Scielo RSS <![CDATA[Cuadernos de Investigación UNED]]> http://www.scielo.sa.cr/rss.php?pid=1659-426620240001&lang=en vol. 16 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.sa.cr/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.sa.cr <![CDATA[Environmental impact and methane emission from the Naranjito garbage dump, Guayas - Ecuador]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Los sitios de eliminación y acumulación de basura al aire libre concentran la contaminación del agua, el suelo y el aire; sin embargo, hay poca información sobre este problema en Ecuador. Objetivo: Evaluar el impacto ambiental, incluidas las emisiones de metano, del vertedero al aire libre en Naranjito, Ecuador. Métodos: Para determinar la tasa de emisión de metano de la biomasa de residuos sólidos, aplicamos el método de cámara estática, con un dispositivo portátil, durante 15 días continuos (mayo- junio 2023) a las 08:00, 12:30 y 16:00. Para la evaluación cualitativa del impacto ambiental utilizamos la ponderación del Índice Global, basada en los impactos generados en el entorno físico y perceptual. Resultados: El Índice Global fue de 53,3, es decir, impacto crítico; la tasa media de emisión fue de 858,8mg/m²/h, superior a la tasa de emisión del suelo circundante (133,4mg/m²/h; p&lt;0,05). Conclusión: Es urgente una alternativa de gestión sostenible para reducir la tasa de emisión de metano en Naranjito.<hr/>Abstract Introduction: Outdoor garbage disposal and accumulation sites concentrate water, soil and atmospheric pollution; however, there is little information on this problem in Ecuador. Objective: Assess the environmental impact, including methane emissions, from the open-air garbage dump in Naranjito, Ecuador. Methods: To determine the methane emission rate from solid waste biomass, we applied the static camera method, with a portable device, for 15 continuous days (May-June 2023) and at 08:00, 12:30 and 16:00. For the qualitative evaluation of environmental impact, we used the Global Index weighting, based on the impacts generated in the physical and perceptual environment. Results: The global Index was 53,3, i.e. critical impact; mean emission rate was 858,8mg/m2/h, higher than the emission rate of the surrounding soil (133,4mg/m2/h; p&lt;0,05). Conclusion: A sustainable management alternative is urgent to reduce the methane emission rate in Naranjito. <![CDATA[Characterization of lactic acid bacteria isolated from two samples of biole-type bio-inputs with the production capacity of indolic compounds]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: La agricultura moderna busca mejorar la sostenibilidad y reducir el impacto ambiental, al mismo tiempo que busca satisfacer las necesidades alimenticias de la las generaciones actuales yfuturas. Una estrategia prometedora es el uso de bioestimulantes microbianos paraincrementar los rendimientos de los cultivos y disminuir la dependencia de agroquímicos y fertilizantes.Dentro de estos bioestimulantes sobresalen los que utilizan microorganismos benéficos como las bacterias promotoras del crecimiento en plantas. Este estudio lo enfocamos en aislar e identificar bacterias ácido-lácticas presentes en bioles de fabricación artesanal, y caracterizarlas por su capacidad para producir compuestos indólicos. Los hallazgos sugieren que algunas bacterias ácido-lácticas presentes en las dos muestras de bioles pueden actuar como productoras de compuestos indólicos, como el ácido 3-indolacético, lo que las convierte en una alternativa prometedora para prácticas agrícolas más sostenibles y respetuosas con el ambiente. Objetivo: Aislar, e identificar bacteriasácido-lácticas presentes en dos muestras de bioles de fabricación artesanal, y caracterizarlas por su crecimiento y su capacidad para producir compuestos indólicos. Métodos: Utilizamostécnicas moleculares como el análisisdel gen 16S rRNA y un análisis de secuenciación de tipificación multilocus para identificar las cepas de bacterias ácido-lácticas presentes en bioles de fabricación artesanal. Posteriormente,caracterizamos las cepas aisladas mediante cinéticas de crecimiento y pruebas colorimétricas para la detección de compuestos indólicos, y la cuantificación de dichos compuestos mediante cromatografía líquida de alta eficiencia (HPLC). Resultados: Identificamos tres géneros distintos de especies de bacterias ácido-lácticas los cuales fueronLacticaseibacillus paracasei, Lactiplantibacillus sp., y Lacticaseibacillus pantheris. Destacaron por su capacidad para producirácido 3-indolacético lasespeciesLactiplantibacillus sp. (M2) yLacticaseibacillus paracasei (M4) con una concentración de16,75μg/mLy4,57μg/mL, respectivamente.Conclusión:Nuestros resultados sugieren que algunasdelasbacteriasácido-lácticas presentes en los bioles de fabricación artesanal pueden actuar como productoras de compuesto indólicos como ácido 3-indolacético e indol, lo que las convierte enunaalternativa prometedorapara prácticas agrícolas más sostenibles y respetuosascon el ambiente.<hr/>Abstract Introduction: Modern agriculture seeks to improve sustainability and reduce environmental impact, while meeting the nutritional needs of current and future generations. A promising strategy is the use of microbial biostimulants to increase crop yields and decrease dependence on agrochemicals and fertilizers. Among these biostimulants, those that use beneficial microorganisms such as plant growth-promoting bacteria stand out. We focused this study on isolating and identifying lactic acid bacteria present in artisanal bioles, and characterizing them by their ability to produce indolic compounds. The findings suggest that some lactic acid bacteria present in the two bioles samples can act as producers of indole compounds, such as 3-indoleacetic acid, which makes them a promising alternative for more sustainable and environmentally friendly agricultural practices. Objective: Isolate and identify lactic acid bacteria present in two samples of artisanal biole, and characterize them by their growth and their ability to produce indolic compounds. Methods: We use molecular techniques such as 16S rRNA gene analysis and multilocus typing sequencing analysis to identify strains of lactic acid bacteria present in artisanal biole. Subsequently, we characterized the isolated strains using growth kinetics and colorimetric tests for the detection of indolic compounds, and the quantification of said compounds using high-efficiency liquid chromatography (HPLC). Results: We identified three different genera of lactic acid bacteria species which were Lacticaseibacillus paracasei, Lactiplantibacillus sp., and Lacticaseibacillus pantheris. Lactiplantibacillus sp. stood out for their ability to produce 3-indoleacetic acid. (M2) and Lacticaseibacillus paracasei (M4) with a concentration of 16,75 µg/mL and 4,57 µg/mL, respectively. Conclusion: Our results suggest that some lactic acid bacteria present in artisanal bioles can act as producers of indolic compounds such as 3- indoleacetic acid, which makes them a promisinga lternative for more sustainable and environmentally friendly agricultural practices. <![CDATA[Chemical screening and biological activity of extracts from <em>Ficus pumila</em>Moraceae) and <em>Phthirusa stelis</em> (Loranthaceae)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100028&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: The plants Ficus pumila and Phthirusa stelis are emerging as natural product sources. Objectives: To identify chemical compounds, antibacterial and antifungal activity, and toxicity against Artemia sp. and Aedes aegypti larvae. Methods: We tested methanol and propanol extracts from fruits, leaves, and stems. Results: F. pumila had flavonoids, tannins, and polyphenols; P. stelis had flavonoids, tannins, anthraquinones, triterpenes, and polyphenols. The isopropanol stem and ethanol leaf extracts of F. pumila showed significant antibacterial activity, the former a 10mm zone of inhibition against B. subtilis; the latter, 11 mm against S. aureus. The ethanol leaf and stem extracts of P. stelis had inhibition against S. aureus and B. subtilis: 10mm each the leaf; 11 and 10mm, respectively, the stem. The isopropanol leaf extract of P. stelis was also highly effective against E. coli (15mm). Most extracts were cytotoxic against Artemia sp.; ethanol and propanol leaf extracts of P. stelis had positive LC50 values, particularly the propanol leaf and stem extracts of P. stelis (0,01 and 0,02L/mL); the ethanol leaf extract of P. stelis (0,01L/mL) and the propanol fruit extract of F. pumila. None of the extracts inhibited fungal growth or affected A. aegypti larvae. Conclusion: F. pumila and P. stelis have potential for therapeutic use.<hr/>Resumen Introducción: Las plantas Ficus pumila y Phthirusa stelis están emergiendo como fuentes de productos naturales. Objetivos: Identificar compuestos químicos, actividad antibacteriana y antifúngica, y toxicidad contra Artemia sp. y larvas de Aedes aegypti. Métodos: Probamos extractos de metanol y propanol de frutas, hojas y tallos. Resultados: F. pumila tenía flavonoides, taninos y polifenoles; P. stelis tenía flavonoides, taninos, antraquinonas, triterpenos y polifenoles. Los extractos de tallo de isopropanol y hoja de etanol de F. pumila mostraron actividad antibacteriana significativa, el primero una zona de inhibición de 10mm contra B. subtilis; el segundo, 11mm contra S. aureus. Los extractos de hoja y tallo de etanol de P. stelis mostraron inhibición contra S. aureus y B. subtilis: 10 mm cada uno en la hoja; 11 y 10mm, respectivamente, en el tallo. El extracto de hoja de isopropanol de P. stelis también fue altamente efectivo contra E. coli (15mm). La mayoría de los extractos fueron citotóxicos contra Artemia sp.; los extractos de hoja de etanol y propanol de P. stelis tuvieron valores CL50 positivos, particularmente los extractos de hoja y tallo de propanol de P. stelis (0,01 y 0,02μL/mL); el extracto de hoja de etanol de P. stelis (0,01μL/mL) y el extracto de fruta de propanol de F. pumila. Ninguno de los extractos inhibió el crecimiento fúngico ni afectó las larvas de A. aegypti. Conclusión: F. pumila y P. stelis tienen potencial para uso terapéutico. <![CDATA[Tacaco (Sechium tacaco; Cucurbitaceae): quantification of the variability in the number of spines and sutures of the fruit]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100039&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Los frutos del tacaco, Sechium tacaco, una planta endémica de Costa Rica, se consumen principalmente como vegetal o postre, y pocos estudios han abordado su variabilidad morfológica. Objetivo: Cuantificar la variabilidad en el número de espinas y suturas longitudinales del fruto. Métodos: Entre 2013 y 2019 recolectamos 6-90 frutos por “accesión”, en 22 accesiones de tacaco. Evaluamos las suturas longitudinales y el número de espinas. Resultados: Para 20 accesiones, la moda fue de cinco suturas longitudinales completas. Para las suturas longitudinales incompletas, las modas fueron cero (8 accesiones), una (6 accesiones) y dos (6 accesiones). Para el número total de suturas longitudinales, 10 accesiones presentaron una moda de seis y 10 accesiones una moda de siete. En cuanto a los frutos con espinas, seis accesiones tenían de 15 a 19 espinas por fruto, y cuatro accesiones de 20 a 24 espinas por fruto. Conclusión: La variabilidad fenotípica en espinas y suturas longitudinales sugiere que estas características están controladas por múltiples genes, indicando una herencia poligénica; esta variabilidad podría ser clave para la mejora genética y la conservación de la diversidad de esta especie.<hr/>Abstract Introduction: The fruits of tacaco, Sechium tacaco, a plant endemic to Costa Rica, are primarily consumed as a vegetable or dessert, and few studies have addressed the morphological variability of these fruits. Objective: To quantify the variability in the number of spines and longitudinal sutures of the fruit. Methods: We collected 6-90 fruits from each of 22 tacaco accessions, between 2013 and 2019. We evaluated longitudinal sutures and number of spines. Results: For 20 accessions, the mode was five complete longitudinal sutures. For incomplete longitudinal sutures, the modes were zero (8 accessions), one (6 accessions) and two (6 accessions). For total number of longitudinal sutures, 10 accessions had a mode of six and 10 accessions a mode of seven. For fruits with spines, six accessions had 15-19 spines per fruit, and four accessions 20-24 spines per fruit. Conclusion: The phenotypic variability in spines and longitudinal sutures, suggests that these characteristics are controlled by multiple genes, indicating a polygenic inheritance; this variability could be key for genetic improvement and conservation of the diversity of this species. <![CDATA[Chemical profile of essential oils of the Costa Rican native tree <em>Myrcianthes storkii</em> (Myrtaceae)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100049&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: The genus Myrcianthes ranges from southern Florida to Chile, including the Caribbean, and the species Myrcianthes storkii is a shrub or tree found in Costa Rica and western Panama, in wet to very rainy, cloud, and oak forests (altitude 1300-3150m). Objective: To identify the chemical composition of essential oils from leaves, floral buds, and twigs of M. storkii of Costa Rica. Methods: We obtained the essential oils through hydrodistillation in a Clevenger-type apparatus. The chemical composition of the oils was done by GC/FID and GC/MS, using the retention indices on DB- 5 and Carbowax types of capillary columns in addition to mass spectra. Results: The oils consisted mainly of terpenoids (55,45-87,75%). A total of 281 compounds accounted for 91,27-74,56% of the total amount of oils. The major constituents from the leaf oil were myrcene (17,44%), cis-calamenene (12,60%), α-pinene (5,48%), (E)-caryophyllene (5,16%), limonene (3,91%), p-cymene(3,71%), 1,8-cineole (2,80%), and α-humulene (2,80%). The floral bud essential oil consisted mainly of α-pinene (15,23%), cis-calamenene (12,70%), myrcene (8,59%), 1,8-cineole (4,26%), germacrene B (3,65%), α-humulene (3,55%), and (E)-caryophyllene oxide (2,93%). The major components of twig oil were cis-calamenene (11,31%), palmitic acid (7,99%), (E)-caryophyllene (4,68%), 𝛿-cadinene (3,28%), cubenol (3,24%), and (Z)-caryophyllene oxide (2,94%). Conclusion: The presence of a significant quantity of myrcene and cis-calamenene seems to be characteristic of this species.<hr/>Resumen Introducción: El género Myrcianthes se extiende desde el sur de Florida hasta Chile, incluyendo el Caribe, y la especie Myrcianthes storkii es un arbusto o árbol que se encuentra en Costa Rica y el oeste de Panamá, en bosques húmedos, muy lluviosos, de neblina y robles (altitud de 1300 a 3150 m). Objetivo: Identificar la composición química de los aceites esenciales de las hojas, yemas florales y ramas de M. storkii de Costa Rica. Métodos: Obtuvimos los aceites esenciales mediante hidrodestilación en un aparato de tipo Clevenger. Determinamos la composición química de los aceites mediante cromatografía de gases con detector de ionización de llama (GC/FID) y cromatografía de gases acoplada a espectrometría de masas (GC/MS). Usamos los índices de retención en columnas capilares de tipos DB-5 y Carbowax, además de espectros de masas. Resultados: Los aceites están compuestos principalmente por terpenoides (55,45-87,75%). Identificamos 281 compuestos, que representaron el 91,27-74,56% de la cantidad total de los aceites. Los principales constituyentes del aceite de hoja fueron mirceno (17,44%), cis-calameneno (12,60%), α-pineno (5,48%), (E)- cariofileno (5,16%), limoneno (3,91%), p-cimeno (3,71%), 1,8-cineol (2,80%) y α-humuleno (2,80%). El aceite esencial de las yemas florales consistió principalmente en α-pineno (15,23%), cis-calameneno (12,70%), mirceno (8,59%), 1,8-cineol (4,26%), germacreno B (3,65%), α- humuleno (3,55%) y óxido de (E)-cariofileno (2,93%). Los componentes principales del aceite de las ramas fueron cis-calameneno (11,31%), ácido palmítico (7,99%), (E)-cariofileno (4,68%), δ-cadineno (3,28%), cubenol (3,24%) y óxido de (Z)-cariofileno (2,94%). Conclusión: La presencia de una cantidad significativa de mirceno y cis- calameneno parece ser característica de esta especie. <![CDATA[Insights into the human-jaguar <em>Panthera onca</em> (Carnivora: Felidae) interactions in Tortuguero National Park, Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100060&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: Human-wildlife interactions are on the rise due to anthropogenic pressures. Understanding these interactions is crucial for preventing conflict and promoting coexistence, ultimately benefitting humans and wildlife. Objective: In this study, we analysed the interactions between humans and jaguars Panthera onca in Tortuguero National Park, Costa Rica. Methods: We examined data concerning jaguar sightings within Tortuguero National Park, Costa Rica compiled from 2000 to 2022. Results: A total of 381 jaguar sightings were recorded, of which 75% occurred in the coastal habitat; 81% occurred during the leatherback sea turtle Dermochelys coriacea (March-May) and the green sea turtle Chelonia mydas (June-October) nesting seasons. From photographic records, 26 individual jaguars were identified (14 females, 12 males). Furthermore, 9% of the sightings were reported within the boundaries of Tortuguero village, where at least 48 domestic dogs Canis lupus familiaris were attacked by jaguars. Conclusions: Despite the jaguar's cryptic nature, the data show an increase in the frequency and duration of jaguar sightings over the years. This trend is likely due to an increase in the local jaguar population and possibly an increase in jaguars' tolerance towards humans, possibly triggered by people's inappropriate behaviour (e.g. approaching jaguars while feeding, mating or with their cubs) during the sightings. Our study also highlights the potential for conflict due to jaguar predation of domestic dogs, which is increasing within the study area. Therefore, there is a need for management action to promote coexistence between humans and the local jaguar population in Tortuguero National Park, Costa Rica.<hr/>Resumen Introducción: Las interacciones entre los seres humanos y la vida silvestre han aumentado debido a las presiones antropogénicas. Comprender estas interacciones es crucial para prevenir conflictos y fomentar la coexistencia. Objetivo: Analizar las interacciones entre los humanos y los jaguares Panthera onca en el Parque Nacional Tortuguero, Costa Rica. Métodos: Analizamos una base de datos (2000- 2022) correspondientes a los avistamientos de jaguares en el Parque Nacional Tortuguero, Costa Rica. Resultados: Registramos un total de 381 avistamientos de jaguares, de los cuales el 75% ocurrieron en el hábitat costero, mientras que el 81% durante las temporadas de anidación de la tortuga baula Dermochelys coriacea (marzo-mayo) y la tortuga verde Chelonia mydas (junio-octubre). A partir de los registros fotográficos, se identificaron 26 jaguares (14 hembras, 12 machos). Además, el 9% de los avistamientos ocurrieron dentro de los límites del pueblo de Tortuguero, donde al menos 48 perros domésticos Canis lupus familiaris han sido atacados por jaguares. Conclusión: A pesar de la naturaleza críptica del jaguar, los datos muestran un aumento en la frecuencia y duración de los avistamientos a lo largo de los años. Es probable que esta tendencia se deba a un aumento de la población local de jaguares, y posiblemente a un aumento de la tolerancia de los jaguares hacia los humanos provocado probablemente por el comportamiento inadecuado de las personas (por ejemplo, acercarse a los jaguares mientras se alimentan, se aparean o están con sus crías) durante los avistamientos. Nuestro estudio también destaca el potencial de conflicto debido a la depredación de perros domésticos por parte de los jaguares, que está aumentando en el área de estudio. Por lo tanto, es necesaria la toma de decisiones de manejo para promover la coexistencia entre los humanos y la población local de jaguares en el Parque Nacional Tortuguero, Costa Rica. <![CDATA[Basic morphometry of thorny fruits in tacaco (Sechium tacaco; Cucurbitaceae) accessions]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100074&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción. Existen pocos estudios sobre la morfología de los frutos del tacaco (Sechium tacaco) de diferentes “accesiones”. Objetivo: Hacer la caracterización morfológica de los frutos espinosos de las accesiones de tacaco. Métodos: Entre julio de 2017 y septiembre de 2019, medimos de 62 a 88 frutos con espinas de doce “accesiones” en varios sitios de Costa Rica. Resultados: Encontramos diferencias entre las accesiones para todas las variables. Los ámbitos de las medias entre “ accesiones” fueron: peso (20,15-39,71g), longitud (45,92-61,33mm), ancho (33,26-42,77mm), grosor (25,85-30,86mm), número de suturas longitudinales completas (5,04-5,71), número de suturas longitudinales incompletas (0,75-2,27), número total de suturas longitudinales (5,84-7,52), número de espinas (3,18-24,30), relación longitud/ancho (1,35-1,52), relación longitud/grosor (1,77-2,08) y relación ancho/grosor (1,25-1,44). Conclusión: Existe una importante variabilidad en las características morfológicas de estos frutos. Documentamos, por primera vez, la existencia de la "tacaquilla", definida por frutos pequeños.<hr/>Abstract Introduction: There are few studies on the morphology of tacaco (Sechium tacaco) fruits from different accessions. Objective: To do the morphological characterization of thorny fruits from tacaco accessions. Methods: Between July 2017 and September 2019, we measured 62 to 88 fruits with thorns from twelve tacaco accessions, at various sites in Costa Rica. Results: We found differences between accessions for all variables. The ranges of means between accessions were: weight (20,15- 39,71g), length (45,92-61,33mm), width (33,26- 42,77mm), thickness (25,85-30,86mm), number of complete longitudinal sutures (5,04-5,71), number of incomplete longitudinal sutures (0,75-2,27), total number of longitudinal sutures (5,84-7,52), number of thorns (3,18-24,30), length/width ratio (1,35-1,52), length/thickness ratio (1,77-2,08), and width/thickness ratio (1,25-1,44). Conclusion: There is an important variability in the morphological characteristics of these fruits. We document, for the first time, the existence of the “tacaquilla”, defined by small fruits. <![CDATA[Cytogenics, morphology and viability of <em>Borreria spinosa</em> (Rubiaceae) pollen grains]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100086&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: Borreria spinosa is a herbaceous plant considered a weed in agricultural crops, although it also has potential in apiculture. Despite its agronomic importance, its cytogenetic and palynological traits are poorly known. Objective: To do the cytogenetic characterization of B. spinosa, describe the morphology of its pollen grains, and estimate their potential viability. Methods: We collected plant material in Santiago del Estero, Argentina, in May 2017 and used classical methods (8-hydroxyquinoline and Farmer for mitosis and meiosis; viability with Müntzing; pollen morphology with nonacetolysed and acetolysed techniques, and SEM). Results: B. spinosa has a chromosome number of 2n = 56, with a karyotype of 46 m + 10 sm. Meiotic abnormalities mainly include chromosomes outside the equatorial plate, lagging chromosomes, and cytomixis. Pollen grains are small to medium-sized, suboblate to oblate-spheroidal, with a viability of 70%. This is a tetraploid species, most chromosomes are metacentric or submetacentric; and it has irregular meiotic behavior and cytomixis, with concomitant low viability in pollen grains. Conclusion: In B. spinose, pollen grains have similar characteristics to other species of the genus Borreria.<hr/>Resumen Introducción: Borreria spinosa es una planta herbácea considerada maleza en cultivos agrícolas, aunque también presenta potencial en la producción apícola. A pesar de su importancia agronómica, sus rasgos citogenéticos y palinológicos son poco conocidos. Objetivo: Caracterizar citogenéticamente a B. spinosa, describir la morfología de sus granos de polen, y estimar su viabilidad potencial. Métodos: Recolectamos material vegetal en Santiago del Estero, Argentina, en mayo de 2017 y utilizamos métodos clásicos (8-hidroxiquinolina y Farmer para mitosis y meiosis; viabilidad con Müntzing; morfología del polen con técnicas no acetolizadas y acetolizadas, y MEB). Resultados: B. spinosa tiene un número cromosómico de 2n = 56, con un cariotipo de 46 m + 10 sm. Las anomalías meióticas incluyen principalmente cromosomas fuera de la placa ecuatorial, cromosomas rezagados y citomixis. Los granos de polen son de pequeños a medianos, suboblatos a oblato-esferoidales, con viabilidad del 70%. Es tetraploide, la mayoría de los cromosomas son metacéntricos o submetacéntricos; y tiene comportamiento meiótico irregular y citomixis, con baja viabilidad concomitante del polen. Conclusión: En B. spinosa, los granos de polen tienen características similares a otras especies del género Borreria. <![CDATA[Sprout emission and relationship with climate in pitahaya (<em>Selenicereus costaricensis</em>; Cactaceae)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100098&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Para la producción de frutales, es importante conocer la relación entre las variables climáticas y la fenología del cultivo. Hay pocos estudios sobre este tema en el cultivo de pitahaya en Costa Rica. Objetivo: Evaluar el tipo de relación entre la emisión de brotes en el cultivo de pitahaya cv. San Ignacio y el clima. Métodos: Realizamos la investigación entre los años 2017 al 2019. Evaluamos las siguientes variables: número de brotes vegetativos (NBV), número de brotes reproductivos (NBR), temperatura promedio (Tp), mínima (Tmín) y máxima (Tmáx); humedad relativa (HR) y precipitación pluvial (P). Calculamos las correlaciones de Spearman entre variables. Resultados: No encontramos correlaciones estadísticamente significativas entre el NBV y las demás variables analizadas. Por otro lado, observamos una correlación positiva significativa entre el NBR y las variables de temperatura mínima (r=0,52**), precipitación (r=0,36*) y humedad relativa (r=0,33*). Estos resultados indican que a medida que aumentan la precipitación, la humedad relativa y la temperatura mínima, también aumenta la cantidad de brotes reproductivos. Identificamos adicionalmente correlaciones entre NBV, NBR y las variables climáticas durante los meses previos a la brotación. Conclusión: No se observó un patrón definido en la emisión de brotes vegetativos, mientras que la emisión de brotes reproductivos ocurrió principalmente durante las fases inicial y media de la temporada de lluvias. Además, se observó que generalmente, durante la emisión de brotes reproductivos, se producían pocos o ningún brote vegetativo.<hr/>Abstract Introduction: For the production of fruit crops, it is important to know the relationship between climatic variables and crop phenology. There are few studies on this topic in pitahaya cultivation in Costa Rica. Objective: to evaluate the type of relationship between climate and the emission of sprouts in the cultivation of pitahaya cv. San Ignacio. Methods: We carried out the research between 2017 and 2019. We evaluated the following variables: number of vegetative sprouts (NVS), number of reproductive sprouts (NRS), average temperature (Ta), minimum temperature (Tmin), maximum temperature (Tmax), relative humidity (RH), and rainfall (R). We calculated Spearman correlations between variables. Results: We did not find statistically significant correlations between NVS and the other analyzed variables. On the other hand, we observed a significant positive correlation between the NRS and minimum temperature (r=0.52**), rainfall (r=0.36*), and relative humidity (r=0.33*). These results indicate that as precipitation, relative humidity, and minimum temperature increase, the number of reproductive sprouts also increases. We additionally identified correlations between NVS, NRS, and climatic variables during the months prior to sprouting. Conclusion: No defined pattern was observed in the emission of vegetative sprouts, while the emission of reproductive sprouts occurred mainly during the initial and middle phases of the rainy season. Furthermore, it was observed that generally, during the emission of reproductive sprouts, few or no vegetative sprouts were produced. <![CDATA[Sludge biological index as operational bioindicator of two hospital wastewater treatments in Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100114&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: El monitoreo biológico en los sistemas de tratamiento de aguas residuales por lodos activados ofrece resultados integrales y es una herramienta complementaria en las decisiones de control operacional. Una herramienta para ello es el Índice Biológico de Lodos (IBL), basado en protozoos, pero en Costa Rica hay pocos datos sobre este tema. Objetivo: Evaluar el IBL como herramienta de bioindicación en agua residual hospitalaria. Métodos: De febrero a abril de 2022 tomamos, en un hospital costarricense, un total 36 muestras de un sistema de tratamiento por lodos activados Convencional y de un Biorreactor de Membrana (MBR). Resultados: La eficiencia de remoción del DBO y DQO fue mayor en el MBR, sin embargo, en ambos casos la eficiencia fue alta (mayor al 85%), y esto se relaciona con los altos valores de IBL. La eficiencia de remoción nitrógeno no superó el 50% (MBR). Ningún parámetro ambiental tuvo correlación con los valores de IBL, pero la edad del lodo afectó el valor de IBL. Conclusión: Tanto en el sistema de tratamiento convencional como en el MBR, los valores promedio de IBL demuestran un buen desempeño y una alta calidad de los lodos activados<hr/>Abstract Introduction: Biological monitoring in activated sludge wastewater treatment systems provides comprehensive results and serves as a complementary tool in operational control decisions. One such tool is the Sludge Biological Index (SBI), which is based on protozoa. However, there is limited data on this topic in Costa Rica. Objective: To evaluate the SBI as a bioindication tool in hospital wastewater. Methods: From February to April 2022, we collected a total of 36 samples from a Conventional Activated Sludge Treatment system and a Membrane Bioreactor (MBR) at a Costa Rican hospital. Results: The removal efficiency of BOD and COD was higher in the MBR; however, in both cases, the efficiency was high (greater than 85%), and this is related to the high SBI values. Nitrogen removal efficiency did not exceed 50% (MBR). No environmental parameter correlated with SBI values, but sludge age affected the SBI value. Conclusion: In both the conventional treatment system and the MBR, the average SBI values indicate good performance and high-quality activated sludge <![CDATA[Electroactive microorganisms in coffee processing wastewater (iron redox processes)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100134&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Las aguas residuales a menudo son una buena fuente de bacterias electrogénicas, esenciales para las Celdas Microbianas de Combustible (CMC). Los electrones que liberan al metabolizar la materia orgánica son evidencia de su capacidad electrogénica. Objetivo: Evaluar la capacidad de reducción de hierro de las bacterias aisladas de las aguas residuales del café. Métodos: Aislamos del electrodo del ánodo de las CMC bacterias facultativas morfológicamente diferentes, utilizando agua residual de un beneficio de café como sustrato. A estas bacterias les realizamos una identificación preliminar por el sistema Biolog GEN III (Biolog Inc. Hayward, CA, EE. UU.). Determinamos el porcentaje de conversión de 𝐹𝑒3+ a 𝐹𝑒2+ por parte de las bacterias aisladas en citrato de hierro (III), cloruro de hierro (III) y óxido de hierro (III); empleamos Shewanella oneidensis como control positivo en los ensayos. Resultados: Obtuvimos ocho aislamientos bacterianos con predominancia de morfología de bacilos Gram positivos no esporulados. Hubo actividad reductiva en los compuestos de hierro, con mejores porcentajes de conversión de 𝐹𝑒3+ a 𝐹𝑒2+ en el óxido de hierro (III). El aislamiento coincidente con el género Citrobacter (SB), único bacilo Gram negativo, tuvo porcentajes de conversión de hierro superiores a 1,0% en los tres compuestos de hierro (máximo 4,3%). Conclusión: En el agua residual del proceso de café, existen bacterias con capacidad electrogénica que podrían utilizarse en Celdas Microbianas de Combustible.<hr/>Abstract Introduction: Wastewater is often a good source for electrogenic bacteria, which are essential for Microbial Fuel Cells (MFCs). The electrons they release while metabolizing organic matter is evidence of their electrogenic capacity. Objective: To evaluate the iron- reducing capacity of bacteria isolated from coffee wastewater. Methods: We isolated morphologically distinct facultative bacteria from the anode electrode of MFCs, with coffee mill wastewater as our substrate. We did a preliminary identification with the Biolog GEN III system (Biolog Inc. Hayward, CA, USA). To assess the conversion of iron (III) to iron (II) by the isolated bacteria, we tested iron (III) citrate, iron (III) chloride, and iron (III) oxide. For comparison, we used S. oneidensis as a positive control in our experiments. Results: We identified eight bacterial isolates with a predominance of non-sporulated Gram positive bacilli morphology. They have reductive activity of iron compounds, giving the best conversion percentages from 𝐹𝑒3+ a 𝐹𝑒2+ for iron oxide (III). The isolate coinciding with the genus Citrobacter (SB), the only Gram negative bacillus, obtained iron conversion percentages higher than 1,0% in the three iron compounds (maximum: 4,3%). Conclusion: In the residual water from the coffee process, there are bacteria with electrogenic capability that could be used in Microbial Fuel Cells. <![CDATA[Effect of an enzymatic treatment on the viscosity, betacyanin content and color of a pitahaya pulp (<em>Hylocereus polyrhizus</em>)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100149&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: La pitahaya es un fruto con gran potencial para el desarrollo de productos alimenticios funcionales e innovadores. Uno de los principales retos es producir una pulpa estable y con una viscosidad que facilite su manejo durante el procesamiento. Objetivo: Evaluar condiciones de maceración enzimática que permitan mejorar las propiedades reológicas de la pulpa de pitahaya al reducir su viscosidad, con la menor afectación posible de las betacianinas y el color. Metodología: Evaluamos las condiciones del tratamiento enzimático midiendo el cambio de la viscosidad de la pulpa de pitahaya, la concentración de betacianinas y el color instrumental mediante un diseño central compuesto rotable, considerando dos factores: concentración de enzima (Rapidase fiber de DSM) y tiempo de maceración. Para los puntos de diseño, la concentración de enzima estuvo entre 109,8 g/ton y 640,2g/ton y el tiempo entre 1,0h y 3,5h; para los puntos axiales, el nivel mínimo de concentración de la enzima fue de 0g/ton y el máximo de 750g/ton y con respecto al tiempo, el mínimo fue de 0,5h y el máximo de 4,0h, siendo el punto central de 375g/ton de enzima y 2,3h de maceración. Resultados: El tratamiento enzimático evaluado permitió una reducción significativa de la viscosidad de la pulpa con una baja afectación sobre las betacianinas (92% de retención promedio), mientras que los cambios en los parámetros de color instrumental que no se consideran negativos. Conclusión: El tratamiento enzimático permite la reducción de viscosidad de la pulpa de pitahaya con poca afectación en compuestos y características de importancia en este producto. Esto tiene potencial aplicación industrial para el manejo y estabilización de una pulpa, que puede utilizarse en la elaboración de diversos productos alimenticios, permitiendo la valorización y aprovechamiento de la fruta.<hr/>Abstract Introduction: Pitahaya is a fruit with an attractive composition for consumers whose pulp has great potential for the development of functional and innovative food products. One of the main challenges is to produce a stable pulp with a viscosity that facilitates its handling during processing. Objective: To evaluate enzymatic maceration conditions that allow improving the rheological properties of pitahaya pulp by reducing its viscosity, with the least possible effect on betacyanins and color. Methods We evaluated the conditions of the enzymatic treatment by measuring the change in the viscosity of the pitahaya pulp, the concentration of betacyanins and the instrumental color using a rotating composite central design, considering two factors: enzyme concentration and maceration time. For the design points, the enzyme concentration was between 109,8g/ton and 640,2g/ton and the time between 1,0h and 3,5h; For the axial points, the minimum level of enzyme concentration was 0g/ton and the maximum was 750g/ton and with respect to time, the minimum was 0,5h and the maximum was 4,0h, being the central point of 375g/ton of enzyme and 2,3h maceration time. Results: The enzyme treatment evaluated allows a significant reduction in pulp viscosity with a low impact on betacyanins (92% average retention), while changes in instrumental color parameters that are not considered negative. Conclusion: The enzymatic treatment allows the viscosity reduction of the pitahaya pulp with little impact on compounds and characteristics of importance in this product. This has potential industrial application for handling and stabilization of a pulp that can be used for the development of various food products, allowing the valorization and use of the fruit. <![CDATA[Physicochemical characterization of Costa Rican pork shoulder]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100163&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: La carne de cerdo ofrece nutrientes de alta calidad y en 2022, su producción mundial alcanzó 125 millones de toneladas, con la mayor demanda en Asia. Considerando algunas implicaciones de la carne roja para la salud, es esencial caracterizar los cortes de carne de cerdo, particularmente en Costa Rica, donde cada persona consumió un promedio de 17kg en 2022. Objetivo: Caracterizar físico-químicamente los cortes de paleta de cerdo en Costa Rica. Materiales y Métodos: Obtuvimos muestras de cortes de paleta, con un peso promedio de 2,5kg, seleccionadas al azar dos días después del sacrificio, y aplicamos análisis físico-químicos. Resultados: Las muestras tuvieron un promedio de proteína cruda de 20,7±1,6%, con una proporción de ácidos grasos poliinsaturados/ácidos grasos saturados (AGPI/AGS) de 0,36 y bajo contenido de sodio (0,056g/100g). El valor energético del corte de paleta de cerdo en esta investigación (139,6kcal/100g) lo clasifica como uno de los cortes de cerdo de menor valor energético. Del total de grasa, el 96,7%±0,2 estaba representado por seis ácidos grasos: oleico, palmítico, esteárico, linoleico, palmitoleico y mirístico. La fuerza de corte fue de 4,62kgf, y el color se caracterizó por un tono marrón oscuro. Conclusión: La paleta de cerdo costarricense se destaca por su bajo valor energético y alto contenido de proteínas, lo que la hace adecuada para planes dietéticos de pérdida de peso.<hr/>Abstract Introduction: Pork meat offers high-quality nutrients, and in 2022, global pork production reached 125 million tons, with the highest demand in Asia. Considering some health implications of red meat, it is essential to characterize pork meat cuts, particularly in Costa Rica, where each person consumed a mean of 17kg in 2022. Objective: To physico-chemically characterize the pork shoulder cuts in Costa Rica. Materials and Methods: We collected samples of pork shoulder cuts, with an average weight of 2,5kg, selected randomly two days after slaughtering, and applied physico-chemical analyses Results: The samples had an average of crude protein of 20,7±1,6%, with a polyunsaturated fatty acids/saturated fatty acids (PUFA/SFA) ratio of 0,36 and low sodium content (0,056g/100g). The energy value of the pork shoulder cut reported in this research (139,6kcal/100g), classifies it as one of the lowest energy cuts of pork. Of total fat, 96.7%±0,2 was represented by six fatty acids: oleic, palmitic, stearic, linoleic, palmitoleic and myristic. The cutting force was 4,62kgf, and the color was characterized by a dark brown tone. Conclusion: Costa Rican pork shoulder stands out for its low energy value and high protein content, making it suitable for weight loss dietary plans. <![CDATA[Zoonotic and non-zoonotic gastrointestinal parasites in frogs from an urban tropical river of Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100175&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Los ecosistemas urbanos de Costa Rica albergan varias especies de anuros que coexisten con parásitos aún poco estudiados. Objetivo: Informar sobre la presencia de parásitos gastrointestinales zoonóticos y no zoonóticos en Hyalinobatrachium fleischmanni, Espadarana prosoblepon y Smilisca sordida, en hábitats fluviales urbanos en San José, Costa Rica. Métodos: Analizamos 30 muestras de heces de ejemplares mantenidos en el laboratorio durante diez meses, utilizando tres técnicas de diagnóstico. Resultados: Detectamos por primera vez en Costa Rica la presencia de Giardia duodenalis y Cryptosporidium parvum en H. fleischmanni, E. prosoblepon y S. sordida (mediante pruebas de detección de antígeno); además, encontramos nematodos (Strongylidae y Rhabdias spp.), ciliados intestinales y huevos de céstodos con otras técnicas de diagnóstico. Conclusión: Estas ranas urbanas tenían al menos seis tipos de parásitos, algunos de ellos primeros registros.<hr/>Abstract Introduction: The urban ecosystems of Costa Rica are home to several anuran species that coexist with still poorly studied parasites. Objective: To report the presence of zoonotic and non-zoonotic gastrointestinal parasites in Hyalinobatrachium fleischmanni, Espadarana prosoblepon, Smilisca sordida, in urban river habtat in San José, Costa Rica. Methods: We analyzed 30 fecal samples, from specimens kept in the laboratory for ten months, with three diagnostic techniques. Results: We detected for the first time in Costa Rica the presence of Giardia duodenalis and Cryptosporidium parvum in H. fleischmanni, E. prosoblepon and S. sordida (with antigen detection tests); in addition, nematodes (Strongylidae and Rhabdias spp.), intestinal ciliates and cestode eggs with other diagnostic techniques. Conclusion: These urban frogs carried at least six types of parasites, some of them, first reports. <![CDATA[Implementation of a high dose routine dosimetry in a self-shielded irradiator]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100184&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: Ionizing radiation is applied in various fields, and dosimetric control guarantees the quality and safety of products during the irradiation process. There is a need for dosimetric calibration procedures in industrial irradiation plants, specifically for self-shielded irradiation systems. Objective: To implement high dose dosimetry in the routine control of irradiated materials within a self- shielded irradiator. Methods: We worked with 32 dosimeters; we divided the dose range used into 8 points and used four RED Perspex dosimeters per point. We measured the specific absorbance for each dosimeter; plotted these values against dose and produced a third- degree polynomial fit as a calibration curve. Results: We obtained the calibration curve with an r2 of 0,9997. The uncertainties due to the dispersion of the dosimeters and the calibration curve were 1,39% and 0,22%, respectively, for a total uncertainty of 4,80%. This uncertainty includes dose determination with a factor coverage (k) equal to 2 for a 95% confidence interval. Conclusion: Perspex RED dosimeters can be used for routine control of irradiated products in a self-shielded irradiator system.<hr/>Resumen Introducción: La radiación ionizante se aplica en diversos campos, y el control dosimétrico garantiza la calidad y seguridad de los productos durante el proceso de irradiación. Existe una necesidad de procedimientos de calibración dosimétrica en plantas de irradiación industrial, específicamente para sistemas de irradiación auto blindados. Objetivo: Implementar la dosimetría de altas dosis en el control rutinario de materiales irradiados dentro de un irradiador auto blindado. Métodos: Trabajamos con 32 dosímetros; dividimos el rango de dosis en 8 puntos y utilizamos cuatro dosímetros RED Perspex por punto. Medimos la absorbancia específica de cada dosímetro; trazamos estos valores contra la dosis y produjimos un ajuste polinómico de tercer grado como curva de calibración. Resultados: Obtuvimos la curva de calibración con un r2 de 0,9997. Las incertidumbres debidas a la dispersión de los dosímetros y a la curva de calibración fueron del 1,39% y 0,22%, respectivamente, para una incertidumbre total de 4,80%. Esta incertidumbre incluye la determinación de la dosis, con un factor de cobertura (k) igual a 2 para un intervalo de confianza del 95%. Conclusión: Los dosímetros de Perspex RED sirven para el control rutinario de productos irradiados en un sistema de irradiador auto blindado. <![CDATA[The role of wild mammals in seed dispersal and food chain in Costa Rican coffee agroecosystems]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100192&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Las fincas de café con sombra son ecosistemas complejos y existe una necesidad de comprender mejor su función y servicios ambientales. Algunas de estas funciones son similares a las de los ecosistemas forestales y la biodiversidad es importante. Los mamíferos desempeñan un papel crucial en estos agroecosistemas, controlando la abundancia y composición de la vegetación, contribuyendo a la dispersión de semillas, al reciclaje de nutrientes y al mantenimiento del suelo mediante la excavación y la aireación. Objetivo: Identificar el papel de los mamíferos silvestres en la dispersión de semillas y en la cadena alimentaria en agroecosistemas cafetaleros de Costa Rica. Métodos: Trabajamos en Rincón de Mora, San Ramón, Costa Rica, desde marzo de 2019 hasta enero de 2022. Utilizamos trampas Pixestt y Havahart, y cámaras trampa, para examinar heces y comportamiento; dependiendo de la especie, el tamaño de la muestra osciló entre 2 y 87 individuos. Resultados: Identificamos 19 especies de mamíferos. Heteromys salvini tenía granos de café en sus mejillas. Echinosciurus variegatoides, Didelphis marsupialis y Philander melanurus se alimentaron de la vegetación local. Dasyprocta punctata tuvo la mayor cantidad de datos de dieta; encontramos un escarabajo en las heces de Procyon lotor y observamos un Eira barbara persiguiendo un D. punctata. Conclusión: Los agroecosistemas cafetaleros proporcionan alimento para los mamíferos silvestres, y estos contribuyen al ecosistema cafetalero como dispersores de semillas y controladores de población.<hr/>Abstract Introduction: Shade coffee farms are complex ecosystems and there is a need for better understanding of their function and environmental services. Some of their environmental functions are similar to forest ecosystems and biodiversity is important. Mammals play a crucial role in these agroecosystems, controlling vegetation abundance and composition, contributing to seed dispersal, nutrient recycling and soil maintenance through excavation and aeration. Objective: To identify the role of wild mammals in seed dispersal and food chain in Costa Rican coffee agroecosystems. Methods: We worked in Rincón de Mora, San Ramón, Costa Rica, from March 2019 to January 2022. We used Pixestt and Havahart traps, and camera traps, to examine feces and behavior; depending on species, sample size ranged between 2 and 87. Results: We identified 19 species of mammals. Heteromys salvini had coffee beans in its pockets. Echinosciurus variegatoides, Didelphis marsupialis and Philander melanurus fed on the local vegetation. Dasyprocta punctata had the most diet data; we found a beetle in the feces of Procyon lotor and observed Eira barbara chasing D. punctata. Conclusion: Coffee agroecosystems provide food for wild mammals, which in turn contribute to the coffee ecosystem as seed dispersers and population control. <![CDATA[Crustaceans in <em>Phragmatopoma</em> sp. (Polychaeta: Sabellariidae) intertidal reefs, Pacific, Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100205&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Introduction: Annelid polychaete worms of the family Sabellariidae build reefs by cementing together sand grains. These reefs increase local habitat heterogeneity and species diversity. The reefs are used as a refuge by invertebrates, and crustaceans are frequent. Objective: To list the species of crustaceans found in Phragmatopoma sp. reefs on two localities of the North Pacific coast of Costa Rica and at the port of Puntarenas, Gulf of Nicoya estuary. Methods: We dislodged fragments of reef colonies qualitatively at low tide with a chisel, stored them in plastic bags and later disaggregated the fragments by hand. We identified the crustaceans whenever possible and deposited them in the collection at the University of Costa Rica (MZUCR). Results: We identified 30 species: 26 species of macro-crustaceans in samples from the North coast, eight of them Petrolisthes (Porcellanidae). From the Puntarenas samples we identified five species (27 macro-crustaceans and 3 isopods). A few micro-crustaceans (Amphipoda, Isopoda) were also present but not identified. Conclusions: The number of crustacean species found in Phragmatopoma sp. reefs is relatively high but comparisons with other studies are difficult. Porcellanid crabs are common on these reefs. The low diversity of Puntarenas reefs remains unexplained.<hr/>Resumen Introducción: Los gusanos anélidos poliquetos de la familia Sabellariidae construyen arrecifes mediante la cementación de granos de arena. Estos arrecifes aumentan la heterogeneidad del hábitat local y la diversidad de especies. Además, son refugio de numerosos invertebrados, y son frecuentes los crustáceos. Objetivo: Enumerar las especies de crustáceos en arrecifes de Phragmatopoma sp. en dos sitios del Pacífico Norte de Costa Rica y en el puerto de Puntarenas, estuario del Golfo de Nicoya. Métodos: Desprendimos cualitativamente trozos de colonias de arrecifes durante la marea baja con un cincel; los almacenamos en bolsas de plástico y separamos los trozos manualmente. En lo posible, identificamos los crustáceos, y los depositamos en la Universidad de Costa Rica (MZUCR). Resultados: Identificamos 30 especies: 26 especies de macro-crustáceos de la costa norte, ocho de ellas Petrolisthes (Porcellanidae). A partir de las muestras de Puntarenas, identificamos cinco especies (27 macro- crustáceos y 3 isópodos). También hallamos algunos micro-crustáceos (Amphipoda, Isopoda), pero no pudimos identificarlos. Conclusiones: El número de especies de crustáceos en los arrecifes de Phragmatopoma sp. es relativamente alto, pero las comparaciones con otros estudios son difíciles. Los cangrejos porcelánidos son comunes en estos arrecifes. La baja diversidad de los arrecifes de Puntarenas necesita explicación. <![CDATA[Distance to vegetation, road layout, and run overs of wild vertebrates in Puntarenas, Costa Rica]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100212&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Comprender el impacto de las carreteras en la fauna es crucial para implementar medidas de protección; Costa Rica es uno de los países tropicales más estudiados en este aspecto, pero algunas áreas siguen siendo poco conocidas. Objetivo: Evaluar la relación entre la frecuencia de atropellos de fauna, el trazado de la carretera y la distancia a la vegetación. Métodos: Trabajamos durante 15km del 8 al 10 de abril de 2016 en la Carretera Nacional Pacífica Fernández, Puntarenas, Costa Rica. Contamos todos los atropellos visibles. Resultados: Registramos 56 individuos atropellados, principalmente sapos (Rhinella horribilis) e iguánidos. La vegetación cercana aumentó el número de víctimas, mientras que no hubo diferencias entre los tramos rectos y curvos de la carretera. Conclusiones: Recomendamos la implementación de barreras, reductores de velocidad y pasos de fauna adecuados, especialmente en áreas con vegetación densa cerca de la carretera.<hr/>Abstract Introduction: Understanding the impact of roads on wildlife is crucial for implementing protective measures; Costa Rica is among the most studied tropical countries on this regard, but some areas remain poorly known. Objective: To evaluate the relationship between roadkill frequency, road layout and distance to vegetation. Methods: We worked over 15km from April 8 to 10, 2016, in the Pacífica Fernández National Highway, Puntarenas, Costa Rica. We counted all visible roadkills. Results: We recorded 56 roadkill individuals, primarily toads (Rhinella horribilis) and iguanids. Close vegetation increased the number of victims, while straight versus curved road sections did not. Conclusions: We recommend barriers, speed reducers, and suitable wildlife crossings, particularly in areas with dense vegetation close to the road. <![CDATA[Effect of cutting length on the asexual propagation of tacaco (Sechium tacaco; Cucurbitaceae)]]> http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1659-42662024000100221&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Introducción: Existe poca información sobre la propagación vegetativa de tacaco (Sechium tacaco). Objetivo: Evaluar el efecto de la longitud del esqueje sobre la propagación asexual de tacaco. Métodos: El ensayo lo realizamos en Ujarrás, Cartago, Costa Rica. Utilizamos 36 esquejes de brotes secundarios, de tres longitudes diferentes (larga, mediana y corta; 12 esquejes de cada longitud). Tratamos los esquejes con 10 000ppm de AIB, y los mantuvimos bajo condiciones de invernadero durante 41 días. Luego los trasplantamos a bolsas plásticas, y los mantuvimos bajo casa sombra por 27 días. Evaluamos las siguientes variables: peso seco de raíz, peso seco de parte aérea, relación peso seco de parte aérea/peso seco de raíz, cambio de altura, cambio de número de nudos, cambio de número de brotes, y cambio de grosor de tallo. Resultados: No hallamos diferencias significativas entre tratamientos para ninguna de las variables evaluadas. Conclusión: La longitud del esqueje no influyó significativamente sobre la propagación vegetativa de tacaco.<hr/>Abstract Introduction: There is few information on the vegetative propagation of tacaco (Sechium tacaco). Objective: To evaluate the effect of cutting length on the asexual propagation of tacaco. Methods: We carried out the test in Ujarrás, Cartago, Costa Rica. We use 36 cuttings from secondary shoots, of three different lengths (long, medium and short; 12 cuttings of each length). We treated the cuttings with 10 000ppm IBA, and kept them under greenhouse conditions for 41 days. Then we transplanted them into plastic bags, and kept them under a shade house for 27 days. We evaluated the following variables: root dry weight, aerial part dry weight, aerial part dry weight/root dry weight ratio, change in height, change in number of nodes, change in number of shoots, and change in stem thickness. Results: We did not find significant differences between treatments for any of the evaluated variables. Conclusion: The length of the cutting did not significantly influence the vegetative propagation of tacaco.