional de Investigación Agropecuaria, Maracay, Venezuela, en tres repeticiones bajo un diseño completamente al azar, para evaluar variables asociadas al intercambio gaseoso y fenología del cultivo en cinco cultivares de los cítricos más importantes de Venezuela. Resultados. 1) Los árboles de cítricos mostraron apertura parcial de los estomas para incrementar la transpiración y disminuir el estrés por alta temperatura y sequía, sin provocar disminuciones en la tasa de fotosíntesis. 2) Las plantas con los mayores valores promedio en las variables de intercambio gaseoso en los injertos (Cleopatra y Volk) y en el portainjerto (Dancy durante los períodos más secos y Valencia en los más lluviosos), provocaron que las combinaciones de Cleopatra-Dancy, Cleopatra-Valencia, Volk-Valencia y Volk-Dancy, alcanzaran el mayor rendimiento fotosintético durante todos los períodos de evaluación. 3) La fase fenológica de brotación en las plantas de cítricos fueron las fuentes de sumideros más importantes para las tasas de asimilación neta de fotosíntesis. Conclusiones. El cultivar Cleopatra-Dancy tuvo el comportamiento más estable para las variables asociadas al intercambio gaseoso y Volk-Dancy para producir en épocas más secas.<hr/>Abstract Introduction. In Venezuela, citrus is the fifth most important fruit crop, with a harvested area of 18,084 ha, and an average yield of 14.2 t ha-1, below world production. Despite this, there is little information on the physiology and agronomy of the grafting of the most commonly used citrus cultivars in the country, as part of a strategy to select the best combinations (graft/rootstock) and the most limiting seasons for crop production. Objective. To evaluate agronomic and physiological levels of five citrus cultivars during the period 2013-2015. Materials and methods. A trial was carried out on citrus plants sown between the period of January 2013 and August 2015 at the National Center for Agricultural Research, Maracay, Venezuela, in three replications under a completely randomized design, to evaluate variables associated with gas exchange and crop phenology in five cultivars of the most important citrus fruits of Venezuela. Results. 1) Citrus trees showed partial opening of the stomata due to high temperature and drought without causing decrease in photosynthetic rate. 2) The plants with the highest average values in the gas exchange variables in the graft (Cleopatra and Volk) and in the rootstock (Dancy during the driest periods and Valencia in the wettest periods) caused the Cleopatra-Dancy, Cleopatra-Valencia, Volk-Valencia, and Volk-Dancy combinations to achieve the highest photosynthetic yield during all evaluation periods. 3) The budding phenological stage in citrus plants were the most important sink sources for the net photosynthetic assimilation rates. Conclusions. The cultivar Cleopatra-Dancy had the most stable behavior for variables associated with gas exchange and Volk-Dancy for producing in drier seasons. <![CDATA[<em>In vitro</em> tolerance of <em>Rubus</em> spp. cultivars to mannitol-simulated drought stress]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. La caracterización de cultivares de Rubus spp. tolerantes al estrés hídrico en campos experimentales es complicado por la dificultad de controlar los factores externos del medio ambiente donde son instalados. La inducción de estrés in vitro es una herramienta eficiente para estudiar los mecanismos de respuesta de las plantas y se emplea en los programas de mejoramiento para la selección de genotipos tolerantes al estrés hídrico. Objetivo. Evaluar la respuesta morfológica y fisiológica in vitro de los explantes en tres cultivares y la accesión silvestre de Rubus spp. bajo condiciones de estrés hídrico simulado con manitol. Materiales y métodos. El estudio se realizó en el Laboratorio de Biología de la Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas, Perú, durante el año 2020. Se empleó un diseño completamente al azar con arreglo factorial (Factor A: cuatro genotipos y Factor B: potenciales hídricos simulados con manitol: 0, -0,2, -0,3 y -0,4 MPa) y cuatro explantes por unidad experimental. Resultados. Los cultivares respondieron de manera distinta bajo estrés hídrico simulado con manitol. Los cultivares Navaho y Tupy registraron mayor tolerancia. Conclusión. Los rasgos morfológicos y fisiológicos relacionados con la longitud de raíz, el contenido hídrico de brote, raíz y hoja permitieron identificar cultivares de Rubus spp. tolerantes al estrés hídrico simulado con manitol en la fase vegetativa.<hr/>Abstract Introduction. The characterization of hydric drought stress tolerant cultivars of Rubus spp. in experimental fields is complicated by the difficulty of controlling the external factors of the environment where they are installed. In vitro stress induction is an efficient tool to study plant response mechanisms and is used in breeding programs for the selection of hydric drought stress tolerant genotypes. Objective. To evaluate the in vitro morphological and physiological response of explants in three cultivars and the wild accession of Rubus spp. under mannitol-simulated hydric drought stress conditions. Materials and methods. The study was carried out in the Biology Laboratory of Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas, Peru, during the year 2020. A completely randomized design with factorial arrangement (Factor A: four genotypes and Factor B: simulated water potentials with mannitol: 0, -0.2, -0.3, and -0.4 MPa) and four explants per experimental unit were used. Results. The cultivars responded differently under mannitol-simulated hydric drought stress. The Navaho and Tupy cultivars registered higher tolerance. Conclusion. The morphological and physiological traits related to the root length, the water content of the shoot, root and leaf allowed to identify Rubus spp. cultivars tolerant to mannitol-simulated hydric drought stress in the vegetative phase. <![CDATA[Chitosan applied in the treatment of wastewater from palm oil production]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. El uso de biopolímeros en el tratamiento de efluentes permite controlar el impacto ambiental asociado a la descarga de aguas residuales agroindustriales. Objetivo. Evaluar la efectividad del quitosano como coagulante natural en el tratamiento de efluentes de producción de aceite de palma. Materiales y métodos. Se determinaron los parámetros: demanda química de oxígeno (DQO), los sólidos suspendidos totales (SST) y volátiles (SSV), turbidez y grasas y aceites (GYA) sobre en el agua residual asociada a la producción de aceite de palma proveniente del municipio de Agustín Codazzi en el departamento del Cesar (Colombia), por el ensayo de pruebas de jarras. Se aplicó quitosano en dosis de: 100, 200, 300, 400 y 0 mg L-1 a tres niveles de pH 4, 5 y 6 del agua. Se implementó un diseño experimental completamente aleatorizado, de dos vías, con efectos fijos. Para el análisis de datos se utilizó un análisis multivariado de los parámetros fisicoquímicos del efluente industrial. El estudio se realizó en el año 2012. Resultados. El quitosano permitió reducir más del 87 % de turbidez, DQO, SST, SSV y grasas y aceites en todas las dosis del coagulante, mientras que el control (0 mg L-1) fue diferente estadísticamente (p&lt;0,05) a todos los tratamientos. En el análisis multivariado de los datos, el componente principal 1 (PC1) explicó el 79,3 % de la varianza total de las variables. Conclusión. Dosis de 100, 200, 300 y 400 mg L-1 de quitosano evaluado como coagulante natural en el tratamiento de aguas, disminuyeron la concentración de contaminantes en efluentes asociados a la producción de aceite de palma.<hr/>Abstract Introduction. The use of biopolymers in effluents treatment allows to control the environmental impact associated with agroindustrial wastewater discharge. Objective. To evaluate the effectiveness of chitosan as a natural coagulant in the treatment of palm oil production effluents. Materials and methods. The following parameters were determined: Chemical Oxygen Demand (COD), total suspended solids (TSS) and volatile solids (TVS), turbidity and fats and oils (GYA) in wastewater associated with palm oil production from the municipality of Agustín Codazzi in the department of Cesar (Colombia), by the jar test assay. Chitosan was applied in doses of: 100, 200, 300, 400, and 0 mg L-1 at three pH levels 4, 5, and 6 of the water. A completely randomized, two-way, fixed effects experimental was implemented. A multivariate analysis of the physical-chemical parameters of industrial effluent was used for data analysis. The study was conducted in 2012. Results. Chitosan allowed a reduction of more than 87 % turbidity, COD, TSS, TVS and fats and oils in all coagulant doses. While the control (0 mg L-1) was statistically different (p&lt;0.05) to all the treatments. In the multivariate analysis of the data, the principal component 1 (PC1) explained 79.3 % of the total variance of the variables. Conclusion. Doses of 100, 200, 300, and 400 mg L-1 of chitosan evaluated as a natural coagulant in water treatment, decreased the concentration of pollutants in effluents associated with palm oil production. <![CDATA[Germination and growth of <em>Leonia glycycarpa</em> in Arosemena Tola, Napo, Ecuador]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. La pérdida de especies de plantas silvestres genera la necesidad de evaluar sus características de germinación y crecimiento en diferentes ambientes en la región amazónica. Objetivo. Evaluar la germinación ex situ y el crecimiento de Leonia glycycarpa en condiciones de uso de suelo de bosque primario y cobertura de zonas intervenidas en el Centro de Investigación, Postgrados y Conservación Amazónica en Arosemena Tola, Napo, Ecuador. Materiales y métodos. El estudio se desarrolló en dos fases entre 2018-2020, la primera, de germinación ex situ en invernadero, donde se registraron días hasta la emergencia y crecimiento en bandeja, y la segunda de crecimiento posterior al trasplante en campo, en uso de suelo de bosque primario y cobertura de zona intervenida (arbolado de Inga sp. y arbolado de melatomatacea). Se registró la altura de la planta, diámetro del tallo y número de hojas hasta los 360 días y variables ambientales como temperaturas del aire y suelo, luminosidad y nutrientes del suelo. Se establecieron curvas de crecimiento para la altura de la planta y diámetro del tallo. Se realizó una correlación entre las medidas de crecimiento y las variables ambientales y edáficas. Resultados. En la primera fase se obtuvo una media de 33,5 días a la emergencia con un 76 % de plantas emergidas a los 45 días, con una media de 10,7cm en altura y 3,02 mm en diámetro. En el crecimiento en campo, las plantas ubicadas en la zona intervenida, alcanzaron mayor desarrollo y prevalecieron los modelos lineal y cuadrático en la altura de la planta y lineal en el diámetro del tallo. Se hallaron correlaciones significativas del contenido de nutrientes y la temperatura con las variables del crecimiento. Conclusión. L. glycycarpa se pudo propagar en condiciones de invernadero. Los factores ambientales y edáficos, influyeron en el crecimiento en altura, diámetro y número de hojas, con mayor crecimiento en la cobertura de suelo en la zona intervenida.<hr/>Abstract Introduction. The loss of wild plants species generates the need to evaluate their germination and growth characteristics in different environments in the Amazon region. Objective. To evaluate the ex-situ germination and growth of Leonia glycycarpa under conditions of primary forest soil use and coverage of intervened areas at the Amazonian Research, Postgraduate, and Conservation Center in Arosemena Tola, Napo, Ecuador. Materials and methods. The study was developed in two phases between 2018-2020, the first, of ex-situ germination in the greenhouse, where days until emergence and growth in tray were recorded, and the second of pre-transplant growth in field, in primary forest soil use and coverage of the intervened zone (Inga sp. woodland and melatomatacea woodland). The height of the plant, stem diameter, and number of leaves up to 360 days and environmental variables such as air temperature, luminosity, and soil nutrients were recorded. Growth curves were established for plant height and stem diameter. A correlation analysis was carried out between the growth measures and the environmental and edaphic variables. Results. In the first phase, an average of 33.5 days to emergence was obtained with 76 % of plants emerged at 45 days, reaching an average of 10.7 cm in height and 3.02 mm in diameter. In the field growth, the plants located in the intervened zone reached greater development and the linear and quadratic models prevailed in plant height and linear in stem diameter. Significant correlations were found between nutrient content and temperature and growth variables. Conclusion. L. glycycarpa could be propagated under greenhouse conditions. Environmental and edaphic factors influenced growth in height, diameter and number of leaves, having greater growth cover in the intervened zone. <![CDATA[Effect on wheat (<em>Triticum aestivum</em>) yield of the yellow rust caused by <em>Puccinia striiformis</em> f. sp. <em>tritici</em> and its effect on yield]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. En los últimos años la roya amarilla causada por Puccinia striiformis fue la enfermedad más prevalente en trigo (Triticum aestivum), en el norte de la provincia de Buenos Aires. Objetivo. Evaluar el progreso de la roya amarilla en cultivares de trigo, con y sin aplicación de fungicida foliar y su efecto sobre el rendimiento y sus componentes. Materiales y métodos. Este estudio se llevó a cabo durante dos años consecutivos (2017 y 2018) en la localidad de Junín, Buenos Aires, Argentina, en diecinueve cultivares de trigo, con y sin aplicación de fungicida foliar. Se cuantificaron los daños de la roya amarilla sobre el rendimiento y la calidad industrial. Se evaluó la evolución de la enfermedad mediante el área bajo la curva de progreso de la intensidad de la enfermedad (ABCPIE). Se asoció el ABCPIE con el rendimiento, sus componentes y el peso hectolítrico. Resultados. De todas las variables analizadas, el ABCPIE tuvo una interacción significativa (p&lt;0,05) entre la aplicación de fungicida foliar y cultivar utilizado. Los cultivares Lapacho, Minerva, MS 415 y SY 211, fueron resistentes a la roya amarilla. El cultivar más susceptible a la enfermedad fue Algarrobo. La aplicación de fungicida foliar, con niveles bajos de la enfermedad, redujo significativamente su evolución; reflejado a partir del área bajo la curva de progreso de la intensidad de la enfermedad. Conclusión. La evolución en el tiempo de la roya amarilla causada por P. striiformis dependió del comportamiento genético del cultivar y de la aplicación de fungicida foliar. Los cultivares que tuvieron los mayores rendimientos, menor ABCPIE y mayor peso hectolítrico fueron: Lapacho, SY 11, BIO 1006 y Minerva.<hr/>Abstract Introduction. In recent years, yellow rust caused by Puccinia striiformis was the most prevalent disease in wheat (Triticum aestivum), in the north of the province of Buenos Aires, Argentina. Objective. To evaluate the progress of yellow rust in wheat cultivars, with and without foliar fungicide application and its effect on yield and its components. Materials and methods. This study was carried out during two consecutive years (2017 and 2018) in the town of Junín, Buenos Aires, Argentina, on nineteen wheat cultivars, with and without foliar fungicide application. The damages of yellow rust on yield and industrial quality were quantified. Likewise, the evolution of the disease was evaluated using the area under the disease intensity progress curve (ABCPIE). The ABCPIE was associated with the yield, its components, and hectoliter weight. Results. Of all the variables analyzed, the ABCPIE had a significant interaction (p&lt;0.05) between the foliar fungicide application and the cultivar used. The cultivars Lapacho, Minerva, MS 415, and SY 211 were resistant to yellow rust. The cultivar most susceptible to the disease was Algarrobo. The application of foliar fungicide, with low levels of the disease, significantly reduced its evolution, as reflected from the area under the disease intensity progress curve. Conclusion. The evolution over time of the yellow rust caused by P. striiformis depended on the genetic behavior of the cultivar and the application of foliar fungicide. The cultivars that had the highest yields, lowest ABCPIE, and highest hectoliter weight were: Lapacho, SY 11, BIO 1006, and Minerva. <![CDATA[Gypsum and potassium application to acid soils for maize (<em>Zea mays</em> L.) production in La Frailesca, Chiapas, Mexico]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction. Maize (Zea mays L.) production in La Frailesca region, Mexico, is limited by sandy soils, low in potassium (K), and with acidic arable layers and subsoils. There is information on the management of lime but not on amendments that could be used for subsoil acidity — such as gypsum — nor on the interactions between amendments for soil acidity and K fertilization. Objective. To evaluate the effects of K and gypsum on maize and on previously limed soils. Materials and methods. The evaluations were conducted in farmers’ fields in La Frailesca region, Chiapas (Mexico) in 2016 and 2017. Four gypsum rates (0, 1.25, 2.5 and 5 t ha-1) and four K rates (0, 60, 90, and 120 kg ha-1 as K2O) were factorially combined in a randomized block design, with three replicates. In both years, before the beginning of the experiments, dolomitic lime was applied to the experimental area following standard practices. Responses of crop yield, soil exchangeable K, Ca, Mg, and Al, and soil pH were obtained. Results. Maize yields increased with gypsum (stabilizing at 1.25-3.0 t ha-1), and K (stabilizing at 70-120 kg ha-1 of K2O) applications. In soils, K application increased exchangeable K content, while gypsum increased exchangeable Ca content and pH, and decreased exchangeable Al content. Liming increased pHCa and exchangeable Ca and Mg contents, and lowered the exchangeable Al content in the top 7.5 cm of soil. Conclusion. Soils with exchangeable K (≤0.3 cmolc kg-1) were responsive to K fertilization. The positive effects on yields from gypsum were probably linked to a greater Ca supply in the top 7.5 cm. These results are encouraging about the benefits of the combined application of dolomitic lime, gypsum, and K, but longer evaluations are needed to properly determine the effects of gypsum on subsoil acidity.<hr/>Resumen Introducción. La producción de maíz (Zea mays L.) en la región de La Frailesca, México, está limitada por suelos arenosos, bajos en K y con capas arables y subsuelos ácidos. Existe información sobre el manejo de cal, no así de enmiendas como el yeso que servirían para la acidez del subsuelo, ni sobre las interacciones entre tales enmiendas y la fertilización potásica. Objetivo. Evaluar los efectos del K y el yeso en maíz y en suelos previamente encalados. Materiales y métodos. Las evaluaciones se realizaron en campos de agricultores en La Frailesca, Chiapas (México) en 2016 y 2017. Se combinaron factorialmente cuatro dosis de yeso (0, 1,25, 2,5 y 5 t ha-1) y cuatro de K (0, 60, 90, y 120 kg ha-1 como K2O) en un diseño de bloques al azar, con tres repeticiones. En ambos años, antes de iniciar los experimentos, se aplicó cal dolomítica al área experimental con base en las prácticas estándar. Se obtuvieron las respuestas del rendimiento del cultivo, pH y K, Ca, Mg, y Al intercambiables del suelo. Resultados. El rendimiento del maíz aumentó al aplicar yeso (estabilizándose a 1,25-3,0 t ha-1) y K (se estabilizó a 70-120 kg ha-1 de K2O). En los suelos, la aplicación de K aumentó el K intercambiable, mientras que el yeso aumentó el Ca intercambiable y el pH, y disminuyó el Al intercambiable. El encalado aumentó el pHCa y los contenidos de Ca y Mg intercambiables y disminuyó el Al intercambiable en los 7,5 cm superiores. Conclusión. Suelos con K intercambiable (≤0,3 cmolc kg-1) respondieron al K. Los efectos del yeso sobre los rendimientos estuvieron probablemente relacionados con el aporte de Ca en los 7,5 cm superiores. Estos resultados indican posibles beneficios de la aplicación combinada de cal dolomítica, yeso y K, pero faltan evaluaciones de los efectos del yeso en la acidez del subsuelo. <![CDATA[Transplanting and the addition of boron in sweet corn (<em>Zea mays</em> L. group saccharate) production]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction. Low seedbed temperatures at the planting and the direct sowing method can reduce the sweet corn germination. Transplanting may offer optimum environmental conditions for seed germination, early crop maturity, and increase sweet corn (Zea mays L. group saccharata) productivity. Boron deficiency depresses sweet corn yield through male sterility. Objective. To evaluate the effect of transplanting and the addition of boron in sweet corn production. Materials and methods. A field experiment was conducted from March 19 to June 20, 2020 at the Research Station of Horticulture Department and Landscape Gardening Architecture, University of Diyala, Baqubah, Iraq. Direct sowing and transplanting, and foliar application of boron at 0, 50, or 75 mg L-1 was evaluated to determine effects on the yield, the yield components, and water use efficiency of sweet corn cultivars: Roi Soleal, Seker misir, and Succar. Results. The cv. Seker Misir matured faster (57.5 days), had wider ears (4.53 cm), more kernel rows (16.0), the highest kernel yield (6.00 t ha-1), and a higher water use efficiency (WUE) (2.85 kg m-3). The cv. Succar had the longest ears (18.48 cm) and the heaviest fresh ears (251 g). Transplanting hastened the time to maturity (54.18 days), and produced the longest ears (17.91 cm), widest ears (4.52 cm), most kernel rows (15.96), heaviest fresh ears (229 g), the highest kernel yield (5.56 t ha-1), and the highest WUE (2.64 kg m-3). The 50 mg L-1 fertilizer treatment produced the longest ears (17.61 cm), widest ears (4.58 cm), more kernel rows (16.61), the highest kernel yield (5.64 t ha-1), and the highest WUE (2.68 kg m-3). The least time to maturity (57.72 days) and heaviest fresh ears (232 g) occurred with 75 mg L-1 of boron fertilizer. Conclusion. The use of 50 mg L-1 boron, as a foliar fertilizer, appears to be, next to the transplanting method, suitable for the cultivation of sweet corn plants to increase productivity and WUE.<hr/>Resumen Introducción. Las bajas temperaturas del semillero en la plantación y el método de siembra directa pueden reducir la germinación del maíz dulce. El trasplante puede ofrecer condiciones ambientales óptimas para la germinación de la semilla, una madurez temprana del cultivo y un aumento de la productividad del maíz dulce (Zea mays L. grupo saccharata). La deficiencia de boro reduce su rendimiento por la esterilidad masculina. Objetivo. Evaluar el impacto de los métodos de siembra y la aplicación de boro en cultivares de maíz dulce. Materiales y métodos. Se realizó un experimento de campo del 19 de marzo al 20 de junio de 2020 en la Estación de Investigación del Departamento de Horticultura y Arquitectura de Jardinería Paisajista de la Universidad de Diyala, Baqubah, Irak. Se evaluó la siembra directa y el trasplante, y la aplicación foliar de boro a 0, 50 o 75 mg L-1, para determinar los efectos en el rendimiento, los componentes del rendimiento y la eficiencia en el uso del agua de los cultivares de maíz: dulce Roi Soleal, Seker misir y Succar. Resultados. El cv. Seker Misir maduró más rápido (57,5 días), tuvo mazorcas más anchas (4,53 cm), más hileras de granos (16,0), el mayor rendimiento de granos (6,00 t ha-1) y una mayor eficiencia en el uso del agua (WUE) (2,85 kg m-3). El cv. Succar mostró las mazorcas más largas (18,48 cm) y las mazorcas frescas más pesadas (251 g). El trasplante aceleró el tiempo hasta la madurez (54,18 días) y produjo las mazorcas más largas (17,91 cm), las más anchas (4,52 cm), la mayoría de las hileras de granos (15,96), las mazorcas más pesadas (229 g), el mayor rendimiento de granos (5,56 t ha-1) y una mayor WUE (2,64 kg m-3). El tratamiento con 50 mg L-1 de fertilizante produjo las espigas más largas (17,61 cm), las espigas más anchas (4,58 cm), más hileras de granos (16,61), el mayor rendimiento de granos (5,64 t ha-1) y el WUE más alto (2,68 kg m-3). El menor tiempo hasta la madurez (57,72 días) y las espigas frescas más pesadas (232 g) se produjeron con 75 mg L-1 de fertilizante de boro. Conclusión. El uso de 50 mg L-1 boro, como fertilizante foliar, parece ser, junto con el método de trasplante, adecuado para el cultivo de plantas de maíz dulce para aumentar la productividad y el WUE. <![CDATA[Diagrammatic scale for assessment the severity of Cercospora leaf blight on soybean (<em>Glycine max</em>) leaflets]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction. Cercospora leaf blight (CLB) caused by Cercospora kikuchii is an endemic soybean crop disease in Argentina. Objective. To develop and validate a scale to quantify the severity of CLB in leaflets of soybean (Glycine max) for the evaluation of foliar fungicides and cultivar trials. Materials and methods. A diagrammatic scale to assess the severity of CLB on soybean leaflets (Glycine max) was developed. The scale was based on the evaluation of 50 leaflets. The different severity levels of the leaflets were determined according to Weber-Fechner’s stimulus-response law. The proposed scale included severity levels of 1, 4.5, 17.5, 50, 82.2, 95, and 99 %. The validation of the scale was performed by 23 raters (3 experienced and 20 inexperienced) who assessed the severity of CLB on 50 leaflets with and without the use of the scale. Results. The results from the three experienced raters were more precise than those obtained by the inexperienced raters. The scale improved the visual interpretation to assess the severity of CLB for the inexperienced raters, who obtained estimated severity values close to the actual severity values. When the inexperienced raters used the proposed scale to estimate the severity of CLB on leaflets, they were accurate having determination coefficients (R2) between 0.74 and 0.91. According to the absolute errors, the greatest deviation was observed between -2.49 and 2.46. However, these deviations were not significantly different from the population average. To speed the process of cultivar evaluations we also propose the use of scales based on grades. Conclusions. The proposed scale to assess the severity of CLB on leaflets can be used for the assessment of foliar fungicide trials and soybean cultivars. The scale showed specificity for assessing the severity of Cercospora leaf blight (CFB) in soybean leaflets.<hr/>Resumen Conclusiones. <![CDATA[Effect of pruning on the <em>Capsicum annum</em> L. yield under two environments]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. En el cultivo de pimentón se han recomendado las podas para mejorar la intercepción de luz, aumentar el cuajado y la calidad de los frutos. Objetivo. Evaluar el efecto de las podas sobre los componentes de rendimiento de dos híbridos de pimentón establecidos en dos ambientes: campo abierto y campo protegido bajo techo plástico con ventilación natural. Materiales y métodos. Se realizaron dos ensayos en el Centro Investigación La Selva de la Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA), Rionegro, Antioquia, Colombia. Se evaluaron dos híbridos de pimentón tipo bloque en dos ambientes: campo abierto (en el ciclo 2013-2014) y campo protegido bajo techo plástico (en los ciclos 2013-2014, 2014-2015) y tres sistemas de podas de formación: dos tallos, tres tallos y sin podar. Para el primer ensayo se empleó un diseño de bloques completos al azar con seis tratamientos (dos híbridos y tres sistemas de poda) y cinco repeticiones. Para el segundo se establecieron los mismos tratamientos solo bajo el ambiente protegido, en un diseño de bloques completos al azar. Resultados. Hubo diferencias estadísticas para rendimiento total en el sistema sin podar en ambos ensayos. En el ambiente protegido–2013 los híbridos alcanzaron una producción media de 36,7 t ha-1, el sistema sin podas fue el más rendidor (promedio 49,7 t ha-1). A campo abierto el rendimiento fue de 23,6 t ha-1. Los rendimientos totales obtenidos bajo el ambiente protegido-2014 (36,2 t ha-1), igualaron al obtenido en 2013 y superaron estadísticamente los de campo abierto. Conclusión. Las plantas sin podar mostraron los mejores rendimientos en ambos ensayos. En algunas variables se presentaron diferencias entre los ambientes, los híbridos de pimentón y su interacción. Se deben realizar estudios adicionales para determinar si el ambiente protegido es adecuado para el desarrollo de los híbridos.<hr/>Abstract Introduction. Pruning the stems of bell pepper has been recommended to improve light interception, increase fruit set, and the quality of fruits. Objective. To evaluate the effect of pruning on yield components of two pepper hybrids established in two environments: open field and protected field under roof with plastic and natural ventilation. Materials and methods. Two trials were conducted at the La Selva Research Center of the Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA), Rionegro, Antioquia, Colombia. Two pepper hybrids of block type were evaluated in two environments: open field (in the 2013-2014 cycle) and protected field under plastic cover (in the 2013-2014, 2014-2015 cycles), and three formation pruning treatments: two stems, three stems, and no pruning. For the first experiment, a randomized complete block design with six treatments (two hybrids and three pruning systems) and five replicates was used. For the second, the same treatments were established only under the protected environment, in a randomized complete block design. Results. Statistical differences were found for total yield in the unpruned system in both trials. In the protected field–2013 the hybrids achieved an average yield of 36.7 t ha-1, the unpruned system was the highest yielding (49.7 t ha-1). In the open field the yield was 23.6 t ha-1. The total yields obtained under the protected field-2014 (36.2 t ha-1), equaled that obtained in 2013, and statistically exceeded those of the open field. Conclusion. Unpruned plants showed the best yields in both trials. Differences between environments, hybrids, and their interaction were present in some variables. Further studies should be carried out to determine if the protected environment is suitable for the development of the hybrids. <![CDATA[Physical methods to reduce the inoculum of <em>Sclerotium cepivorum</em> in purple garlic seed (<em>Allium sativum</em> L.)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. En Colombia, la producción de ajo se ve afectada por patógenos, principalmente Sclerotium cepivorum, el cual se disemina por el material de siembra. Es necesario establecer tecnologías de bajo costo que permitan controlar este patógeno. Objetivo. Evaluar dos métodos de termoterapia, termoterapia por calor seco y termoterapia por inmersión en agua, para disminuir la presencia de S. cepivorum en semilla de ajo y su efecto sobre características agronómicas de plantas emergidas a partir de bulbillos tratados. Materiales y métodos. Este trabajo se llevó a cabo en el Centro de Investigación Tibaitatá de la Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA), ubicado en Cundinamarca, Colombia, durante el primer semestre del 2019. Se evaluaron nueve tratamientos; cinco en termoterapia por calor seco: 35 ºC por 12 h, 35 ºC por 129,6 h, 50 ºC por 48 min, 5 ºC por 20 días, 38 °C por 1 h; dos en termoterapia por inmersión en agua caliente: 48 °C por 30 min, 50 °C por 20 min y dos controles: desinfección química (tebuconazol) y temperatura ambiente (20 ºC por 20 días), en un diseño en bloques completos al azar. Se evaluó brotación de bulbillos y crecimiento de las plantas de ajo después de aplicar termoterapia a la semilla y viabilidad de esclerocios de S. cepivorum. Resultados. El almacenamiento de la semilla a 5 ºC por 20 días aceleró su brotación, alcanzó una germinación de 80 % a los cinco días, mayor número de hojas y acumulación de biomasa. La germinación de esclerocios estuvo entre 33 y 67 %; el tratamiento que presentó la menor incidencia fue 35 ºC por 129,6 h (33 %). Conclusión. El tratamiento de termoterapia por calor seco a 35 °C por 129,6 h mostró potencial en la reducción del inóculo de S. cepivorum en semillas de ajo.<hr/>Abstract Introduction. In Colombia, garlic production is affected by pathogens, mainly Sclerotium cepivorum, which is disseminated by planting material. It is necessary to establish low-cost technologies to control this pathogen. Objective. To evaluate two thermotherapy methods, dry heat thermotherapy and water immersion thermotherapy, to reduce the presence of S. cepivorum in garlic seed and its effect on agronomic characteristics of plants emerged from treated bulbs. Materials and methods. This work was carried out at the Tibaitata Research Center of Corporacion Colombiana de Investigacion Agropecuaria (AGROSAVIA), located in Cundinamarca, Colombia, during the first semester of 2019. Nine treatments were evaluated; five in dry heat thermotherapy: 35 ºC for 12 h, 35 ºC for 129,6 h, 50 ºC for 48 min, 5 ºC for 20 days, 38 °C for 1 h; two in hot water immersion thermotherapy:48 °C for 30 min, 50 °C for 20 min, and two controls: chemical disinfection (tebuconazol) and room temperature (20 ºC for 20 days) in a randomized complete block design. Sprouting of bulbs and growth of garlic plants after applying thermotherapy to the seed and viability of S. cepivorum sclerotia were evaluated. Results. Seed storage at 5 ºC for 20 days accelerated its sprouting, reached a 80 % germination after five days, increased leaf number and biomass accumulation. Sclerotia germination was between 33 and 67 %; the treatment that presented the lowest incidence was 35 ºC for 129,6 h (33 %). Conclusion. Dry heat thermotherapy treatment at 35 °C for 129,6 h showed potential in reduction of S. cepivorum inoculum in garlic seeds. <![CDATA[<em>In vitro</em> ruminal degradation of <em>Tithonia diversifolia</em>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. El cantón Mocache (Ecuador) es una zona del trópico húmedo, con una época seca de seis meses, en el cual se ve afectado la disponibilidad y la calidad de los forrajes, situación que reduce la capacidad reproductiva y productiva de los rumiantes. Objetivo. Evaluar los parámetros de degradación ruminal in vitro aparente de la materia seca (DMS), la materia orgánica (DMO), la fibra en detergente neutro (DFDN) y la fibra en detergente ácido (DFDA) en Tithonia diversifolia cosechada a cuatro edades de corte durante la época seca. Materiales y métodos. La investigación se realizó en la Finca Experimental “La María” de la Universidad Técnica Estatal de Quevedo, Ecuador, entre agosto y octubre del 2017. Se utilizaron cuatro toros fistulados en el rumen. Se utilizó un diseño completo al azar (DCA). Los tratamientos fueron: Tithonia diversifolia 30 días de corte (T1), Tithonia diversifolia 45 días de corte (T2), Tithonia diversifolia 60 días de corte (T3) y Tithonia diversifolia 75 días de corte (T4). Los tiempos de incubación fueron: 3, 6, 12, 24, 48 y 72 horas con cuatro repeticiones por tratamiento. Las variables evaluadas fueron: DMS, DMO, DFDN y DFDA. Resultados. Los parámetros de degradación ruminal presentaron diferencias entre tratamientos (p&lt;0,05), con T1 se obtuvieron las mejores DMS, DMO, DFDN y DFDA con 36,66, 35,44, 43,16 y 41,55 %, respectivamente. Conclusión. Los mayores parámetros de DMS, DMO, DFDN y DFDA estuvieron asociados a las edades de corte y a los componentes estructurales de la composición bromatológica. La edad de corte a los días 30 en Tithonia diversifolia influyó sobre las degradaciones potencial y efectiva de los nutrientes. A medida que se incrementaron las edades de corte disminuyeron los parámetros de degradación ruminal.<hr/>Abstract Introduction. The Mocache canton (Ecuador) is a humid tropical zone, with a dry season of six months, which affects the availability and quality of forage, a situation that reduces the productive and reproductive capacity of ruminants. Objective. To evaluate the apparent in vitro ruminal degradation parameters of dry matter (DMD), organic matter (OMD), neutral detergent fiber (NDFD), and acid detergent fiber (ADFD) in Tithonia diversifolia harvested at four different cutting ages during the dry season. Materials and methods. The research was carried out at the “La María” Experimental Farm of the Universidad Tecnica Estatal de Quevedo, Ecuador, between August and October 2017. Four rumen fistulated bulls were used. A complete randomized design (CRD) was used. The treatments were: Tithonia diversifolia at 30 days of cutting (T1), Tithonia diversifolia at 45 days of cutting (T2), Tithonia diversifolia at 60 days of cutting (T3), and Tithonia diversifolia at 75 days of cutting (T4). The incubation times were: 3, 6, 12, 24, 48, and 72 hours with four replicates per treatment. The variables evaluated were: DMD, OMD, NFDD, and AFDD. Results. The ruminal degradation parameters showed statistical differences between treatments (p&lt;0.05), with T1 the best DMD, OMD, NDFD, and ADFD were obtained with 36.66, 35.44, 43.16, and 41.55 %, respectively). Conclusion. The highest DMD, OMD, NDFD, and ADFD parameters were associated with the cutting ages and the structural components of the bromatological composition. The cutting age at 30 days in Tithonia diversifolia influenced the potential and the effective nutrients degradation. As the cutting ages increased, the ruminal degradation parameters decreased. <![CDATA[Effect of <em>Morus alba</em> on the flavonoids content and bromatological profile of goat milk]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. La morera (Morus alba), planta originaria de China, se utiliza como forraje en algunas granjas. Su alto contenido de proteína estimula la producción de leche en el ganado; sin embargo, se desconoce si sus flavonoides pueden ser incorporados en la leche caprina. Objetivo. Evaluar el efecto de una dieta enriquecida con morera, sobre la concentración de flavonoides y parámetros bromatológicos de leche de cabras alpinas estabuladas. Materiales y métodos. El experimento se realizó en el año 2019, con cabras de una granja particular ubicada en Veracruz, México. Se formaron dos grupos (A con el tratamiento y B control) con cinco cabras de raza alpina cada uno, de características similares (alimentación estabulada, tres partos, sin mastitis, ordeño manual matutino y vespertino). El grupo A recibió forraje sin morera antes y después del tratamiento (días 1-10 y 21-31, respectivamente), y una dieta de forraje modificada con morera (días 11-20, tratamiento); el grupo B se alimentó con forraje sin morera los 31 días de experimentación. Además, se analizó el contenido de flavonoides en la morera y cada tres días en muestras de leche, además de los bromatológicos de contenido de proteína, grasa, lactosa, sólidos no grasos y densidad. Resultados. Durante la dieta modificada con morera, la concentración de flavonoides alcanzó un máximo de 53,45 mg mL-1 EQ en el grupo A al día 20, descendió de forma paulatina durante el periodo posterior al tratamiento; además, mantuvo un 20 % más de flavonoides que el grupo control. Se observó también un incremento significativo del contenido de proteína en el grupo A, sin diferencia significativa en los demás parámetros bromatológicos de la leche entre los dos grupos. Conclusión. Las dietas modificadas con morera favorecieron la incorporación de flavonoides y el incremento de proteína en la leche de cabra, sin modificar los demás parámetros bromatológicos.<hr/>Abstract Introduction. Mulberry (Morus alba), a plant native to China, is used as a fodder on some farms. Its high protein content stimulates milk production in cattle; however, it is not known whether its flavonoids can be incorporated into goat milk. Objective. To evaluate the effect of a diet enriched with mulberry-enriched, on flavonoids concentration and bromatological parameters of milk from stabled alpine goats. Materials and methods. The experiment was carried out in 2019, with goats from a particular farm located in Veracruz, Mexico. Two groups were formed (A with the treatment and B control) with five Alpine breed goats each, with similar characteristics (stall feeding, three calving, without mastitis, morning and evening hand milking). Group A received forage without mulberry before and after treatment (days 1-10 and 21-31, respectively), and a modified forage diet with mulberry (days 11-20; group B was fed forage without mulberry on all 31 days of experimentation. Additionally, the flavonoid content in mulberry and every three days in milk samples were analyzed, in addition to the bromatological content of protein, fat, lactose, non-fat solids, and density. Results. During the mulberry-modified diet, the flavonoid concentration reached a maximum of 53.45 mg mL-1 EQ in group A at day 20, it decreased gradually during the post-treatment period; however, it maintained 20 % more flavonoids than the control group. A significant increase in protein content was also observed in group A, with no significant difference in the other bromatological parameters of the milk between the two groups. Conclusions. The diets modified with mulberry favored the incorporation of flavonoids and the increase of protein in goat milk, without modifying the other bromatological parameters. <![CDATA[<strong><em>In vitro</em> multiplication of yellow dragon fruit (<em>Hylocereus megalanthus</em>) from seedlings obtained <em>in vitro</em></strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. Las propiedades nutricionales, capacidad antioxidante y valor comercial de la pitahaya amarilla son un atractivo para su siembra, por ello, es necesario estudiar mejoras tecnológicas para su propagación. Objetivo. Evaluar la viabilidad del establecimiento y multiplicación in vitro de pitahaya amarilla, con el uso como explantes de plántulas provenientes de la germinación in vitro y distintas fuentes hormonales. Materiales y métodos. El experimento se desarrolló en el Laboratorio de Fisiología y Biotecnología Vegetal de la Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza, Perú, entre febrero y junio de 2020. Se evaluaron cuatro tratamientos para la germinación [control: agua estéril (3 mL), E1: MS (50 %), sacarosa (30 g L-1), agar (6 g L-1), E2: AG3 (250 mg L-1), E3: MS (100 %), sacarosa (30 g L-1), agar (6 g L-1), AG3 (250 mg L-1)] y multiplicación [control: MS (100 %), sacarosa (30 g L-1), agar (7 g L-1), M1: MS (100 %), sacarosa (30 g L-1), agar (7 g L-1), agua de coco (10 ml L-1), M2: MS (100 %), sacarosa (30 g L-1), agar (7 g L-1), agua de coco (20 ml L-1), carbón activado (2 g L-1), M3: MS (100 %), sacarosa (30 g L-1), agar (7 g L-1), BAP (0,10 mg L-1), ANA (3 mg L-1)]. Las variables evaluadas fueron: germinación (%), número y longitud de brotes y raíces, formación de callos (%), enraizamiento (%) y número de aréolas. Resultados. La mejor germinación (100 %) se obtuvo en el medio E1, con más de tres raíces y dos brotes por plántula. El medio M2 generó la mejor multiplicación, con 82,5 % de enraizamiento, brotes de 1,66 cm y 1,86 aréolas, y menor presencia de tejido calloso (60 %). Conclusión. Se logró la micropropagación de pitahaya amarilla al emplear como fuente de explante plántulas obtenidas in vitro.<hr/>Abstract Introduction. The nutritional properties, antioxidant capacity, and commercial value of the yellow dragon fruit are attractive for its sowing; therefore, it is necessary to study technological improvements for its propagation. Objective. To evaluate the feasibility of in vitro establishment and multiplication of yellow dragon fruit, with the use as explants of seedlings from the in vitro germination and various hormonal sources. Materials and methods. The experiment was developed in the Plant Physiology and Biotechnology Laboratory of the Universidad Nacional Toribio Rodriguez de Mendoza, Peru, between February and June 2020. Four treatments were evaluated for germination [control: sterile water (3 ml), E1: MS (50 %), sucrose (30 g L-1), agar (6 g L-1), E2: AG3 (250 mg L-1), E3: MS (100 %), sucrose (30 g L-1), agar (6 g L-1), AG3 (250 mg L-1)] and multiplication [control: MS (100 %), sucrose (30 g L-1), agar (7 g L-1), M1: MS (100 %), sucrose (30 g L-1), agar (7 g L-1), coconut water (10 ml L-1), M2: MS (100 %), sucrose (30 g L-1), agar (7 g L-1), coconut water (20 ml L-1), activated carbon (2 g L-1), M3: MS (100 %), sucrose (30 g L-1), agar (7 g L-1), BAP (0.10 mg L-1), ANA (3 mg L-1)]. The evaluated variables were: germination (%), number and length of shoots and roots, callus formation (%), rooting (%), and the number of areoles. Results. The best germination (100 %) was obtained in the E1 medium, with more than three roots and two shoots per seedling (2,64 cm). The M2 medium generated the best multiplication, with 82.5 % rooting, 1.66 cm shoots and 1.86 areoles, and less presence of callus tissue (60 %). Conclusion. The micropropagation of yellow dragon fruit was achieved by using seedlings obtained in vitro as an explant source. <![CDATA[Chemical properties of the oil of five genotypes of <em>Jatropha curcas</em> L., in Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. Jatropha curcas L. (JC), es una especie multipropósito con aplicaciones biológicas, farmacológicas e industriales. Su aceite es reconocido por la composición dominante de los ácidos grasos oleico-linoleico que lo hacen apto como biodiésel en motores de combustión interna, sin hacer cambios importantes al diseño del motor. Objetivo. Identificar en el aceite de cinco genotipos de JC en Colombia los índices de cetano, peróxido, yodo, el valor de acidez, el poder calorífico y verificar si cumplen con las normas para producción de biodiésel. Materiales y métodos. Se realizó un experimento en Espinal, Colombia, en un diseño de bloques completos al azar con cinco tratamientos y tres repeticiones. Los tratamientos estuvieron constituidos por cinco genotipos de JC. Se utilizó el fruto de la quinta cosecha en el año 2015. Del aceite se determinaron cinco ácidos grasos (oleico, linoleico, linolénico, palmítico y esteárico) y cinco factores químicos (índices de cetano, peróxido y yodo, acidez y poder calorífico). Resultados. El aceite de los cinco genotipos de JC evaluados en Colombia presentaron un perfil lipídico con predominancia de los ácidos grasos monoinsaturados (oleico C18:1) y poliinsaturados (linoleico C18:2). Los genotipos de JC evaluados en Colombia presentaron bajos índices de cetano, peróxido y yodo, baja acidez y alto poder calorífico. Conclusiones. Las propiedades de índices de cetano, peróxido y yodo, acidez y poder calorífico en los genotipos evaluados, cumplieron con las especificaciones de la Sociedad Americana de Ensayos y Materiales (ASTM) y de la europea (EN 14214), por lo que se catalogan como materia prima apropiada para la producción de biodiésel.<hr/>Abstract Introduction. Jatropha curcas L. (JC) is a multipurpose species with biological, pharmacological, and industrial applications. Its oil is recognized by the dominant composition of oleic-linoleic fatty acids that make it suitable as biofuel in internal combustion engines, without making major changes to the engine design. Objective. To identify in the oil of five JC genotypes in Colombia the cetane, peroxide, iodine, the acidity value, the calorific value indixes and to verify if they comply with standards for biodiesel production. Materials and methods. An experiment was carried out in Espinal, Colombia, in a randomized complete block design with five treatments and three repetitions. The treatments consisted of five JC genotypes. The fruit from the fifth harvest in 2015 was used. Five fatty acids (oleic, linoleic, linolenic, palmitic, and stearic) and five chemical properties (cetane index, acidity, peroxide, iodine, and calorific value) were determined from the oil. Results. The oil from the five JC genotypes evaluated in Colombia presented a lipid profile with a predominance of monounsaturated (oleic C18: 1) and polyunsaturated (linoleic C18: 2) fatty acids. The JC genotypes evaluated in Colombia presented a low cetane, peroxide, and iodine indexes, low acidity, and high calorific value. Conclusions. The properties of cetane and iodine indexes, of the genotypes evaluated complied with the specifications of the American Society for Testing and Materials (ASTM) and the European Norm for biofuel production, so they are classified as appropriate raw material for biofuel production. <![CDATA[Composting for the reduction of bird droppings (<em>Gallus gallus domesticus</em>)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. El crecimiento de la población y el consumo de fuentes de proteína como la carne de pollo, ha maximizado la generación de residuos avícolas (pollinaza), esto conlleva a desarrollar alternativas de manejo eficiente para la conversión de estos residuos en subproductos como los fertilizantes orgánicos. Numerosas investigaciones concluyen el efecto notable de la composta obtenida de residuos avícolas sobre el desarrollo y crecimiento de las cosechas, que aportan alto contenido de nutrimentos esenciales como enmienda en la agricultura agroecológica dentro de la economía circular y el desarrollo sustentable de la producción. Objetivo. Realizar una revisión sobre los planes de manejo de los residuos provenientes del sector avícola a través del compostaje para su uso en la agricultura en la región de Córdoba, Veracruz, México. Desarrollo. El estudio se llevó a cabo entre enero y junio de 2020, a través de una exhaustiva búsqueda bibliográfica y el análisis de experiencias locales en la producción de abonos orgánicos con campesinos. En esta revisión y con el trabajo de campo, los resultados establecieron que en la región es posible obtener diversos tipos de abono con la incorporación de excretas de aves, y las tecnologías de producción de composta, lombricomposta y bocashi de forma individual o en mezcla con otros subproductos regionales como los derivados de la industria azucarera, café, pecuaria etc. Se obtienen nutrimentos como nitrógeno de 2,08-2,34 %, fósforo 4,01-4,27 %, potasio 2,37-4,56 %, calcio 10,36-12,93, y magnesio 0,90-1,16 %, disponibles para su uso. Conclusión. Los subproductos avícolas tienen un gran potencial para generar alternativas de reúso mediante tecnologías de aplicación rural sin una inversión significativa y estrategias de manejo de residuos.<hr/>Abstract Introduction. The growth of the population and the consumption of protein sources such as chicken meat, have maximized the generation of poultry waste (chicken manure), this leads to the development of efficient management alternatives for the conversion of this waste into by-products such as organic fertilizers. Numerous investigations conclude the remarkable effect of compost obtained from poultry waste on the development and growth of crops, which provide high content of essential nutrients as an amendment in agroecological agriculture, within the circular economy and the sustainable development of production. Objective. To carry out a review on the management plans of waste from the poultry sector through composting for use in agriculture in the region of Cordoba Veracruz Mexico. Development. The study was carried out between January and June 2020, through an exhaustive bibliographic search and the analysis of local experiences in the production of organic fertilizers with farmers. In this review and with the field work, the results established that in the region it is possible to obtain various types of compost with the incorporation of poultry waste, and the technologies of compost, vermicompost, and bocashi production individually or in a mixture with other regional by-products such as those derived from the sugar industry, coffee, livestock, etc. Nutrients such as nitrogen of 2.08-2.34 %, phosphorus 4.01-4.27 %, potassium 2.37-4.56 %, calcium 10.36-12.93, and magnesium 0.90-1.16 % are obtained and available for use. Conclusion. Poultry by-products have a great potential to generate reutilization alternatives through rural application technologies without significant investment and waste management strategies. <![CDATA[Water hyacinth (<em>Eichhornia crassipes</em>): A review]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212022000100024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. El lirio acuático (Eichhornia crassipes) es una planta hidrófita libre flotante de la familia Pontederiaceae. Es una de las plantas acuáticas con mejor reproducción y tasa de crecimiento, por lo cual se extiende y forma tapetes o esteras que constriñen a las plantas nativas sumergidas y flotantes, disminuye la entrada de luz en los cuerpos de agua y disminuye el oxígeno disuelto en el agua. Objetivo. Realizar una revisión bibliográfica del lirio acuático que permita a la comunidad científica una mejor comprensión de una especie invasora, así como los efectos que provoca en el ecosistema. Desarrollo. La capacidad invasiva de esta planta pone en peligro diversos ecosistemas, ya que aprovecha las aguas ricas en nutrientes. Además, las densas colonias flotadoras causan que el contenido de oxígeno descienda hasta cero debajo de su manto, lo que provoca daños a los ecosistemas. Conclusiones. El lirio acuático es una de las plantas acuáticas más invasoras del mundo, ya que causa efectos ecológicos y socioeconómicos. Esta planta se ha usado como fitorremediadora, en la remoción de organofosforados, lo que indica que se puede usar para limpiar aguas residuales. Además, puede usarse en la producción de etanol, papel, composta, biogás, alimento humano, forraje animal, fibra y en la extracción de ácidos grasos volátiles.<hr/>Abstract Introduction. The water lily (Eichhornia crassipes) is a free-floating hydrophytic plant of the Pontederiaceae family. It is one of the aquatic plants with the best reproduction and growth rate, so it spreads and forms mats that constrict submerged and floating native plants, reduces the entry of light into bodies of water and decreases the dissolved oxygen in the water. Objective. To carry out a comprehensive review of the water lily that allows the scientific community a better understanding of an invasive species, as well as the effects it causes on the ecosystem. Development. The invasive capacity of this plant endangers various ecosystems, as it takes advantage of nutrient-rich waters. In addition, the dense floating colonies cause the oxygen content to drop to zero below its mantle, causing damage to the ecosystems. Conclusions. The water lily is one of the most invasive aquatic plants in the world, causing ecological and socio-economic effects. This plant has been used as a phytoremediator, in the removal of organophosphates, which indicates that it can be used to clean sewage. Furthermore, it can be used in the production of ethanol, paper, compost, biogas, human food, animal fodder, fiber, and in the extraction of volatile fatty acids.