Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Mesoamericana]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1659-132120130001&lang=es vol. 24 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[<b>Variabilidad genética de aislamientos colombianos del <i>potato mop-top virus</i> (PMTV)</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue evaluar los niveles de variación de aislamientos de PMTV en cultivos de papa de Colombia durante los años 2010 y 2011. Se obtuvieron secuencias de los genes de la cápside viral (CP, ARN 2) y del Triple Bloque de Genes (TGB2, ARN 3) de cepas de PMTV de los departamentos de Antioquia, Boyacá, Cundinamarca y Nariño. Adicionalmente, dos de los aislamientos fueron secuenciados en >83% de sus ARN 2 y 3. Los análisis filogenéticos basados en CP indicaron la presencia de dos clados. El primero contiene cepas de referencia mundial de PMTV en conjunto con 19 de las cepas de este estudio; mientras que el segundo clado sólo agrupó cepas de Colombia, las que compartieron menos de 76% de identidad con el primer grupo. Esto posiblemente indica la ocurrencia de una nueva especie de pomovirus, aunque se requiere secuenciación de todo el genoma para confirmar dicha hipótesis taxonómica. El análisis del TGB2 generó un solo clado, agrupando indistintamente las cepas colombianas de PMTV con las de otros países. El análisis de los segmentos 2 y 3 del genoma viral, indicó que los dos aislamientos colombianos secuenciados compartían >94% de identidad con las secuencias de cepas de República Checa y Suecia. Estos resultados pueden ser utilizados para el diseño de herramientas de diagnóstico del PMTV en los Andes, que apoyen los programas de certificación de tubérculo-semilla y mejoramiento genético de papa.<hr/>The objective of this work was to study the level of variation of PMTV isolates from Colombian potato crops through 2010 and 2011. Genes encoding for the viral coat protein (CP, ARN 2) and the Triple Gene Block (TGB2, ARN 3) were sequenced from PMTV isolates obtained in the provinces of Antioquia, Boyacá, Cundinamarca y Nariño. Additionally, RNA 2 and RNA 3 from two isolates were almost sequenced to completion (>83%). Phylogenetic analysis based on the CP sequence revealed the presences of two clades. The first clade included PMTV reference strains from all over the world and 19 Colombian isolates used in this study. The second class grouped only Colombian isolates and shared less than 76% identity with clade 1, suggesting a new pomovirus species. Complete genome sequencing is required to confirm this hypothesis. Phylogenetic analysis using the TGB2 gene grouped all sequences in a single clade. Sequence analysis of segments 2 and 3 of the viral genomes revealed >94% sequence identity with PMTV isolates from Czech Republic and Sweden. These findings will be helpful in the development of diagnostic tools for PMTV in the Andes in order to support tuber-seed certification and genetic improvement programs. <![CDATA[<b>Reservas de biomasa de árboles dispersos en potreros y mitigación al cambio climático</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100002&lng=es&nrm=iso&tlng=es El presente estudio tuvo como objetivo determinar la contribución de los árboles en potreros a la mitigación al cambio climático mediante la estimación de las reservas de carbono in Costa Rica y Nicaragua. Entre los años 2002 y 2003, 17 783 árboles fueron inventariados en potreros de 59 fincas ubicadas en zonas de bosque tropical seco, húmedo y seco con transición a húmedo. El valor promedio de las reservas de biomasa de los árboles en los potreros fue de 10,7±1,1 Mg/ha con un valor mínimo de 5,3±1 Mg/ha en Rivas y un máximo de 13,5±3,5 Mg/ha en Matiguás. Existe relación entre la biomasa arriba del suelo de los potreros con la densidad árboles y el área basal, lo que permitió desarrollar ecuaciones simples para predecir dichos cambios. El diseño de políticas que incentiven la conservación y manejo de árboles en potreros, será un aspecto clave a ser incorporado dentro de las estrategias de cambio climático de los países.<hr/>This study aimed to explore the contribution of trees in pastures to climate change mitigation by estimating tree biomass stocks (carbon) in Costa Rica and Nicaragua. Between 2002 and 2003, 17,783 trees were inventoried in pastures of 59 farms located in areas representing three life zones: tropical dry forest, tropical wet forest and transition from tropical dry to tropical wet forest. The average value of biomass stocks of trees in pastures was 10.7 ± 1.1 Mg/ha with a minimum value of 5.3 ± 1 Mg/ha in Rivas and a maximum of 13.5 ± 3.5 Mg/ha in Matiguás. There is a relationship between aboveground biomass in the pastureland, tree density and basal area, which allows the development of simple equations. The design of policies that encourage the conservation and management of trees in pastures will be a key aspect to be incorporated into national climate change strategies. <![CDATA[<b>Nematodos fitoparásitos asociados al tomate en la zona occidental de Nicaragua</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100003&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este estudio fue identificar la diversidad y dinámica poblacional de los nematodos fitoparásitos asociados al tomate en los departamentos de León y Chinandega pertenecientes al occidente de Nicaragua. Durante el ciclo agrícola 2010-2011 se muestrearon cinco plantaciones en cada departamento. Se realizaron ocho muestreos en cada plantación para un total de 80 muestras en las diez plantaciones seleccionadas. Estas fueron tomadas a 10 m entre sí en forma de zig-zag. Se extrajeron los nematodos de suelo mediante el método de Baermann modificado y extracción de nematodos de raíces mediante el método de macerado y tamizado de raíces. Los datos obtenidos fueron correlacionados con factores que afectan las poblaciones de nematodos, tales como tipo de suelo, rotación de cultivos y precipitaciones. Igualmente se describió el crecimiento poblacional de los principales géneros mediante modelos matemáticos. Las densidades más altas fueron obtenidas de muestras de suelo, los más frecuentes en 100 g de suelo fueron especies no identificadas de Meloidogyne sp. con 739, Pratylenchus con 555, Tylenchorhynchus 386 y Helicotylenchus 252 individuos. Se evidenció también que el factor precipitaciones no tuvo un efecto significativo sobre las poblaciones de nematodos. Finalmente, Meloidogyne y Pratylenchus presentaron un crecimiento poblacional que se ajusta a un modelo matemático lineal (R2=0,98 para ambos géneros), donde existió una correlación positiva y lineal entre las etapas fenológicas del tomate y el incremento de nematodos en el suelo.<hr/>The objective of this study was to identify parasitic nematodes associated with the tomato crop in Leon and Chinandega western region of Nicaragua. During the period of 2010-2011, five tomato fields were sampled in both Leon and Chinandega; these samples included soil and roots, the total sampled area was of 2.5 ha. Eight samples were collected from each of the ten tomato plantations studied, for a total of 80 samples. Soil and root samples were taken 10 m from each other in a zig-zag pattern. Soil nematode extraction was conducted using the Modified Baermann funnel technique and maceration and sieving method was used for root nematodes. The data obtained was correlated with predisposing factors that have been reported to influence nematodes such as soil type, crop rotation and precipitation. Similarly, the population growth of the main nematode genera was described through mathematical models. The greatest densities of nematodes were isolated from soil samples; the most common nematodes in 100 grams of soil were Meloidogyne with 739, Pratylenchus with 555, Tylenchorhynchus with 386 and Helicotylenchus with 252. It was proven that precipitation had no significant effect on the parasitic nematode population. Finally, it was determined that the increasing number of Meloidogyne and Pratylenchus in the tomato crop fit a linear mathematical model (R2=0,98 for both nematodes), showing an existing positive and linear correlation between the phenological stages of the tomato and the increment of the nematodes in the soil. <![CDATA[<b>Caracterización del consumo de hostalizas en las familias del Sur-Sur de Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100004&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue determinar los diferentes aspectos cuantitativos y cualitativos que explican la cultura de consumo actual de hortalizas en las familias residentes en la zona sur-sur de Costa Rica. Este trabajo expone resultados relacionados a la caracterización realizada en el 2011 en familias residentes en la denominada zona sur-sur de Costa Rica sobre la cultura de consumo de productos hortícolas. Se aplicaron cuestionarios a una muestra estratificada de familias; lo que permitió establecer la valoración de los precios de mercado, por parte de las familias, para consumir estos alimentos, donde se determinó un valor máximo de US$1,74 millones por semana. Los principales rubros de consumo de acuerdo al valor pagado fueron el tomate, la papa, el plátano, la cebolla y el brócoli, para citar los cinco principales. También fue posible establecer valoraciones cualitativas sobre el consumo de estos productos; por ejemplo se determinó que para el 71,2% de las familias, la frescura representa la característica de mayor valor, además, el principal sitio donde los núcleos familiares realizan las compras de estos alimentos corresponde a supermercados (38,4% de los casos).<hr/>The objective of this work was to determine the various quantitative and qualitative aspects that explain the culture of vegetable consumption of families living in the so-called south-south region of Costa Rica. This work presents results from the characterization of horticulture products consumption culture performed in 2011 amongst families that live in the region known as south-south Costa Rica. Through surveys applied to a stratified sample of families, market prices were determined for home consumption of these foods, which determined a maximum value of US$1,74 million per week, where the main items of consumption according to the amount paid would be the tomato, potato, plantain, onion and broccoli to name the top five. Qualitative assessments of the consumption of these products were also possible to establish, for example, 71.2% of families in the study area indicated that freshness was the most valuable property for purchase, amongst other traits such as the main place to acquire these foods, were the supermarket was the most common corresponding to 38.4% of cases. <![CDATA[<b>Identificación de <i>Thrips palmi</i> Karny (Thysanoptera: Thripidae) en cultivos de cucurbitáceas en Panamá</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100005&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue la identificación morfológica y molecular de T. palmi en cultivos de cucurbitáceas en Panamá. Los especímenes fueron colectados en las provincias de Los Santos, Herrera, Coclé, Veraguas y Chiriquí, del 17 de febrero de 2009 al 17 de agosto de 2010. La identificación de los insectos fue realizada en el Laboratorio de Protección Vegetal (LPV), del Centro de Investigación Agropecuaria Central (CIAC), del Instituto de Investigación Agropecuaria de Panamá (IDIAP), ubicado en Los Canelos, distrito de Santa María, provincia de Herrera, Panamá. Los especímenes fueron identificados mediante morfología utilizando claves taxonómicas. Se utilizó la reacción en cadena de la polimerasa (PCR) con cebadores específicos de T. palmi, los cuales amplifican el gen mitocondrial de la citocromo oxidasa subunidad I (mtCOI). Se obtuvieron amplicones (productos de PCR) del tamaño esperado (220-pb) correspondientes a T. palmi. Adicionalmente, un producto amplificado fue purificado y secuenciado. Para verificar la identidad del insecto, la secuencia obtenida fue analizada con ayuda del Instrumento de Búsqueda de Alineamientos Locales Básicos (BLAST) y comparada con secuencias de referencia del Centro Nacional para la Información Biotecnológica (NCBI).<hr/>The objective of this work includes the morphological and molecular identification of T. palmi in cucurbit crops in Panama. The specimens were collected from the provinces of Los Santos, Herrera, Coclé, Veraguas and Chiriquí, from February 17th of 2009 until August 17th of 2010. The insects identification was realized at the Laboratory of Plant Protection (LPV), of Agricultural Research Center Central (CIAC), of Agricultural Research Institute of Panama (IDIAP), located in Los Canelos, Santa María district, Herrera province, Panama. The specimens were identified by morphology using the taxonomic keys. The polymerase chain reaction (PCR) was used with T. palmi specific-primers, which amplify the mitochondrial gene cytochrome oxidase subunit I (mtCOI). Amplicons (PCR products) of the expected size (220-bp) were obtained from T. palmi. Furthermore, an amplified product was purified and sequenced. To verify the identity of the insect, the sequence obtained from it was analyzed using the Basic Local Alignment Search (BLAST) and compared with reference sequences from the National Center for Biotechnology Information (NCBI). <![CDATA[<b>Actividad enzimática y capacidad antioxidante en menta (<i>Mentha piperita</i> L.) almacenada bajo refrigeración</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100006&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de esta investigación fue estudiar el efecto de las bajas temperaturas sobre la actividad enzimática y capacidad antioxidante en menta (Mentha piperita L.). Se cuantificó su comportamiento en almacenamiento a 6 y 10ºC con respecto a un testigo (temperatura ambiente), para esto, se condujo un experimento en laboratorio durante el ciclo primavera-verano de 2011 en la Universidad Autónoma Chapingo, Texcoco, México. Se evaluó la actividad enzimática de peroxidasa (POD), polifenol oxidasa (PFO), superóxido dismutasa (SOD) y catalasa (CAT), de igual forma se determinó la capacidad antioxidante (CA), contenido de fenoles totales (FT) y de vitamina C (VC). La temperatura de 10ºC incrementó la actividad enzimática de POD de 194,72 a 306,29 U/g de PF; así como la actividad antioxidante de 262,57 a 327,32 mm TEAC/g de PF. Por otra parte, a 6 y 10ºC aumentaron los contenidos de FT y VC, inverso a lo sucedido con la actividad de SOD que disminuyó de 53,68 a 26,22 U/g de PF. El tratamiento a temperatura ambiente favoreció una mayor actividad de PFO (90,02 U/g de PF). La refrigeración incrementó la actividad enzimática de POD, el contenido de FT y VC. Por otro lado, la actividad de SOD disminuyó y la CA fue mayormente afectada por la temperatura de almacenamiento a 10ºC.<hr/>The objective of this investigation was to study the effect of low temperatures over the enzymatic activity and antioxidant capacity in mint (Mentha piperita L.), behavior was quantified during storage at 6 and 10°C with respect to a control treatment (at room temperature), for this purpose, a laboratory experiment was conducted during a spring-summer cycle of 2011 at the University Autonomous of Chapingo, Texcoco, Mexico. The activity of enzymes, such as peroxidase (POD), polyphenol oxidase (PPO), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT), was determined; as well as the antioxidant capacity (AC), total phenol (TP) and vitamin C (VC) content. The main result found is that the enzymatic activity of POD increased from 194,72 to 306.29 U/g of FW (fresh weight) at 10°C; the antioxidant activity also increased from 262,57 to 327,32 mm TEAC/g of WF at the same temperature. On the other hand, at 6°C and 10°C the contents of WF and VC increased, but the effect on the activity of SOD was inverse as it decreased from 53,68 to 26,22 U/g of WF. The treatment room temperature contributes to an increased activity of the PPO (90,02 U/g of WF). The use of refrigeration increased enzymatic activity of POD, PT contents and VC. Also it was found that the SOD activities decreased and the AC was greatly affected at a 10°C storage temperature. <![CDATA[<b>Recuperación del <sup>15</sup>n en la planta de banano y en el suelo de áreas con origen sedimentario</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Entre octubre, 2003 a febrero, 2004 en la Finca Venecia, situada en Matina de Limón, se determinó la movilidad del nitrógeno en el suelo y la recuperación en la planta de banano. Se empleó el procedimiento isotópico con 15N, mediante método directo. Se evaluaron tres fuentes enriquecidas con 15N: úrea (U), nitrato de amonio (NA) y sulfato de amonio (SA), con una dosificación de 424 kg de N por hectárea por año; estas se “monitorearon” a través del perfil a cuatro profundidades: 10, 30, 60 y 90 cm del suelo y el cultivo del banano en cuatro estados fenológicos (F10, Fm, floración y cosecha). Se determinaron formas de N disponibles provenientes del SA, en mayor cantidad en el suelo y en menor cantidad en los tejidos de la planta, lo que indica una menor tendencia a perderse o absorberse del sistema que las otras fuentes. La urea es la fuente nitrogenada que produjo la mayor acumulación de N en la fruta y afectó de forma positiva el peso seco de la planta, en comparación con las otras fuentes nitrogenadas evaluadas (NA y SA). El uso de SA parece tener un efecto negativo en el crecimiento del rizoma de la madre y del hijo de sucesión, por lo cual su uso como única fuente de fertilización nitrogenada no es recomendable. Tal comportamiento podría indicar la necesidad de emplear una fertilización donde la concentración total de N, provenga de una mezcla de varias fuentes.<hr/>Between October, 2003 to February, 2004 at the Finca Venecia, located in Matina in Limón, mobility in soil and recovery of banana plant nitrogen was determined, using the direct method with 15N isotopic method. Three sources enriched with 15N: urea (U), ammonium nitrate (NA) and ammonium sulfate (SA) were evaluated, at a dosage of 424 kg N per hectare per year and “monitored” through profile at four depths: 10, 30, 60 and 90 cm of soil and four growth stages (start, F10, Fm, flowering and harvest) of banana cultivation. Forms of N available from the SA was determined in greater quantity in the soil and in lesser amounts in tissues of the plant, indicating a lower tendency to be lost or absorbed from the system than the other sources. Urea is the nitrogen source that produces the greatest accumulation of N in the fruit and positively affects the plant dry weight, compared with other nitrogen sources tested (NA and SA). The use of SA appears to have a negative effect on the growth of the mother and offspring rhizome so its use as the sole source of N fertilization is not recommended. Such situation may indicate the need to use a fertilizer where the total concentration of N, comes from a mixture of several sources. <![CDATA[<b>Indicadores e índices de calidad de los suelos (ICS) cebaderos del sur del estado de hidalgo, México</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100008&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue establecer indicadores e índices de calidad para suelos (ICS), que permitan realizar evaluaciones y estimaciones rápidas en suelos cebaderos del sur del estado de Hidalgo, México. Ocho indicadores fueron normalizados en una escala 0-1 que representan, respectivamente, la peor y mejor condición desde el punto de vista de la calidad, independientemente de los valores absolutos medidos para cada indicador. Los máximos y mínimos para algunos atributos fueron establecidos para las condiciones óptimas. El ICS encontrado en esta región fue de 0,48 lo cual lo ubica en clase de moderada calidad. Este valor estuvo fuertemente influenciado por bajos valores de carbono orgánico del suelo (COS), como propiedad que más los está afectando. Esta disminución del COS resulta también la causa principal de los valores bajos de estabilidad de agregados e infiltración y un indicador de los valores de densidad aparente. Estos cambios en las propiedades físicas afectan la condición superficial del suelo provocando un incremento de los procesos de erosión, con la consiguiente pérdida de espesor del horizonte superficial, reflejada por el indicador correspondiente.<hr/>The objective of this study was to establish indicators and soil quality index (SCI) to enable rapid assessments and estimates in feedlot soils of the southern state of Hidalgo, Mexico. Consideration was given eight indicators were standardized on a 0-1 scale, representing respectively the worst and best condition from the standpoint of quality, regardless of the absolute values measured for each indicator. The maximum and minimum values for some attributes were set to optimal conditions. The SCI found in this region was 0.48, which places it as moderate quality. This value was influenced by low values of soil organic carbon (SOC), as property that is affecting these soils. This decrease of SOC is also the main cause of the low values of aggregate stability and infiltration and an indicator of the values of bulk density. These changes affect the physical properties of soil surface condition leading to increased erosion processes, with consequent loss of thickness of the surface horizon, reflected by the indicator. <![CDATA[<b>Rendimiento de variedades precoces de maíz grano amarillo para valles altos de México</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es En este trabajo se estableció como objetivo determinar la capacidad productiva de variedades de grano amarillo desarrolladas en la Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, de la Universidad Nacional Autónoma de México (FESC-UNAM) y en el Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuaria (INIFAP). Fueron establecidos, dos experimentos uniformes, uno en el Campo Experimental Valle de México (CEVAMEX), en Santa Lucía de Prías y otro en la Facultad de Estudios Superiores de Cuautitlán, de la Universidad Nacional Autónoma de México (FESC-UNAM), en comparación con un testigo comercial de grano blanco y dos testigos de grano amarillo; ambos se sembraron en la segunda quincena de junio de 2010. Se evaluaron trece variedades, en un diseño experimental de bloques completos al azar, con tres repeticiones. El mayor rendimiento medio se obtuvo en CEVAMEX (5887 kg/ha), el cual fue superior al obtenido en FESC-UNAM (3799 kg/ha). En el grupo de mayor rendimiento de grano se ubicaron las variedades ORO ULTRA UNAM C (6913 kg/ha), V-55 A (6284 kg/ha), V-53 A (6035 kg/ha) y V-54 A (5405 kg/ha).<hr/>The objective in this work was to evaluate the grain yield capacity of yellow grain maize varieties developed in The Cuautitlan Faculty of Superior Studies, of the Autonomous National University of Mexico (FESC-UNAM), and the National Institute for Forestry, Agricultural and Livestock, Research (INIFAP). Two experiments were planted in two locations; one in the CEVAMEX, in Saint Lucia of Prias and another at the FESC-UNAM, compared to white grain and yellow commercial control groups; both were planted mid June, 2010. Thirteen maize varieties were evaluated in each experiment under a randomized complete block design with three replications. The site of CEVAMEX had the best grain yielding, 5887 kg/ha, and was superior (p ≤ 0.05) to the experiment of FESC-UNAM (3799 kg/ha). The best grain yielding varieties were ORO ULTRA UNAM C (6913 kg/ha), V-55 A (6284 kg/ha), V-53 A (6035 kg/ha) and A V-54 (5405 kg/ha). <![CDATA[<b>Densidad de población y fertilización nitrogenada en la producción de semilla híbrida de maíz</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100010&lng=es&nrm=iso&tlng=es El presente estudio tuvo como objetivo determinar el efecto de la densidad de población y la fertilización nitrogenada en el rendimiento y calidad de semilla híbrida de maíz. El experimento se realizó en el Instituto de Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias-Campo Experimental Bajío (INIFAP-CEBAJ), en el ciclo P-V 2009. En la cruza CML 142 x CML 176, progenitor femenino del híbrido H-374C, se evaluaron tres densidades de población (60, 75 y 90 mil plantas/ha) y tres niveles de nitrógeno (150, 250 y 350 kg/ ha). En la línea CML 176, progenitor femenino del híbrido H-469C, se evaluaron los niveles de población de 60, 80 y 100 mil plantas/ha y los mismos niveles de nitrógeno que en el híbrido anterior. Se midieron caracteres agronómicos, rendimiento, sus componentes y la calidad física y fisiológica de semilla. En la cruza CML 142 x CML 176, el nitrógeno no tuvo efecto significativo en los caracteres evaluados. La densidad de población afectó estadísticamente el rendimiento, la floración y el índice de prolificidad. En la línea CML 176, la densidad de población afectó significativamente el rendimiento, la floración y el índice de prolificidad, asimismo, modificó el diámetro y longitud de mazorca y el número de semillas por hilera. También los porcentajes de semilla útil, bola grande y el desecho, fueron modificados por este factor. El nitrógeno presentó diferencias estadísticas para el número de mazorcas por planta, el diámetro y la longitud. El peso de mil semillas, el peso volumétrico y el vigor a través de la prueba de envejecimiento acelerado no se modificaron por el efecto de los tratamientos en los dos genotipos evaluados.<hr/>The objective of this work was to evaluate the effect of population density and nitrogen fertilization on hybrid corn seed yield and quality. The experiment was conducted at the Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agricolas y Pecuarias Campo Experimental Bajío (INIFAP-CEBAJ) in the P-V cycle 2009. In the crosses CML 142 x CML 176, female parent of hybrid H-374C, three population densities (60, 75 and 90 000 plants/ ha) and three nitrogen levels (150, 250 and 350 kg/ha) were evaluated. In line CML 176, female parent of hybrid H-469C, population levels of 60, 80 and 100 thousand plants/ha and the same levels of nitrogen as the previous hybrid were evaluated. Agronomic traits, yield, components and the physical and physiological quality of seed were measured. In the crosses CML 142 x CML 176, the nitrogen had no significant effect on the characters evaluated. The population density significantly affected the yield, flowering and prolificacy index. In line CML 176, the population density also affected significantly the yield, flowering and prolificacy index and it also changed the diameter and length of pod and seed number per row. Other seed traits also modified by this factor were: useful percentage rates, large ball, and waste. The nitrogen presented statistical differences for the number of ears per plant, diameter and length of ear. The weight of a thousand seeds, the volumetric weight and vigor through the accelerated aging test were not modified by the effect of treatment in both evaluated genotypes. <![CDATA[<b>Comportamiento agronómico de líneas para la producción de semilla de sorgo</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100011&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de esta investigación fue evaluar el comportamiento agronómico de líneas isogénicas A, B y líneas R restauradoras de la androfertilidad de sorgo para grano. El ensayo se realizó durante el ciclo primavera-verano 2009-2010 en Marín Nuevo León, México, bajo riego por goteo. Se evaluaron días a floración, rendimiento de semilla en gramos por planta, grados Brix en el jugo del tallo y peso de 1000 semillas. Se realizó el análisis estadístico con la prueba de comparación de medias con muestras independientes en las líneas isogénicas A y B. En las líneas R, se realizó el análisis de varianza y la prueba DMS (P<0,05%). Algunas de las líneas A y B no fueron isogénicas. Se encontraron líneas A y R que en cruza pueden formar híbridos para la producción comercial de grano de sorgo. Se identificaron líneas B y R que pueden utilizarse como variedades y se definieron los días de siembra para sincronizar la floración de las líneas progenitoras A y R para la producción de semilla híbrida de sorgo.<hr/>The objective of the study was to evaluate the agronomic performance of A, B isogenic lines and R grain sorghum lines which restore androfertility of sorghum for grain production. This work was performed during the spring-summer 2010 in Marin Nuevo Leon under drip irrigation. Days to flowering, seed yield per plant, brix degrees and weight of 1000 seeds were measured. The statistical analysis with the benchmark test of averages with independent samples was realized in A, B sorghum lines to days to flowering, seed yield per plant, brix degrees and weight of 1000 seeds. In R lines the analysis of variance and DMS (P<0.05%) test was performed. A an B lines were not completely isogenic; there are A and R lines that may be crossed to produce commercial sorghum grain seed. B and R lines might be used as varieties and A, R parental lines planting splits were defined to produce hybrid sorghum seed. <![CDATA[<b>Productividad y calidad nutricional de genotipos de sorgo para doble propósito</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100012&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del presente trabajo fue evaluar genotipos de sorgo para productividad de grano y rastrojo, así como la calidad nutricional para la alimentación del ganado. En los años 2003, 2004 y 2005 se evaluaron 26, 15 y 8 genotipos, respectivamente, con el testigo INTA CNIA en época de postrera (agosto-noviembre), en las instalaciones del Centro Nacional de Investigación Agropecuaria (INTA-CNIA), Nicaragua. Se midieron variables agronómicas y se determinó la calidad nutricional de hojas y tallos, usando el método de espectrometría en el infrarrojo cercano. Para todas las variables agronómicas y de calidad nutricional, se encontraron diferencias significativas entre genotipos, a excepción de rendimiento de grano en 2004 y contenido de fibra detergente neutro y ácido en tallos. La heredabilidad de características agronómicas y de los componentes de calidad en hojas fue alta (≥ 0,50), con valores comprendidos entre 0,96 y 0,51 e inferior para la mayoría de los parámetros de calidad en tallos, comprendidos entre 0,47 y 0,20. La única correlación positiva fue entre materia proteica total (MAT) y hoja/rastrojo fresco (H/RF) en los tallos. Los genotipos BF 95-11/195, Sureño, SH 688, V 142 y V 144 sobresalieron en rendimiento de grano, rastrojo y calidad nutricional (hojas-tallos). Sureño superó en materia proteica bruta por hectárea (MPB/ha) al testigo en 50 y 33% en hojas y tallos, respectivamente.<hr/>The objective of this study was to evaluate a set of dual purpose sorghum genotypes for their grain and fodder productivity, as well as for nutritional quality of leaves and stems for livestock. From 2003 through 2005, 26, 15 and 8 genotypes were evaluated respectively, in comparison with the control variety INTA CNIA during the postrera season (August to November) in the experimental fields of the National Agricultural Research Centre (INTACNIA), Nicaragua. Agronomic traits were measured as well as nutritional quality of leaves and stems using the Near Infrared Spectrometry method. For all agronomic and nutritional quality traits were found significant differences among genotypes, except for grain yield in 2004, and the neutral and acid detergent fiber contents in stems. The heritability of agronomic and quality traits in leaves was high (≥ 0.50), with values between 0.96 and 0.51 but lower for most of quality parameters in stems, with values between 0.47 and 0.20. The only significant positive correlation was among crude protein (MAT) and leave - stem ratio in fresh stems (H/RF). The genotypes BF 95-11/195, Sureño, SH 688, V142 and V 144, achieved the best results for grain and fodder yield and fodder quality (regarding both leaves and stems). Sureño out-yielded the control variety for crude protein content per hectare (MPB/ha) in 50 and 33 % for leaves and stems respectively. <![CDATA[<b>Productos naturales como estimuladores del sistema inmunológico de <i>Litopenaeus vannamei</i>, infectado con <i>Vibrio parahaemolyticus</i></b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue determinar la respuesta inmunológica de Litopenaeus vannamei con manano-oligosacáridos (T1), ajo (T2) y un compuesto de extractos de plantas (T3) después de ser infectados con Vibrio parahaemolyticus. Se realizaron dos bioensayos con una duración de seis (1x106 UFC) y catorce (3x106 UFC) días en el Centro de Investigación en Ciencias del Mar y Limnología de la Universidad de Costa Rica durante el 2011. Para esta investigación se extrajeron 120 camarones para cada periodo experimental de fincas ubicadas en la Península de Nicoya. Al finalizar la dosificación de los productos se evaluó la ganancia de peso y la conversión alimenticia. Luego de la infección con V. Parahaemolyticus se realizaron hemogramas, coagulación, bacteriología de hemolinfa y mortalidad acumulada. Los parámetros inmunológicos no mostraron diferencias estadísticas (P&gt;0,05) entre tratamientos en ningún periodo, sin embargo a los seis días T1 mostró los mejores resultados con 41,07x10(5) hemocitos/ml; una coagulación de 34,40 s y 4,44x10³ UFC/ ml. En el periodo de catorce días T2 obtuvo los mejores valores (55,76x10(5) hemocitos/ml; una coagulación de 34,20 s y 15,4x10³ UFC/ml). La mortalidad acumulada se presentó a las diez horas de inoculación, hubo menor cantidad de muertes en T1 y T3 (76,2%) a los seis días, mientras que a los catorce días fue para T1 (93,2%). La ganancia de peso y la conversión alimenticia resultaron con diferencias estadísticas (P<0,05) solo para el bioensayo que se extendió por seis días, donde T2 presentó una biomasa de 54,3 g, un incremento en la ganancia de peso de 19,3% y una conversión alimenticia de 1,4.<hr/>The objective was to determine the immunological response of Litopenaeus vannamei using mannan-oligosaccharides (T1), garlic (T2) and a compound from plant extracts (T3) after being infected with Vibrio parahaemolyticus. Two bioassays were performed with duration of six (1x106 CFU) and fourteen (3x106 CFU) days in the Marine Sciences and Limnology Research Center, University of Costa Rica in 2011. Research used 120 shrimp for each experimental period, extracted from farms located in the Nicoya Peninsula. Weight gain and feed conversion were evaluated after product’s dosage. After infection with V. Parahaemolyticus, hemograms, coagulation, hemolymph’s bacteriology and accumulated mortality analysis were made. Immunological parameters showed no statistical difference (P&gt;0,05) between treatments in any period, however after six days, T1 showed 41,07 x10(5) hemocytes/ml, coagulation of 34,40 s and 4,44x10³ CFU/ml. Throughout the fourteen day period, T2 obtained the best values (55,76x10(5) hemocytes/ml, coagulation of 34,20 s and 15,4x10³ CFU/ml). After 10 hours of inoculation, accumulated mortality presented fewer deaths in T1 and T3 (76,2%) at six days, whereas at 14 days was (93,2%) for T1. Weight gain and feed conversion presented statistical differences (P<0,05) only for the bioassay which lasted six days, where T2 showed a 54,3 g biomass, an increase in weight gain of 19,3% and feed conversion of 1,4. <![CDATA[<b>Efecto de la proporción de leche bovina y caprina en las características del dulce de leche</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100014&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue determinar el efecto de la proporción de leche de vaca y leche de cabra en las características del dulce de leche. En la Universidad de Costa Rica y en el Instituto Nacional de Aprendizaje (enero de 2010 a mayo de 2011) se evaluó el efecto sobre el pH, grados Brix, color y textura en los días 1 y 60 de almacenamiento, de diferentes proporciones de sustitución de leche bovina por leche caprina en el dulce de leche (0%, 25%, 50%, 75% y 100%). El agrado sensorial se estimó en el día 15 con 100 consumidores para las formulaciones y un producto comercial de referencia, efectuando un análisis de conglomerados. Para todas las variables existió efecto significativo del almacenamiento (p≤0,05), solo para el pH hubo interacción almacenamiento x producto. A mayor porcentaje de sustitución, menor fue el pH, disminuyendo este con el almacenamiento. Se requirió de más grados brix para alcanzar la consistencia deseada en las formulaciones que contenían leche caprina. El color mostró diferencias significativas (p≤0,05) pero con variaciones leves, incrementándose el color rojizo y amarillento con el tiempo y el porcentaje de sustitución. Existieron diferencias significativas (p≤0,05) en elasticidad, dureza, consistencia, índice de viscosidad y adhesividad para todos los porcentajes de leche de cabra excepto para 25% y 50%, generando un 0% de leche caprina la mayor dureza, adhesividad y elasticidad. Sensorialmente, un primer conglomerado (63%) arrojó un aceptable agrado para todas las muestras, mientras un segundo conglomerado (37%) manifestó un mayor agrado por el dulce de leche comercial y en segundo lugar por la sustitución de 50%.<hr/>The objective of this work was to determine the effect of the proportion of cow and goat milk in the composition of milk candy “dulce de leche”. The evaluation was conducted at the Universidad de Costa Rica and the Instituto Nacional de Aprendizaje (from January 2010 to May 2011), to establish the effect on the pH, Brix degrees, color and texture in days 1 and 60 of storage, of different goat milk proportions in the milk candy (0%, 25%, 50%, 75% and 100%). Sensorial acceptance of such formulations was estimated for 100 consumers using formulations at day fifteen and a commercial product used as reference; this data was assessed using a cluster analysis. For all variables there is a significant effect of storage (p≤0.05), but only interactions between storage and pH were revealed. The higher the proportion of goat milk, the lower the pH, especially as storage time increases. High Brix values were needed to obtain a desirable consistency in formulations containing goat milk. The color showed significant differences (p≤0.05) but with slight variations, reddish and yellowish color being increased with time and with the percentage of substitution. Significant differences (p≤0.05) in elasticity, hardness, consistency, viscosity index and adhesiveness for all the percentage of goat milk except for 25% and 50% existed; the 0% formulation generated the greater hardness, adhesiveness and elasticity. Analysis of sensory data obtained a first cluster (63%) of people who showed a good acceptance for all samples, while a second cluster (37%) reported increased liking for the commercial brand used as reference and for the 50% substitution as well. <![CDATA[<b>Producción y calidad fisicoquímica de leche de cabras suplementadas con forraje verde hidropónico de maíz</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100015&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del presente trabajo fue evaluar la producción y calidad fisicoquímica de leche de cabras al ser suplementadas con dietas que contenían forraje verde hidropónico de maíz. Este estudio se desarrolló en la Comarca Lagunera de Coahuila, México durante los meses de marzo a agosto de 2011. Para la dieta 1 se empleó una relación 85:15 (base seca) de alfalfa henificada y forraje verde hidropónico (AH: FVH). La dieta 2 se formuló con una relación 70:30 de AH y FVH, mientras que la dieta testigo tuvo una relación 87.5:12.5 de alfalfa henificada y vaina de mezquite. Se utilizó un diseño en triple cuadro latino. La producción y calidad de leche fueron mayores al suministrar la dieta compuesta con alfalfa henificada y forraje verde hidropónico de maíz al 30%.<hr/>The purpose of this investigation was to evaluate the yield and physicochemical quality of goat milk obtained under supplementation of diets containing hydroponic green fodder. This study was performed in the Comarca Lagunera in Coahuila, México, from March to August of 2011. For diet 1 a ratio of 85:15 (dry matter) of alfalfa and hydroponic green fodder (AH:FVH) was employed. Diet 2 was formulated at a 70:30 rate of alfalfa and FVH; meanwhile the control diet contained 87.5:12.5 of alfalfa and mezquite sheath. A triple latin square design was used for the experiment. The highest milk yield and quality was obtained from supplementing the goats diet with the alfalfa and 30% of hydroponic green fodder. <![CDATA[<b>Efecto de la edad al primer parto sobre parámetros productivos en vacas Jersey de Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100016&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del presente trabajo fue determinar el efecto de la edad al primer parto (EPP) sobre la producción láctea en vacas Jersey. Se analizaron los registros de 28 367 vacas pertenecientes a 545 hatos, registrados en el programa VAMPP Bovino 3.0 entre enero del año 2000 a diciembre del 2010. Se empleó estadística descriptiva y modelos lineales mixtos. La EPP promedio fue 29,35 meses (DE: 6,77), con una tendencia al incremento durante el periodo estudio. Se observó un efecto significativo de la EPP sobre la producción (kg/305 d) en las dos primeras lactancias (P<0,0001). En la primera lactancia, las vacas con EPP < 25,8 meses, con EPP entre 25,8 y 41,0 meses, produjeron 275,81 kg y 167,70 kg menos (P<0,0001) que aquellas con EPP &gt;41 meses. Las vacas sin retención de placenta (RMF) produjeron +450 kg/305 días (P = 0,0022) que con RMF; mientras, el índice de endogamia y el tipo de parto no tuvieron efecto sobre la producción. En la segunda lactancia, las variables de estudio afectaron la producción de forma similar a la primera; sin embargo, la edad al segundo parto no afectó la producción subsecuente. Hubo un efecto lineal de la EPP sobre la producción de leche de la primera y la segunda lactancia; así, la EPP, parece tener un efecto no solo sobre la primera lactancia sino, también, en el rendimiento productivo posterior.<hr/>The objective of this work was to quantify the effect of age at first calving (AFC) on milk production in the first and second lactation of specialized diary Jersey cows. Records of 28 367 cows belonging to 545 specialized dairy herds, registered in the software VAMPP Bovino 3.0 between January 2000 and December 2010, were used. Descriptive statistics and linear mixed models were performed. The AFC average was 29.35 months (SD: 6.77), with a trend to increase during the study period. A significant effect of the AFC was observed on milk production (kg/305d) in the first two lactations (P<0.0001); in the first lactation, cows with AFC < 25.8 months or between 25.8 and 41.0 months produced -275.81 and -167.70 kg/305d (P<0.0001) than those with AFC &gt;41 months. Cows without retained placenta (RMF) produced +450 kg/305 d (P= 0.0022) than those with RMF. On the other hand, the inbreeding coefficient and type of birth had no effect on milk production. In the second lactation, the independent variables affected the milk production similarly to first lactation; however, the age at second calving did not affect the subsequent production. This study demonstrates the linear effect of AFC on first and second lactation milk production; thus, AFC seems to have an effect not only on first lactation, but also in the productive performance of second lactation. <![CDATA[<b>Primer reporte de <i>Panicum repens</i> L. Como potencial maleza en Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100017&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del presente trabajo fue brindar información de Panicum repens como potencial maleza en Costa Rica y la taxonomía asociada a esta especie para su correcta identificación. En abril del año 2012 se recibieron en el Laboratorio de Arvenses de la Universidad de Costa Rica y en la Universidad EARTH muestras de una poácea no identificada, procedentes de una orilla de camino frente a una finca ganadera del cantón de San Carlos, Alajuela, Costa Rica. Al analizar las características taxonómicas de las espiguillas y del sistema radical, no concordaban con las especies registradas en el país. Se identificó la especie como Panicum repens L., la cual no se encuentra registrada en Costa Rica, como lo hace constar la ausencia de especímenes en el Herbario Nacional y en el Herbario de la Escuela de Biología de la Universidad de Costa Rica, así como en la literatura especializada en el tema. Se detallan las características taxonómicas de Panicum repens para su identificación.<hr/>The objective of this work was to provide information on Panicum repens as a potential weed in Costa Rica, and the taxonomy associated with this specie for its correct identification. In April 2012, the first weed samples of an unidentified grass species was received at the Weed Science Laboratory of the University of Costa Rica and EARTH University; the sample was collected at a roadside in front of a cattle farm in San Carlos, Alajuela, Costa Rica. Once the taxonomic details on the spikelets and root system were analyzed, the species was identified as Panicum repens L., which was not yet reported at national herbariums (National Herbarium, and Biology School of the University of Costa Rica) or in specialized literature of the subject. Taxonomic characteristics for the identification of Panicum repens are included for its identification. <![CDATA[<b>Comercialización de ovinos de pelo en los municipios de Tejupilco y Amatepec del Estado de México</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100018&lng=es&nrm=iso&tlng=es El presente trabajo tuvo como objetivo determinar el mercado de los ovinos en el sur del Estado de México. Se analizó el proceso de comercialización de los ovinos de pelo en los Municipios de Tejupilco y Amatepec, durante el año 2011, en la cual se identificaron los canales de comercialización y se realizaron los cálculos de sus márgenes de comercialización, en términos absolutos y relativos mediante sus valores equivalentes de la carne de ovino. La información provino de un muestreo por intención, en donde se encuestaron a 22 productores de ovino, siete acopiadores y cuatro barbacoeros. Se recolectó información sobre los precios, costos y volúmenes de venta de cada agente participante, entre otras variables. La comercialización de los ovinos se efectúa a través de intermediarios (79%), mientras el 21% de la venta del rebaño es realizada directamente con el consumidor final. Con relación a los márgenes de comercialización, el productor obtuvo 17,75% del precio que pagó el consumidor final por kilogramo de barbacoa. Los intermediarios (barbacoero y acopiador de ovino en pie) alcanzaron el mayor margen de comercialización (82,24%). El barbacoero logró la mayor relación beneficio-costo. El canal más común fue el productor, acopiador de ovino en pie, barbacoero y consumidor final.<hr/>The objective of this work was to determine the marketing of hair sheep in the south of the State of Mexico. The marketing process of sheep hair was analyzed in the municipalities of Tejupilco and Amatepec during 2011, through which the marketing channels and marketing margins were calculated in absolute and relative terms by their equivalent values to sheep meat. The information was obtained through sampling by intent, whereby 22 sheep producers, 7 collectors and 4 barbacoeros (barbeque seller) were surveyed. Information on prices, costs and sales volumes of each participating agent among other variables was collected. The results show that marketing of sheep was carried out through intermediaries (79%), while 21% of the sale of the herd was made directly to the final consumer. Regarding the marketing margins, the producer obtained 17.75% of the final price paid by the consumer. Intermediaries (barbeque and live sheep gatherer) obtained the highest marketing margin (82.24%). The barbacoero obtained the highest benefit: cost ratio. The most common marketing channel was the producer, sheep gatherer, barbacoero and final consumer. <![CDATA[<b>Composición de la leche entera cruda de bovinos antes y después del filtrado</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100019&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue determinar el efecto del filtrado con membrana mixta en la leche de bovinos. Esta investigación se realizó en el Módulo Lechero-SDA de la Universidad de Costa Rica, entre el 10 de mayo del 2010 y febrero del 2011, en el cual se realiza el ordeño automático con ayuda de un sistema de recipientes recolectores. En 112 ocasiones, se tomaron muestras de 100 ml de leche del recipiente recolector, antes y después del filtrado. La determinación de los componentes de la leche se realizó por medio de la metodología descrita por la FOSS Electric A/S para el equipo MilkoScanTM FT 120 Type 71200, mientras que los conteos de células somáticas se realizó según la metodología descrita para el equipo Fossomatic Serie 400. Los contenidos de proteína, lactosa y el conteo de células somáticas no variaron significativamente, mientras que, el contenido de grasa y el porcentaje de sólidos totales sí se afectaron por la práctica del filtrado. Esta reducción, provocó una disminución del 3,04% del ingreso total por la venta de leche.<hr/>The purpose of this work was to evaluate the effect of filtering raw cattle milk with a mixed membrane. This research was conducted in the Dairy-SDA Module at the University of Costa Rica, between May 10th and Febuary 2011, where milking is performed automatically with aid of a system of jar collectors. Samples of 100 ml of milk were taken from 112 jars before and after filtering using a funnel. Milk components determinations were performed using the FOSS Electric A/S for the MilkoScanTM Type 71200 FT 120 equipment, while a somatic cell count was performed according to the methodology described for Fossomatic Series 400. Protein, lactose and somatic cell milk content did not change significantly, while fat milk content and milk total solids percentage were affected by the filtering practice. This reduction resulted in a decrease of 3.04% of total revenue from the sale of milk. <![CDATA[<b>Requerimientos de energía para terneras de lechería</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212013000100020&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del presente trabajo fue presentar los requerimientos nutricionales de energía para terneras de lechería a partir de la publicación del National Research Council (2001): Requerimientos Nutricionales para Ganado de Leche, durante el año 2012 en la Estación Experimental Alfredo Volio Mata, con el fin de hacer esta información más accesible a usuarios potenciales de Costa Rica y América Latina. La ternera siempre ha requerido cuidado y atención especial para que pueda sobrevivir desde el nacimiento al destete y más allá. Desde el punto de vista nutricional, establecer los requerimientos energéticos de la ternera puede ayudar a los productores a proveer dietas que llenen las demandas para un óptimo desarrollo y buena salud.<hr/>The objective of this work was to present the daily energy requirements of dairy heifer calves extracted from the National Research Council (2001) publication: Nutrient Requirements of Dairy Cattle, during the year 2012 at the Alfredo Volio Mata Experiment Station with the purpose of making this information more available to potential users in Costa Rica and Latin America. The calf requires special care and attention in order to survive from birth to weaning and beyond. From a nutritional point of view, establishing the energy requirements of the young calf could help producers provide diets in order to meet nutrients demands for optimum growth and good health.