Scielo RSS <![CDATA[Revista Costarricense de Salud Pública]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1409-142920160002&lang=pt vol. 25 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[Left ventricular hypertrophy as a predictor of elderly population functionality]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292016000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Justificación: El trabajo pretende obtener respuestas, sobre la relación existente entre la funcionalidad y el grado de hipertrofia ventricular izquierda, en los pacientes adultos mayores quienes padecen la hipertensión arterial sistémica, objetivizando ese grado de hipertrofia ventricular izquierda, mediante el estudio ecocardiográfico. Materiales y métodos: Este trabajo se realizó mediante un estudio descriptivo, observacional, y retrospectivo de los registros médicos, se consideró a los pacientes hipertensos, a quienes se les realizó un estudio ecocardiográfico, entre los meses de julio y diciembre del 2011 en el Servicio de Cardiología, y a su vez, fueron valorados en la consulta de la Unidad de Valoración Geriátrica del Hospital Nacional de Geriatría y Gerontología. Resultados: Los datos obtenidos en la investigación, revelan una población, predominantemente, conformada por mujeres de la octava década de la vida, quienes tienen más de diez años de ser hipertensas, con hipertrofia ventricular izquierda leve, y cuyas comorbilidades asociadas son diabetes tipo 2, insuficiencia cardiaca y trastorno de la marcha. Se hace también, la descripción del estado funcional, tanto en las actividades básicas de la vida diaria con la escala de Barthel, como en las actividades instrumentales de la vida diaria con la escala de Lawton, relacionándolas con el grado de hipertrofia ventricular izquierda y otras comorbilidades asociadas. Conclusión: Se obtuvo, que la población estudiada mantenía buenos niveles de independencia en las actividades básicas de la vida diaria, sin embargo, los pacientes que mantenían hipertrofia ventricular izquierda moderada asociaban dependencia parcial en las actividades instrumentales de la vida diaria según test de Lawton.<hr/>Abstract Justification: This study pretends to obtain an answer about the relationship between functionality and left ventricular hipertrophy, in the elderly patients with high blood pressure, the degree of left ventricular hipertrophy was obtain by echocardiogram study. Materials and methods: Descriptive and observational study. Data from patients with high blood pressure, who had an echocardiogram study from July thru December 2011 in the cardiology services, and then had an integral geriatric evaluation in the National Hospital of Geriatrics and Gerontology. Results: Data obtained in this study shows a poblation main conformed by women on the eight decade, who had more than ten year of the diagnosis of high blood pressure, with mild left ventricular hipertrophy, in other disseases asotiated were type 2 diabetes, congestive heart failure, and wait problems. The functional state was described, on the basic daily activities with Barthel scale, also on the instrumental activities with Lawton scale, and the relation with left ventricular hypertrophy as other morbilities. Conclusion: The patients of this study maintained good levels of independence on basic daily activities, but the patients who had moderate left ventricular hypertrophy were associated with partial dependence of the instrumental activities of daily living as the Lawton scale showed. <![CDATA[Nutritional and environmental education in the management of residual fats]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292016000200020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: Capacitar personal de servicios de alimentación comercial sobre el manejo de las grasas residuales, con énfasis en el daño que ocasionan a la salud pública, nutrición del consumidor y al ambiente. Metodología: Se desarrollan tres capacitaciones, que inician con un diagnóstico sobre el manejo de las grasas residuales a una muestra aleatoria de 80 dueños o concesionarios de servicios de alimentación comercial de la Municipalidad de Montes de Oca. Los resultados permiten establecer los contenidos de la capacitación, los cuales se basan en las pautas para freír los alimentos y la eliminación adecuada de la grasa residual. Resultados: Se capacitan 70 personas de 22 negocios. Hay cambios en la frecuencia de uso, filtrado y almacenamientos de los aceites. Conclusión: La educación brindada produjo cambios positivos en favor de la salud, pero se requiere actividades de actualización periódicas.<hr/>Abstract Objective: Train personnel of food service business on the management of waste fat, with an emphasis on damage caused to public health, consumer and environment nutrition. Methodology: Develop three training sessions, starting with a diagnosis on the management of waste fats to a random sample of 80 owners or licensees of the municipality of Montes de Oca commercial food service. The results allow to establish the contents of the training, which is based on guidelines for frying food and proper disposal of residual grease. Results: 70 people of 22 business are trained. There are changes in the frequency of use, filtering and storage of oils. Conclusion: That provided education produced positive changes in health, but requires periodic update activities. <![CDATA[Acrylamide formation during the processing of food. A review]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292016000200028&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En abril del 2002, un grupo de investigadores suecos dio a conocer que algunos alimentos ricos en almidón y pobres en proteínas, sometidos a procesos con temperaturas mayores a 120°C (fritura, horneado, asado y tostado) contenían el pro-cancerígeno conocido como acrilamida. A partir de ese momento, se desató una verdadera carrera investigativa en torno al tema, generando más de 7000 publicaciones científicas relacionadas con el tema, solo en los últimos 4 años. Al día de hoy, las investigaciones realizadas dejan en claro que la formación de acrilamida en los alimentos involucra al aminoácido asparragina y a azúcares reductores, los cuales mediante la reacción de Maillard dan como resultado el mencionado compuesto, denominado actualmente como un contaminante del proceso o un contaminante neo formado. La investigación realizada, se puede decir tiene tres vertientes claramente definidas, una es explicar porque se da la presencia de acrilamida en los alimentos, otra se enfoca en el desarrollo de protocolos y tecnología de punta para la detección de la sustancia en diversos alimentos y la tercera tiene que ver con las medidas a tomar para mitigar la aparición de acrilamida en sustratos alimenticios. Esta revisión tiene como objetivo, brindar al lector una visión actualizada sobre estas tres vertientes anteriormente citadas.<hr/>Abstract In April 2002, a Swedish group or researches informed that some food products with high starch and low protein constitution and submitted to temperature processes above 120°C contained a pro cancerigenous substance known as acrylamide. From this moment on, and until actual times, a research race around the theme has been established. Up to the date, research done clearly describes the formation of acrylamide in food from asparagine and reducing sugars, through Maillard’s reaction, and is known as a process contaminant or a neo formed contaminant. Actual research on the theme has three different approaches, one that explains the presence of acrylamide in food, a second one that focusses in the development of protocols and technology for its detection in food and a third one that tries to develop mitigating measures for the appearance of acrylamide in food substrates. The aim of this review is to bring to the reader an actualized vision of these three approaches. <![CDATA[Study Sputum cultivation for pyogenic bacteria made in the Clinical Laboratory Barva Coopesiba RL in the months of May to August of the Year 2012]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292016000200036&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Justificación: Estudiar los esputos de los pacientes que cumplen con la definición de sintomáticos respiratorios haciéndoles un cultivo por piógenos en COOPESIBA - Barva; de Mayo a Agosto del Año 2012. Métodos: Se cultivaron por bacterias piógenas todos los esputos que llegaron al Laboratorio Clínico Coopesiba Barva R.L. desde el 5 de mayo al 3 de agosto del año 2012. Resultados: Se cultivó por bacterias piógenas un total de 28 esputos de los cuales 11 (39%) resultaron positivos por bacterias piógenas. La mayoría de los casos tienen resistencia a antibióticos de uso común en el primer nivel de atención. Conclusión: Es de suma importancia en los pacientes clasificados como sintomáticos respiratorios en el estudio de una posible tuberculosis, también se les solicite estudio por piógenos en estos esputos, pues si la persona ya tiene más de 10 días con sintomatología respiratoria se debe descartar otras causas bacterianas. La mayoría de antibióticos de uso común en el primer nivel de atención no van a resolver los cuadros de infecciones de vías respiratorias inferiores cuando el paciente cumple la definición de sintomático respiratorio.<hr/>Abstract Background: To study the sputum of patients who meet the definition of respiratory symptoms by making a pyogenic cultivation COOPESIBA - Barva, from May until August of the year 2012. Methods: Pyogenic bacteria cultivation sputum all who came to the Clinical Laboratory Barva Coopesiba RL from May 5 to August 3 of 2012. Results: Pyogenic bacteria was grown by a total of 28 sputum of which 11 (39%) were positive by pyogenic bacteria. Most cases are resistant to commonly used antibiotics in primary care. Conclusion: It is important that all patients who have respiratory symptoms and are suspect of Tuberculosis to have sputum by piogens studies too, because if the person already has more than 10 days with respiratory symptoms should rule out other causes bacterial. The most commonly used antibiotics in primary care will not fix the cases of lower respiratory tract infections when the patient meets the definition of symptomatic patient. <![CDATA[Effects of incorporting beer at costarrican adults’ lipid profile, 2012]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292016000200044&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: Analizar la relación del consumo de cerveza sin alcohol (fuente de antioxidantes) con los valores del perfil de lípidos de un grupo de adultos del cantón San Mateo de Alajuela durante 35 días. Métodos: La condición nutricional y el perfil lipídico de los adultos, que participaron en el presente estudio se obtuvo mediante una anamnesis nutricional; Esto incluyó, en primer lugar, una evaluación antropométrica. En segundo lugar, el análisis sanguíneo de los perfiles lipídicos tanto antes como después del consumo de una cierta cantidad de cerveza no alcohólica (0,5 l por día) durante un período de 35 días; Finalmente, una dieta basada en los hábitos de alimentación y su valor nutricional. Resultados: Los sujetos estudiados presentaron varios factores de riesgo asociados con el desarrollo de enfermedades cardiovasculares, sobresalieron: el sobrepeso, la obesidad, el consumo excesivo de grasas y carbohidratos simples, deficiencia de frutas, vegetales, alimentos integrales, y el sedentarismo. El consumo moderado de cerveza demostró mejorar los valores de Colesterol HDL en la mayoría de los participantes; por el contrario, el Colesterol Total, Colesterol LDL y Triglicéridos presentaron variaciones. Conclusión: La investigación evidenció mejorías en algunos indicadores del perfil de lípidos; sin embargo, se necesita investigar y ahondar más en el efecto de un consumo moderado de cerveza sin alcohol en la salud de grupos más disciplinados y controlados.<hr/>Abstract Objetive: To analyze the relation between the consumption of nonalcoholic beer and nourishment as well as the lipid profile values of a group of adults from the canton of San Mateo, Alajuela in a 35-day period. Methods: The nutritional condition and the lipid profile of the adults, that took part in the current study gotten by means of a nutritional anamnesis; this included, first, an anthropometric evaluation. Second, the blood analysis of lipid profiles both before and after the consumption of a certain amount of nonalcoholic beer (0.5 l per day) during a 35 day- period; finally, a diet based on feeding habits and their nutritional value. Results: The studied people presented several risk factors associated with the development of cardiovascular illnesses; among others, overweight, obesity, nourishment eating habits that promote an excessive consumption of fat and simple carbohydrates, a deficient consumption of fruits, vegetables, whole-grain sources, and sedentary lifestyle. A moderate consumption of nonalcoholic beer showed a development in HDL cholesterol in most patients; as opposed, the global cholesterol, the LDL cholesterol and triglycerides showed given variations related to the cardiovascular risk factors of patients under study. Conclusion: This research showed evidenced of gan improvement in the lipid profile indicators; however, a further investigation is required for testing the effects of moderated consumption of nonalcoholic beer in a more disciplinary and medicine-controlled population of adults. Besides, a relationship between good eating habits and physical activities to normal lipid profiles was demonstrated <![CDATA[Challenges in the training of human resources to primary health care in Latin America]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292016000200054&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: Realizar una revisión temática sobre los desafíos en la formación del talento humano en salud para la atención primaria de salud en América Latina. Métodos: la búsqueda se realizó en las bases de datos SciELO, LILACS, Science Direct, Pubmed y Cochrane. Los descriptores utilizados fueron atención primaria de salud, formación, instituciones de enseñanza superior. Resultados: Es necesario capacitar a los docentes en atención primaria de salud y fortalecer el compromiso de estos en las diferentes facultades de salud, buscando su articulación desde la práctica clínica y la generación de espacios de apropiación temática e incluir en los planes de estudios contenidos básicos para la formación en atención primaria de salud. Conclusiones: Uno de los desafíos clave que presentan los sistemas de salud de Latinoamérica es el de dotarlos con talento humano en número suficiente y adecuadamente capacitado. Se requieren profesionales motivados frente al trabajo comunitario y la medicina familiar con orientación en atención primaria de salud, involucrados en los equipos durante las prácticas formativas; que realicen actividades que trasciendan a través de la atención integral de los pacientes y formados para aplicar la atención primaria con el enfoque de los determinantes sociales de la salud con el fin de alcanzar las metas del desarrollo del milenio y la cobertura universal en salud.<hr/>Abstract Objective: A thematic review of the challenges training of human resources to primary health care in Latin America. Methods: the search was performed in SciELO, LILACS, Science Direct, Pubmed and Cochrane databases. The descriptors used were: primary health care, human resources training, personal health, Latin America, teaching institutions were used higher education. Results: Is necessary to train teachers in primary health care and strengthen the commitment of these in different faculties of health, seeking their linkage from clinical practice and the generation of appropriation thematic spaces and include core curriculum content for training in primary health care. Conclusions: One of the key challenges posed by Latin America health systems is to provide them with human resources in sufficient numbers and properly trained. It is required motivated health professionals respect to the community work and family medicine, focusing on primary health care. Health professionals involved in the teams during training practices, that engaged in activities that trascend through comprehensive care of patients and trained to apply the primary care focus in the social determinants of health. This is necessary in order to achieve the Millennium Development Goals and universal health coverage. <![CDATA[Quality of life related to health in overweight and obese adolescents: cases and controls]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292016000200071&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Objetivo: Determinar la asociación entre la calidad de vida relacionada con la salud, con el sobrepeso y la obesidad en adolescentes Material y Método: Estudio de casos y controles, 256 adolescentes entre 15 y 19 años; se les aplicó un instrumento validado, cuestionario de salud SF-12 y cuestionario Kiddo-Kindl para jóvenes. Resultados: Promedio de edad de los adolescentes fue de 17 años, promedio de IMC 24,27 kg/m2 +/-3,82 kg/m2. Se encontró que la dimensión del SF-12 con menor promedio de puntuación fue salud general (66,80±20,076). Las dimensiones mejor percibidas fueron: rol físico (89,45±26,311) y función física (87,21 ±23,638). Los mejores resultados en la valoración de la calidad de vida, estuvieron en las dimensiones familia (4,08±0,86) y amigos (4,08±0,80), lo relacionado con la participación obtuvo significancia estadística (p &lt; 0,05), esta se comporta como factor de riesgo para la presencia del sobrepeso y la obesidad, así como el estar orgulloso de la apariencia física, (OR = 4,31, IC = 1,10-19,77) (p &lt; 0,05). Conclusión: Las dimensiones de calidad de vida, que mejor autoperciben los adolescentes fueron: rol físico, y dimensión corporal. La dimensión rol emocional fue estadísticamente significativa para los casos, y para controles fue la función social. En la edad, para el grupo de casos la dimensión que tuvo diferencias estadísticamente significativas fue la corporal, y en los controles la dimensión vitalidad. La percepción de la calidad de vida antes de presentar sobrepeso fue buena, contrario a lo manifestado después de presentar sobrepeso y obesidad en los participantes.<hr/>Abstract Objective: To determine the association between quality of life related to overweight and obesity in adolescents. Material and Methods: A case-control study of 256 adolescents between 15 and 19 years were administered a validated instrument, the SF -12 health questionnaire and Kiddo - Kindl questionnaire for young people. Results: The average age of the adolescents was 17, the average BMI was 24.27 kg/m2 +/-3.82 kg/m2. The dimension of the SF-12 with the lowest average score was general health (66.80±20.076). The best perceived dimensions were: physical role (89.45 ± 26.311) and physical functioning (87.21 ± 23.638). The best results in the assessment of quality of life were in the dimension’s family (4.08 ± 0.86) and friends (4.08 ± 0.80); matters related to participation obtained statistical significance (p &lt; 0.05), which behaves as a risk factor for the presence of overweight and obesity, as well as being proud of physical appearance (OR = 4.31, IC = 1.10 to 19.77) (p &lt; 0.05). Conclusion: The dimensions of quality of life, which are best perceived by teenagers, were physical role, and bodily dimension. The emotional role dimension was statistically significant in the test cases, and in the control cases, social function. Regarding age, body was the statistically significant dimension for the test group, and vitality for the control group. The perception of quality of life before being overweight was good, in contrast to the perception of quality of life after being overweight and obese. <![CDATA[Microbiology and Molecular Characterization of Staphylococcus aureus in meat products marketed in Cartagena, Colombia]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292016000200081&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Staphylococcus aureus en la actualidad no solamente hace parte de los microorganismos nosocomiales sino también de enfermedades transmisibles por alimentos-ETAs. Objetivo: Cuantificar y caracterizar por metodología microbiológica convencional y análisis molecular Staphylococcus aureus presente en carne de res y cerdo. Método: Fueron utilizadas 160 muestras de carne molida de res y chuleta de cerdo, en 40 expendios de tres localidades de la ciudad de Cartagena: 1. Histórica y del caribe Norte (LH); 2. Industrial de la Bahía (LI); 3. De la Virgen y Turística (LV). Para la identificación microbiológica fue utilizada la técnica de recuento en placa y la técnica de Reacción en Cadena de Polimerasa (PCR). Resultados: La metodología microbiológica convencional identificó Staphylococcus aureus en el 100 % de las muestras. La técnica PCR confirmó la presencia de Staphylococcus aureus en el 88 %. El 72 % de los expendios presento recuentos &gt; 100 UFC/g, 27 % presentaron recuentos &lt; 100 UFC/g. La localidad industrial de la Bahía presento (48,2 %), seguido de la localidad Histórica y del Caribe Norte con 34,4 %. Discusión: El 32,5 % de los expendios analizados comercializan carne molida y chuleta de cerdo no apta para el consumo humano, por presentar recuentos que sobrepasan los parámetros de referencia para Staphylococcus aureus en carnes crudas picadas y molidas (100 - 1000 UFC/g). Fue determinada la presencia del gen MecA que codifica las cepas de Staphylococcus aureus resistente a Meticilina (SARM) en dos muestras que por metodología molecular no corresponde a Staphylococcus aureus.<hr/>Abstract Staphylococcus aureus at present not only is part of nosocomial microorganisms but also of food - borne diseases. Objetive: Quantify and characterize by conventional microbiological and molecular analysis methodology to Staphylococcus in beef and pork meat. Method: They were used 160 samples of ground beef and pork chop, 40 outlets in three locations in the city of Cartagena: 1. Historic North and Caribbean (LH) 2. Bay Industrial (LI) 3. Virgin and Tourism (LV). For microbiological identification was used the plate count technique and the technique of Polymerase Chain Reaction (PCR). Results: The conventional microbiological methods Staphylococcus aureus was identified in 100 % of samples, while the PCR confirmed the presence of Staphylococcus aureus in 88 %. In 72 % of outlets were found counts &gt; 100 CFU/g, 27 % had counts &lt; 100 CFU/g. The highest percentage was found in the industrial town of Bay (48,2 %), followed by the Historical town and North Caribbean with 34,4 %. 32,5 % of analyzed are marketing outlets and ground pork chop unfit for human consumption meat, to present counts that exceed benchmarks for Staphylococcus aureus in raw meat chopped and ground (100-1000 CFU/g). It was determined the presence of the MecA gene encoding strains of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in two samples by molecular methods is not for Staphylococcus aureus.