Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Costarricense]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=0377-942420150001&lang=pt vol. 39 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[<b>Micropropagation of four blueberry cultivars</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los cultivares de arándano Sharpblue, Woodard, Bonita y Delite se propagaron a partir de secciones de hoja procedentes de explantes uninodales establecidos in vitro y de secciones de hoja directamente del campo. Los explantes se colocaron en medio WPM suplementado con 1,5 mg.l-1 de TDZ para promover la brotación; luego se subcultivaron a medio fresco WPM suplementado con 0,5 ó 1,0 mg.l-1 de Zeatina, para promover el crecimiento de los brotes. Se determinó la longitud de la micromacolla y el número de brotes >2mm y >1cm por micromacolla. Brotes de 8-10 cm se cosecharon a las 8 semanas y se subcultivaron en WPM suplementado con 0, 1, 2, 4 u 8 mg.l-1 de AIB, para promover su enraizamiento; a las 10 semanas se trasplantaron a invernadero para aclimatización. Al cultivar los segmentos foliares en WPM con 1,5 mg.l-1 de TDZ se formaron micromacollas en todas las variedades, independientemente de la procedencia de la hoja, con un efecto significativo del cultivar, la procedencia, del explante y la interacción cultivar x procedencia, para el número de brotes >2 mm obtenidos. El tamaño de la micromacolla varió significativamente según cultivares, procedencia del explante e interacción cultivares x procedencia x concentración de zeatina, al trasferirse a un medio con 2 concentraciones del regulador de crecimiento, pero no hubo diferencias con respecto a éstas. El número de brotes > 2mm y la longitud del más largo variaron significativamente con el cultivar, y la interacción cultivar x procedencia del explante en WPM con 0,5 mg.l-1 de Zeatina. Explantes de Woodard a partir de vitrohoja produjeron el mayor número de brotes (44,70±13,34) y Delite de vitrohoja el menor (21,50±4,99). Los brotes subcultivados en WPM con diferentes concentraciones de AIB mostraron enraizamiento menor al 10% en todos los tratamientos. Sin embargo, al trasplantarse a invernadero se obtuvo 100% de enraizamiento, independientemente del tratamiento in vitro con AIB o la procedencia del explante. Todas las plántulas de los 4 cultivares se desarrollaron bien en invernadero y posteriormente en el campo.<hr/>Sharpblue, Woodard, Bonita and Delite cultivars were propagated from leaf explants. Leaf sections from in vitro singlenode explants were compared with those from plants in the field. The explants were placed in WPM medium supplemented with 1.5 mg.l-1 TDZ to promote sprouting, then subcultured to fresh WPM medium supplemented with 0.5 or 1.0 mg.l-1 zeatin to enhance adventitious shoot growth. Shoot clump length and number of shoots >2mm and >1cm in each clump were determined. Shoots 8 to 10 cm were harvested at 8 weeks and subcultured in WPM medium supplemented with 0, 1, 2, 4 or 8 mg.l-1 IBA for rooting. After 10 weeks, shoots were transplanted to greenhouse for acclimatization. The leaf segments cultured in WPM medium with TDZ formed adventitious shoot clumps in all varieties, regardless of leaf source. A significant effect of cultivar, source of explant and interaction cultivar x leaf source was found for shoots >2 mm. Clump size varied significantly among cultivars, leaf source, and interaction cultivars x source x zeatin concentration, when transfering to a medium with 2 concentrations of the growth regulator, but no differences due to cytokinin concentration were found. Number of shoots >2mm and length of the longest shoot varied significantly with cultivar and the interaction cultivar x source of explant in WPM + zeatin medium. Woodard explants from in vitro leaf sections produced the highest number of shoots (44.70±13.34) and Delite the lowest (21.50±4.99). Shoots subcultured in WPM with different IBA concentrations had less than 10% rooting in all treatments. However, when transplanted to greenhouse 100% rooting was obtained, regardless of in vitro treatment with IBA or leaf explant source. All the microshoots of the 4 cultivars were successfully greenhouse acclimatized and plantlets later established in the field. <![CDATA[<b>Sweet pepper greenhouse production under different depletion levels in substrate humidity</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto de 3 niveles de humedad en el sustrato sobre el crecimiento y producción comercial de 2 híbridos de chile dulce establecidos bajo condiciones de invernadero. El ensayo se efectuó en el invernadero multicapilla de la Estación Experimental Fabio Baudrit Moreno en La Garita, Alajuela, y los materiales evaluados fueron los híbridos Villaplants Americano (de fruta cuadrada tipo blocky color amarillo) y FBM-9 (de fruta cónica color rojo), ambos genotipos de origen nacional. El primer tratamiento consistió en el suministro de agua la planta a capacidad de campo (CC) mientras que al segundo y tercer tratamiento se le restó a la planta el 15 y el 30%, respectivamente, de ese aporte original de agua. Se demostró que no hay un efecto en la cantidad de agua suministrada sobre el crecimiento de la planta aunque sí se observó que plantas sometidas a estrés hídrico comenzaron primero su fase de floración y fructificación. Para ambos híbridos se obtuvo una disminución en la cantidad de frutos de primera y segunda, y un aumento en fruta de rechazo, conforme se limitó el riego. La pudrición apical fue la principal causa de rechazo producto de la falta de agua, asociado con la poca disponibilidad de calcio. El rendimiento comercial más alto se obtuvo con el híbrido Villaplants Americano (31,8 ton.ha-1), aunque sin deferencia estadística entre sustratos a CC y CC-15%, pese a que sí disminuyó la calidad de la fruta con ese último tratamiento. Lo mismo se observó para el híbrido FBM-9. Con el tratamiento CC-30% se afectó tanto el rendimiento comercial como la calidad de la fruta, en ambos híbridos.<hr/>The effect of 3 substrate humidity levels on the growth and yield of 2 sweet pepper hybrids, established under greenhouse conditions, was evaluated. The experiment was held in the industrial greenhouse of the Fabio Baudrit Moreno Experimental Research Station, in La Garita (Alajuela), and the materials evaluated were the hybrids Villaplants Americano (square yellow fruit, bell type) and FBM-9 (triangular red fruit type), both national origin genotypes. The first treatment was to supply water at container capacity (CC) to the plant, while the second and third ones were reducing 15 and 30%, respectively, of the plant original water supply. It was demonstrated that there is no effect due to the amount of water supply on the plant´s growth, although it was observed that hydricstressed plants were the first to begin the flowering and fruiting phase. In both hybrids, a reduction in the amount of first and second one amount quality fruit and an increasing of fruit rejected as the watering was limited. Blossom-end rot was the main rejection cause due to the water loss, associated with low calcium availability. The highest commercial yield was obtained with the Villaplants Americano hibryd (31,8 ton.ha-1), although without statistical difference between substrates at CC and CC-15%, despite a fruit quality reduction with the later treatment. The same was observed with the FBM-9 hybrid. With the CC-30% treatment, both commercial yield and fruit quality were affected, in both hybrids. <![CDATA[<b>Respiration, microbial biomass and soil phosphatase activity in two agroecosystems and one forest in Turrialba, Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Con el fin de evaluar algunas características microbiológicas y bioquímicas, se realizó un estudio comparativo entre 3 sistemas de manejo del suelo en Ultisoles, ubicado en Grano de Oro, Turrialba Costa Rica. Se eligieron 3 sistemas de manejo de suelos (2 agroecosistemas, café y cafébanano) y bosque. En cada finca se colectaron 4 muestras compuestas de suelo, a las cuales se les determinó respiración, biomasa microbiana y actividad de la enzima fosfatasa. En los suelos del bosque la biomasa microbiana fue estadísticamente superior (423 mg C kg-1) comparada con la de los agroecosistemas café y café-banano (77 y 111 mg C kg-1 respectivamente). La respiración microbiana no presentó diferencias (580, 560 y 570 µg CO2 g-1.día-1 en los sistemas café, café-banano y bosque, respectivamente). También se determinó que la actividad de la enzima fosfatasa en los suelos del bosque fue estadísticamente más alta (4432 µg p-NP g-1.h-1). Los resultados sugieren que las condiciones del suelo en el bosque favorecen una mayor biomasa microbiana y mayor actividad de la fosfatasa, comparados con los sistemas agrícolas.<hr/>In order to evaluate some microbiological and biochemical characteristics, a comparative study was carried out, as related to 3 different land uses in Ultisols located in Grano de Oro, Turrialba, Costa Rica. Three soil management systems were selected (two agroecosystems, coffee and coffee-banana) and forest. In each farm, 4 composite soil samples were collected, on which microbial biomass and respiration, and phosphatase enzyme activity analysis were performed. The microbial biomass in forest was statistically higher (423 mg C kg-1) compared to those in agroecosystems coffee and coffee-banana (77 and 111 mg C kg-1 respectively). Microbial respiration did not show differences due to land management (580, 560 and 570 µg CO2 g-1.day-1 in coffee, coffee-banana and forest systems, respectively). It was also determined that the enzyme phosphatase activity in forest soils was statistically higher (4432 µg p-NP g-1.h-1). The data suggest that soil conditions in the forest favor greater microbial activity and phosphatase biomass, as compared to agricultural systems. <![CDATA[<b>Effect of four species of arbuscular mycorrhizal fungi on the production of tomato fruits</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto de los hongos micorrizógenos arbusculares (HMA) autóctonos Glomus sp. 1, Glomus sp. 2, Glomus clarum y Glomus intraradices en el cultivo de tomate (Solanum lycopersicum L. Var., amalia) en condiciones controladas, mediante las variables de crecimiento altura, diámetro del tallo, cantidad de hojas, flores y frutos, fitomasa seca aérea y subterránea y masa fresca de los frutos asimismo las variables micorrízicas que incluyen colonización, densidad visual, cuantificación de endófito, micelio externo y esporas. Las cepas Glomus sp. 1 y Glomus intraradices fueron las más eficientes, con valores del índice de cosecha de 65 y 56,3% y masa fresca de los frutos de 166,7 y 131,8 g, respectivamente. Se destaca que la cepa Glomus sp. 1 siempre presentó valores fúngicos menores que G. intraradices.<hr/>The effect of native arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) Glomus sp. 1, Glomus sp. 2, Glomus clarum and Glomus intraradices on tomato (Solanum lycopersicum L. Var., amalia) was evaluated under controlled conditions by means of growth variables (height, stem diameter, number of leaves, flowers and fruits, dry aerial and underground biomass and fresh mass of fruits) and the mycorrhizal variables (colonization, visual density, quantification of endophyte, external mycelium and spores). The strains Glomus sp. 1 and Glomus intraradices were the most efficient, with harvest index values of 65 and 56.3% and fruit fresh weight of 166.7 and 131.8 g, respectively. It is emphasized that the fungal strain Glomus sp. 1 always presented lower values than strain Glomus intraradices. <![CDATA[<b>Influencia de la Fuente de Polen y su Efectividad en la Calidad de Frutos de Chirimoya (<i>Annona cherimola</i> Mill.)</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó la influencia de la fuente de polen y los horarios de polinización sobre el amarre y la calidad de frutos en 3 cultivares de chirimoya: ‘Campas’, ‘White’ y ‘Bonita’. El cultivar ‘White’ se cultiva comercialmente en California, mientras que ‘Campas´ y ´Bonita´ son cultivados, en menor escala, en España. Se realizó autopolinización y polinización cruzada artificial sin mezcla de polen en cada cultivar, en 3 horarios diferentes (07:00-09:00, 10:00-12:00 y 18:00-20:00 h), empleando la técnica del pincel. En todos los cultivares, el porcentaje de amarre de frutos con polinización natural fue bajo (de 5 a 10%). El tratamiento de autopolinización fue el menos eficiente, especialmente en ‘Bonita’ (47,90%). Por el contrario, cuando ‘Bonita’ fue usada como polen padre, el porcentaje de amarre de frutos fue significativamente alto en ‘Campas’ (85,83%) y ‘White’ (87,40%). Además, tuvo un efecto significativo al incrementar el peso del fruto, número de semillas, peso de semillas, peso de pulpa y simetría en los 3 cultivares.<hr/>The influence of the pollen source and the time of hand pollination on fruit set and fruit quality were evaluated in 3 cultivars of cherimoya: ‘Campas’, (Californ) ‘White’ and ‘Bonita’ (Spain). Artificial self-pollination and cross-pollination (pollen unmixed) were performed in each cultivar, at 3 different times of day (07:00-09:00, 10:00-12:00 and 18:00-20:00 h), using the brush technique. In all cultivars, the percentage of fruit set with natural pollination was low (5 to 10%). Self-pollination treatment was the less efficient, especially in ‘Bonita’ (47.90%). Conversely, when ‘Bonita’ was used as pollen parent, fruit set percentage was significantly high in ‘Campas’ (85.83%) and ‘White’ (87.40%). Furthermore, the source of pollen had a significant effect, increasing fruit weight, number of seeds, seed weight, pulp weight and symmetry in the 3 cultivars. <![CDATA[<b>Edaphic factors that influence the growth of Vochysia guatemalensis in the Northern Huetar Region of Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evalúa el crecimiento de Vochysia guatemalensis en Ultisoles e Inceptisoles de la Región Huetar Norte de Costa Rica. Este documento presenta las condiciones de los sitios donde la especie está creciendo en la región bajo estudio. Por medio de variables físicas y químicas de los suelos, se explicó el comportamiento del índice de sitio (IS) y su relación con aquellas variables edáficas que muestran algún tipo de relación con este indicador de la calidad de los terrenos. Además, se determinaron 2 profundidades los factores del suelo que limitan o favorecen el crecimiento de esta especie, con el propósito de identificar tanto los sitios apropiados como los sitios inadecuados para la especie. A una profundidad de 0 a 20 cm, los mejores sitios (IS mayor de 23), están relacionados con pH bajos, concentraciones bajas de calcio y concentraciones medias de magnesio, una suma de bases y una capacidad de intercambio catiónica efectiva medias, una acidez extraíble y una saturación de acidez media. De 20 a 40 cm, se observa que los mejores sitios están asociados con una baja densidad aparente, un alto contenido de arcilla y de hierro y una buena cantidad de materia orgánica. Los suelos que mostraron mejor condición química, son los que presentan la peor calidad de sitio (IS menor de 20) para V. guatemalensis. Esto resalta los bajos requerimientos nutricionales que presenta la especie la cual puede considerarse como una especie adaptada a suelos relativamente ácidos, de baja fertilidad.<hr/>The growth of Vochysia guatemalensis in Ultisols and Inceptisols of the Northern Huetar Region of Costa Rica were evaluated. This paper introduces the conditions of the sites, in the region under study where the species is growing. Making use of physical and chemical soil variables, it tries to explain the behavior of the site index (Is) and its relationship with those edaphic variables that show some kind of relation with this indicator of the quality of the land. In addition, working at 2 depths, the factors of the soil which limit or favor the growth of this species are determined, in order to identify the most appropriate, as well as the most inadequate, sites for the species. At to 20 cm depth, the best sites (IS greater than 23), are related to low pH, low calcium concentrations and median concentrations of magnesium, medium sum of bases and medium effective cation exchange capacity, an extractable medium acidity and medium saturation acidity. From 20 to 40 cm, it is observed that the best sites are associated with low apparent density, a high content of clay and iron, and a good amount of organic matter. The soils that show the best chemical condition are those associated with the worst quality of site (IS lesser than 20) for V. guatemalensis. This highlights the low nutritional requirements of this species, V. guatemalensis, which can be considered as adapted to relatively acidic soils of low fertility. <![CDATA[<b>Efecto de Ceras como Complemento a la Inmersión Hidrotérmica sobre la Calidad en la Fruta de Papaya (<i>Carica papaya</i> l. Híbrido Pococí)</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto de ceras, como complemento a la inmersión hidrotérmica, sobre variables de calidad poscosecha de papaya. Las frutas se cosecharon, empacaron y fueron lavadas, desinfectadas e inmersas en agua a 49°C por 20 minutos (TH) para posteriormente aplicar los tratamientos: 1) cera de abejas y aceite de palma 5%; 2) cera de mezcla ácidos grasos 4,7%; 3) quitosano 0,1%; 4) solo TH; 5) testigo (sin inmersión hidrotérmica ni cera). La papaya fue almacenada 15 días a 12ºC y posteriormente a 20°C. Se encontraron diferencias significativas (p<=0,05) entre las frutas que recibieron el TH complementado con cera de abejas y palma al 5%, que tuvieron menor tasa respiratoria (12,27 ml CO2/kg*h a 8 días de salida del almacenamiento en frío), en comparación con las que solo recibieron el TH (16,72 ml CO2/kg*h), o las papayas testigo (17,01 ml CO2/kg*h). El menor porcentaje de pérdida de peso acumulado se registró con el TH más cera de abejas y palma. Las variables de color no fueron afectadas, excepto por el tratamiento 2, cera de mezcla de ácidos grasos, que indujo un retraso en el desarrollo del color (p≤0,05). No se observaron cambios en firmeza interna o externa ni en grados brix. El TH permitió una disminución en la incidencia de pudriciones, severidad de antracnosis y prolongación de la vida útil. El uso de ceras como complemento al TH puede contribuir a mantener algunos de los parámetros que inciden en la calidad de la papaya.<hr/>Different waxes were evaluated as a complement to hydrothermal treatment on the overall papaya fruit quality parameters. The fruits were harvested, washed in water, disinfected with sodium hypochlorite and exposed to hydrothermal immersion treatment at 49°C/20 min (HT); then treatments were applied: 1) bees wax +palm oil 5% solution; 2) fatty acids wax mixture 4.7%; 3) chitosan 0.1%; 4) only HT; 5) control (no hydrothermal immersion nor wax). The fruit was stored for 15 days at 12°C, then at 20°C. Significant differences (p≤0.05) were found between fruits receiving HT complemented with 5% bees + palm oil wax, which exhibited lower respiration rate (12.27 ml CO2/kg*h a 8 days after leaving cold storage), as compared with those receiving only HT (16.72 ml CO2/ kg*h) or control fruits (17.01 ml CO2/kg*h). The lesser percent of acumulated weight loss was registered whit TH plus bees wax cund palm oil. The color parameters were not affected, except for treatment 2, fatty acids wax mixture, which induced a delay in color development (p≤0.05). No changes were observed in internal or external firmness, nor in degrees brix. HT reduced the incidence of peduncular rot and anthracnose severity (p≤0.05), and extended useful life time. The use of waxes as a complement to HT can contribute to preserving some of the parameters which influence the final papaya fruit quality. <![CDATA[<b>Inheritance and genetic relationship associated with performance, maturity in tomato hybrids (Solanum lycopersicum L. (Mill.))</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Durante 2010-2011 se evaluaron en invernadero, 30 híbridos de tomate, con el objetivo de determinar las relaciones genéticas entre los distintos caracteres afines al rendimiento, el número de días a la madurez y duración en anaquel. Los resultados mostraron que el híbrido 5 fue el mejor en textura, para grados brix los mejores híbridos fueron: 2, 29, 25, 16 y 10, para número de días a la madurez, el híbrido 12. El híbrido 8 para tamaño y ancho de fruto, para longitud de fruto el híbrido 4 y el híbrido 9 para rendimiento. En el pH hubo efectos adicionales y en la textura de fruto, los grados brix y el número de días a la madurez, efectos dominantes. En el rendimiento, tamaño, longitud y ancho de fruto hubo efectos aditivos y dominantes. La herencia fue mayor para grados brix, tamaño, longitud y ancho de fruto. El progenitor 70 es portador de genes para menor pérdida de textura, mayor ganancia de grados brix, mayor pérdida de pH, mayor tamaño y mayor rendimiento de fruto. El progenitor 71 fue el portador de genes con menor número de días a la madurez, mayor longitud y mayor ancho de fruto. La correlación mostró una relación moderada y negativa (r=-0,62), entre tipo de crecimiento de la planta y forma predominante de fruto; además hubo correlaciones moderadas y negativas (r=-0,51) entre forma predominante de fruto, color exterior del fruto maduro y número de lóculos (r=-0,41). Se identificaron 2 componentes principales: el primero relacionado con textura de fruto, grados brix, tamaño, longitud y ancho de fruto; el segundo componente identificó al pH, número de días a la madurez y rendimiento por planta. La correspondencia múltiple mostró que en los híbridos evaluados predominan frutos redondos con pericarpio y la parte externa de color rojo.<hr/>In the year 2010-2011, in the greenhouse, 30 tomato hybrids were evaluated to determine the genetic relationships between the different characters related to yield, number of days to maturity and shelf life. Results showed that hybrid 5 was the best for texture. For brix degrees, the best hybrids were: 2, 29, 25, 16 and 10. Hybrid 12 for number of days to maturity. Hybrid 8 for fruit size and width. For fruit length, hybrid 4; and hybrid 9 for yield. The pH is controlled by additive effects, and in fruit texture, degrees brix and the number of days to maturity, dominant effects are involved. In yield, size, length and width of fruit there were additive and dominant effects involved. Inheritance was higher for degrees brix, size, length and width of fruit. Progenitor 70 carries genes for less loss of texture, higher gain of degrees brix, greater loss of pH, larger size and greater fruit yield. Instead, parent 71 is the carrier of genes for fewer days to maturity, greater length and greater width of the fruit. Correlation analysis showed a moderate and negative (r=-0.62) and relationship between type of plant growth and predominant fruit shape. Also, moderate and negative correlations (r=-0.50) were observed between dominant form of fruit, external color of the ripe fruit and number of locules (r=-0.41). Characterization showed a wide variability in quantitative variables. Two main components, were identified: the first related to fruit texture, brix degrees, size, length and width of fruit; the second component identified pH, number of days to maturity and yield per plant. Multiple correspondence analyses indicated that in the hybrids evaluated predominate round fruits with pericarp and the outside colored red. <![CDATA[<b>Suplementación con Pared Celular y Cultivo de Levaduras en Vacas Prontas y su Efecto sobre la Calidad del Calostro y el Estado Inmunológico de las Terneras</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El estudio fue realizado en una finca comercial ubicada en Santa Rosa de Oreamuno, Provincia de Cartago. Se utilizaron 30 vacas Jersey preparto y sus respectivas terneras, distribuidas en un modelo irrestricto al azar, con 2 tratamientos de 15 repeticiones cada uno: el primero fue el control (no suplementado) y el segundo se suplementó diariamente, a partir de los 21 días preparto, con 40 g de pared celular y cultivo de levaduras. Se cuantificó la concentración de inmunoglobulinas totales en el calostro de las vacas en estudio, obteniéndose diferencias significativas (p<0,05), con valores promedio de 90,06±23,74 mg.ml-1 y 105,94±17,59 mg.ml-1 para el grupo control y el suplementado, respectivamente. Se cuantificó la concentración de proteína sérica total en el suero sanguíneo de las terneras, y no se encontró diferencia significativa (p&gt;0,05), obteniéndose valores promedio de 8,57±1,27 g.dl-1 y 8,24±1,26 g.dl-1, para el grupo control y el suplementado, respectivamente. Se cuantificó la ganancia diaria de peso, el crecimiento semanal expresado como altura a la cruz, el consumo diario de dieta sólida y la conversión alimenticia de las terneras durante las primeras 8 semanas, y no se encontraron diferencias significativas para ninguna de las variables antes mencionadas (p&gt;0,05), obteniéndose valores promedio de ganancia diaria de peso de 382,86±61,20 g y 410,94±51,22 g, de crecimiento semanal de 1,45±0,33 cm y 1,70±0,31 cm, de consumo de dieta sólida de 985,17±8,51 g y 977,51±5,74 g, y de conversión alimenticia de 2,57±0,11 y 2,38±0,09, para el grupo control y el suplementado, respectivamente. Se concluye que la suplementación con pared celular y cultivo de levaduras tuvo efecto mejorador sobre la concentración de inmunoglobulinas totales en el calostro y un efecto mejorador en la salud de las terneras, reflejado en la menor incidencia de enfermedades respiratorias y del tracto digestivo.<hr/>The study was conducted at a private dairy farm located in Santa Rosa de Oreamuno, Cartago Province. Thirty prepartum Jersey cows and their calves were used in a completely randomized design with 2 treatments of 15 repetitions each. Treatments were: first, unsupplemented control; and second, daily supplement from 21 days prepartum with 40 g of cell wall and yeast culture. The concentration of total immunoglobulins of colostrum was quantified, giving average values of 90.06±23.74 mg.ml-1 for the control group and 105.94±17.59 mg.ml-1 for the supplemented (p<0.05). The concentration of total serum protein in the blood serum of calves was quantified, giving average values of 8.57±1.27 g.dl-1 for the control group and 8.24±1.26 g.dl-1 for the supplemented (p&gt;0.05). The daily weight gain, weekly growth expressed as height at the withers, solid diet daily intake and feed conversion of calves during the first 8 weeks were quantified, obtaining average values of solid diet intake of 985.17±8.51 g and 977.51±5.74 g (p&gt;0.05), daily gain of 382.86±1.20 g and 410.94±51.22 g (p&gt;0.05), weekly growth of 1.45±0.33 cm and 1.70±0.31 cm (p&gt;0,05) and feed conversion of 2.57±0.11 and 2.38±0.09 (p&gt;0.05), for the control group and supplemented, respectively. In conclusion, supplementation with cell wall and yeast culture had an enhancing effect on concentration of total immunoglobulins in colostrum and an improving effect on the health of calves, reflected in lower incidence of respiratory and digestive tract diseases. <![CDATA[<b>Effect of poultry litter addition on the nutritional and fermentative characteristics of cassava (Manihot esculenta) by-products silage</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto de la adición de 0, 5, 10, 15 y 20% de pollinaza al subproducto de yuca en el proceso de ensilaje. Tanto las características de composición nutricional como las fermentativas fueron evaluadas. Se determinó que la adición de pollinaza favorece significativamente el incremento de MS, PC, EE, Ce, Ca, FDN, FDA, Cel y Hem en el ensilado, sin encontrar tendencias claras en el contenido de lignina. Por el contrario, la adición de pollinaza promovió un efecto detrimental en la concentración de CNF y en la DIVMS del ensilado. Se evaluaron además el pH, la capacidad amortiguadora, el contenido de nitrógeno amoniacal y las características sensoriales del ensilado en función del nivel de pollinaza. El pH mostró una tendencia al aumento conforme la adición de pollinaza, mientras la capacidad amortiguadora y el nitrógeno amoniacal se incrementaron significativamente al aumentar la proporción de pollinaza utilizada. La evaluación organoléptica dio como resultado mejores características en los tratamientos con mayor contenido de subproducto avícola, debido a un leve olor alcohólico en los tratamientos con menor contenido de pollinaza y la ausencia de aroma amoniacal en los 5 tratamientos estudiados. Se definió el nivel de 10% de pollinaza como el mejor en términos de características nutricionales y fermentativas del material obtenido.<hr/>The addition of poultry litter at 0, 5, 10, 15 and 20% to cassava by product in the ensiling process was evaluated. Both nutritional and fermentative characteristics were determined. Increasing levels of poultry litter had a significant effect on DM, CP, EE, Ash, Calcium, NDF, ADF, Cellulose and Hemicellulose content of the silage; however, no clear tendencies were found for lignin content. On the other hand, poultry litter addition decreased NFC concentration and IVDMD of the silage. Buffer capacity, pH, N-NH3 and organoleptic traits of silage were also evaluated for all treatments. The pH showed a growing tendency as poultry litter was increased, whereas buffer capacity and N-NH3 were significantly increased with higher rates of poultry litter added to the silage. Organoleptic evaluation indicated better characteristics in treatments with higher poultry litter content. Treatments with low poultry litter content showed a slight alcoholic smell and no ammonia smell was evident for the 5 treatments evaluated. The 10% poultry litter treatment was defined as the best to preserve nutritional and fermentative characteristics of the silage. <![CDATA[<b>Aplicación de un Factor de Corrección en la Estimación del Éxito de Captura de Roedores Plaga</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se analizó el efecto de un factor de corrección en la fórmula utilizada para estimar el éxito de captura de roedores, así como la duración del período de muestreo (1, 2 o 3 días) y el efecto de captura de roedores (como una sola especie o diferenciarlas). El factor de corrección consistió en considerar como media trampa a aquellas con un funcionamiento deficiente (trampas activadas sin cebo, desactivadas con o sin cebo, captura de una especie diferente a la de interés y trampas perdidas o removidas). El éxito de captura estimado fue de 3,67% y 3,85%, según la fórmula tradicional y la corregida, respectivamente, en uno de los sitios de estudio, con predominio de la especie Sigmodon hirsutus; y de 3,20 y 3,89% en el otro sitio, con predominio de Mus musculus. No se encontró diferencias significativas en la estimación del éxito de captura con el uso de una u otra fórmula, en ambos sitios de estudio. El muestreo de un día fue suficiente para estimar el éxito de captura (4,14%) ya que no hubo diferencias significativas con respecto al estimado con 2 días de muestreo (4,04%), o con 3 días (3,67%). En este caso, tampoco hubo diferencias significativas al identificar cada una de las especies de roedores (3,67%), con respecto a si se considera todos los individuos capturados como una sola especie (3,88%). Los resultados obtenidos corresponden a una situación con relativa baja captura de roedores, así como al predominio de una especie de roedor con respecto a otras capturadas, por lo que conviene corroborarlos en una situación de mayor abundancia de roedores, como sería el caso cuando alcanzan la condición de plaga.<hr/>The effect of adding a correction factor in the formula used to estimate the trapping success of rodents, as well as the duration of the period of sampling (1, 2 or 3 days) and the effect of considering rodents captured as a single species or by differentiating them, were examined. The correction factor involved considering those traps with poor performance as the average value (traps activated without bait, disabled with or without bait, catch of a species different from that of interest and traps lost or removed). Estimated trapping success was 3.67% and 3.85%, according to the traditional formula and the corrected version, respectively, in one of the study sites where the predominant species was Sigmodon hirsutus, and 3.20 and 3.89% in another site, with Mus musculus as the predominant species. No significant differences were found in the estimate of trapping success with the use of one or the other formula, in both study sites. Sampling for just one day was enough to estimate the trapping success (4.14%), since there were no significant differences compared to 2 days of sampling (4.04%) or 3 days (3.67%). Also, there were no significant differences when comparing the method to identify each species of rodents (3.67%) with the method to consider all individuals captured as a single species (3.88%). Our results correspond to a situation with a relatively low capture of rodents, as well as when there is a predominant species present, thus it would be convenient to corroborate these results in a situation of greater abundance of rodents, as would be the case when they reach the condition of plague. <![CDATA[<b>Characterization of land use in the main agricultural areas of the Major Metropolitan Area of Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Con el objetivo de aportar información para el ordenamiento y la planificación del uso del suelo, mediante la caracterización de su utilización en las regiones agrícolas de la Gran Área Metropolitana (GAM), se realizó una investigación entre marzo 2008 y octubre 2009, por medio de Sistemas de Información Geográfica (SIG). En el estudio se utilizaron imágenes aéreas correspondientes al proyecto Misión Carta capturadas entre febrero y marzo del 2005, lo que permitió identificar la distribución y extensión de los principales cultivos existentes en la GAM. Para identificar estas áreas se utilizó el método del reconocimiento remoto, el cual consiste en conocer la apariencia de un determinado cultivo en imágenes aéreas que permiten ubicar todas las áreas con aspecto similar y así identificar la adecuada diferenciación entre cultivos y usos. La información geográfica fue procesada mediante el programa de cómputo ArgGIS 9.2, el cual permitió obtener un mapa base a escala 1:12.500. El mapa con la distribución de las áreas de cultivo, se superpuso con información geográfica que ha sido previamente desarrollada por diferentes instituciones del país, lo que permitió caracterizar la actividad agrícola de la GAM. Los resultados muestran que la actividad agrícola cubre alrededor del 24% del área total de la GAM, destacándose la producción de hortalizas, café y plantas ornamentales bajo sarán. Las hortalizas tienen la mayor importancia en extensión, ya que abarca el 52% del área agrícola de la GAM, seguidas del café con 44%, mientras que la producción de ornamentales bajo sarán representa solamente cerca del 4%. Al analizar los cambios ocurridos en la actividad agrícola de la GAM en los últimos 28 años, en el caso del café el área de producción disminuyó en 3569 ha, lo cual corresponde al 17% de las 22 545 ha identificadas en 1983.<hr/>In order to contribute with information for the management and planning of land use in the main farming areas of the Major Metropolitan Area (GAM), an investigation was conducted between March 2008 and October 2009, using Geographic Information Systems (GIS) to characterize current land use. The study used aerial images of the Charter Mission project, taken between February and March 2005, which allowed identification of the expanse and distribution of the major crop-growing areas existing in the GAM. To identify these areas, the method of remote recognition was used, which consists of recognizing the appearance of a particular crop in aerial images, which then allows locating all areas with similar appearance and thus achieve an adecuate differentiation from other crops and uses. The geographic information was processed using the computer program ArgGIS 9.2, through which a 1:12.500 scale base map was obtained. The map, with the distribution of crop areas, was overlapped with geographic information that has been previously developed by different institutions of the country, which allowed characterizing the agricultural activity of GAM. The results show that farming covers about 24% of the total area of GAM, with predominance of vegetables, coffee and Saran-net protected vegetables, coffee and ornamental plants production. Vegetables are the most important crop in area, covering 52% of the agricultural area of GAM, followed by coffee with 44%, while production of ornamentals under Saran-net represents only about 4%. Analyzing the changes occurred in the agricultural activity of GAM in the last 28 years, coffee production area decreased by 3569 ha, which amounts to 17% of the 22 545 ha identified in 1983. <![CDATA[<b>Calidad de Frutos de Materiales Comerciales de Papaya Roja Producidos en Yucatán, México</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242015000100013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La variedad Maradol es la principal papaya cultivada en México y uno de los principales cultivos del estado de Yucatán. Presenta algunos inconvenientes, como la susceptibilidad a virosis, por lo que se buscan nuevos materiales que puedan superar en rendimiento a Maradol, pero es necesario que presenten características de calidad similares. El objetivo del presente trabajo fue evaluar las características de calidad de los frutos de nuevos genotipos producidos en Yucatán. Se usaron 6 materiales comerciales (Maradol, Sensation, Intenzza, Siluet, Lenia Plus y Jíbara) y 2 híbridos generados por INIFAP (Azteca y MSXJ). Se evaluó el tamaño de los frutos, color de cáscara y pulpa, firmeza de la pulpa y contenido de sólidos solubles totales. En el tamaño de frutos, excepto Jíbara que es muy grande (2,900 kg) y Siluet que es muy pequeño (1,200 kg), los 6 materiales restantes fueron similares a Maradol. En color de la cáscara, Intenzza y Siluet presentaron tono similar a Maradol (65 a 67º) pero fueron más luminosos. Siluet y Sensation tuvieron mayor contenido de grados Brix que Maradol, pero también menor firmeza de la pulpa. Considerando el tamaño de los frutos, la firmeza de la pulpa, el contenido de sólidos solubles totales y el color de la cáscara y pulpa, los genotipos Sensation, Lenia Plus y MSXJ presentan buenas características, por lo que pueden competir en calidad con la variedad Maradol.<hr/>Maradol is the main papaya cultivated in Mexico and one of the main crops in Yucatan. It presents some inconveniences, such as susceptibility to viruses, so new cultivars that can surpass Maradol yield are looked for, but it is necessary that they show similar quality characteristics. The objective of this study was to evaluate the quality characteristics of the fruits of new genotypes produced in Yucatan. Six commercial materials (Maradol, Sensation, Intenzza, Siluet, Lenia Plus and Jibara) and 2 hybrids generated by INIFAP (Azteca and MSXJ) were evaluated. Size, color of peel and pulp, firmness of the pulp and total soluble solids content were assessed. In fruit size, except for Jibara which is very big (2.900 kg) and Siluet, which is very small (1.200 kg), the remaining 6 varieties were similar to Maradol. As for peel color, Intenzza and Siluet presented a similar hue than Maradol (65 a 67o), but more luminosity. Siluet and Sensation had more total soluble solids than Maradol, but less pulp firmness. Sensation, Lenia Plus and MSXJ show good characteristics considering fruit size, pulp firmness, total soluble solids content and peel and pulp color, thus can compete in quality with Maradol variety.