Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Mesoamericana]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1659-132120100002&lang=es vol. 21 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[<B>Efectos genéticos aditivos y no aditivos en cruces rotacionales Holstein×Jersey y Holstein×Pardo suizo</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Efectos genéticos aditivos y no aditivos en cruces rotacionales Holstein×Jersey y Holstein×Pardo Suizo. El objetivo del presente estudio fue cuantificar el impacto de efectos genéticos aditivos y no aditivos sobre días abiertos (DA), edad a primer parto (EPP), vida productiva (VP) y producción de leche por día (KG) en cruces rotacionales Holstein×Jersey (HxJ) y Holstein×Pardo Suizo (HxPS). Los datos utilizados se colectaron en fincas lecheras de Costa Rica en el periodo entre 1990 a 2009. Los efectos fueron cuantificados utilizando dos métodos: un modelo estadístico de clasificación racial y un modelo genético de regresión sobre heterocigosidad esperada. Se observaron correlaciones mayores a 0,90 entre los rendimientos predichos por ambos métodos. Los porcentajes de heterosis directa para H×J vs. H×PS fueron, respectivamente: -6,4 vs. -2,2 para DA; -2,5 vs. -2,2 para EPP, 4,4 vs. 12,2 para VP, y 3,2 vs. 3,8 para KG. Se gún el modelo genético los efectos aditivos directos fueron significativos (P<0,05) para todos los rasgos excepto VP en H×PS; mie ntras que los efectos aditivos maternos fueron significativos (P<0,05) para VP y KG en ambos cruces rotacionales. La heterosis directa fue significativa (P<0,05) para DA, EPP y KG en H×J; así como EPP, VP y KG en H×PS. La heterosis materna fue significativa (P<0,05) para EPP y KG en H×J y para KG en H×PS. El efecto de recombinación fue significativo (P<0,05) para EPP y KG en H×J; así como para KG en H×PS. En general, tanto los efectos genéticos aditivos como no aditivos juegan un papel importante en estos dos cruces.<hr/>Additive and non additive genetic effects in Holstein×Jersey and Holstein×Brown Swiss rotational crosses. The objective of this study was to assess the impact of additive and non-additive genetic effects on open days (DO), age at first calving (AFC), herd-life (HL) and daily milk yield (DMY) in Holstein×Jersey (H×J) and Holstein×Brown Swiss (H×BS) rotational crosses. Data were collected in dairy farms from Costa Rica from 1990 to 2009. Effects were assessed by using two models: a statistical model with breed-type as fixed effect and a genetic model based on regression on expected heterocigocity. Correlations higher than 0.90 were obtained between performance predicted by the genetic model and the least squares means obtained by the statistical model. Direct heterosis percentages for H×J vs. H×BS crosses were, respectively: -6.4 vs. -2.2 for DO; -2.5 vs. -2.2 for AFC, 4.4 vs. 12.2 for HL, and 3.2 vs. 3.8 for DMY. According to the genetic model, direct additive effects were significant (P<0.05) for all traits except HL in H×BS; whereas maternal additive effects were significant for HL and DMY in both crosses. Direct heterosis was significant (P<0.05) for DO, AFC and DMY in H×J, as for AFC, HL and DMY in H×BS. Maternal heterosis was significant (P<0.05) for AFC and DMY in H×J; and for DMY in H×BS. Recombination effect was significant (P<0.05) for AFC and DMY in H×J; and for DMY in H×BS. In general, both additive and non-additive genetic effects play an important role in these two crosses. <![CDATA[<B>Correlaciones genéticas y fenotípicas entre características reproductivas de vacas lecheras</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200002&lng=es&nrm=iso&tlng=es Correlaciones genéticas y fenotípicas entre características reproductivas de vacas lecheras. El objetivo del presente trabajo fue estimar las correlaciones genéticas y fenotípicas de características reproductivas de 317 vacas Holstein Friesian y Suizo Pardo Americano. Las vacas nacieron y fueron criadas en condiciones subtropicales, en un periodo de 20 años (1986 a 2006), y fueron hijas de 116 sementales y 199 madres. El estudio se realizó en el sitio experimental Las Margaritas, en Hueytamalco, Puebla, México, el cual pertenece al Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). Las características reproductivas estudiadas fueron: días a primer servicio después del parto (DPS), intervalo entre partos (IEP), días abiertos (DA), número de servicios por concepción (NSC ) y tasa de gestación al primer servicio (TG). Las correlaciones genéticas fueron estimadas con un modelo animal simple para dos características (análisis bivariados), el cual incluyó el efecto genético aditivo individual como único efecto aleatorio. Los efectos fijos principales fueron: año de parto, época y raza. Los análisis se hicieron con máxima verosimilitud restringida, con un algoritmo libre de derivadas. En general, las características reproductivas estuvieron favorable y fuertemente asociadas genéticamente. Los estimadores de las correlaciones genéticas para DPS-IEP, DPS- DA, DPS-NSC , IEP-DA, IEP-NSC y DA-NSC fueron positivos (0,89, 0,89, 0,25, 0,90, 0,59 y 0,97, respectivamente), mientras que todos los estimadores de las correlaciones genéticas que involucraron la tasa de gestación (DPS-TG, IEP-TG, DA- TG, NSC -TG) fueron negativos (-0,45, -0,62, -0,72, -0,85). Los altos estimadores de las correlaciones genéticas entre IE P y DPS o DA indican que la selección para menos DPS o DA reduciría IEP.<hr/>Genetic and phenotypic correlations among reproductive traits of dairy cows. The objective of this work was to estimate the genetic and phenotypic correlations among fertility traits of 317 Holstein Friesian and Brown Swiss cows. Cows were born and reared under subtropical conditions, during a 20-year period (1986 to 2006), and were daughters of 116 sires and 199 dams. The study was carried out in Las Margaritas research station, in Hueytamalco, Puebla, México, which belongs to the Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). Fertility traits studied were: days to first service after calving (DFS), calving interval (CI), days open (DO), number of services per conception (NSC) and conception rate at first service (CR). Genetic correlations were estimated with a two-trait animal model (bivariate analysis), which included individual additive genetic effect as a sole random effect. Main fixed effects were: calving year, calving season and breed of cow. Analyses were carried out with restricted maximum likelihood, using an algorithm free of derivatives. In general, fertility traits were favorably and strongly correlated genetically. Estimates of genetic correlations for DFS-CI, DFS-DO, DFS-NSC, CI-DO, CI-NSC, and DONSC were positive (0,89, 0,89, 0,25, 0,90, 0,59 and 0,97, respectively), while all estimates of genetic correlations that included conception rate to first service (DFS-CR, CI-CR, DO-CR, NSC-CR) were negative (-0,45, -0,62, -0,72, -0,85). The high estimates of genetic correlations between CI and DFS or DO indicate that selection for less DFS or DO would reduce CI. <![CDATA[<B>Análisis genético de características reproductivas de vacas Holstein criadas en un ambiente subtropical</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Análisis genético de características reproductivas de vacas Holstein criadas en un ambiente subtropical. El objetivo del presente trabajo fue estimar la heredabilidad y la repetibilidad de características reproductivas de vacas Holstein criadas en condiciones subtropicales. Se analizaron los registros de 171 hembras, las cuales fueron hijas de 67 sementales y 100 vacas. Las hembras nacieron de 1986 a 2006, en el sitio experimental Las Margaritas del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP), en Hueytamalco, Puebla, México. Los parámetros genéticos fueron estimados para el intervalo parto-primer calor, intervalo parto-primer servicio, número de servicios por concepción, días abiertos e intervalo entre partos. Los componentes de varianza para el intervalo parto-primer calor, intervalo parto-primer servicio, intervalo entre partos y días abiertos fueron estimados con un modelo animal de repetibilidad para una sola característica, mientras que los componentes de varianza para número de servicios por concepción fueron estimados con un modelo animal simple, el que sólo incluyó el efecto genético aditivo individual como efecto aleatorio. Las estimaciones de los componentes de varianza se hicieron mediante máxima verosimilitud restringida libre de derivadas, utilizando el programa MTDFREML. Las estimaciones de heredabilidad fueron bajas, de 0,01 (días abiertos) a 0,13 (intervalo entre partos), al igual que las de repetibilidad, que fueron de 0,11 (intervalo parto-primer servicio) a 0,16 (días abiertos). En general, los estimados de heredabilidad y repetibilidad obtenidos están dentro de los intervalos reportados en la literatura científica. La magnitud de los estimados indica que la respuesta directa a la selección para una sola característica sería lenta.<hr/>Genetic analysis of fertility traits of Holstein cows reared in a subtropical environment. The objective of this work was to estimate the heritability and repeatability of reproductive traits of Holstein cows reared in subtropical conditions. Records from 171 cows were analyzed, which were daughters of 67 sires and 100 dams. The cows were born from 1986 to 2006, in Las Margaritas research station from the Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP), in Hueytamalco, Puebla, Mexico. Genetic parameters were estimated for interval from calving to first registered heat, interval from calving to first registered service, number of services per conception, days open, and calving interval. Variance components for interval from calving to first registered heat, interval from calving to first registered service, days open, and calving interval were estimated with a single-trait repeatability animal model, while variance components for number of services per conception were estimated with a single-trait animal model, which included the direct additive genetic effect as a random effect. Variance components were estimated with derivativefree restricted maximum likelihood using the MTDFREML program. Estimates of heritability were low, from 0,01 (days open) to 0.13 (calving interval). Estimates of repeatability were also low, ranging from 0.11 (interval from calving to first registered service) to 0.16 (days open). In general, estimates of heritability and repeatability obtained are within the interval of estimates reported in the scientific literature. Estimates of genetic parameters indicate that direct response to one-trait selection would be slow. <![CDATA[<B>Evaluación económico-productiva de un sistema de producción de leche en el tropico</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Evaluación económico-productiva de un sistema de producción de leche en el trópico. El trabajo se realizó en el Campo Experimental La Posta, en Paso del Toro, municipio de Medellín de Bravo, Veracruz, México. El objetivo fue determinar el comportamiento productivo y económico de un sistema tropical especializado (SLT). Este es un sistema de producción de leche en el trópico con ganado Holstein (Hs), Suizo Pardo (SP) y sus cruzas con cebú (C). El genotip o, sexo, época, peso al nacimiento (PNAC ), ganancia diaria de peso (GDP) al destete GDP1, GDP2 destete-año, GDP3 año- 18 meses, edad a la concepción (ECONC ), días en lactancia, producción/lactancia (PL) y su error estándar de la media (EEM ), se utilizaron para evaluar el comportamie nto productivo. La inversión inicial, egresos, ingresos, costos variables (CV), utilidad neta, rentabilidad (R), costos totales, punto de equilibrio y margen de ganancia (MG) para el financiero. El mayor (P<0,05) peso al nacimie nto de machos fue el genotip o 80-99% SP (41,62 kg; EEM 2,85); la menor (P<0,05) GDP1 de hembras fue las SP (0,423 kg; EEM 0,083). La ECONC fue (P<0,05) a favor de los genotip os SP y 50% Hs (25,73; EEM 4,20 y 26,67; EEM 9,082 meses, respectivamente). La mejor PL (P<0,05) para el genotip o 80-99% Hs (3796 litros; EEM 246,35). La inversión inicial fue de US$78660.5, los conceptos que más impactaron para CV fueron; alimentación (26,24%) y mano de obra (16,70%). La utilidad neta fue de US$2971.6 y su relación beneficio costo de 1:1.11. Un SLT puede alcanzar 4000 litros por lactancia y ser autofinanciable.<hr/>Economic and productive evaluation of a tropical dairy unit. This study was conducted at Campo Experimental La Posta, in Paso del Toro, Medellín de Bravo, Veracruz, México. The objective was to assess the economic and productive behavior of a specialized tropical dairy system (TDS). The dairy system included Holstein (Hs), Brown Swiss (BS) and Cebu crosses (C) cattle. Genotype, sex, season, weight at birth (BW), daily weight gain (DWG) at weaning GDP1, GDP2 weaning-year, GDP3 year-18 months, age at conception, days in lactation, production/ lactation, and the mean standard error for each (EEM), were utilized to determine the productive performance. Initial investment, income, expenses, variable costs (CV), net gains, profitability (P), total production cost, equilibrium point, and profit margin (PM) were considered for financial analysis. The highest BW (P<0.05) in males was for the genotype 80- 99% BS (41.62 kg; MSE 2.95); the lowest GDP1 (P<0.05) in females was of BS (423 kg; MSE 0.08). ACONC showed differences (P<0.05) that favored genotypes BS and 50% Hs (25.73 and 26.67 months; MSE 4,205 and 9.08 respectively). The best PL (P<0,05) was for the genotype 80-99% Hs (3796 L; MSE 246.35). Initial investment was US$78660.5; the factors that most impacted CV were feed (26.24%) and labor (16.70%). Net gain was of US$2971.6, and Its cost:benefit ratio was 1:1.11. A TDS can achieve a production of 4000 L per lactation and be self-financing. <![CDATA[<B>Consumo de <I>Pennisetum purpureum </I>cv. King Grass a tres edades de cosecha en caprinos</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Consumo de Pennisetum purpureum cv. king grass a tres edades de cosecha en caprinos. El objetivo de este trabajo fue determinar la edad del pasto Pennisetum purpureum cv. king grass, a la cual los caprinos presentan un mayor consumo y aprovechamiento de nutrientes. El experimento se llevó a cabo durante el segundo semestre del 2007 en la Estación Experimental Alfredo Volio Mata de la Universidad de Costa Rica, ubicada a 1542 msnm. Se obtuvo la cantidad de pasto Pennisetum purpureum cv. king grass producida a los 60, 75 y 90 días de rebrote, consumida por caprinos (peso promedio 45 kg) de las razas Saanen Lamancha y Toggenburg, distribuidas en un cuadrado latino con tres repeticiones. El mayor consumo de materia verde se obtuvo cuando el forraje fue cosechado a 60 días (p<0,01) (1810 g/animal/ día); en base seca no se mostraron diferencias significativas entre tratamientos (p>0,05). Se observó una disminución gradual en el consumo de materia seca y proteína cruda conforme aumentó la edad de cosecha y la proporción de tallos en el forraje; mientras que la fibra neutro detergente y la fibra ácido detergente se comportaron de manera contraria. A menor edad del material y mayor relación hoja:tallo, las cabras aumentaron el consumo de forraje y el aprovechamiento de los nutrientes del mismo.<hr/>Consumption of Pennisetum purpureum cv. King grass at three different ages by goats. The objective of this work was to determine the age of Pennisetum purpureum cv. king grass preferred by goats, and the age at which the animals experiencee highest nutrient assimilation. The experiment was conducted during the second semester of year 2007 at Alfredo Volio Mata Experiment Station, of the Universidad of Costa Rica, located at 1542 m. The amount of pasture produced at 60, 75 and 90 days after re-sprouting, and consumed by goats (average weight = 45 kg) of the races Saanen, Lamancha and Toggenburg was obtained, distributed in a Latin square with three replications. The highest consumption of green material was obtained when the forage was harvested at 60 days (p<0.01) (1,810 g/animal/d); on a dry-matter basis no significant differences between treatments were observed (p>0.05). A gradual reduction in dry matter and crude protein consumption was observed as the age of the harvested material and the proportion of shoots in the forage increased; whereas the neutral - detergent and acid-detergent fiber behaved in the opposite way. As the age of the material increased and the shoot: leaf relation decreased, forage consumption and nutrient assimilation by the goats increased. <![CDATA[<B>Elección de genotipos de frijol común por su resistencia al tizón bacteriano</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Selección de genotipos de frijol común por su resistencia al tizón bacteriano. En noviembre del 2007, se evaluó la reacción de genotipos de frijol común al tizón común producido por el aislamiento EAP 9506 de Xcp de Honduras y se identificaron nuevas líneas y variedades tolerantes a este patógeno. El estudio se desarrolló en el invernadero del área experimental del Programa de Investigaciones en Frijol (PIF), Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano, Honduras. Se sembraron dos experimentos: 1) 37 genotipos procedentes de Cuba, 2) 27 genotipos procedentes del PIF de Honduras. Las plantas fueron inoculadas con el método de punción múltiple en la etapa V3. La severidad del daño se evaluó a los 20 días después de la inoculación, utilizando una escala visual de 1 a 9 (1=sin síntomas; 9= síntomas severos). El genotipo que mostró reacción de resistencia a Xcp en el experimento 1 fue: XAN 159 ; y en el experimento 2: VAX 3, VAX 5, VAX 6, XAN 309 y XAN 310, y líneas procedentes de la cruza Tío Canela 75/VAX6, destacándose X0104-45-3-5-5, X104-45- 5-1-4 y X104-45-5-5-3, con los valores de resistencia más sobresalientes.<hr/>Selection of genotypes of common bean for their resistance to common smut. In November of the 2007, the reaction of bean genotypes to the common smut produced by the isolation EAP 9506 of Xcp of Honduras was evaluated, and new lines and tolerant varieties to this pathogen were identified. The study was developed in a greenhouse of the experimental area at Research Program on Bean (PIF), Pan- American Agricultural School, Zamorano, Honduras. Two experiments were established: 1) 37 genotypes from Cuba, 2) 27 genotypes from the PIF in Honduras. The plants were inoculated at the stage V3 with the isolation EAP9506, using the method of multiple puncturing. The severity of the damage was evaluated 20 days after inoculation, using a visual scale from 1 to 9 (1=no symptoms; 9 = severe symptoms). The genotypes that showed resistance reaction to Xcp in experiment 1 was XAN 159, and in experiment 2, VAX 3, VAX 5, VAX 6, XAN 309 and XAN 310, and lines resulting from the cross Tío Canela 75/VAX6, and with X0104-45-3-5-5, X104-45- 5-1-4 y X104-45-5-5-3 showing outstanding resistance values. <![CDATA[<B>Evaluación sensorial de frijol (<I>Phaseolus vulgaris </I>L.) mejorado nutricionalmente en dos comunidades cubanas</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Evaluación sensorial de frijol (Phaseolus vulgaris L.) mejorado nutricionalmente en dos comunidades cubanas. El objetivo del presente trabajo fue evaluar sensorialmente el frijol común mejorado nutricionalmente (línea 38) y la variedad local (BAT 304) con productores y consumidores de dos comunidades de Holguín, Cuba. Se aplicó una encuesta exploratoria que determinó el alto consumo de los frijoles negros pequeños, y las recetas: arroz con frijoles y potaje. Se seleccionó una muestra de 80 personas y se aplicaron tres pruebas entre marzo y junio del 2008: discriminatoria triangular, aceptabilidad y preferencia. Se encontró que 50 personas discriminaron correctamente entre las dos variedades (P<0,000001). No hubo diferencia significativa (P=0,9) en el porcentaje de participantes que clasificaron (en una escala de uno a cuatro) la consistencia del caldo, el sabor del potaje y la textura del grano entre las variedades; sin embargo, al calificar estas características con palabras, notaron una diferencia en consistencia y textura, mas no en el sabor del potaje elaborado con los dos tipos de frijol. Finalmente, siete evaluadores no indicaron una preferencia por el potaje elaborado con uno u otro tipo de frijol. De los 73 que sí expresaron una preferencia, no manifestaron diferencia estadísticamente importante (P=0,13). En conclusión, existió diferencia sensorial entre los frijoles, pero la preferencia fue similar, lo que sugiere una buena aceptación del consumidor por el frijol mejorado nutricionalmente.<hr/>Sensory evaluation of nutritionally improved beans (Phaseolus vulgaris L.) in two Cuban communities. The objective of this study was to evaluate the sensory characteristics of nutritionally improved common bean (line 38) and a local varie ty (BAT 304) among bean producers and consumers in Holguín, Cuba. An exploratory questionnaire revealed that small-seeded black beans were the most consumed, and that rice and bean casserole were the main recipes. Three sensory tests were applied to 80 individuals from March to June 2008: triangle discrimination, acceptability, and preference. Fifty participants correctly discriminated between the two bean varieties (P<0.000001). There was no statistical difference (P=0.9, on a scale of 1 to 4) in the number of participants who classified broth consistency, the taste of the casserole, and the texture of the beans. However, when words were used to describe and score these characteristics, there was a difference between the bean varieties in consistency and texture, but not in broth taste. Seven participants indicated no preference for the casserole prepared with either bean. Of the remaining 73 that expressed a preference, there was no statistical difference (P=0.13) in the proportion who preferred any bean type. In conclusion, there are sensory differences between the nutritionally improved and locally consumed beans, but preference was similar, which suggests good consumer acceptance of nutritionally improved beans. <![CDATA[<B>Efecto de la dispersión de polen en la producción de semilla de maíz, en Texcoco, México</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Efecto de la dispersión de polen en la producción de semilla de maíz, en Texcoco, México. Con la finalidad de conocer cómo se dispersa el polen de maíz en un lote de producción de semillas con problemas de aislamiento y sus implicaciones en la calidad genética, se condujo un experimento en un lote de 189 por 42,5 m en el ciclo primaveraverano de 1992 en Texcoco, México. Se establecieron tres poblaciones de maíz contrastantes en la composición del endospermo: dos de tipo normal y una de tipo dulce. Las variedades de tipo normal estuvieron colocadas en tres surcos rodeando a la variedad dulce. Se evaluó la altura de planta y mazorca, floración femenina y masculina; además, el porcentaje de grano con endospermo normal, como indicativo del cruzamiento ocurrido en la variedad de endospermo dulce. Las condiciones que facilitaron el cruzamiento con las variedades de endospermo normal fueron la inexistencia de aislamiento por distancia y coincidencia de las floraciones. La dispersión de polen y subsecuente contaminación dentro del lote siguió una distribución normal; existieron variaciones en los niveles y distancias de contaminación debidas a la dirección de los vientos y en el vigor de las plantas contaminantes. La menor contaminación fue 1% que se presentó en el centro del lote. La ecuación de superficie de respuesta obtenida estimó que con 25 surcos borderos es posible obtener una calidad de semilla sin contaminación.<hr/>Effect of pollen dispersion in corn seed production, in Texcoco, México. In order to find out how the pollen of corn is dispersed in a seed production field without isolation, and the implications on genetic quality of the seed, a field test was established (189 m long by 42.5 m wide) during Spring-Summer season of 1992 in Texcoco, Mexico. Three corn populations with contrasting endosperm composition were planted: two of normal field corn and other of sweet corn. The sweet corn variety was surrounded by three rows of the normal corn varieties. The variables measured were plant and ear length, male and female flowering period, percent of normal grain as indicator of the cross of the normal type varieties over the sweet type. Lack of physical isolation and coincidence of flowering periods favored crossing of the varieties. Pollen dispersion and contamination within the field followed a normal distribution; there were variations in the distance and level of contamination due to wind direction and vigor differences of contaminant plants. The lowest grade of contamination was 1% in the central part of the field. According to the response surface obtained, 25 border rows are recommended to obtain seed free of contamination. <![CDATA[<B>Influencia de la edad del callo en la inducción de suspenciones celulares de cafeto</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Influencia de la edad del callo en la inducción de suspensiones celulares de cafeto. Esta investigación se desarrolló en el Departamento de Genética y Mejoramiento de Plantas del Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas (INCA ), provincia La Habana, Cuba, durante el período de 2002 al 2004, con el objetivo de evaluar el comportamiento de suspensiones celulares de tres genotipos de Coffea canephora P. var. Robusta, para ello se procedió a estudiar la edad del callo más eficiente para el establecimiento del cultivo en medio líquido, para lo cual se evaluaron callos de 15, 21, 28, 35, 42, 49 y 56 días de cultivo. También se estudiaron diferentes medios de cultivos para la multiplicación celular, MMC -1 con 0,2 mg/l de Kinetina y 0,5 mg/l de 2,4-D, empleado como medio control y el medio MMC -2 donde el 2,4-D fue sustituido por 0,7 mg/l de un extracto auxínico de origen bacteriano. Se determinaron los efectos de estos factores en la velocidad de desagregación, la coloración de la suspensión, así como en la concentración de células totales y meristemáticas. Se encontró que las suspensiones a partir de callos de 28 y 35 días de cultivo en medio sólido, presentaron mejor respuesta, dado el mayor número de células, velocidad de desagregación y adecuada coloración de la suspensión, destacándose los callos de estas edades como los más favorables para la inducción del cultivo en medio líquido, a partir de los genotipos estudiados. Se obtuvieron mejores resultados con el medio de multiplicación celular MMC -2.<hr/>Effect of callus age on the induction of coffee cell suspension cultures. The investigation was developed in the Department of Crop Genetics and Breeding from the National Institute of Agricultural Sciences (INCA), La Habana, Cuba, from 2002 to 2004, to evaluate the behavior of cells suspensions of three Coffea canephora P. var. Robusta genotypes. Seven callus ages (15, 21, 28, 35, 42, 49 and 56 days) were evaluated to find the age most appropriate for culture establishment in liquid medium. Different culture media were evaluated for cell multiplication, MMC-1 with 0.2 mg/l Kinetin and 0.5 mg/l 2,4-D (control) and MMC-2 where 2,4-D was substituted by 0.7 mg/l of an auxin extract of bacterial origin. The effects of these factors on the time of callus disaggregation, coloration of the cell suspension, and concentration of total and meristematic cells were determined. The optimum age of callus for the induction of cell suspension was 28-35 days, given the higher number of cells, disaggregation speed and good coloration of the cell suspension. The best results were obtained with the medium MMC-2 for cell multiplication. <![CDATA[<B>Respuesta a la aplicación de nematicida en banano en la zona de Urabá, Colombia</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Respuesta a la aplicación de nematicida en banano en la zona de Urabá, Colombia. El objetivo del presente trabajo fue determinar si los nematodos fitoparásitos afectan la producción de banano en la zona de Uraba, Colombia. El estudio se realizó en tres fincas comerciales de banano (Musa AAA) donde se aplicaron dos tratamientos. En el primer tratamiento se aplicó el nematicida ethoprop, el cual fue usado para reducir las poblaciones de nematodos fitoparásitos y el segundo tratamiento fue utilizado como control. El experimento se replicó en tres fincas en la zona de Urabá: Estadero (zona sur), Toscana (zona centro) y La Llave (zona norte) y se evaluó las poblaciones de nematodos, contenidos de raíces, daño en las raíces y variables de producción. En las tres fincas se encontró que los nematodos predominantes fueron: Radopholus similis (67-74%) y Helicotylenchus multicinctus (22-28%). El ethoprop incrementaron en 2,5 kg (P= 0,025), 2 kg (P= 0,0612) y 2,2 kg (P= 0,046) el peso del racimo y en 0,4 (P= 0,0202), 0,7 (P= 0,1994) y 0,3 (P= 0,0459) unidades el número de manos, en las fincas Estadero, Toscana y La Llave, respectivamente. Estos aumentos concuerdan con una reducción significativa en la población de nematodos fitoparásitos y un aumento en el contenido de raíces. Los resultados reflejan que los fitonematodos en las fincas comerciales donde se desarrollaron los experimentos, estan reduciendo la producción y que el control químico con nematicida es factible, sin embargo es necesario encontrar otras estrategias de manejo.<hr/>Response of banana to nematicide application in Urabá, Colombia. The objective of this study was to determine if plant parasitic nematodes affect banana production in Urabá, Colombia. The study was conducted in three commercial banana (Musa AAA) farms were two treatments were applied. Treatment one was the application of the nematicide ethoprop used to reduce nematode populations, and the other treatment was an untreated control. The experiment was replicated in three farms of the Urabá zone: Estadero (southern zone), Toscana (central zone) and La Llave (northern zone) where nematode population, root content, root damage and yield variables were recorded. Radopholus similis (67-74%) and Helicotylenchus multicinctus (22-28%) were the most abundant nematodes in the three farms. Ethoprop increased in 2.5 kg (P= 0.025), 2 (P= 0.0612) and 2.2 kg (P= 0.046) bunch weight and in 0.4 (P= 0.0202), 0.7 (P= 0.1994) and 0.3 (P= 0.0459) units the number of banana "hands" in Estadero, Toscana and La Llave farms, respectively. Increases in bunch weight and number of hands agree with a significant reduction in nematode population and an increase in root content. The results show that in commercial banana farms where the experiments were conducted, nematodes reduce yield and chemical control using nematicides is feasible; however, it is necessary to find other management strategies. <![CDATA[<B>Reducción de la cantidad de <I>Vibrio mimicus </I>con calor o ácido acético en huevo de tortuga (<I>Lepidochelys olivacea</I>)</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Reducción de la cantidad de Vibrio mimicus con calor o ácido acético en huevo de tortuga (Lepidochelys olivacea). Este estudio se realizó en el Centro Nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos en el año 2000, con el fin de determinar la reducción de Vibrio mimicus en huevo de tortuga lora utilizando calor o ácido acético. Para ellos se determinó el tiempo de coagulación a diferentes temperaturas o niveles de pH con el fin de seleccionar los que podían utilizarse para la reducción del patógeno sin afectar las cualidades sensoriales del huevo crudo. Los huevos inoculados con Vibrio mimicus con cargas superiores a 6,0 log10UFC/g, fueron tratados con las diferentes alternativas de inmersión en agua caliente o soluciones de ácido acético por un tiempo determinado. Los tratamientos con calor (45, 55 ó 65ºC por 20 minutos) lograron reducciones entre 1,4 y > 6,0 log10UFC/g, mientras que la inmersión en ácido acético (pH 3,0; 3,5; 4,0 ó 4;5 por una hora) sólo logró reducciones entre 0,2 y 1,5 log10UFC/g causadas probablemente por la neutralización observada del pH en el tiempo.<hr/>Reduction of Vibrio mimicus using heat or acid on turtle eggs (Lepidochelys olivacea). This research was conducted at the National Center for Food Science and Technology, in 2000, to determine the reduction of Vibrio mimicus in lora turtle eggs treated with heat or acetic acid. Coagulation time at different temperatures and pH levels were determined to select treatments that could be used to reduce pathogen abundance without diminishing raw egg’s organoleptic characteristics. Eggs inoculated with Vibrio mimicus levels higher than 6.0 log10CFU/g were treated with different alternatives of immersion in hot water or acetic acid solutions. Heat treatments (45, 55 or 65ºC for 20 min) produced reductions ranging from 1.4 to > 6.0 log10CFU/g, while immersion in acid (pH 3.0, 3.5, 4.0 or 4.5 for one hour) only provided reductions between 0.2 and 1.5 log10CFU/g, probably due to the observed neutralization of pH over time. <![CDATA[<B>Ácido giberélico en la Germinación de semillas de<I> Jaltomata procumbens </I>(Cav.) J. L. Gentry</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Ácido giberélico en la germinación de semillas de Jaltomata procumbens (Cav.) J. L. Gentry. El objetivo del presente trabajo fue evaluar la aplicación de ácido giberélico (AG 3) en la germinación de semillas provenientes de frutos silvestres de Jaltomata procumbens (Cav.) J. L. Gentry. El ensayo se realizó durante los meses de julio-agosto de 2006. Los tratamientos utilizados fueron 0; 50; 100; 150; 200 y 250 mg/l de AG 3 con 12 y 24 h de remojo, mismos que fueron analizados bajo un diseño completamente aleatorio en arreglo bifactorial (tiempo de remojo y concentración de ácido giberélico). Las variables fueron: porcentaje, velocidad y periodo de germinación. Según los resultados, el tratamiento 250 mg/l presentó un 87,0% de germinación con 1,7 plantas/germinadas/día en un periodo de 25,5 días; superior a los valores presentados por los demás tratamientos. Se observó que el tiempo de remojo influye menos que la aplicación de ácido giberélico.<hr/>Gibberelic acid and seed germinartion of Jaltomata procumbens (Cav.) J. L. Gentry. The objective of this work was to evaluate the effect of gibberellic acid (GA3) on the germination of seeds obtained from wild fruits from Jaltomata procumbens (Cav.) J. L. Gentry. The test was conducted during July-August 2006. The treatments used were: dose of 0; 50; 100; 150; 200 and 250 mg/l of gibberellic acid, in combination with 12 or 24 h of soaking, analyzed as a completely randomized design in bifactorial arrangement (time of soaking and gibberellic acid concentration). the variables measured were percentage, speed and period of germination. According to the results, treatments of 250 mg/l of gibberellic acid induced 87% of germination, with 1,7 plants germinated per day over a period of 25.5 days, higher than any other treatment. The time of soaking influences seed germination less than the application of gibberellic acid. <![CDATA[<B>Fluctuación poblacional y especies de thrips (Thysanoptera) asociados a calabaza en Nayarit, México</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Fluctuación poblacional y especies de thrips (Thysanoptera) asociados a calabaza en Nayarit, México. Los objetivos de este trabajo fueron identificar las especies de thrips asociados al cultivo de calabaza y determinar la fluctuación poblacional de thrips. Se llevó a cabo en la Unidad Académica de Agricultura de la Universidad Autónoma de Nayarit en Xalisco, Nayarit, en el cultivo de calabaza japonesa Cucurbita moschata var. Chirimen. Cada siete días, durante tres meses (septiembre a noviembre de 2008), se realizaron dos tipos de muestreo: trampas azules y aspirado de plantas. Por este último método se recolectaron 153 thrips adultos de los cuales se montaron y examinaron 100 especímenes, y con las trampas se contabilizaron un total de 334 thrips (140 en invernadero y 194 en campo). Se identificaron nueve especies: cuatro de hábitos depredadores (Franklinothrips orizabensis Johansen, F. vespiformis D.L Crawford, Scolothrips sexmaculatus Pergande, Leptothrips mcconelli D.L. Crawford), dos consideradas fitófagas (Frankliniella occidentalis Pergande, Haplothrips sp.) y tres de las que se desconoce su tipo de alimentación (Plesiothrips perplexus Beach, Bregmatothrips sp. nov., Microcephalothrips sp. nov). En cuanto a la fluctuación poblacional, la mayor captura de thrips se registró en campo con un total de 50 especímenes (29 de octubre 2008); en invernadero se presentaron dos picos, uno el 24 de septiembre (20 especímenes) y el otro el 5 de noviembre (21 especímenes). La población de thrips aumentó en el periodo de ausencia de precipitación (22 de octubre al 26 de noviembre).<hr/>Population fluctuations and species of trips (Thysanoptera) collected in squash in Xalisco, Nayarit, México. The objective of this work was to survey the thrips species associated with japanese squash crops (Cucurbita moschata) var. chirimen, and to determine the population dynamics of thrips. The work was carried out at the Unidad Academica de Agricultura of the Universidad Autónoma de Nayarit in Xalisco, Nayarit, Mexico. Sampling protocols were conducted weekly for a period of three months (Sep tember to November 2008), using two sampling techniques: blue tramps and insect suction. Through insect suction 153 adult thrips were collected, of which 100 specimens were mounted and examined; and with the use of blue tramps a total of 334 thrips werte collected (140 in the greenhouse and 194 in the field). Nine species were identified; four considered predators (Franklinothrips orizabensis Johansen, F. vespiformis D.L. Crawford, Scolothrips sexmaculatus Pergande, Leptothrips mcconelli D.L. Crawford); two phytophagous (Frankliniella occidentalis (Pergande), Haplothrips sp.); and three with unknown die t (Plesiothrips perplexus Beach, Bregmatothrips sp. nov., Microcephalothrips sp. nov.). Most capture of thrips was registered in the field (a total of 50 specimens) (October 29th, 2008), was presented two pea ks were observed in the greenhouse, one on Sep tember 24th (20 specimens) and other in November 5th (21 specimens). The population of trips increased during periods of reduced rain (October 22th at November 26th). <![CDATA[<B>Consumo de Morera <I>(Morus alba)</I> fresca mezclada con ensilaje de maíz por el ganado Jersey en crecimiento</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Consumo de morera (Morus alba) fresca mezclada con ensilaje de maíz por el ganado Jersey en crecimiento. Con el objetivo de determinar la efectividad de la mezcla de morera con ensilaje de maíz en novillas Jersey, se llevó a cabo un estudio en la Estación Experimental Alfredo Volio Mata de la Universidad de Costa Rica localizada en Ochomogo, Cartago, Costa Rica en el año 2007. Se ofrecieron tres mezclas de morera fresca finamente picada con ensilaje de maíz en proporciones morera:ensilaje de 36:64, 46:54 y 56:44. Se utilizaron animales hembra raza Jersey entre los 200 y los 311 kg. Se recolectaron muestras del material ofrecido y rechazado para el análisis de materia seca, proteína bruta, fibra neutro detergente y cenizas totales. No se encontraron diferencias significativas en el consumo por parte de los animales ni entre los niveles bromatológicos, independientemente del grado de inclusión de la morera.<hr/>Intake of fresh mulberry (Morus alba) and corn silage by Jersey steers. In order to determine the consumption of mulberry in combination with corn silage at different levels of inclusion in growing Jersey heifers, a study was carried out at the Experimental Station Alfredo Volio Mata, of the University of Costa Rica, located in Ochomogo, Cartago, Costa Rica, during year 2007. Three different mixtures of fresh mulberry with corn silage were offered in proportions (mulberry:silaje) of 36:64, 46:54 and 56:44, respectively. Nine Jersey steers between 200 and 311 kg were used. Samples of the offered and rejected materials were collected to analyze the dry material, crude protein, neutral detergent fiber and total ashes. There were no significant differences in consumption by animals between treatments or between bromatological levels regardless of the proportion of inclusion of the mulberry. <![CDATA[<B>Presencia del zorro de cuatro ojos (<I>Philander opossum</I>) en el cultivo de piña (<I>Ananas comusus</I>)</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Presencia del zorro de cuatro ojos (Philander opossum) en el cultivo de piña (Ananas comusus). El objetivo de este trabajo fue determinar la presencia del zorro de cuatro ojos (Philander opossum) en áreas de producción de piña orgánica (Ananas comusus), en Santa Cecilia de La Cruz, Guanacaste, Costa Rica. Las capturas se realizaron con trampas grandes de golpe, en muestreos quincenales desde febrero del 2008 hasta febrero del 2009. Se logró la captura de ocho individuos, desde marzo hasta agosto, lo cual indica que la especie podría tener actividad reproductiva desde finales de la época seca y en la lluviosa. Al menos uno de los individuos consumió piña, según análisis de su contenido estomacal. Sin embargo, el nivel de daño observado en el campo no permite considerar a esta especie como una plaga de la piña, sino una especie oportunista que aprovecha frutos maduros dejados en el campo, después de la cosecha. La colecta de individuos en varios meses del año, indican que esta especie utiliza las plantaciones de piña orgánica como parte de su hábitat, lo cual contradice la idea generalizada que los monocultivos no proveen condiciones mínimas para que las especies de vida silvestre lo visiten o lo habiten.<hr/>Presence of four-eyed fox (Philander opossum) in pineapple crops (Ananas comusus). The objective of this work was to determine the presence of four-eyed Fox (Philander opossum) in areas of organic production of pineapple (Ananas comusus), in Santa Cecilia de La Cruz, Guanacaste, Costa Rica. Catches were made with snap traps, as part of a study of rodents in biweekly samples from February 2008 to February 2009. Were captured eight juveniles, from March to August, indicating that the species is in reproductive activity from the end of the dry season and through the rainy season. At least one of the individuals ate pineapple, as shown by stomach content analysis. However, the level of damage observed in the field is not enough to consider this species as a pest of pineapple, but rather as an opportunistic species that takes advantage of ripe fruits left in the field after harvest. The collection of individuals for several months indicate that this species uses organic pineapple plantations as part of its habitat, which contradicts the widespread idea that monocultures do not provide minimum conditions for wildlife species as visiting or inhabit it. <![CDATA[<B>¿Después de un análisis de variancia …qué? Ejemplos en ciencia de alimentos</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Después de un análisis de variancia... qué? Ejemplos en ciencia de alimentos. Es común encontrar publicaciones científicas en las que el análisis de variancia (ANDEVA) se utiliza incorrectamente y además, en las que los análisis posteriores tras encontrar significancia en el ANDEVA también son incorrectos. En este trabajo se describe el fundamento teórico del ANDEVA y de las pruebas que pueden aplicarse posteriormente, y se presentan ejemplos prácticos de la ciencia de los alimentos que tienen el objetivo de mostrar al lector la escogencia y aplicación apropiadas de estas pruebas.<hr/>What to do after an ANOVA: Examples in food science. It is common to find scientific publications with incorrect uses of the analysis of variance (ANOVA), as well as incorrect applications of tests after finding significance with the ANOVA. This paper describes the fundamentals of the ANOVA and of the tests that can be applied afterwards, and presents practical examples in food science, with the objective of showing the reader a right selection and application of such tests. <![CDATA[<B>Usos de la morera (<I>Morus alba</I>) en la alimentación del conejo. El rol de la fibra y la proteína en el tracto digestivo</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Usos de la morera (Morus alba) en la alimentación del conejo. El rol de la fibra y la proteína en el tracto digestivo. El objetivo de este trabajo fue recopilar las principales características de la digestión del conejo, enfocándose en la digestibilidad de la fibra y la proteína de la dieta para valorar el potencial desempeño de un material con características como la morera. El sistema selectivo de fibra con el que cuenta este lagomorfo, le otorga una ventaja alimenticia especializada ya que excreta de manera eficiente los materiales de baja calidad. La composición bromatológica de la morera y su elevada digestibilidad la hacen muy promisoria para su incorporación en dietas de conejos, exigiendo la evaluación de ésta desde diversos niveles de inclusión, los cuales permitan definir márgenes de sostenibilidad que mejoren su uso en conejos. Se presenta información sobre el empleo de esta fuente en dietas para conejos.<hr/>The use of mulberry (Morus alba) for rabbit feeding. The role of fiber and protein in the digestive tract. The objective of this work is to compile the main characteristics of digestion in rabbits, focusing on the digestion of fiber and protein diet to assess the potential performance of plant materials such as the mulberry. The fiber selective system of this lagomorph allows for specialized feeding and efficient excretion of low quality materials. The composition and high digestibility of mulberry make it very promising for introduction into diets of rabbits, requiring its evaluation at various levels of inclusion, which permit the definition of sustainability margins to improve their use in rabbits. Experiences that include this fodder in diets for rabbits are presented. <![CDATA[<B>Hemoparasitosis en ganadería doble propósito venezolana, diagnóstico y control</B>: <B>Una revisión</B>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-13212010000200018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Hemoparasitosis en ganadería doble propósito venezolana, diagnóstico y control: Una revisión. Este trabajo de revisión de tesis doctoral incluye resultados de investigaciones realizadas en el periodo 1971 a 2009 sobre cuatro hemoparasitosis causados por protozoarios y rickettsiales en Venezuela y otros países, con énfasis en la infección mixta en rebaños bovinos, y su diagnóstico y control. En Venezuela, las afecciones causadas por agentes hemotrópicos parasitarios están distribuidas en todos los estados del país con vocación ganadera, en especial, en rebaños bovinos y bufalinos. Entre aquellos encontramos a especies del género Anaplasma (Anaplasma marginale), Babesia (Babesia bigemina y B. bovis), y Trypanosoma (Trypanosoma vivax), con una frecuencia endémica y con variaciones estacionales.<hr/>Haemoparasitosis in dual purpose livestock, diagnosis and control: a review. This review comes from a doctoral thesis which includes results of research conducted in Venezuela and the world from 1971 to 2009 about four types of hemoparasitosis caused by protozoans and rickettsias, with special attention on mixed infections in bovine livestock, their diagnosis and control. In Venezuela, affections caused by hemotropic agents are distributed in all states with cattle vocation in the country, especially among bovine and buffaloes herds. Between those we found species of the generus Anaplasma (Anaplasma marginale), Babesia (Babesia bigemina and B. bovis), and Trypanosoma (Trypanosoma vivax), which are endemic in the country and show seasonal variations.