Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Costarricense]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=0377-942420120001&lang=pt vol. 36 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[<b>Intake, nutritional quality, and apparent digestibility of mulberry (Morus alba) and star grass (Cynodon nlemfuensis) in goats</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The quality, selection, intake, and apparent digestibility of mulberry and star grass in goats, offered fresh or partially dehydrated, were evaluated. The experiment was carried out at the “Alfredo Volio Mata” Experiment Station of the University of Costa Rica. Harvested forage was fed to 12 Saanen, Toggenburg and Lamancha non-lactating and non-pregnant goats, distributed in a randomized 2x2 factorial design, with an average live weight of 37±5 kg. The treatments were a) fresh star grass, b) partially dehydrated star grass, c) fresh mulberry, and d) partially dehydrated mulberry. Forage was offered chopped to the animals. Dry matter intake was 0.93, 0.76, 1.17 and 1.12 kg.animal-1. day-1 (±0.09) for fresh star grass, partially dehydrated star grass, fresh mulberry, and partially dehydrated mulberry, respectively. This represented 2.62, 2.09, 3.17 and 3.13% (±0.24) of body weight. Crude protein intake was lower with partially dehydrated star grass and higher with fresh mulberry (75.2 vs. 135.4 g.animal-1. day-1). Apparent digestibility was not statistically different between treatments; it was on average 49.18% for DM, 59.82% for CP, 57.83% for NDF, and 55.30% for ADF. This study demonstrates that the forage species significantly affects voluntary dry matter intake in goats; however, dry matter content of the forages used in this study did not affect DM intake<hr/>Se evaluó la calidad, selección y digestibilidad aparente en cabras, del consumo de morera y estrella africana ofrecidos de forma fresca y parcialmente deshidratada. El experimento se llevó a cabo en la Estación Experimental “Alfredo Volio Mata” de la Universidad de Costa Rica. El forraje cosechado fue suministrado a 12 cabras de las razas Saanen, Toggenburg y LaMancha no lactantes y no gestantes, distribuidas en un diseño irrestricto al azar con un arreglo factorial 2x2 y con un peso vivo promedio de 37±5 kg. Los tratamientos experimentales fueron: a) estrella fresca, b) estrella parcialmente deshidratada, c) morera fresca y d) morera parcialmente deshidratada. El forraje se ofreció a los animales en forma picada. Se observó un consumo promedio de materia seca de: 0,93; 0,76; 1,17 y 1,12 kg.animal-1. día-1 de MS (±0,09), para los tratamientos estrella fresca, estrella parcialmente deshidratada, morera fresca y morera parcialmente deshidratada, respectivamente. Esto representó 2,62; 2,09; 3,17 y 3,13% (±0,24) del peso vivo. El consumo de proteína cruda fue menor con la estrella parcialmente deshidratada y mayor con la morera fresca (75,2 vs. 135,4 g.animal-1.d-1). El porcentaje de digestibilidad aparente no fue estadísticamente diferente entre tratamientos; presentó un promedio de 49,18% para la MS, 59,82% para la PC, 57,83% para la FDN y 55,30% para la FDA. Este estudio demuestra que la especie de forraje influye significativamente sobre el consumo voluntario de materia seca en cabras; sin embargo, el contenido de materia seca en los forrajes utilizados no afectó dicho consumo. <![CDATA[<b>Phenology, yield and nutritional value of reed canary grass (Phalaris arundinacea) in dairy farms in the highlands of Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó la producción de biomasa, el valor nutricional y la fenología del pasto alpiste (Phalaris arundinacea) con 3 edades de cosecha (49, 70 y 91 días), a lo largo de año y medio, en una finca comercial de ganado lechero ubicada en Santa Rosa de Oreamuno, provincia de Cartago. La producción de biomasa promedio para el pasto alpiste fue 3101 kg.ha-1.corte-1 de MS. La composición nutricional promedio fue de 17,77% PC, 55,89% FDN, 35,93% FDA, 4,14% lignina y 66,87% DIVMS y su contenido energético expresado como TND, ED, EM, ENL (3X) y ENG fue 63,07%, 2,76; 2,13; 1,31 y 0,81 Mcal.kg-1 de MS, respectivamente. Se comparó el frac cionamiento de la PC de los pastos estrella africana (Cynodon nlemfuensis) y ryegrass perenne (Lolium perenne) con la del pasto alpiste, con el que las especies de clima templado presentan un aporte principalmente de la fracción insoluble degradable (B2+B3), mientras el estrella africana lo hace a nivel de la fracción degradable (A+B1). La edad fenológica promedio del pasto alpiste fue 5,96 hojas verdes por rebrote y su edad debe encontrarse entre 5 y 6 hojas para optimizar su producción de biomasa y valor nutricional. El pasto alpiste se ha utilizado en diversas fincas de ganado de leche y ha adquirido importancia como una opción que puede soportar las condiciones climatológicas de las regiones altas de Costa Rica; asimismo, ya hay empresas que importan semilla sexual de dicha especie<hr/>Dry matter yield, nutritional value and phenology of reed canary grass (Phalaris arundinacea) were evaluated with three harvest ages (49, 70 and 91 days), during a year and a half, in a commercial dairy farm in the district of Santa Rosa de Oreamuno, Cartago Province. Average dry-matter yield was 3101 kg.ha-1.regrowth-1 period. Average nutritional value was 17.77% CP, 55.89% NDF, 35.93% ADF, 4.14% lignin and 66.87% IVDMD on dry-matter basis. Estimated energy content expressed as TDN, DE, ME, NEL (3X) and NEG was 63.07%, 2.76, 2.13, 1.31 and 0.81 Mcal.kg-1 of DM, respectively. CP fractioning of African star grass (Cynodon nlemfuensis) and perennial ryegrass (Lolium perenne), were compared with that of reed canary grass; the main contribution was obtained from the insoluble degradable fraction (B2+B3) in the temperate species, while african star grass had a higher contribution from the degradable fraction (A+B1). Average phenological stage of reed canary grass was 5.96 green leaves per regrowth and its leaf stage must be 5 to 6 leaves to optimize dry matter yield and nutritional value. Reed canary grass has been used in several dairy farms and has gained importance as an option that can withstand the weather conditions in the highlands of Costa Rica; olso, there are already companies importing sexual seed of this species <![CDATA[<b>N, P, K and S fertilization and nutrient absorption curves on rice var. CFX 18 in Guanacaste</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se realizó un experimento de fertilización con N, P, K y S en arroz inundado, var. CFX 18, en un Inceptisol eútrico en Guanacaste y se determinó la curva de absorción de macro y micronutrimentos durante el ciclo de cultivo. Los tratamientos fueron de 0, 80, 120 y 160 kg.ha-1 de N; 0, 40 y 80 kg.ha-1 de P2O5; 0 y 50 kg.ha-1 de K2O, y 0 y 20 kg.ha-1 de S, con un total de 8 tratamientos y 4 repeticiones. Se realizó un análisis foliar en prefloración y se determinó el rendimiento de arroz seco y limpio a la cosecha. En el tratamiento de 120 kg.ha-1 de N, 40 kg.ha-1 de P2O5, 50 kg.ha-1 de K2O, y 20 kg.ha-1 de S, se realizaron 5 muestreos de planta entera a los 28, 43, 66, 79 y 93 días de la germinación, para determinar peso seco, análisis químico de nutrimentos y curvas de absorción en función de la edad de la planta. Hubo respuesta significativa en rendimiento al N, P, K y S. El tratamiento de 120 kg.ha-1 de N, 40 kg.ha-1 de P2O5, 50 kg.ha-1 de K2O, y 20 kg.ha-1 de S, presentó el rendimiento más alto de arroz en granza, en un suelo que tenía un contenido adecuado de P y K, pero bajo en S. Estas mismas dosis propiciaron los contenidos de N y P foliar más altos, con diferencia significativa respecto a los tratamientos sin N y sin P. La curva de absorción de nutrimentos estuvo relacionada directamente con la producción de biomasa. La mayor parte de la absorción de nutrimentos se presentó en la etapa reproductiva y de maduración. La absorción máxima de N, P, K, Ca, Mg y S fue de 61, 25, 197, 17, 11 y 9 kg.ha-1 , respectivamente.<hr/>An experiment of fertilization with N, P, K and S on rice (cv. CFX 18) was evaluated under flooded conditions in a Eutric Inceptisol in Guanacaste; also, the absorption curve of macro and micronutrients during the growing season was determined. The treatments were 0, 80, 120 and 160 kg.ha-1 of N; 0, 40 and 80 kg.ha-1 of P2O5; 0 and 50 kg.ha-1 of K2O, and 0 and 20 kg.ha-1 of S, for a total of 8 treatments with 4 replicates, in a randomized complete block design. Foliar analysis was performed at pre-flowering, and the yield of dry and clean grain was determined at harvest. In the treatment of 120 kg.ha-1 of N, 40 kg.ha-1 of P2O5, 50 kg.ha-1 of K2O, and 20 kg.ha-1 of S, 5 whole-plant samples were taken at 28, 43, 66, 79 and 93 days after germination, for dry weight determination and chemical analysis of nutrients and for development of the absorption curves as a function of plant age. There was a significant response in yield to N, P, K and S. The treatment of 120 kg.ha1 of N, 40 kg.ha-1 of P2O5, 50 kg.ha-1 of K2O, and 20 kg.ha-1 of S presented the highest grain yield, in a soil that had an adequate content of P and K, but low in S. These same treatments brought about the higher foliar contents of N and P and were significantly different from treatments with no N and no P. The nutrient absorption curve was directly related to biomass production. Most of the absorption of nutrients occurred during the reproductive and ripening stages. The maximum absorption of N, P, K, Ca, Mg and S was 61, 25, 197, 17, 11 and 9 kg.ha-1 , respectively <![CDATA[<b>Molecular identification of the fungus Colletotrichum spp., insolated from banana (Musa spp) in high lands from Turrialba and determination of their sensitivity to postharvest fungicides</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La antracnosis, causada por el hongo Colletotrichum spp., es una de las principales enfermedades poscosecha que afectan el fruto del banano. En el presente experimento, 25 aislamientos de Colletotrichum spp., obtenidos de frutos de banano provenientes de 5 zonas del cantón de Turrialba, Costa Rica, fueron utilizados para caracterizar molecularmente al hongo y evaluar su sensibilidad in vitro a 3 fungicidas poscosecha: tiabendazol, imazalil y miclobutanil. La identificación molecular de cada uno de los aislamientos se realizó mediante la técnica PCR con los imprimadores especie-específicos de la región ITS (CgInt/ITS5) y de una región del gen de la ß-tubulina (TBCG/ TB5). Para las pruebas de sensibilidad in vitro a los 3 fungicidas, se utilizaron las siguientes concentraciones: 0,1; 1,0; 10,0 y 100,0 µg.ml-1. El análisis de la región ITS y de la región del gen de la β-tubulina, indicó que los aislamientos analizados corresponden a la especie Colletotrichum gloeosporioides. En cuanto a las pruebas de sensibilidad in vitro, todos los aislamientos fueron sensibles al tiabendazol, mientras que existe una marcada insensibilidad al imazalil y al miclobutanil.<hr/>Anthracnose is one of the most serious banana post-harvest diseases. A total of 25 Colletotrichum isolates were obtained from banana fruits grown in 5 areas in Turrialba County, Costa Rica; 5 isolates per area. Isolates were characterized on the basis of polymerase chain reaction (PCR) using species-specific primers of the ITS region and ß-tubulin, gene, and their in vitro sensitivities to the fungicides thiabendazole, imazalil and myclobutanil at 0.1, 1.0, 10.0 y 100.0 µg.ml-1. All isolates were identified as Colletotrichum gloeosporioides and were sensitive to thiabendazole, whereas most isolates showed a marked reduction in sensitivity to imazalil and myclobutanil. <![CDATA[<b>Modification of four-arm olfactometers to be used with the coffee borer Hypothenemus hampei Ferrari (Coleoptera: Curculionidae)</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La broca del café Hypothenemus hampei (Ferrari) es considerada la plaga de mayor importancia en el cultivo del café a nivel mundial. Al igual que muchos otros insectos, el comportamiento de la broca se ve modificado por distintas señales olfativas, lo cual ha impulsado la investigación en el campo de la olfatometría, por medio de una gran variedad de estrategias y alternativas. En este experimento se evaluaron 2 diseños innovadores de olfatómetros de flujo de aire de 4 vías para experimentación en H. hampei. Estos fueron fabricados totalmente en cristal y difieren entre ellos por la distribución angular de los brazos distribuidores de flujos de aire y la zona de ingreso y adaptación de los insectos al olfatómetro. Para evaluar la funcionalidad de estos diseños se utilizó, como atrayente de acción conocida, una mezcla de metanol-etanol 3:1 y se evaluó la cantidad de hembras adultas atraídas al tratamiento en cada olfatómetro. En el olfatómetro de 90° los insectos se vieron claramente atraí- dos al brazo que contenía el atrayente, con un porcentaje del 45%, mientras que el olfatómetro de 30° tan solo alcanzó un 1,5% de atracción. Las observaciones realizadas durante estas pruebas dejaron en evidencia que las estrategias de ingreso de los insectos a los olfatómetros y el área de ambientación influyeron de manera importante en estos resultados. En una segunda etapa se evaluó el olfatómetro de 90º, al comparar los promedios de atracción de cada uno de sus 4 brazos, y se verificó que las diferencias de atracción en cada brazo no fueron significativas (p<=0,05). Se concluye que el diseño del olfatómetro de 90º es apropiado para realizar pruebas de atracción a compuestos volátiles en hembras adultas de H. hampei.<hr/>The coffee berry borer, Hypothenemus hampei is considered to be a major pest in coffee producing countries worldwide. As in many insects, the behavior of the coffee borer is modified through aromatic signals. This has triggered important research within the different approaches of olfactometry. Two new innovative designs of olfactometers were evaluated to be used on H. hampei for this research. The olfactometers were built of glass and differ in the angular distribution of their arms and in the insect’s inlet and adaptation zone. A mixture of methanol-ethanol 3:1, with proven attraction properties, was used to evaluate the functionality of these olfactometers. The bioassays were performed using only adult females of H. hampei. On the 90º olfactometer, 45% of the insects were strongly attracted to the arm comprised of the alcohol mixture. In the case of the 30º olfactometer the positive behavior response was only of 1.5%. During the assays it was observed that the different insect insertion strategies into the olfactometers and the adaptation area had a major influence on results. During the second stage of this research, the 90º olfactometer was evaluated through a comparison of the average attraction of each of its 4 arms; there were no significant differences (p<=0.05) in attraction response of H. hampei between arms of the device. It is concluded that the 90º olfactometer design is suitable to develop volatile-compound attraction assays on adult females of H. hampei. <![CDATA[<b>Effect of rubber plastic bands, placed on banana’s bunch upper hands, on the conformation of the hand, the rejection of fruits and the relationship boxes-bunch</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó, entre diciembre del 2006 y abril del 2008, el efecto de la colocación de bandas elásticas de hule (BEH), en las 5 manos superiores recién expuestas del racimo de banano, sobre la conformación de la mano, el rechazo de frutos y la cantidad de cajas obtenidas a partir de un racimo (‘ratio’). Se utilizaron BHE con una duración estimada del material de 4 a 6 (experimento 1), de 6 a 8 (experimentos 2 y 3), de 6 a 8 y con más de 8 (experimento 4) y con más de 8 (experimento 5) semanas. Racimos sin BEH fueron los comparadores o tratamiento testigo. En la mayoría las manos donde se colocaron BEH la curvatura del fruto no difirió (p&gt;0,0934) y la distancia (a 90 grados) del ápice del fruto central de la fila interna de la mano al raquis no varió (p&gt;0,0672) comparados con el testigo. Sin embargo, cuando en esta última variable hubo diferencias (p<0,0414) entre tratamientos, siempre hubo una reducción de la distancia con el uso de la BEH. El porcentaje de frutos deformes, con excepción del mayor valor (p<0,0389), que se determinó en algunas manos de los experimentos 1, 2, 3 y 5 con BEH, no difirió entre tratamientos (p&gt;0,0627). Los diferentes factores de merma o rechazo de frutos, en especial aquellos correspondientes a frutos deformes o a lesiones por el roce entre ellos durante su crecimiento en el racimo (cicatriz de crecimiento), no fueron afectados por el uso o no de la BEH en ninguno de los experimentos en donde ello se evaluó. El número de cajas obtenidas a partir de las 5 manos superiores del racimo no permitió definir la superioridad entre el uso o no de la BEH.<hr/>The effect of rubber elastic bands (REB) placed on the newly exposed 5 upper hands of the banana bunch was evaluated, from December 2006 to April 2008, on the conformation of the hand, the rejection of fruits and the number of boxes per bunch (‘ratio’). REB lasted 4 to 6 (experiment 1), 6 to 8 (experiments 2 and 3), 6 to 8 and more than 8 (experiment 4) and more than 8 (experiment 5) weeks. Bunches without REB were used as the untreated control treatment. In most hands where REB was tested, the curvature of the fruit did not differ (p&gt;0.0934) and the distance (at 90 degrees) from the apex of the inner-row central fruit of the hand to the rachis remained unchanged (p&gt;0.0672), as compared with the control. Nevertheless, when in the latter variable differences were expressed (p<0.0414), a reduction of the distance with de use of REB was always observed. The percentage of deformed fruits, except for the highest value (p<0.0389) of some hands in experiments 1, 2, 3 and 5, did not differ between treatments (p&gt;0.0627). The different factors of fruit rejection, especially those related to deformity or injuries by friction between fingers during growth (growth scar), were not affected by the use of REB in any of the experiments where this was evaluated. The number of boxes obtained from the 5 upper hands of the bunch did not allow to show whether REB significantly affected yield. <![CDATA[<b>Evaluation of a liquid lime source on the rice yield in an Ultisol from North zone of Costa Rica</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto de la aplicación de una enmienda calcárea líquida sobre el rendimiento del arroz y la fertilidad del suelo. El ensayo se realizó en un Ultisol de Los Chiles, Alajuela. Se utilizó una enmienda líquida que contiene 40% de Ca en forma de CaCO3 y 6,9% de N en forma de urea (Cal 56®). Los tratamientos fueron: testigo sin cal; Cal 56 8 l.ha-1; Cal 56 10 l.ha-1; y Cal 56 6 l.ha-1 + Nitro LL 4 l.ha-1. El Nitro LL es un fertilizante líquido de liberación controlada, que contiene 33% de N. Los productos fueron aplicados con bomba de espalda, con un volumen de caldo de 200 l.ha-1, en forma de aspersión al suelo 8 días después de germinado el arroz. Se utilizaron parcelas de 10x10 m, con un diseño experimental de Bloques Completos al Azar, con 4 tratamientos y 4 repeticiones. No hubo diferencias significativas con las variables tamaño de panícula en cm, número de espigas por panícula, número total de granos por panícula, número de granos llenos, número de granos vanos y peso de 1000 granos, aunque la mayoría de estas variables presentaron valores más altos que el testigo con la aplicación de enmienda líquida. Hubo diferencias significativas (p<0,01) en la variable de rendimiento de arroz en granza. La dosis de 8 l.ha-1 de Cal 56 presentó el mejor rendimiento agronómico. La dosis de 10 l.ha-1 de Cal 56 incrementó levemente el contenido de Ca y la CICE del suelo.<hr/>A field experiment was conducted, to evaluate the effect of applying a liquid lime amendment on rice yield and soil fertility, in an Ultisol at Los Chiles, Alajuela. The liquid amendment contains 40% of Ca in form of CaCO3 and 6.9% of N as urea (Cal 56®). The treatments were: control without lime; Cal 56 8 l.ha-1; Cal 56 10 l.ha-1; and Cal 56 6 l.ha-1 + Nitro LL 4 l.ha-1. Nitro LL is a controlled-release liquid fertilizer that contains 33% of N. The products were applied in water with a back pump, using a volume of mixture of 200 l.ha-1, spraying on the ground 8 days after rice germination. Plots 10x10 m were used, with an experimental design of randomized complete block with 4 treatments and 4 replicates. There were no significant differences in panicle size (cm), number of spikelets per panicle, total number of grains per panicle, number of grains filled, empty grains, and 1000-grain weight, although most of these variables showed higher values than the control with the application of the liquid amendment. There were significant differences (p<0.01) in rice grain yield. The dose of 8 l.ha-1 of Cal 56 showed the best agronomic yield. The dose of 10 l.ha-1 of Cal 56 increased slightly the content of Ca and ECEC in the soil. <![CDATA[<b>Color determination in tomato epicarp using Computer Vision System during ripening</b>]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se estudió la evolución del color de muestras de tomates durante la maduración a temperatura ambiente y otras en refrigeración, mediante Sistema de Visión Computarizada (SVC). El SVC lo constituye un escenario iluminado, una cámara digital CCD y un computador (Laptop) ambos calibrados. El procesamiento digital de las imágenes se llevó a cabo con el software Adobe® Photoshop® CS3 Extended, con los cuales generaron imágenes promediadas en coordenadas L*, a* y b*. La relación a*/b* y las coordenadas polares c* y hº, que presentaron diferencias estadísticas significativas entre las muestras determinadas (p<0,05).<hr/>The evolution of color in tomatoes samples, during ripening under refrigeration or at room temperature, was studied by Computer Vision System (CVS). CVS consisted in a lighted stage, a CCD digital camera and a computer (Laptop), all calibrated. The digital processing of images was performed with the Adobe® Photoshop® CS3 Extended software, with which averaged images on L*, a* and b* coordinates were obtained. The proceeding tested, using CVS, allowed to study the variations of color during the ripening of tomatoes from images, by means of rectangular coordinates (L*, a*, b*). The ratio a*/b* and polar coordinates (c*, hº), showing statistically significant differences between samples determined (p<0,05). <link>http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0377-94242012000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt</link> <description/> </item> </channel> </rss> <!--transformed by PHP 10:04:31 24-04-2024-->