Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Mesoamericana]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1659-132120160002&lang=es vol. 27 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[<strong>Diversidad genética de las variedades de arroz FLAR liberadas entre 2003-2014</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200217&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este trabajo fue determinar la base genética, el coeficiente de parentesco y la diversidad genética de las variedades de arroz liberadas entre el 2003 - 2014 en trece países miembros del Fondo Latinoamericano para Arroz de Riego (FLAR). Para ello, se analizaron las genealogías de 51 variedades, en el Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT), Palmira, Colombia, durante los años 2014 y 2015. La variabilidad genética de las variedades estuvo representada por 120 ancestrales (2,4 ancestral/variedad); 33 de estos contribuyeron con el 83,9% de sus genes, de los cuales tres (ancestrales que originaron IR8) aportaron el 35,6% de sus genes. También se mostró que el coeficiente de parentesco (rxy) entre las diferentes variedades comerciales varió de 0,03 (muy poco relacionadas), hasta 0,99 (altamente relacionadas). El promedio de todas las 51 variedades fue de (rxy) 0,19. A nivel de variedades por país, se encontró que el promedio fue variable, el mínimo lo obtuvo Ecuador con 0,13, y el máximo fue de 0,31 para las variedades de Venezuela. El análisis de agrupamiento separó a los genotipos en catorce grupos distintos, donde existen materiales bastante relacionados y otros muy poco relacionados. Estos resultados muestran que se ha obtenido una ampliación de la base genética.<hr/>AbstractThe objective of this study was to determine the genetic basis, the coefficient of kinship, and the genetic diversity of rice varieties released between 2003 and 2014, in thirteen member countries of the Latin America Fund for Irrigated Rice (FLAR). Pedigrees of o 51 rice varieties were analyzed at the International Center for Tropical Agriculture (CIAT), Palmira, Colombia between 2014-2015 The genetic variability of these varieties was represented by 120 ancestral or traditional cultivars (2.4 ancestral/variety); 33 of these contributed to the 83.9% of their genes, from which, three (ancestors with IR 8 origin), accounted for 35.6% of their genes. It was also shown that the coefficient of kinship (rxy) between different commercial varieties ranged from 0.03 (very unrelated), up to 0.99 (highly related). The average rxy of all 51 varieties was = 0.19. Regarding the varieties by country, the average rxy varied, the minimum was obtained by Ecuador 0.13 and the varieties from Venezuela obtained the maximum 0.31. The cluster analysis separated the genotypes in fourteen different groups based on highly related or very unrelated varieties. These results indicate that a broadening of the genetic base has been accomplished. <![CDATA[<strong>Carbono orgánico del suelo en bosques riparios, arrozales y pasturas en Piedras, Tolima, Colombia</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200233&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del estudio fue estimar el almacenamiento de carbono orgánico del suelo (COS) en la interface entre bosques riparios y una matriz de arrozales y pasturas con manejo orgánico. La investigación se efectuó en el municipio de Piedras, Departamento del Tolima, Colombia. Se seleccionaron dos lotes en producción (arroz y pastura) y se estimó el COS en ellos y en borde e interior de bosques riparios adyacentes a 0-20 cm de profundidad. Se cuantificó la densidad aparente y la concentración de carbono orgánico entre mayo y julio de 2013. Se estimó el potencial cambio en el COS por cambios de uso del suelo entre el arroz, pastura y los bosques riparios. Las interfaces arroz-bosque ripario y pastura-bosque ripario almacenaron en promedio 65,6 y 61,3 t C/ha, respectivamente, sin diferencias significativas (p&gt;0,05). No se detectaron diferencias estadísticas (p&gt;0,05) entre matrices agropecuarias (arroz y pastura) en ninguna de las variables. La posición de muestreo (matriz y borde e interior de los bosques) tuvo impacto significativo (p&gt;0,05) solo en la densidad aparente: 1,7 vs 1,1 vs 1,0 g/cm3 al interior y el borde de los bosques y la matriz, respectivamente. El COS no fue afectado estadísticamente (p&gt;0,05) por la posición en la interface bosque ripario-matriz. La conversión de bosques riparios a arrozales o pasturas con manejo orgánico no está emitiendo gases de efecto invernadero, por el contrario, está incrementando el COS en 3,2 t C/ha.<hr/>AbstractThe aim of the study was to estimate the soil organic carbon (SOC) storage in the interface between riparian forests and a matrix of rice fields and pastures with organic management. The study took place in Piedras, Tolima, Colombia. Two plots in production (rice and pasture) were selected and SOC was estimated in these areas and in the edge and the interior of adjacent riparian forests at a depth of 0 to 20 cm. Bulk density and SOC concentration were quantified between May and July, 2013. Potential change in SOC storage due to land use change among rice fields, pastures, and riparian forests was estimated. The interfaces rice field-riparian forest and pasture-riparian forest stored an average of 65.6 and 61.3 t C/ha, respectively, with no statistical differences (p&gt;0.05). Statistical differences were not detected (p&gt;0.05) between agricultural matrices (rice fields and pastures) in any of the variables. The sampling position (matrix and the edge and interior of forests) had a significant impact (p&lt;0.05) just in bulk density: 1.7 vs 1.1 vs 1.0 g/cm3 in interior and edge of the riparian forests and the matrix, respectively. SOC was not statistically affected (p&gt;0.05) by the position in the riparian forest-matrix interface. Conversion from riparian forests to rice fields or pastures with organic management is not emitting greenhouse gases, on the contrary, it is increasing SOC in 3.2 t C/ha. <![CDATA[<strong>Semilla original de dos cultivares de arroz cubanos: resistencia a <em>Tagosodes orizicolus</em> Muir (Sogata)</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200243&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del presente trabajo fue producir semilla original de dos nuevos cultivares de arroz obtenidos en Cuba con base en la selección por su resistencia al insecto Tagosodes orizicolus Muir (Sogata). El trabajo fue desarrollado en la Unidad Científico Tecnológica de Base “Los Palacios”, Cuba, durante los años 2013 y 2014. Para ello se obtuvieron las categorías de semilla original y básica, las cuales partieron de la evaluación de resistencia a T. orizicolus Muir, así como caracteres agronómicos y la selección simultánea con criterios independientes; además, se consideraron las características típicas de cada cultivar. Se identificaron 37 líneas resistentes a Tagosodes y veinte de ellas mantuvieron un comportamiento uniforme para caracteres agronómicos, las que conformaron la semilla original de cada cultivar. Se obtuvo semilla básica, de los cultivares Anays LP-14 y Roana LP-15, para entregar al sistema estatal de producción y posterior utilización extensiva en la producción nacional.<hr/>AbstractThe aim of this study was to produce original seed of two new rice cultivars obtained in Cuba, based on the selection of resistance to insect Tagosodes orizicolus Muir (Sogata). The study was developed at the Scientific Technological Base Unit (UCTB) “Los Palacios”, Cuba”, during 2013 and 2014. To that end, original and basic seed categories was were obtained, beginning with the evaluation of resistance to T. orizicolus Muir, agronomic characters and simultaneous selection with independent criteria; also the typical characteristics from each cultivar were considered. Thirty seven resistant lines to Tagosodes were identified and twenty of them kept a uniform behavior for agronomic characters, conformed the original seed of each cultivar. Basic seed from cultivars Anays LP-14 and Roana LP-15 were obtained to give them to the tate production system and for the subsequent extensive use in national production. <![CDATA[<strong>Tipología de sistemas de producción en la zona rural del municipio de Ibagué, Colombia</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200253&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este estudio fue realizar una tipificación de las fincas de la zona rural de Ibagué, Colombia. Se aplicaron 55 encuestas entre marzo y abril del 2013, en cinco corregimientos. La encuesta abarcó aspectos humanos, sociales, físicos, financieros y naturales. La tipificación evidenció tres grupos de fincas: el grupo 1 poseía una importante proporción del suelo bajo pasturas (3,71±5,88 ha) y eran sistemas típicos de economía campesina, en los cuales se combinaban actividades agrícolas y pecuarias. El grupo 2 estuvo conformado básicamente por fincas dedicadas al cultivo del café; su superficie era pequeña (3,15±2,31 ha). En el grupo 3 predominaron las pasturas; fueron fincas con características poco comunes, particularmente por su gran extensión (52,43±111,51 ha). Predominó la diversidad productiva, tanto agrícola como pecuaria, y también la heterogeneidad social típica de las sociedades campesinas.<hr/>AbstractThe aim of this study was to perform a classification of the farms in the rural area of Ibague, Colombia. Between March and April 2013, 55 surveys were applied in five districts. The survey covered human, social, physical, financial, and natural aspects. The classification showed three types of farms: group 1 had a significant proportion of soil under pastures (3.71 ± 5.88 ha) and these were typical systems of peasant economy, which combine agricultural and livestock activities. Group 2 was basically made up of farms dedicated to grow coffee; its surface was small (3.15 ± 2,31 ha). In group 3, farms with land use under pastures predominated; these farms had atypical characteristics, particularly by its size (52.43 ± 111.51 ha). Both agricultural and livestock productive diversity predominated, as well as the typical social heterogeneity of peasant societies. <![CDATA[<strong>Evaluación de fertilizantes agrícolas en la productividad de la microalga <em>Chlorella sorokiniana</em></strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200265&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del presente trabajo fue evaluar la productividad de la microalga verde Chlorella sorokiniana UTEX 1230 con fertilizantes foliares usados en la agricultura y la comparación con el medio nutritivo Kolwitz (K3). Las variables evaluadas fueron el crecimiento celular, la productividad, la concentración de clorofila, la fluorescencia (Fv/Fm), proteínas y carbohidratos. Se usaron dos fertilizantes comerciales con la composición química NPK 20-20-20 y NPK 22-10-7 como medios nutritivos. El experimento se realizó en el Instituto de Estudios para los Ecosistemas, Florencia, Italia durante el año 2014. Cada experimento se repitió cinco veces con tres réplicas cada uno, a una intensidad lumínica de 150 μmol fotones m2/s, temperatura de 28 °C y CO2/aire (2:98 v/v). Con cada fertilizante se diseñaron los siguientes tratamientos: 1) NPK 20-20-20 (1,00 g/l) + 0,27 g/l MgSO4.7H2O, 2) NPK 22-10-7 (+2 MgO) (1,00 g/l) + 0,27 g/l MgSO4.7H2O, 3) NPK 22-10-7 (+2 MgO) (1,00 g/l), 4) NPK 20-20-20 (1,00 g/l). Se utilizó el medio nutritivo Kolwitz (K3) como control. Las mayores concentraciones celulares, productividad, clorofila, fluorescencia, proteínas y carbohidratos, se cuantificaron en los medios provistos de sulfato de magnesio (NPK 20-20-20 (1,00 g/l) + 0,27 g/l MgSO4.7H2O, y NPK 22-10-7 (+2 MgO) (1,00 g/l) + 0,27 g/l MgSO4.7H2O). Los menores crecimientos de la biomasa se observaron en los tratamientos carentes de este compuesto. El sulfuro y el magnesio tuvieron efecto positivo en el crecimiento y rendimiento del cultivo; así como las cantidades de urea y amonio en la composición química del fertilizante.<hr/>AbstractThe aim of this study was to evaluate the productivity of microalgae Chlorella sorokiniana UTEX 1230 with two different foliar fertilizers used in agriculture and the comparison with the nutrient medium Kolwitz (K3).Variables assessed were cell growth, productivity, chlorophyll concentration, fluorescence (Fv/Fm), proteins, and carbohydrates. Two commercial fertilizers with NPK 20-20-20 and NPK 22-10-7 formula were used as nutrient media. The study was conducted at the Institute of Ecosystem Studies, Florence, Italy, in 2014. Each experiment was repeated five times using three replicates in each experiment under a light intensity of 150 μmol photons m2/s, temperature 28 °C and CO2/air (2:98v/v). The culture media were prepared by using the following fertilizers: 1) NPK 20-20-20 (1.00 g/l) + 0.27 g/l MgSO4.7H2O, 2) NPK 22-10-7 (+2 MgO) (1.00 g/l) + 0.27 g/l MgSO4.7H2O, 3) NPK 22-10-7 (+2 MgO) (1.00 g/l), 4) NPK 20-20-20 (1.00 g/l). The nutrient medium Kolwitz (K3) was used as a control. Higher cell concentrations, productivity, chlorophyll, fluorescence, proteins, and carbohydrates were obtained in cultures grown in the media prepared with magnesium sulfate (NPK 20-20-20 (1.00 g/l) + 0.27 g/l MgSO4.7H2O, and NPK 22-10-7 (+2 MgO) (1.00 g/l) + 0.27 g/l MgSO4.7H2O). Lower biomass growth was obtained in cultures lacking magnesium sulfate. Sulfide and magnesium, as well as the amounts of urea and ammonia in the chemical composition of each fertilizer, had a positive effect on the culture growth and productivity. <![CDATA[<strong>Caracterización molecular de <em>Fusarium</em> asociado a pudrición basal del fruto en pitahaya ( <em>Selenicereus megalanthus</em> )</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200277&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este trabajo fue identificar aislamientos patogénicos de Fusarium en frutos de pitahaya amarilla afectados por pudrición basal. La caracterización molecular se realizó en diecisiete aislamientos asociados con la enfermedad, colectados en zonas productoras de pitahaya amarilla de los departamentos del Valle del Cauca, Risaralda, Boyacá y Cundinamarca, en Colombia. Se usó PCR con los cebadores ITS1 - ITS4 y TEF1α. Las secuencias de los productos de PCR se compararon con las registradas en el Cento Nacional de Información Biotecnológica (NCBI, por sus siglas en inglés), y se alinearon usando Clustal W2, se construyeron las relaciones filogenéticas con el programa MEGA 6 con el coeficiente de máxima verosimilitud. Los resultados de secuenciación para los marcadores mostraron que los aislamientos patogénicos correspondieron a F. oxysporum. El concepto filogenético confirmó que la pudrición basal de la pitahaya amarilla fue causada por F. oxysporum. Se identificó además una especie de Fusarium no reportada en el GenBank.<hr/>AbstractThe aim of this study was to identify pathogenic isolates of Fusarium in fruits of yellow pitahaya affected by basal rot. Molecular characterization was performed on seventeen isolates associated with the disease, collected in yellow pitahaya producing areas of Valle del Cauca, Risaralda, Boyacá, and Cundinamarca in Colombia. PCR with primers ITS1 - ITS4 and TEF1α was used. The sequences of the PCR products were compared with the ones registered in National Center for Biotechnology Information (NCBI) and were aligned using Clustal W2 program, the phylogenetic relationships were built with MEGA6 program with the coefficient of maximum likelihood. The sequencing results for the markers showed that pathogenic isolates were F. oxysporum. Phylogenetic concept confirmed that basal rot of yellow pitahaya was caused by F. oxysporum. A species of Fusarium not reported in GenBank was also identified. <![CDATA[<strong>Caracterización postcosecha y composición química de la batata ( <em>Ipomoea batatas</em> (L.) Lamb.) variedad Topera</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200287&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este trabajo fue caracterizar la composición química y calidad postcosecha de la batata variedad Topera proveniente de una producción semimecanizada con buenas prácticas agrícolas (BPA). El estudio se realizó en el Laboratorio de Procesamiento Primario de Productos Agrícolas y Bioquímica de Alimentos de la Facultad de Agronomía (FAGRO) de la Universidad Central de Venezuela (UCV) durante el año 2014. La metodología permitió determinar algunas características físicas, texturales y composición química por los métodos de AOAC (Association of Official Analytical Chemists). Se obtuvieron batatas con un menor coeficiente de variabilidad en el peso (CV: 20,12%), forma (CV: 5,63%) y tamaño (CV: 12,80%). Esta respuesta permitió establecer tres categorías de calidad con una baja incidencia de defectos (2,15%) y daños físico-mecánicos (30,25%), esta última asociada a la alta resistencia del material (6,25+0,05 kgf/ mm). Las batatas presentaron contenidos de azúcares reductores de 9,88%, fibra de 6,19% y proteína de 4,13%; estas características nutricionales sugieren su uso como suplemento alimenticio. La producción semi-mecanizada con la implementación de las técnicas de las BPA, permitió obtener batatas con características de importancia para la agroindustria procesadora de alimentos IV Gama y, a nivel del consumidor, con una calidad física homogénea.<hr/>AbstractThe objective of this work was to characterize the chemical composition and the postharvest quality of sweet potato Topera variety from a semimechanized production with Good Agricultural Practices (GAP). The study was conducted at the Laboratory of Primary Processing of Agricultural Products and Food Biochemistry of the Faculty of Agronomy (FAGRO) at the Central University of Venezuela (UCV) in 2014. The methodology allowed to determine some physical and textural characteristics, as well as the chemical composition using the AOAC methods (Association of Official Analytical Chemists). Sweet potatoes with a lower coefficient of weight variability (CV: 20.12%), form (CV: 5.63%), and size (CV: 12.80%) were obtained. This response allowed to establish three categories of quality with a low incidence of defects (2.15%) and physical-mechanical damage (30.25%), the latter is associated to the high resistance of the material (6.25+0.05 Kgf/mm). Sweet potatoes presented 9.88% of reducing sugars, 6.19% fiber, and 4.13% of protein; these nutritional characteristics suggest its use as a food supplement. The semi-mechanized production with the implementation of the BPA techniques allowed to obtain sweet potatoes with important features for the food processing agribusiness IV Gama and, at the level of the consumer, with a homogeneous physical quality. <![CDATA[<strong>Ferias de agro-biodiversidad cubanas: vía para la selección de variedades de tomate</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200301&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este trabajo fue determinar en ferias de agro-biodiversidad el aporte de los agricultores en la selección de variedades de tomate (Solanum lycopersicon L.) mejor adaptadas a las características de una localidad o sistema productivo específico. La investigación se efectuó en el Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas, San José de Las Lajas, Cuba, en la campaña 2008-2009, siguiendo los métodos tradicionales para la evaluación de variedades; posteriormente, en una feria de agro biodiversidad en el municipio Batabanó, campaña 20102011, se tuvieron en cuenta los criterios de los productores sobre las variedades estudiadas. La evaluación estadística se centró en el análisis descriptivo de las variables, análisis de varianza, formación de conglomerados y uso de tablas de contingencia. Los resultados del ensayo comparativo se cotejaron con los de la feria de agro-biodiversidad. Los productores para discriminar las variedades, no solo tuvieron en cuenta las variables relacionadas con el rendimiento, sino que consideraron otras relacionadas con su experiencia en el cultivo y la preferencia personal.<hr/>AbstractThe aim of this study was to determine, in agro- biodiversity fairs, farmers’ contribution regarding the selection of tomato varieties (Solanum lycopersicon L.) better adapted to the characteristics of a locality or specific productive system. The research was carried out at the National Institute of Agricultural Sciences, San José de Las Lajas, Cuba, in 2008-2009 season, applying the traditional methods to assess varieties; subsequently, at an agro-biodiversity fair in Batabanó, in 2010-2011 season, taking into account the producers criteria on the varieties studied. The statistical evaluation was focused on the descriptive analysis of the variables, analysis of variance, conglomerate formation, and use of contingency tables. The results of the comparative test were crosschecked to the data from the agro-biodiversity fair. In order to discriminate varieties, producers took into account not only the variables related to the performance, but also others related to their farming expertise and personal preferences. <![CDATA[<strong>Estado actual del banco de germoplasma de pejibaye ( <em>Bactris gasipaes</em> ), Guápiles, Costa Rica</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200311&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del presente estudio fue determinar el estado actual del banco de germoplasma de pejibaye en la Estación Experimental Los Diamantes (BGPLD). Se cuantificaron las accesiones perdidas y se obtuvo la información faltante en las boletas pasaporte para las accesiones sobrevivientes. Los datos de pasaporte se obtuvieron en parte del diario elaborado por Jorge Mora Urpí, fundador del BGPLD en el año 1972. Para aquellas accesiones sin datos se utilizaron fuentes bibliográficas para complementar la información. Se realizó un censo en el año 2013 para determinar la cantidad de palmeras en pie. El banco estaba originalmente compuesto por 7286 palmeras representando 837 accesiones de nueve países. Se identificaron 1471 individuos pertenecientes al grupo occidental y 1271 al grupo oriental. Actualmente solo sobreviven 805 individuos (11,1%). Se observó una menor mortalidad en las palmeras del grupo occidental (62,2 ± 41,5%) que en el grupo oriental (81,5 ± 19,6%). El BGPLD se encuentra en un estado crítico de deterioro. Se deben llevar a cabo políticas concretas y urgentes para rescatar este importante recurso fitogenético.<hr/>AbstractThe objective of this study was to determine the current status of the peach palm germoplasm bank at Los Diamantes Experimental Station (BGPLD). Lost accessions were quantified and missing passport data for the remaining accessions was obtained. The passport data was obtained from the diary created by Jorge Mora Urpí, founder of the bank, in 1972. To complete the information of accessions without data, bibliographic resources were used. In 2013, a census was conducted to determine the number of surviving palm trees. Originally, the bank was composed of 7286 palms representing 837 accessions from nine countries. A total of 1471 individuals belonging to the western group and 1271 to the eastern group were identified. Currently, only 805 individuals survive (11.1%). A lower mortality was observed in the palms from the western group (62.2 ± 41.5%) compared to those in the eastern group (81.5 ± 19.6 %). The BGPLD is in a critical condition of deterioration. Urgent and concrete institutional policies are needed to rescue this important plant genetic resource. <![CDATA[<strong>Efectos del control del picudo negro ( <em>Cosmopolites sordidus</em> ) en el plátano</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200319&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del estudio fue comprobar el efecto en el plátano de las capturas masivas de adultos con feromonas y de la aplicación de hongos entomopatógenos sobre Cosmopolites sordidus. La investigación se realizó en el Carmen, Manabí, Ecuador, de diciembre 2013 a octubre 2014 en una parcela de nueva plantación de plátano Barraganete y se valoró el efecto de la eliminación de restos vegetales de las parcelas. El diseño experimental fue al azar con tres repeticiones. En laboratorio se comprobó la infectividad de la cepa de Beauveria bassiana sobre adultos del picudo negro y del picudo café (Metamasius hemipterus) (92,80 y 100% en M. hemipterus frente a 46,70 y 16,20% en C. sordidus). Las capturas de adultos fueron continuas a lo largo del ensayo, con una media de 0,37 adultos/trampa/día. Los datos agronómicos indicaron una diferencia positiva y significativa (análisis de la varianza) de los tratamientos frente al control en el perímetro del pseudotallo (F de 4,982) y en el peso de los racimos entre las parcelas limpias con feromonas y con hongos limpias frente al control (F= 3,994). Al comparar los tratamientos el peso del racimo y la longitud de los dedos fueron significativamente mayores en las parcelas de feromonas frente a las de hongos (F = 4,508). Las capturas de adultos con feromonas no estuvieron condicionadas por la limpieza de las parcelas, aunque esta sí incidió en la altura de las plantas (F= 4,245).<hr/>AbstractThe aim of this study was to test the effect of mass capture of adults using pheromone traps and applying entomopathogenic fungi on Cosmopolites sordidus. The research was conducted in El Carmen, Manabí, Ecuador, from December 2013 to October 2014, in a plot of new Barraganete plantain plantation. The effect of plant remains removal from the plots was also assessed. The experimental design was randomized complete block with three repetitions. The infectivity of Beauveria bassiana on adults of black weevil and brown weevil (Metamasius hemipterus) was evaluated in the laboratory (92.80 and 100% in M. hemipterus versus 46.70 and 16.20% in C. sordidus). Adult catches were continuous throughout the experiment, with an average of 0.37 adults/trap/day. Agronomic data indicated a positive and significant (analysis of variance) difference of treatment versus control at the perimeter of the pseudostem (4.982 F *) and bunch weight between plots with pheromones and plots with clean fungi versus control (F = 3.994 **). When comparing treatments, bunch weight and finger length were significantly higher in the plots treated with pheromones compared to the ones treated with fungi (F = 4.508 **). Catches of adults with pheromones were not conditioned by the cleaning of plots, though this did affect the plant height (F = 4.245 *). <![CDATA[<strong>Concentración de nutrientes en hojas, una herramienta para el diagnóstico nutricional en cacao</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200329&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este trabajo fue estimar las concentraciones foliares en el cultivo de cacao (Theobroma cacao L), como una herramienta de diagnóstico de su estado nutricional. En el Centro de Investigación de la Federación Nacional de Cacaoteros (Fedecacao), ubicado en el municipio de Miranda-Cauca de Colombia, se evaluó el efecto de cinco dosis de fertilización NPK en la concentración de nutrientes en hojas de cuatro clones de cacao CCN-51, TSH-565, ICS-39 e ICS-95 durante los años 2010-2012. Se utilizó un diseño en bloques completos al azar con cinco tratamientos: TR (control), T1 (25%NPK), T2(50%NPK), T3(75%NPK), T4(100%NPK) y cuatro repeticiones. Durante tres años se evaluó la concentración de once nutrientes (N, P, K+, Ca2+, S, Mg2+, B, Zn2+, Cu2+, Fe2+, Mn2+) y su relación con el rendimiento. Hubo diferencias en la concentración foliar de los nutrientes evaluados por efecto de los tratamientos, por clon y por la interacción clon*tratamiento. La concentración foliar utilizada se obtuvo a partir del tratamiento relacionado con el mayor rendimiento, con lo cual, se hizo una propuesta de diagnóstico nutricional del cacao, basada en el monitoreo de nutrientes para evaluar su concentración en hojas.<hr/>AbstractThe aim of this study was to estimate the foliar concentrations in cocoa farming (Theobroma cacao L) as a diagnostic tool of their nutritional status. At the Research Center of the National Federation of Cocoa Producers (Fedecacao) located in Miranda-Cauca, Colombia, the study assessed the effect of five doses of NPK fertilization in nutrient concentration in leaves of four cocoa clones CCN-51, TSH-565, ICS-39, and ICS-95 from 20102012. Experimental design was randomized complete block design with five treatments: TR (control), T1(25% NPK), T2(50% NPK), T3(75% NPK), T4(100% NPK) and four replicates. The concentration of 11 nutrients (N, P, K+, Ca2+, S, Mg2+, B, Zn2+, Cu2+, Fe2+, Mn2+) and their relation with yield was evaluated for three years. Results showed differences in the foliar concentration of nutrients assessed by effect of treatments, by clone, and by clone*treatment interaction. The foliar concentration used was derived from higher yield-related treatment, whereby, a proposal for nutritional diagnosis in cocoa based on nutrient monitoring was created to evaluate nutrient concentration in leaves. <![CDATA[<strong>Ácidos grasos, fermentación ruminal y producción de metano, de forrajes de silvopasturas intensivas con Leucaena</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200337&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del presente trabajo fue determinar el efecto de los forrajes sobre los ácidos grasos de cadena larga, fermentación ruminal y producción de metano de un sistema silvopastoril intensivo de Leucaena leucocephala. La investigación se desarrolló en el laboratorio NUTRILAB- GRICA, perteneciente a la Facultad de Ciencias Agrarias, de la Universidad de Antioquia, Medellín-Colombia, en julio del 2013. Se utilizó la técnica de producción de gas in vitro, utilizando como sustrato de fermentación las gramíneas (C. plectostachyus y/o M. maximus cv. Tanzania) y leucaena (L. leucocephala), solas o en sus combinaciones, con una relación forraje:concentrado 70:30 y gramínea: leucaena 56:14, para un total de siete tratamientos. No se encontró efecto de los forrajes (p&gt;0,05), sobre el contenido de ácido linoleico conjugado (ALC, C18:2 c9t11) o ruménico en la digesta. La inclusión de 14% de leucaena aumentó el contenido de ácido linoleico (C18:2 c9, 12) y linolénico (C18:3 c9, 12, 15) en el alimento y de transvaccénico (ATV, C18:1 t11), esteárico (C18:0), linoleico y linolénico en la digesta (p&lt;0,05), y no afectó la cinética de fermentación, digestibilidad de la materia seca (MS), pH, total y proporción de ácidos grasos volátiles, ni redujo la producción de metano. Las gramíneas, C. plectostachyus y M. maximus, se comportaron similar en las variables evaluadas (p&gt;0,05). Los sistemas silvopastoriles pueden ser una opción para aumentar los ácidos grasos benéficos en la leche.<hr/>AbstractThe aim of this study was to evaluate the effect of forages on the long chain fatty acids, ruminal fermentation, and methane production in an intensive silvopastoral system of Leucaena leucocephala. This study was developed in the laboratory NUTRILAB-GRICA, of the Faculty of Agricultural Sciences, University of Antioquia, Medellin-Colombia, in July 2013. The study was carried out by the in vitro gas production technique using grasses (C. plectostachyus and/or M. maximus cv. Tanzania) and leucaena (L. leucocephala) as substrate of fermentation, alone or with their combinations, with 70:30 forage:concentrate ratio and 56:14 grass: leucaena ratio for a total of seven treatments. No forage effect (p&gt;0,05) on the conjugated linoleic fatty acid content (CLA, C18:2 c9t11) or rumenic acid, in the digesta was found. The inclusion of 14% of leucaena increased the content of linoleic (C18: 2 c9, 12) and linolenic (C18: 3 c9, 12, 15) acids in food and transvaccenic (TVA, C18: 1 t11), stearic (C18: 0), linoleic and linolenic acids in the digesta (p &lt;0.05), and did not affect the kinetics of fermentation, digestibility of dry matter, pH, total and ratio volatile fatty acids, nor reduced methane production. Grasses, C. plectostachyus and M. maximus had a similar behavior in the evaluated variables (p&gt;0.05). Silvopastoral systems could be an option to increase the beneficial fatty acids in milk. <![CDATA[<strong>Identificación de conglomerados para impulsar las cadenas productivas de carne en México</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200353&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del presente trabajo fue realizar un análisis de correlación espacial regional de la producción de carne en canal por especie en México. El estudio se llevó a cabo durante el periodo 2000 -2012. A través del análisis exploratorio de datos, de la estimación del índice de Moran y de la prueba de LISA, se buscó evidencias de dependencia espacial e identificar conglomerados que impulsen la integración de las cadenas productivas. El análisis exploratorio aporta evidencia de que los estados del norte pueden formar conglomerados que impulsen la producción carne de bovino, porcino y pollo; y el incremento en la producción de carne de ovino y caprino, podría darse entre estados de la región centro y del norte, respectivamente. Los índices positivos obtenidos para la carne de bovino, ovino y caprino, mostraron que la vecindad de estados productores no afectaría la conformación de conglomerados para incrementar la producción; mientras que, la autocorrelación negativa para la carne de porcino y pollo, hace suponer que la situación de vecindad de un estado productor se vería afectada por los agrupamientos regionales de sus vecinos. Con la prueba de LISA, se identificaron grupos estadísticamente significativos que soportan la evidencia de que la concentración espacial de la producción favorece la conformación de clúster y la integración de cadenas productivas únicamente para la carne de bovino, ovino y caprino.<hr/>AbstractThe aim of this study was to analyze the regional spatial correlation of meat carcass production by species in Mexico. The study was carried out between 2000-2012. Through exploratory data analysis, the estimation of the Moran Index and LISA test, the study tried to find evidence of spatial dependence and to identify clusters that promote the integration of productive chains. The exploratory analysis provided evidence that the northern states can generate clusters to boost production of beef, pork, and chicken; and that the increase in the production of sheep and goat meat may occur in the central and northern states, respectively. The positive indexes for beef, sheep, and goat meat showed that the neighborhood between producer states would not affect the creation of clusters to increase production; while the negative autocorrelation for pork and chicken suggests that the neighborhood of a producer state would be affected by its neighbors’ regional clusters. LISA test allowed to identify statistically significant groups that support the evidence that spatial concentration of production benefits the creation of clusters and the integration of productive chains only for beef, sheep, and goat meat. <![CDATA[<strong>Estimación de proteína en semolina de arroz, mediante aplicación de regresiones en el infrarrojo cercano</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200367&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este trabajo fue la comparación empírica de las técnicas de regresión por mínimos cuadrados parciales (MCP) y por componentes principales (RCP) en la predicción del porcentaje de proteína para la semolina de arroz. Las estimaciones se realizaron utilizando los valores de absorbancia en la zona del infrarrojo cercano. Se obtuvieron 135 muestras de semolina de arroz recolectadas entre el 2004 y 2012, procedentes de diversas fábricas para la elaboración de alimentos para animales en Costa Rica. Se validó la convergencia de los resultados mediante técnicas de simulación de Bootstrap. Las observaciones se dividieron en dos grupos: un conjunto de datos para la estimación del mejor modelo de regresión (n=120), y un conjunto de datos de validación (n=15). Para el conjunto de datos de estimación, los modelos presentaron dificultades a nivel de los valores extremos, lo cual produjo la eliminación de un valor para obtener el mejor modelo en el caso del MCP. En la validación de los modelos de regresión, los estadísticos de bondad y de ajuste del error estándar de predicción de medias (EEPM), la raíz del error estándar de predicción de medias (REEPM), el error estándar de predicción (EEP), la razón de desviación de predicción (RDP) y gráficos de valores observados contra predichos, confirmaron mejores ajustes para la regresión por MCP (EEP=0,304) respecto al RPC (EEP=0,312). El método de simulación mostró una mejor convergencia en los resultados de la regresión por MCP para predecir el porcentaje de proteína en la semolina de arroz.<hr/>AbstractThe objective of this study was the empirically compare the partial least squares (PLS) regression model and the principal components regression (PCR) model to predict the protein percentage in rice semolina. The estimates were carried out using the absorbance values in the near infrared region. 135 samples of rice semolina were collected between 2004 and 2012 from several pet food plants in Costa Rica. The convergence of the results was validated through Bootstrapping techniques. The observations were split in two groups: one data set to estimate the best regression model (n=120) and a data set of validation (n=15). The models estimated in the data set showed difficulties with outliers, consequently an observation was removed to obtain the best PLS model. In the validation of the regression model, the goodness of fit referred to statistics of the mean standard error of prediction (MSEP), the root mean square error of prediction (RMSEP), the standard error of prediction (SEP), the ratio of performance to deviation (RPD), and the graphics of observed against predicted values confirmed better adjustments for the PLS regression (SEP=0.304) in comparison to the PCR model (SEP=0.312). The simulation method showed a better convergence in the results of the PLS regression technique, to predict the percentage of protein in rice semolina. <![CDATA[<strong>Fecha del primer parto y productividad de vacas Charolais en Coahuila, México</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200377&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la fecha del primer parto de vacas Charolais sobre su eficiencia productiva en un sistema vaca - cría del sureste de Coahuila, México. Se analizó una década de información del hato para probar tal efecto. Cada animal (n=201) se asignó a uno de dos grupos consecutivos de pariciones de 42 días, conforme a la fecha de su primer parto. Las vacas que parieron temprano perdieron esta característica en partos subsecuentes; la repetibilidad (Ri) de la fecha al parto fue de 0,25, lo que indica que el mejoramiento de la fertilidad, desechando vacas cuyo primer parto fue tardío, sería modesto. La edad y peso al destete de las crías presentaron tendencias similares (p≤0,01). Las Ri del peso al destete de las crías y de la eficiencia al destete de la vaca fueron 0,11 y 0,27, respectivamente. El peso al destete de las vacas (Ri=0,66) respondió de manera cuadrática al número de parto, pero las que tuvieron el primer parto tardío consistentemente pesaron menos. Los animales cuyo primer parto ocurrió al inicio de la estación de partos, tuvieron mayor eficiencia en su vida productiva, como resultado de su comportamiento en dicho parto. La baja Ri de la fecha al parto indicó que esta variable fue sensible a las prácticas de manejo reproductivo y alimenticio del hato.<hr/>AbstractThe aim of the study was to evaluate the effect of first calving date of Charolais cows on their productive efficiency in a cow- calf system in the southeast of Coahuila, Mexico. Ten- year records of the herd were analyzed to test such effect. Each cow (n=201) was assigned to one of the two consecutive calving groups of 42 days each, according to the date of its first calving. Cows calving early lost this trait in subsequent parturitions; calving date repeatability (Ri) was 0.25, indicating that improvement of herd fertility, discarding cows that first calving was late, would be modest. Weaning age and weight of calves showed similar tendencies (p≤0.01). Ri for calf’s weaning weight and cow’s weaning efficiency were 0.11 and 0.27, respectively. Cow’s weaning weight (Ri=0.66) presented a quadratic response to parity number, but late first calving cows consistently weighed less. Cows, that first calving was at the beginning of the calving season, had better productive efficiency as a result of their performance at first calving. . Low calving date Ri indicates that this variable was sensitive to the reproductive and nutritional management of the herd. <![CDATA[<strong>Calidad nutricional y degradabilidad ruminal de la planta del guineo negro ( <em>Musa</em> AAA)</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200385&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del trabajo fue evaluar el valor alimenticio de un banco forrajero de guineo negro (Musa AAA). El estudio se llevó a cabo en la Estación Experimental Alfredo Volio Mata de la Universidad de Costa Rica, localizada en la provincia de Cartago, Costa Rica. El estudio fue realizado durante los meses de mayo a noviembre del año 2013 y se empleó un diseño de bloques completos al azar. Se obtuvieron valores promedio en la planta entera de 5,67% de materia seca, 6,50% de proteína cruda, 53,91% de fibra neutro detergente, 35,67% en fibra ácido detergente, 7,61% de lignina, 28,07% de celulosa, 18,23% de hemicelulosa, 1,95% de extracto etéreo, 19,30% de cenizas, 4,63% de proteína cruda fijada a la fibra neutro detergente y 25,32% de carbohidratos no fibrosos; además, para todos los componentes bromatológicos se encontraron diferencias estadísticamente significativas (p&lt;0,05) de acuerdo con la parte de la planta muestreada. En los análisis de degradabilidad ruminal, se encontraron valores de fracción soluble de 18,38% a 47,43%, fracción degradable de 33,45% a 45,76%, velocidades de degradación de 1,65%/h a 7,51%/h y porcentajes potencialmente degradables de 64,14% a 82,86%, según la parte de la planta muestreada. Según los datos analizados, la planta de Guineo Negro podría ser utilizada para alimentación de rumiantes en los lugares donde se encuentre disponible.<hr/>AbstractThe objective of the study was to evaluate the nutritional value of a Musa AAA fodder bank. The study was conducted at the Alfredo Volio Mata Experimental Station of the University of Costa Rica. It took place from May to November 2013 using a complete random block design. Mean values for the whole plant were of 5.67% of dry matter, 6.50% of crude protein, 53.91% of neutral detergent fiber, 35.67% of acid detergent fiber, 7.61% of lignin, 28.07% of cellulose, 18.23% of hemicellulose, 1.95% of ether extract, 19,30% of ash, 4.63% of crude protein attached to the neutral detergent fiber, and 25.32% of non- fibrous carbohydrates. Besides, statistical differences were found (p&lt;0.05) for all bromatological components, according to the sampled plant part. The analysis of ruminal degradability showed values ranging from 18.38% to 47.43% for the soluble fraction, from 33.45% to 45.76% for the degradable fraction, from 1.65%/h to 7.51%/h for the degradation speed, and from 64.14% to 82.86% the potentially degradable percentage, depending on the part of the plant sampled. According to analyzed data, Musa AAA plants could be used for feeding ruminants where available. <![CDATA[<strong>Aplicación de biorreguladores para la macropropagación del banano cv. Williams en cámara térmica</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200397&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este trabajo fue evaluar la respuesta prolífica de cormos de banano cv. Williams a la aplicación de 6-bencilaminopurina (6-BAP) y un bioestimulante a base de extracto de algas, en condiciones de cámara térmica. En la granja experimental “La Teodomira” de la Universidad Técnica de Manabí, Ecuador, se realizó una investigación desde noviembre del 2013 a abril del 2014. Los tratamientos fueron 6-bencilaminopurina (6-BAP) en concentraciones de 0, 20, 40 y 80 mg/l, y un bioestimulante a base de extractos de algas en dosis de 0, 20, 40 y 80 ml/cormo. La bencilaminopurina fue aplicada en el cormo, y el bioestimulante fue aplicado en drench. El diseño utilizado fue bloques completos al azar con tratamiento factorial A x B, donde los factores fueron 6-BAP y el bioestimulante, los tratamientos, fueron replicados cuatro veces, para un total de 64 unidades experimentales. Se detectaron diferencias significativas (p≤0,0001) para el factor 6-BAP, donde la mayor tasa de multiplicación fue alcanzada con la concentración de 40 mg/l con 47,28 plántulas/cormo. No hubo diferencias significativas (p≥0,9167) para el bioestimulante, ni para la interacción 6-BAP x bioestimulante (p≥0,3789). Se evidenció la formación de tejido calloso a partir de los brotes de primera generación (R1). Con la concentración de 80 mg/l de 6-BAP, se observó la presencia de plántulas anormales, en mayor proporción en las que provenían de tejido calloso.<hr/>AbstractThe objective of this research was to evaluate the prolific response of corms of banana cv. Williams to the application of 6-Benzylaminopurine (6-BAP) and a biostimulant based on algae extract, under thermal chamber conditions. The trial was carried out from November 2013 to April 2014 at “La Teodomira” experimental farm of the Technical University of Manabí in Ecuador. The treatments were 6-benzylaminopurine (6-BAP) at concentrations of 0, 20, 40, and 80 mg/l, and a biostimulant based on algae extract at doses of 0, 20, 40, and 80 ml/corm. Benzylaminopurine was applied in the corm and the biostimulant was applied in drench. The design used was a randomized complete block with A x B factorial treatment where 6-BAP and the biostimulant were the factors; the treatments were replicated four times, for a total of 64 experimental units. Significant differences (p≤0.0001) were detected for 6-BAP factor where the higher multiplication rate was obtained at the concentration of 40 mg/l with 47.28 plantlets/corm. There were no significant differences (p≥0.9167) neither for the biostimulant nor for the 6-BAP x biostimulant interaction (p≥0.3789). Callus tissue formation was evident from first generation (R1) sprouts. At the concentration of 80 mg/l of 6-BAP, the presence of abnormal plantlets, especially coming from callus tissue, was observed. <![CDATA[<strong>Efecto de la esterilización del suelo con vapor de agua sobre semillas de malezas</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200409&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del estudio fue evaluar el efecto de la esterilización de suelo con vapor de agua sobre la viabilidad de semillas de tres especies de malezas. El estudio se llevó a cabo en el año 2014 en la Estación Experimental Agrícola Fabio Baudrit Moreno (EEAFBM) de la Universidad de Costa Rica. Se evaluaron semillas de las arvenses Poa annua, Polygonum hydropiperoides y Brassica campestris, comunes en suelos utilizados para preparar almácigos de hortalizas en las zonas altas de la provincia de Cartago. Las semillas se ubicaron a dos profundidades (20 y 40 cm) dentro de un barril con suelo y se determinó la temperatura en ambas profundidades y en diferentes intervalos. Se utilizó un diseño experimental de bloques al azar con tres repeticiones por especie en cada profundidad. La temperatura se midió una vez que el vapor de agua atravesó la columna de suelo. La esterilización continuó por treinta minutos y a partir de ese momento se tomó nuevamente la temperatura, la cual fue de 99,3 °C en ambas profundidades y en los dos tiempos evaluados. Se determinó la viabilidad de las semillas utilizando cloruro de tetrazolio al 1%. El 100% de las semillas no presentó viabilidad después de finalizada la esterilización del suelo.<hr/>AbstractThe objective of this study was to evaluate the effect of soil steam sterilization on the viability of seeds of three weed species. The experiment was carried out in 2014 at the Fabio Baudrit Moreno Experiment Station (EEAFBM) of the University of Costa Rica. Weed seeds of Poa annua, Polygonum hydropiperoides, and Brassica campestris, common in soils used to prepare vegetable nurseries in the high lands of Cartago, were evaluated. Weed seeds were placed at two depths (20 and 40 cm) inside a barrel with soil; temperature at both depths and in different intervals was determined. The experimental design was random blocks with three replicates per species per depth. Temperature was measured when steam emerged on top of the soil column. Soil sterilization continued for thirty minutes and then soil temperature was measured again at both depths and intervals, indicating 99.3°C. Seeds viability was determined using tetrazolium chloride (1% v/v). All recovered seeds were non-viable after soil sterilization. <![CDATA[<strong>Informe de frutos de carambola dañados por <em>Amazona albifrons</em> Sparman, en Tabasco, México</strong>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200415&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo de este trabajo fue determinar, en un huerto familiar, la especie animal causante de dañar frutos verdes de Averrhoa carambola. El estudio se realizó en un huerto con dos árboles de carambola en el municipio de Cárdenas, Tabasco, México (18°00’10,9’’ N, 93°25’52,2’’ W). La pérdida de frutos se contabilizó del 21 de junio al 2 de agosto de 2015, mediante evaluaciones semanales. Se registró la pérdida de 12 637 frutos ocasionada por la especie de ave Amazona albifrons Sparman (Psittaciformes: Psittacidae), la cual se distribuye desde México hasta Costa Rica.<hr/>AbstractThe aim of this study was to determine, the animal species causing damage to inmature fruits of Averrhoa carambola, in a home garden. The study was conducted in a home garden with two star fruit trees in Cardenas, Tabasco, Mexico (18°00’10.9’’ N, 93°25’52.2’’ W). The loss of fruits was registered from June 21st to August 2nd, 2015 based on weekly evaluations. 12 637 fruits were toppled by the bird Amazona albifrons Sparman (Psitaciformes: Psittacidae), which is distributed from Mexico to Costa Rica. <![CDATA[Efecto de la suplementación lipídica sobre ácidos grasos en leche de vaca, énfasis en ácido ruménico]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212016000200421&lng=es&nrm=iso&tlng=es ResumenEl objetivo del presente trabajo fue realizar una revisión sobre el efecto de la suplementación con lípidos sobre la concentración de ácido linoleico conjugado (ALC-c9t11) o ruménico y otros ácidos grasos insaturados en la leche bovina. Se abordó el concepto y origen del ALC-c9t11 en rumiantes. Existe una tendencia internacional en mejorar la calidad de la alimentación, lo que implica el incremento de consumo de proteína animal, dentro de lo cual están los productos lácteos saludables y ricos en ALC-c9t11, que ha mostrado efectos anticancerígenos en modelos animales. En la leche bovina ALC-c9t11, resulta del consumo de ácidos grasos insaturados y de la extensión de la biohidrogenación ruminal. La suplementación con ácidos grasos insaturados de origen vegetal permite aumentar la concentración de ALC-c9t11 y disminuir la proporción de ácidos grasos saturados en la leche, pero la respuesta varía de acuerdo con la fuente de grasa empleada, su nivel y la interacción con la dieta basal.<hr/>AbstractThe aim of this study was to review the effect of the lipid supplementation on the concentration of conjugated linoleic acid (CLA-c9t11) or rumenic acid and other unsaturated fatty acids in bovine milk. The study addressed the concept and origin of the CLA-c9t11 in ruminants. There is an international trend to improve nutrition quality, which implies an increase in consumption of animal protein, including the healthy and rich in CLA-c9t11 dairy products. CLA-c9t11 has proved to have anticancer effects in animal models. CLA-c9t11 in the bovine milk results from the consumption of unsaturated fatty acids and from the extent of rumen biohydrogenation. Supplementation with unsaturated fatty acids of vegetable origin allows to increase the concentration of CLA-c9t11 and to decrease the proportion of saturated fatty acids in milk, but the response varies depending on the source of fat used, its level, and its interaction with basal diet.