Scielo RSS <![CDATA[Población y Salud en Mesoamérica]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1659-020120190002&lang=pt vol. 17 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[Analysis of overweight and obesity, levels of physical activity and self-esteem in childhood of the II school cycle of the central canton of Heredia, Costa Rica.]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: analizar la prevalencia de sobrepeso y obesidad, el nivel de actividad física y autoestima de la población escolar de II Ciclo del cantón central de Heredia Método: este fue un estudio descriptivo-comparativo transversal en el que se analizaron 442 niños, de cuarto, quinto y sexto grado escolar, de los cuales 234 fueron niños y 208 niñas con una edad entre los 9 y 13 años. Se realizó la medición del peso y la talla para el cálculo del índice de masa corporal, se aplicó el cuestionario de actividad física para niños mayores (PAQ-C) y el cuestionario LAWSEQ para la medición del nivel de autoestima. Resultados: los resultados mostraron un 20.6 % de infantes poseen sobrepeso y 13.6 % presentaron obesidad, en el nivel de actividad física un 29.4 % mostraron un nivel bajo y un 26.7 % baja autoestima. Además, los niños presentaron un nivel de actividad física más alto en comparación con las niñas (F (9) = 2.55; p=0.007). Conclusiones: en función del objetivo, la prevalencia de sobrepeso y obesidad en las niñas y en los niños fue de un 34.2 %. Un 30% presentó altos niveles de sedentarismo y un 27 % bajos niveles de autoestima. Estos datos indican la necesidad de generar opciones de intervención en los diferentes niveles educativos, fundamentalmente, trabajando en equipo con entes gubernamentales del país.<hr/>Abstract Objetive: analyze the prevalence of overweight and obesity, the level of physical activity and self-esteem of the school population of fourth, fifth and sixth grades of the Central District of Heredia. Method: The descriptive-comparative and transversal study analyzed 442 children, 234 boys and 208 girls between 9 and 13 years old. It was measured the weight and height to calculate the body mass index, the Physical Activity Questionnaire for Children (PAQ-C) and Lawrence's Self-Esteem Questionnaire (LAWSEQ). Results: the results suggest 20.6 % of infants with overweight and 13.6 % with obesity, 29.4 % indicated a low level of physical activity and 26.7 % with low self-esteem. In addition, boys report a higher level of physical activity compared to girls (F (9) =2.55; p=0.007). Conclusions: According to the objective, the prevalence of overweight and obesity in girls and boys was 34.2 %, 30 % presented high levels of sedentary lifestyle and 27 % low self-esteem. These information indicate the importance of generating intervention options is demonstrated in the different levels of education with the aim of palliate the results of this research, working as a team with government organization in the country. <![CDATA[Consumption of fruit and vegetables and their relationship with the desired body image in cuban teenagers, 2018]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: relacionar la imagen corporal deseada con la frecuencia de consumo de frutas y verduras en una muestra de adolescentes de San Cristóbal, Artemisa. Material y Métodos: Se realizó un estudio observacional analítico y transversal con 365 adolescentes de 12 a 19 años, seleccionados mediante muestreo aleatorio simple. Se aplicó el test de Siluetas Corporales y Frecuencia Semi-cuantitativa de Consumo para frutas y verduras. Se determinó el coeficiente de correlación de Spearman, con IBM SPSS.21. Se estableció significancia por debajo de 0,05. Resultados: El 52,3% tenía exceso de peso corporal (sobrepeso u obesidad), 31,5% correspondía al género femenino. Las féminas se percibieron con exceso de peso (81,7%) y desearon imágenes de peso adecuado (72,8%). Los varones se percibieron con peso adecuado (50%) y delgadez leve (40,2%), y desearon imágenes dentro de la delgadez (90,2%). El mayor consumo de frutas y verduras se situó de 2 a 3 días a la semana. La correlación entre la imagen corporal deseada y el consumo de frutas y verduras fue significativa para las verduras (r s=-0,533, p=0,013) no así para las frutas (r s=0,186, p=0,420). Conclusiones: Una imagen corporal deseada dentro de categorías de IMC que tienden a la delgadez se asocia moderadamente con un mayor consumo de verduras, no así de frutas, lo cual puede estar influenciado por el bajo consumo en la muestra estudiada.<hr/>Abstract Objective: was to relate the desired body image with the frequency of fruit and vegetable consumption in a sample of adolescents from San Cristóbal, Artemisa. Material and Methods: An analytical and transversal observational study was carried out, with 365 adolescents from 12 to 19 years old, selected by simple random sampling. Body Silhouettes Test and Semi-quantitative Consumption Frequency for fruits and vegetables were applied. The Spearman correlation coefficient was determined with IBM SPSS.21. Significance was established below 0.05. Results: 52.3% had excess body weight (overweight or obesity), 31.5% corresponded to the female gender. Females were perceived as overweight (81.7%), and they wanted images of adequate weight (72.8%). Males were perceived with adequate weight (50%) and slight thinness (40.2%), and they wanted images within the thinness (90.2%). The highest consumption of fruits and vegetables was 2 to 3 days after week. The correlation between the desired body image and fruit and vegetable consumption was significant for vegetables (rs = -0.533, p = 0.013), but not for fruits (rs = 0.186, p = 0.420). Conclusions: A desired body image within BMI categories that tend to thinness is moderately associated with a higher consumption of vegetables, but not fruit, which may be influenced by the low consumption in the sample studied. <![CDATA[Argentina and Uruguay: a comparison of the mortality rate from sexually transmitted diseases in persons aged 50 and over during the five-year periods 1997-2001 and 2010-2014]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200041&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: analizar comparativamente el comportamiento de la mortalidad por enfermedades de transmisión sexual (ETS) en la población de 50 años y más de Argentina y Uruguay, en los últimos 20 años y en el marco de la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible. Métodos: se calculan tasas de mortalidad específicas por sexo, grupo de edad y causa para los quinquenios 1997-2001 y 2010-2014, con base en información proveniente de las Naciones Unidas. Resultados: ambos países registran en general un descenso de la mortalidad femenina y un aumento de la mortalidad masculina por ETS. Además, coinciden en la caída de la mortalidad por tumores de cuello uterino (principal causa asociada al virus de papiloma humano, VPH) y en el aumento de la atribuida al VIH/SIDA y otros tumores ligados al VPH. Como contrapartida, presentan diferencias en la dinámica de la mortalidad por hepatitis aguda tipo B, sífilis y por tumores de vulva. Conclusiones: el hecho de que algunas tasas específicas de mortalidad por ETS aumenten y otras disminuyan pero mantengan sus valores elevados, evidencia que los países deben redoblar los esfuerzos en relación al acceso a la información por parte de la población estudiada; el uso del preservativo como método de prevención de las ETS; el acceso a controles, pruebas de diagnóstico y tratamiento de los casos afectados; el incremento de la capacidad de los sistemas de salud para dar respuesta oportuna a las demandas de las personas mayores, y el fortalecimiento del sistema de información oficial para la toma de decisiones acertadas.<hr/>Abstract Objective: to analyze comparatively mortality from to sexually transmitted diseases (STDs) in the population aged 50 and over from Argentina and Uruguay, during the last 20 years and in the context of the 2030 Agenda for Sustainable Development. Methods: based on information from the United Nations, specific mortality rates are calculated by sex, age group and cause for the quinquennium 1997-2001 and 2010-2014. Results: Considering STDs in general, female mortality decreases and male mortality increases not only in Argentina but also in Uruguay. In addition, mortality due to cervical cancer (mainly associated with human papillomavirus, HPV) decreases; and mortality from to HIV/AIDS and other HPV-related cancers rises in both countries. On the other hand, there are differences between countries in the variation of mortality due to acute hepatitis B, syphilis and vulvar cancer. Conclusions: taking into account the variation of some specific mortality rates under study, countries should redouble their efforts regarding the access to information by the population aged 50 or over; the use of condoms as a method for preventing the transmission of STDs; the access to early diagnosis and treatment programmes; the improving of health systems to respond ageing-related needs timely; and the strengthening of health information systems for making the right decisions. <![CDATA[Exposure to mercury from people working in artisanal mining of gold, Costa Rica, 2015-2016]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200067&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Introducción: la minería artesanal de oro es una actividad económica que se realiza principalmente en países de bajos ingresos. Durante esta actividad se utiliza el mercurio para la recuperación de oro, el cual tiene diversas formas de afectación a la salud humana, especialmente por la inhalación del vapor de mercurio. Objetivo: describir los mecanismos de exposición al mercurio de las personas que trabajan en la minería artesanal de oro, en las Juntas de Abangares, Costa Rica, 2015-2016. Materiales y métodos: se aplicó un cuestionario para conocer factores de riesgo. Además, se utilizó una lista de chequeo para observar el proceso de minería artesanal de oro. Finalmente, se realizó la medición de concentraciones de mercurio atmosférico en los lugares de trabajo para conocer los límites de mercurio al que se encontraban expuestas las personas. Resultados: durante el proceso de quemado se libera vapor de mercurio, además, existen factores de riesgo que incrementan el riesgo de intoxicación al mercurio al no utilizar el equipo de protección personal adecuado durante la realización de la actividad minera. Conclusiones: las personas participantes que trabajan en minería artesanal de oro utilizan tecnología que no cuenta con los requisitos necesarios para minimizar sus riesgos, especialmente la retorta y su función de evitar el escape de mercurio.<hr/>Abstract Introduction: Artisanal gold mining is an economic activity that is done primarily in low-income countries. During this activity, mercury is used for the recovery of gold, which has various ways of affecting human health, especially by inhalation of mercury vapor. Aim: describe the mechanisms of exposure to mercury from people working in artisanal mining of gold, on the boards of Abangares, Costa Rica, 2015-2016. Materials and methods: A questionnaire was applied to learn about risk factors. In addition, a checklist was used to observe the process of artisanal gold mining. Finally, it was made the measurement of atmospheric mercury concentrations in the workplace to learn the limits of mercury to which people were exposed. Results: The measurements indicated that release of mercury vapor is generated during the burning process, and the personal protective equipment was not suitable during the conduct of mining activity. There are risk factors that increase the risk of mercury poisoning. Conclusions: the participants who work in artisanal gold mining use technology that does not have the necessary requirements to minimize their risks, especially the retort and its function to prevent the escape of mercury. <![CDATA[Bayesian spatial modeling of adolescent pregnancy risk through integrated nested Laplace approximation in Chiapas, 2015]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200095&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo del trabajo es analizar la distribución espacial de la fecundidad adolescente municipal en Chiapas durante 2015. Método: a partir de la utilización de modelos aditivos estructurales estimados mediante la aproximación anidada integrada de Laplace. Resultados: Un primer modelo identifica los patrones espaciales no aleatorios de la fecundidad, mientras un segundo modelo analiza el efecto que ejercen cofactores como: pobreza, marginación y analfabetismo, sobre la distribución espacial de la fecundidad adolescente. Discusión: Los resultados parecen confirmar que los espacios donde se registran mayores índices de marginación, analfabetismo y pobreza incrementan el riesgo de configurar un clúster donde las tasas de fecundidad adolescente observadas son en promedio mayores que las presentadas por los municipios vecinos.<hr/>Abstract The objective of the study is to analyze the spatial distribution of adolescent municipal fertility in Chiapas during 2015. Method: from the use of estimated structural additive models through the integrated nested approach of Laplace. Results: A first model identifies the non-random spatial patterns of fertility, while a second model analyzes the effect of cofactors such as poverty, marginalization and illiteracy on the spatial distribution of adolescent fertility. Discussion: The results seem to confirm that the spaces where higher rates of marginalization, illiteracy and poverty are registered increase the risk of setting up a cluster where the adolescent fertility rates observed are on average higher than those presented by neighboring municipalities. <![CDATA[Mortality by kind of occupation in Mexico, 2014]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200116&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El presente artículo tiene como objetivo analizar los niveles de la mortalidad tomando en cuenta el tipo de ocupación de la población empleada en México. Método: se estimaron tablas de vida para cuatro grupos de ocupación: manual de baja calificación, manual de alta calificación, no manual de baja calificación y no manual de alta calificación, a partir de estas se estimaron las esperanzas de vida según ocupación para el año 2014. Resultados: la mortalidad se concentra en ocupaciones de alta calificación y mejor pagadas que se asocian con un mayor estrés y una vida sedentaria, relacionadas con la nueva dinámica de la globalización, flexibilidad y precariedad laboral.<hr/>Abstract The objective of this article is to analyze the levels of useful life in the account, the type of occupation of the employed population in Mexico. Method: see the tables of life for four groups of occupation: manual of low qualification, manual of high qualification, not manual of low qualification and not manual of high qualification, from these estimations of the life expectancies according to the correction for the year 2014. Results: mortality is concentrated in highly qualified occupations and the best pages are associated with greater stress and a sedentary life, are related to the new dynamics of globalization, flexibility and job insecurity. <![CDATA[Relationship between the adherence to diet and nutritional education in patients with dialysis at the General Hospital of Atlacomulco and the General Hospital of San Felipe del Progreso, State of Mexico]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200149&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: determinar la asociación entre el apego a la dieta y la educación nutricional en los pacientes con tratamiento de diálisis. Material y métodos: estudio transversal en pacientes con enfermedad renal crónica (ERC) en tratamiento de diálisis ≥6 meses, que han recibido educación nutricional previamente. Se evaluó el estado de nutrición mediante la Valoración Global Subjetiva (VGS), toma de pliegues cutáneos (tricipital y subescapular), peso seco y estatura (de acuerdo con los parámetros establecidos por la International Society for Advances of Kinanthropometry); los conocimientos nutricionales y su adherencia mediante la Encuesta de Conocimientos y Adherencia al Régimen Terapéutico, y la calidad de vida mediante el instrumento KDQOL-SF™. Resultados: se incluyeron 85 pacientes, 46 (54%) hombres y 39 (46%) mujeres con una edad media de 42 ±17 años y un tiempo medio en diálisis de 3 ± 1.96 años. El 58% de los pacientes no presentó apego al régimen dietético. Sin embargo, el 89% de los pacientes se apegaron a la recomendación de la restricción de sodio, mientras que el 59% se adhirió al consumo de líquidos. De acuerdo con la VGS, el 58% de los pacientes presentaron desnutrición leve/moderada; no obstante, el 71% tuvieron grasa promedio según la sumatoria de pliegues y el 67% presentó un estado de nutrición normal determinado por el de Índice de Masa Corporal (IMC). Conclusiones: no se observó diferencia significativa en la adherencia al tratamiento dietético en aquellos pacientes que tienen conocimientos nutricionales respecto a los que no los tienen.<hr/>Abstract Objetive: to determine the association between adherence to the diet and nutritional education in patients with dialysis treatment. Material and Methods: Cross-sectional descriptive study in patients with Chronic Kidney Disease on dialysis treatment ≥6 months, who have previously received nutritional education. The State of Nutrition was evaluated by means of the Subjective Global Assessment (SGA), skinfolds (tricipital and subescapular), dry weight and height (according to the parameters established by the International Society for Advances of Kinanthropometry); nutritional knowledge and adherence through the Knowledge and Adherence to The Therapeutic Regimen Survey; quality of life through the KDQOL-SF ™ instrument. Results: 85 patients were included, 46 (54%) men and 39 (46%) women with an average age of 42 ± 17 years and a mean time with dialysis treatment 3 ± 1.96 years. 58% of the patients did not have adherence to the diet. However, 89% of patients adhered to the sodium restriction recommendation, while 59% adhered to fluid intake. According to the VGS, 58% of the patients presented mild/moderate malnutrition, however, 71% had average fat according to the sum of the skinfolds and 67% presented a normal nutritional status determined by Body Mass Index (BMI). Conclusions: no significant difference in adherence to dietary treatment was observed in those patients who have nutritional knowledge compared to those who do not. <![CDATA[Barriers and facilitators in addressing Violence Against Women: perspectives professionals between Catalonia and Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200174&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo es identificar las barreras y facilitadores en el abordaje de la violencia contra las mujeres desde la perspectiva de profesionales de la salud en dos contextos: Cataluña y Costa Rica. Metodología: se trata de un estudio cualitativo comparativo realizado a través de dieciséis entrevistas con profesionales de distintas áreas de la salud con experiencia en violencia contra las mujeres. Se realiza un análisis narrativo de contenido, se recurre a la codificación abierta, axial y selectiva. Las categorías son mixtas, se identifican patrones comunes y diferenciales. Resultados: se muestran seis dimensiones que incluyen barreras y facilitadores para el abordaje de la violencia contra las mujeres en el ámbito de la salud. La barrera común es la falta de actividades de promoción y prevención, mientras que los facilitadores son varios: compartir un marco de referencia común sobre la violencia, el género y el paradigma de salud; reconocer a las personas que trabajan en la red de atención; el aprendizaje de nuevas habilidades; el interés y compromiso profesional, y las estrategias de autocuidado. Conclusiones: el conocimiento de los facilitadores y las barreras son útiles para la toma de decisiones para gestores, planificadores y profesionales de la salud que trabajan con las mujeres; la red de atención es un importante soporte para los profesionales asistenciales, y es necesario el trabajo en actividades de promoción y prevención.<hr/>Abstract Objective: This study explores varying dimensions in addressing violence against women (VAW) and identifies both barriers and facilitators in addressing violence against women (VAW) with perspective of health professional of two different contexts: Catalonia and Costa Rica. Methodology: it is a qualitative study that was realized by conducting sixteen interviews with professionals from different areas of health and from different fields related to the health sector, all with an expertise in VAW. Results: Show six dimensions that include aspects that function as barriers and facilitators. Our findings indicate common barriers, a lack in consolidation of activities in promotion of prevention of VAW. About facilitators: a shared inter-institutional framework, the recognition of a professional network, the reflection of health paradigms, violence and gender in the care model, the deconstruction of learned practices in one's own formation, and the role of personal interests and motivations in the execution of a professional role and, the self-care of professional working. Conclusion: The knowledge of the barriers and facilitators from a health activity can be useful in decision making for managers, planners, and health professionals as they address VAW in the health field, common, inter-institutional framework that permits recognition of a professional network, and, in this way, constitutes a support system. Activities promoting and preventing VAW have been identified as pending efforts in diminishing VAW. <![CDATA[Food and health practices among migrant agricultural workers in Miguel Alemán, Sonora, Mexico]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200201&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: analizar la continuidad y los cambios en las prácticas de alimentación y su relación con la salud entre jornaleros agrícolas migrantes que van del sur de México a Sonora. Métodos: estudio cualitativo a través de entrevistas a profundidad a 21 migrantes hombres y mujeres (10 asentados y 11 pendulares) sobre los cambios en las prácticas de alimentación al migrar de zonas rurales del sureste mexicano al Miguel Alemán, Sonora. Resultados: se registró una disminución en las prácticas de autoconsumo y un aumento en el consumo de alimentos industrializados, lo que se relaciona con las condiciones materiales de vida como dificultades económicas y medioambientales para acceder a alimentos de preferencia cultural, así como las largas jornadas laborales que trastocan los momentos y espacios para comer. El cambio en las prácticas alimentarias se relaciona entre migrantes pendulares con la pérdida de peso y problemas gastrointestinales, mientras que los migrantes asentados reportan problemas como diabetes, obesidad, enfermedades cardiacas y menor calidad de vida percibida. Conclusiones: existe una contradicción entre los ideales de la alimentación y las prácticas alimentarias, ya que se identifica la relación entre alimentos industrializados y ciertas enfermedades, pero las condiciones de vida materiales posibilitan nuevos patrones de consumo, a pesar de conocer el efecto en la salud.<hr/>Abstract: Objective: to analyze the continuity or change in feeding practices and their relationship with health among migrant farm workers who go from southern Mexico to Sonora. Methods: qualitative study through in-depth interviews with 21 male and female migrants (10 seated and 11 pendulous) about changes in feeding practices when migrating from rural areas of the Mexican southeast to the Miguel Alemán, Sonora. Results: There was a decrease in self-consumption practices and the increase in the consumption of industrialized foods was reinforced, which is related to the material conditions of life such as the economic and environmental difficulties to access food of cultural preference, as well as the long working hours that change the moments and spaces to eat. The change in eating practices is related between pendulous migrants with weight loss and gastrointestinal problems, while settled migrants report problems such as diabetes, obesity, heart disease and lower perceived quality of life. Conclusions: there is a contradiction between the ideals of food and feeding practices, since the relationship between industrialized foods and certain diseases is identified, but the material life conditions allow new patterns of consumption, despite knowing the effect on health. <![CDATA[Obesogenic factors in costarican public school environment between 2015-2016]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-02012019000200225&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN: Objetivo: esta investigación descriptiva hace un análisis de distintos factores del entorno escolar asociados al estado nutricional, específicamente al sobrepeso y obesidad, de estudiantes matriculados en diez escuelas públicas de La Unión de Cartago, Costa Rica, durante el 2015-2016. Metodología: se determinó el estado nutricional y características del estilo de vida de 1268 estudiantes, se evaluaron las meriendas, la alimentación del comedor estudiantil y las ventas de alimentos dentro de los centros educativos. Además, se utilizó un Sistema de Información Geográfica (SIG) para ubicar puntos de venta de alimentos y de recreación en un radio de 400 m alrededor de las escuelas. Resultados: el 35% de la muestra tenía exceso de peso. Los alimentos de las meriendas y aquellos vendidos dentro y fuera de las escuelas eran altamente energéticos y de bajo valor nutricional. En los comedores estudiantiles los tamaños de porción no eran adecuados y se servía en exceso alimentos fuente de carbohidratos. El 47% de estudiantes utilizaba juegos electrónicos más de tres veces por semana, el 65% no participaba en actividades deportivas y había desaprovechamiento de las clases de educación física. Solo tres escuelas tenían áreas de recreación disponibles y sus alrededores en buenas condiciones. Conclusión: diversos factores del entorno escolar pertenecientes al microsistema promueven la sobrealimentación y el sedentarismo, por lo que podrían estar contribuyendo con el exceso de peso en la población infantil.<hr/>ABSTRACT: Objective: this descriptive investigation makes an analysis of different school environment factors associated with nutritional status, specifically overweight and obesity, of students enrolled in ten public schools in La Union de Cartago, Costa Rica, during 2015-2016. Methodology: The study determinates the nutritional status and characteristics of the lifestyle of 1268 children. Also snacks taken by students, school meals and food sales within schools were evaluated. In addition, a Geographic Information System (GIS) was used to locate food points of sale and recreation areas within a radius of 400 m around the schools. Results: 35% of the children were overweight. Foods from snacks and those sold inside and outside of schools provide high amounts of energy and low nutritional value. Regarding meals provided in the school's cafeteria, the portion sizes were not adequate, and an excess of foods containing carbohydrate was served. 47% of the children played electronic games more than three times a week, 65% did not participate in sports activities and there was a lack of physical education classes. Only three schools had recreation areas available and their surroundings in good condition. Conclusion: several factors of the school environment belonging to the microsystem promote overfeeding and sedentary lifestyle, which could be contributing to excess bodyweight in children's population.